fbpx

Evroposlanec Bogovič: Spoštovana komisarka, razprava je zavajajoča, saj ni pošten prikaz slovenskega medijskega prostora in je škodljiva za Slovenijo, ki se pripravlja na predsedovanje Svetu EU!

Evropski poslanec Franc Bogovič. (Foto: STA)

Spoštovana komisarka, danes prvič govorimo o Sloveniji. Današnja razprava o svobodi medijev v Sloveniji je uspešen izvoz notranjepolitičnega boja, slovenskih socialistov in liberalcev, iz Slovenije v Evropski parlament. Razprava je zavajajoča, saj ni pošten prikaz slovenskega medijskega prostora in je škodljiva za Slovenijo, ki se pripravlja na predsedovanje Svetu EU,” je v razpravi o Madžarski, Poljski in Sloveniji v Evropskem parlamentu evropski poslanec Franc Bogovič pojasnil evropski komisarki Veri Jourovi.

Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) je v svojem govoru na marčevskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta ob razpravi o vladnih poskusih utišanja medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji opozoril, da je glede Slovenije to izvoz notranjepolitičnega boja slovenskih socialistov in liberalcev iz Slovenije v Evropski parlament in da gre pri tem za zavajajočo razpravo ter nepošten prikaz slovenskega medijskega prostora.

Bogovič je opozoril, da je povprečnemu poznavalcu slovenskega medijskega prostora jasno, da je vsaj 80 odstotkov notranjepolitičnih redakcij slovenskih medijev, vključno z javno RTV, pretežno naklonjenih levosredinskim političnim strankam, s čimer slovenski medijski prostor nikakor ni uravnotežen in ljudje v Sloveniji nimajo enakovrednega dostopa do medijskih vsebin različnih političnih nazorov.

Gospodarji medijev so levi tranzicijski gospodarstveniki
Svobode govora oz. medijev v Sloveniji pa po njegovih besedah tudi ne more ogrožati okoli 20 odstotkov medijev z desnosredinsko uredniško politiko, četudi so kateri od teh medijev v tuji lasti, tudi madžarski. Evropska komisija je v svojem poročilu opozorila na problem netransparentnega lastništva medijev v Sloveniji in po prepričanju Bogoviča je ključen problem medijskega prostora, da je v lasti tranzicijskih gospodarstvenikov, ki prek svojih medijev ščitijo svoj gospodarski interes, na vseh parlamentarnih volitvah pa odkrito podpirajo levo sredinske stranke, s skupnim ciljem, da preprečijo zmago Janeza Janše na volitvah.

Montaža: Demokracija

Spoštovana komisarka, danes prvič govorimo o Sloveniji. Današnja razprava o svobodi medijev v Sloveniji je uspešen izvoz notranjepolitičnega boja, slovenskih socialistov in liberalcev, iz Slovenije v Evropski parlament. Razprava je zavajajoča, saj ni pošten prikaz slovenskega medijskega prostora in je škodljiva za Slovenijo, ki se pripravlja na predsedovanje Svetu EU.
 
Velika večina slovenskih nacionalnih medijev je v lasti tranzicijskih gospodarstvenikov, ki prek svojih medijev ščitijo svoj gospodarski interes, na vseh parlamentarnih volitvah pa odkrito podpirajo levo sredinske stranke, s skupnim ciljem, da preprečijo zmago Janeza Janše na volitvah, sedaj skušajo zrušiti njegovo vlado.
 
Povprečnemu poznavalcu slovenskega medijskega prostora je takoj jasno, da je vsaj 80 % notranje političnih redakcij slovenskih medijev, vključno z javno RTV, naklonjenih levosredinskim političnim strankam. Tudi jaz vabim predstavnike Evropske komisije v Slovenijo, da se prepričajo, da medijske pluralnosti ne ogroža 20 % desnih medijev, pa četudi so nekateri v madžarski lasti. Do takrat pa bi si želel, da Slovenci prenehamo z izvažanjem notranjepolitičnih tem na evropski parket, naš predsednik vlade pa lahko napiše kakšen tvit manj.