fbpx

EU dala Cerarjevi vladi jasno vedeti, da je prodaja NLB nujna!

Foto: epa

Evropska komisija v današnjem poročilu o finančnem in gospodarskem položaju v Sloveniji med drugim izpostavlja pomen privatizacije NLB. Ob tem ugotavlja, da v Sloveniji država še vedno nadzoruje bistveni delež finančnega sektorja, kar je tveganje za finančno stabilnost, in da je očitno malo politične volje za izboljšanje položaja.

“Privatizacija NLB ostaja ključna za preprečitev morebitnih prihodnjih neustreznih dodeljevanj posojil in za zagotovitev njene dolgoročne vzdržnosti,” piše v bruseljskem poročilu. Komisija navaja, da v Sloveniji država nadzoruje bistveni del finančnega sektorja s svojimi deleži v NLB, Abanki Celje in Savi Re, ter ugotavlja, da vztrajna vpletenost države v finančni sektor pomeni tveganja za finančno stabilnost.

“Nedavni razvoj dogodkov kaže, da je malo politične volje za izboljšanje položaja,” še ugotavlja komisija in izpostavlja, da vlada ni uspela privatizirati najmanj polovice NLB do konca lanskega leta, kot se je zavezala.

Prodati bo potrebno tudi Abanko Celje
Komisija v današnjem poročilu izpostavlja tudi zavezo vlade, da v letu 2019 privatizira Abanko Celje, in zavrnitev dveh poskusov tujih zavarovalniških skupin za povečanje deleža v Savi Re. Kot je pokazala kriza, ki je udarila Slovenijo leta 2013, lahko nadaljnja velika vpletenost države dolgoročno pomeni tveganja za finančno stabilnost, gospodarsko učinkovitost in javne finance, še opozarjajo v Bruslju.

Evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc je v povezavi z NLB danes v Bruslju dejala, da je bila komisija ves čas zelo jasna, da je treba obveze Slovenije v povezavi z NLB izpolniti. Ob tem je Bulčeva spomnila, da pogovori Slovenije in komisije o spremembi zavez še vedno potekajo ter da se poskuša najti najboljši možni način, da se zahteve komisije izpolnijo.

No, njene besede pa so sprenevedanje, če pomislimo, da sama sodi v kvoto SMC, slednja pa je v Sloveniji največja vladajoča stranka, ki za prodajo NLB ni storila ničesar. Še več, ob aferi glede pranja iranskega denarja si zatiska oči, kot da se ni dogajalo nič posebnega …

Demokracija