fbpx

Eugenija Carl pobesnela nad kritičnim odzivom RTV v primeru uslužbenke Kožarjeve, ki je poteptala vse etične in novinarske standarde

Foto: ekoper.si

RTV Slovenija mora v skladu za zakonom o javnem servisu upoštevati načela resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, človekovo osebnost in dostojanstvo, politično uravnoteženost ter svetovnonazorski pluralizem. Očitno pa se tega ne zaveda Špela Kožar, novinarka RTV, ki je plakate v Velenju, ki poveličujejo nacistične simbole in ideologijo, pripisala kar zmagovalki državnozborskih volitev, stranki SDS. Medtem ko se je vodstvo RTV SLO na izražanje novinarke kritično odzvalo, pa je v bran Kožarjeve stopila novinarka Eugenija Carl, kar seveda ne preseneča glede na njeno preteklo delovanje. 

Spomnimo. Kožarjeva je sporni zapis na Facebooku objavila v soboto in napisala: “Tole je viselo po (mojem) Velenju. Plakati so odstranjeni in prijava podana. No, fino. Komaj čakam, da bo Pahor spet poudaril, kako mora relativni zmagovalec (13 % vs. 87 %!!) sestaviti vlado. In komaj čakam, da jeseni nekateri someščani spet obkljukajo skrajno Janševo politiko, tisti drugi pa ne gredo volit. #iFEARslovenia.”  V komentarjih pa je Kožarjeva zapisala: “Le ena stranka nenehno širi tako propagando, na svoji Novi24 govori ne le o deratizaciji, Janša je za kulturni praznik govoril tudi o preštevanju – in spomin na ure zgodovine glede naci propagande mi je ostal v glavi. Nehajmo se sprenevedat no, da Janša ni nevaren in zakaj je temu tako. Hvala”. 

RTV SLO: To je primer ravnanja, ki ni v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija
V svojem odzivu so v RTV SLO spomnili na poklicna merila in načela novinarske etike ter izpostavili 21. člen, ki zapoveduje, da “novinarji, uredniki in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov s svojim javnim in političnim delovanjem, z dejavnostmi v prostem času, z zasebnimi posli in finančnimi interesi ne smejo zlorabiti položaja v RTV Slovenija, škodovati natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožati ugleda in dobrega imena posameznikov ali celotnega javnega zavoda ter zaupanja poslušalcev in gledalcev v vsebino programov RTV Slovenija”.

Vodstvo RTV SLO je izpostavilo, da se je odzvalo zaradi zapisov na družabnih omrežjih, ki niso upoštevali delovanja vseh zaposlenih, in poudarilo, da se od sodelavcev pričakuje, da prav tako v zasebni obliki komuniciranja, kot so družabna omrežja in drugi mediji, ohranjajo dostojanstvo. “Bistvo verodostojnosti je namreč osebna integriteta, in če gledalec oziroma poslušalec verjame osebi pred mikrofonom ali pred kamero, potem zaupa tudi njegovim mnenjem, izraženim v zasebnem življenju.”

Foto: STA

“Ob pojavu plakatov z nacistično simboliko v Velenju so se na družabnem omrežju pojavile objave posameznih zaposlenih na RTV Slovenija, v katerih plakate brez argumentov povezujejo s stranko SDS. Ob tem je hkrati izraženo tudi nespoštovanje do svojih kolegov v informativnem programu TV Slovenija. To je primer ravnanja, ki ni v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija. Vodstvo RTV Slovenija bo vse vpletene še enkrat opozorilo, da takšno ravnanje ni dopustno. Ob tem vodstvo poudarja, da sporočila sodelavcev RTV Slovenija, ki jih objavljajo na spletnih omrežjih, ne izražajo stališč RTV Slovenija,” so še poudarili.

Razjezilo jo je, da so se pojavili v bran stranki SDS, ki Carlovi ni ljuba
Carlova se je kot zagovornica Kožarjeve oglasila na Facebooku in zapisala, da je upala, da se bo zbudila iz najbolj morastih sanj. Ob tem je dodala, da se je vprašala, če so morebiti hekerji vdrli v sistem, potem ko je videla vsebino odziva RTV SLO, ki je po njeno Kožarjevo obsodilo na sramoten in nedojemljiv način za nacionalno hišo. “Namesto, da bi ‘Vodstvo’ svojo novinarko zaščitilo pred medijskim linčem, je njo in druge zaposlene javno napadlo in se servilno postavilo v bran politični stranki. In to politični stranki, ki redno in dosledno objavlja sovražna stališča do nas in o nas. Kolegica nikogar ni obtožila za nacistične plakate. Je samo opozorila na razraščanje sovraštva, nestrpnosti, rasizma … ki ga širi ena politična opcija in s tem nudi plodna tla za naštete pojave. Je kaj narobe s tem? Ni mar nesporna dolžnost novinarja, da zagovarja demokratične vrednote in opozarja na nevarnosti razraščanja nevarnih družbenih tkiv? Ne, ‘Vodstvo’ nacionalne hiše se ni odločilo pritrditi novinarki, ni obsodilo tistega, na kar je opozorila novinarka, nasprotno, raje je omejilo svobodo izražanja lastnim novinarjem.”

Foto: Facebook Eugenija Carl

Odziv RTV je po njeno nedopusten, ta pa naj bi celo spodkopal ime zavoda
“Javno nekaterim. Tistim, ki smo podprli kolegico. Ki smo se oglasili. Tistim, ki menda s tem škodujemo ‘natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožamo ugled in dobro ime posameznika ali celotnega javnega zavoda’, in ki nismo ‘v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija’.”  Ob tem je zapisala, da naj se “vodstvo” ponovno usede za tipkovnico in napiše sporočilo za javnost, v katerem bo obsodilo kolumno, v kateri brez argumentacije povezuje napade na novinarja “tipa beli prah z eno politično opcijo”. “Obsodili boste pamflete, ki jih določenemu politiku v studiu dovoljujejo nekateri voditelji. Obsodili boste tudi urednico, ki v goste povabi ‘analitika’, ki konstantno brutalno napada vaše novinarje in blati hišo, ki jo vodite. Obsodili boste politični aktivizem nekaterih svojih zaposlenih, ki ga brez zadržkov oznanjajo tudi skozi mikrofone na raznih shodih s krinko apolitičnosti. Ali, ki to počnejo na svojih družbenih omrežjih. Obsodili boste … (ponovite še stokrat). Pismo boste napisali tudi sebi. Ker ste s takim sporočilom, kot ste ga v javnost poslali včeraj, in za katerega vas nihče ni ne prosil niti ga od vas zahteval, prvi ravnali nedopustno in tako, da ste ‘spodkopali ugled in dobro ime zavoda’, s tem, ko perila niste prali doma, in s tem, ko niste zaščitili svoje uslužbenke.”

Carlova: “Dokler bom dihala, bom na svojih zasebnih družbenih omrežjih izražala svoja stališča”
Carlova pri svojem nestrinjanju z odzivom RTV poudarja, da bo še nadalje zvesta poklicnim merilom. Pri tem je izpostavila, da bo delo opravljala na profesionalen in skrben način, in dodala, da ne bo koruptivna in ne bo kršila konkurenčne klavzule. “Nihče, prav nihče pa mi ne bo natikal nagobčnika,” je poudarila in dodala: “Dokler bom dihala, bom na svojih zasebnih družbenih omrežjih, če bo treba pa tudi s piranskega turna, izražala svoja stališča in kot novinarka in svobodomiselna državljanka posojala svoj glas prezrtim in preslišanim, opozarjala na demokratične vrednote in jih branila, obsojala nevarne in škodljive družbene pojave, kot je recimo nacizem. In kritizirala tiste, ki tega ne kritizirajo dovolj skrbno. In vedno se bom postavila v bran napadenim kolegom. Vse tisto, torej, kar ste imeli vi, ‘Vodstvo’, včeraj priložnost storiti, pa ste se raje servilno odločili za nasprotno pot.”

Politični komentator Sebastjan Jeretič je glede dogajanja na RTV SLO v povezavi s Carlovo že opozoril, da je Carlova oseba, ki svoje osebne spore dviguje na raven vprašanja nacionalnega interesa in vse, ki se ji pri tem ne klanjajo in sodelujejo, zelo hitro popljuva, pri tem pa je pojasnil, da je ravno ona razlog za to, da sam le na nacionalki ne more komentirati dogajanja. Na nemogoče obnašanje Carlove je opozorila tudi Rosvita Pesek, eden najbolj prepoznavnih obrazov na televiziji, potem ko je bila deležna napada Carlove, ker je za komentar glede odstopa Cerarja zaprosila predsednika SDS Janšo.

Foto: ekoper.si

Glede na odziv si novinarka Carlova profesionalen in skrben način opravljanja novinarskega dela razlaga povsem po svoje  in seveda v skladu s svojimi lastnimi preferencami  in nazori. Marsikdo se zaradi tega upravičeno vpraša, kako je mogoče, da je na RTV zaposlen nekdo, ki ni sposoben preseči svojih zamer do Janše in s tem avtomatsko tudi do stranke SDS? Poslanstvo RTV SLO namreč je, da na nepristranski način obvešča o političnem dogajanju, zato bi bilo prav, da s tem v skladu delujejo novinarji – konec koncev vsi državljani plačujemo obvezni RTV-prispevek.

H. M.