fbpx

Evropa je ranljiva: Dr. Milan Zver razkril, kaj bi nas moralo še posebej skrbeti!

Foto: www.milanzver.eu

Inštitut dr. Jožeta Pučnika in evropski poslanec dr. Milan Zver sta v soboto v dvorani grosupeljske mestne knjižnice pripravila zanimiv pogovorni večer, na katerem je sodeloval tudi veleposlanik Vladimir Kolmanič.

Osrednja nit pogovora so bili aktualni čezatlantski odnosi med EU in ZDA ter politične razmere v EU pred majskimi volitvami v Evropski parlament. Dr. Milan Zver je opozoril na varnostne razmere v EU, ki niso rožnate: “Evropa je ranljiva, saj zadnjih nekaj let ni vlagala v obrambo, ampak v bolj mehke politike. Študije navajajo, da evropske vojske dosegajo le 15 odstotkov učinkovitosti ameriške vojske. To je zaskrbljujoče.” Praktično vse članice zveze Nato so bile v zadnjem času deležne izredno ostrih kritik, kar se tiče porabe proračunskih sredstev za vojaško-obrambne namene, je poudaril Vladimir Kolmanič. “Evropa se premalo zaveda tega, kar so ZDA storile zanjo po drugi svetovni vojni. Z Marshallovim načrtom so ZDA zagotovile Evropi gospodarsko in socialno varnost, Nato pa je zavaroval evropsko zvezo pred Sovjetsko zvezo oziroma Varšavskim paktom.”

Posebne pozornosti na pogovornem večeru so bile deležne zablode slovenske zunanje politike, ki zadevajo odnose med EU in ZDA. Slovenija je zanemarila odnose na gospodarskem in političnem področju z ZDA in je z milijardo evrov blagovne menjave z ZDA na samem repu držav članic EU. Tudi dejstvo, da med državama že dolgo ni bilo srečanja na najvišji ravni, daje močan signal, kako je zaradi svoje proruske naravnanosti slovenska diplomacija povsem zabredla v odnosu do ZDA.

J. G.