fbpx

EU tega še ni videla! Obtožnica zoper Jakiča, ker je osumljen goljufije na škodo EU, pravnomočna, evropska komisarka Bulčeva pa ga promovira!

Foto: Tw

Evropska unija tega še ni videla. Evropska komisarka Violeta Bulc, v Bruselj je prišla po zaslugi vlade Mira Cerarja, se na družabnih omrežjih hvali z Romanom Jakičem, ki bo kmalu, menda še letos, stopil pred sodnika, ker je osumljen suma zaradi goljufije na škodo EU.

Slovenska tiskovna agencija je 29. septembra poročala o pravnomočni obtožnici zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in še osem soobtoženih v zadevi Stožice. V osmerici je tudi Roman Jakič, ki je goljufije na škodo EU osumljen za čas, ko je bil direktor lokalnega Zavoda Tivoli. Kot so poročali, je tožilstvo obtožnico šest let po prvih hišnih preiskavah vložilo 18. maja letos, obdolženi so nanjo sicer vložili ugovore, vendar jih je sodišče zavrnilo.

Obtožnica devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. 

Stožice
“Poleg Jankovića naj bi tožilstvo ovadilo še nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakića kot nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana-Termoelektrarna Toplarna Ljubljana. Poleg tega naj bi bile ovadbe vložene še zoper vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja LavričaBoruta Skubica in Milana Črepinška. Vseh devet obdolženih je sicer vložilo ugovore, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene; tako je obtožnica z 19. septembrom postala pravnomočna, čaka se na razpis predobravnavnega naroka, so pojasnili na Specializiranem državnem tožilstvu.”

https://twitter.com/Bulc_EU/status/1060912404509401088

Glavni akterji gradnje kompleksa Stožice so leta 2010 podpisali domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Hišne preiskave
Septembra 2012 so sledile hišne preiskave pri družini Janković, leto pozneje so opravili nove hišne preiskave tudi pri Ogrinu, Sraki, Lozeju ter Jakiču. Kot je navedeno tudi na osebni spletni strani ljubljanskega župana, je Okrožno sodišče v Ljubljani 20. aprila 2015 odredilo preiskavo zoper župana zaradi suma, da je naklepno pomagal Ogrinu in Sraki pri storitvi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila družbe Grep pri NLB in Factor banki ter da je kot župan MOL ministrstvu za šolstvo in šport predložil zahtevek za izplačilo sofinanciranja upravičenih stroškov stadiona Stožice, zahtevku pa priložil ponarejeno situacijo družbe Grep.

Sta Zoran Janković in Roman Jakič sodelovala pri goljufanju? (Foto: Daniel Novakovič, STA)

To sicer ni prva pravnomočna obtožnica zoper Jankovića. Pravnomočna je namreč tudi obtožba specializiranega tožilstva zaradi domnevnega jemanja podkupnine oziroma prejema donacije družbe Gratel za obnovo Ljubljanskega gradu, je maja poročal časnik Delo. Zoper ljubljanskega župana je odprtih še več drugih (pred)kazenskih postopkov. Je pa ljubljansko višje sodišče aprila lani Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator.

Tudi zunanji minister v Šarčevi vladi Miro Cerar se je na družabnem omrežju Twitter postavil z Jakičem, ki bo kmalu sedel na zatožno klop, ker je osumljen goljufije na škodo EU.

 

Škandal24