Eržen z osebnimi zamerami proti Fafangelu, ki je sodeloval s prejšnjo Vlado?

Datum:

V času pandemije je bil Mario Fafangel tisti, ki je stvari znal povedati razumljivo in jasno. Javnost je znal pomiriti. Ker je bil vodja posvetovalne skupine, je bil prav zaradi tega tudi vedno pod drobnogledom tako medijev kot politike. Mesto predstojnika Centra za nalezljive bolezni je zapustil marca letos, prevzel pa je drugačne naloge znotraj NIJZ. Kljub dejstvu, da številni menijo, da se je odrezal odlično, se s tem očitno  ne strinja njegov novi strokovni direktor NIJZ. Fafangel je namreč na omrežju X razkril, da je Ivan Eržen njegovo delo v času vodenja Centra in posvetovalne skupine covida-19 ocenil z najnižjo možno oceno, in sicer z enko.

Mario Fafangel, ki je do februarja letos vodil Posvetovalno skupino za spremljanje koronavirusa, je na družbenem omrežju X razkril, da je strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen njegovo delo v času vodenja Centra in posvetovalne skupine covid-19 ocenil z najnižjo oceno. NIJZ je v času pandemije novega koronavirusa odpovedal na celi črti po zaslugi političnega vodstva, zato ne čudi, da je v času vlade Janeza Janše Eržen dobil vlogo poitivladnega propagandnega stroja, zamere pa očitno čuti še danes.

Nekdanji glavni epidemiolog in vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel je na družbenem omrežju X zapisal, da ga je njegov nadrejeni, strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen, ocenil z najnižjo možno oceno, enico. Eržena se bomo spomnili po prepoznem ukrepanju v času prvega vala epidemije, sicer pa spada v kroge blizu Socialnim demokratom, blizu si je prav tako z vplivnim stricem iz ozadja Borutom Miklavčičem. Po Erženu je vodenje NIJZ s polnim mandatom prevzel Krek, ki pa se je po njegovem odstopu vrnil na ta položaj.

“Očitno sem nekaj delal prav. #skupajzmoremo,” je ob tem cinično zapisal Fafangel. Šlo je za oceno redne delovne uspešnosti, ki se za vse javne uslužbence ugotavlja mesečno, trimesečno ali dvakrat letno. Od nje je odvisen dodatek k plači oziroma nagrada.

Eržen je nekdanjega glavnega epidemiologa in vodjo posvetovalne skupine za covid-19, ki je svoje delo opravljal strokovno in uspešno, ocenil z najnižjo oceno. Gre za oceno redne delovne uspešnosti. Erženova negativna ocena  bi lahko bila le eden od kazalnikov starih zamer do Janševe vlade, je pa Ivan Eržen postal znan po tem, da je NIJZ vodil s trdo roko in uvajal nekatere stalinistične ukrepe; da bi zadušil drugačna mnenja strokovnjakov, je zaposlenim v preteklosti že prepovedal komuniciranje z mediji in javnostjo.

Ocena redne delovne uspešnosti se določa v skladu z zakonodajo na podlagi petih kriterijev, in sicer: znanja in strokovnosti, kakovosti in natančnosti, odnosa do dela in delovnih sredstev, obsega in učinkovitosti dela ter inovativnosti. Če zaposleni po nobenem od teh kriterijev ni nadpovprečen, ne prejme nobene točke in mu torej pripada plača, kakršno ima. Če se je nadpovprečno izkazal po enem kriteriju, mu pripada ena točka, če je bil nadpovprečen po dveh kriterijih, dobi dve točki in tako naprej. Najvišje število točk je pet. Kot redno delovno uspešnost se lahko letno izplača največ dvakratnik osnovne plače zaposlenega. Masa sredstev, ki jih lahko za redno delovno uspešnost letno izplača posamezni proračunski porabnik, je dva odstotka mase osnovnih plač na letni ravni.

Na Fafangelovo objavo se je odzval nekdanji predsednik vlade Janez Janša. “Lahko samo molimo, da ob tej “kihajmo v rokav” stroki, ki je spet “osvobodila” NIJZ,  naše ljube Slovenije ne zadene nov val covida-19 ali nova pandemija,” je zapisal Janez Janša.

Na objavo se je odzval tudi Leon Cizelj, znanstvenik iz Instituta Jožef Stefan. “To je predzadnja faza projekta: kaznovanje zaslužnih. Sledilo ji bo še nagrajevanje neudeleženih. Mario, v mojih očeh si deloval odlično. Najlepša hvala za vse in vse dobro v prihodnje!” je zapisal.

Fafangelova skupina se je srečala na 21 sejah ter pripravila 28 mnenj in dva osrednja dokumenta. Vmes so vseskozi potekali neformalna komunikacija in usklajevanja. Omenjena skupina je z delovanjem prenehala po tem, ko so ocenili, da je covid-19 postal obvladljiv, Fafangel je takrat zapustil tudi mesto predstojnika Centra za nalezljive bolezni ter postal vodja novega oddelka za raziskave in razvoj na področju na področju nalezljivih bolezni na NIJZ.

NIJZ v času Eržena popolnoma odpovedal
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v času pandemije novega koronavirusa odpovedal na celi črti. V času vlade Marjana Šarca so delovali predvsem kot podaljšek njegove ekipe za odnose z javnostjo, v času vlade Janeza Janše pa so popolnoma obrnili ploščo. Začeli so delovati kot protivladni propagandni stroj in kritizirati prav vse ukrepe, ki jih je sprejela vlada z namenom zajezitve novega koronavirusa. Prišlo je celo tako daleč, da vršilec direktorja NIJZ Ivan Eržen sodeloval na strankarskih propagandnih dogodkih Socialnih demokratov, kjer v družbi njihovih najbolj skrajnih članov udriha po delu vlade.

Ivan Eržen je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje, ko ga je vodil vpliven stric iz ozadja in dobičkar na račun slovenskega zdravstva Borut Miklavčič. (Foto: STA)

Bivši propadli politik je bil leta 2008 državni sekretar na ministrstvu za zdravje v času vlade Boruta Pahorja in ministrovanja Boruta Miklavčiča. Nato je leta 2011 še kandidiral na predčasnih državnozborskih volitvah in sicer na listi Liberalne demokracije Slovenije. Kot se dobro spomnimo, se LDS takrat sploh ni uvrstila v državni zbor.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...