fbpx

Eva Irgl o stališču Fajonove glede vstopa Ukrajine v zvezo Nato: To je nespametno in nespretno

Poslanka stranke SDS Eva Irgl (Foto: Printscreen RTVS)

V poslanski skupini SDS so zahtevali sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, in sicer s pozivom, da čim prej pristopijo k podpisu skupne izjave o neveljavnih in nezakonitih referendumih, ki jih je organizirala Ruska federacija na zasedenih ozemljih, je na današnji seji odbora za zunanjo politiko izpostavila poslanka SDS Eva Irgl. Na ozemljih ukrajinskih regij so namreč med 23. in 27. 9. potekali referendumi o priključitvi k Rusiji.

Ukrajina, zahodne vlade in ZN so to potezo takoj zavrnili, saj je glasovanje na teh ozemljih mednarodnopravno nezakonito. To torej ni bil resničen izraz ljudske volje. V Kijevu so dejali, da so glasovi Moskve o pridružitvi Rusiji, ki so potekali v štirih ukrajinskih regijah, ki jih delno nadzoruje Moskva, “nični in ničvredni”. Bela hiša je referendume označila za “nelegalne in nelegitimne”.

Predsedniki odborov za zunanje zadeve parlamentov Latvije, Estonije, Poljske, Španije, Češke republike, Slovaške, Finske, Litve, Romunije, Francije, Nemčije in Nizozemske so podpisali Skupno izjavo o neveljavnih in nezakonitih referendumih. “Predsednik Odbora za zunanjo politiko DZ RS se podpisu izjave v začetku ni pridružil, 30. septembra, ko je bil rok, pa se je vendarle pridružil skupni izjavi, za kar se mu zahvaljujem,” je poudarila poslanka Eva Irgl.

Foto: SDS

V nadaljevanju je Irglova opozorila na nedavno izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je povedala, da je zadržana do vstopa Ukrajine v zvezo Nato. “Mislim, da gre tukaj za precej nespametno in nespretno izjavo. Moramo vedeti, da je devet držav Ukrajino podprlo v tej nameri in to je izjemnega moralnega pomena, tako da mislim, da bi lahko v nadaljevanju razpravljali tudi o teh vsebinah. Tukaj gre za zelo pomembne teme,” je poudarila.

Spomnimo. Na vprašanje, ali na ravni države že potekajo pogovori o vprašanju ukrajinskega članstva v Natu, je Fajonova še povedala, da je prejšnji teden Poljska sprožila izjavo, ki je posredno nakazovala tudi podporo članstvu Ukrajine v zvezi Nato, h kateri Slovenija ni pristopila. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je minuli petek, potem ko si je Rusija priključila štiri ukrajinske regije, napovedal, da bo Ukrajina zaprosila za vstop v Nato po hitrem postopku. Predsedniki devetih srednje- in vzhodnoevropskih članic Nata so konec tedna že izrazili podporo vstopu Ukrajine v Nato. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi pristop trenutno podpiralo 12 držav.

“Ukrajina in Nato zadržani do Fajonove kot ministrice za zunanje zadeve,” je v odzivu na izjavo Fajonove pripomnil prvak stranke SDS Janez Janša. V stranki SDS sicer že dlje časa sicer opozarjajo, da se slovenska vlada prepozno in premalo odločno odziva na ruska agresorska dejanja v Ukrajini. “Saj res: kakšno je uradno stališče vlade Republike Slovenije glede vstopa Ukrajine v NATO? Ker MZZ ga. Fajon, vsaj kolikor sem zasledil, meče izjave v vse smeri,” se o tem sprašuje tudi strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik.

Sara Kovač