Evroposlanko Tanjo Fajon bolj kot zdravje Slovencev, te dni zanima Orban! Po mesecu dni od začetka epidemije iz EU v Slovenijo ni prišla niti ena maska!

Tanja Fajon (Foto: Twitter)

Medtem, ko se v Evropi odvija boj proti nevidnemu sovražniku – novemu koronavirusu, se nekateri ukvarjajo z notranjimi boji, ki niso niti najmanj v korist državljanov Evropske unije in Slovenije. Med slednjimi je zopet evropska poslanka Tanja Fajon, ki se bolj kot s pomočjo pri dobavi zaščitnih sredstev in pljučnih ventilatorjev Sloveniji ukvarja z obračunom z Orbanovim Fideszom. Iz tega razloga jo je Janša pozval: Mene pa v tem trenutku bolj zanima, zakaj svojih moči ne usmerite v reševanje zdravja in življenj v svojih domovinah?”

Tanja Fajon je preko Twitterja zapisala, da jo zanima, kako se bodo v sestrskih strankah v Sloveniji, tudi poslanski kolegi Romana Tomc, Milan Zver, Franc Bogovič in Ljudmila Novak, odzvali na zahtevo trinajstih domnevno desno-sredinskih strank, članic Evropske ljudske stranke, naj največja politična skupina v Evropskem parlamentu izključi Orbanovo stranko Fidesz.

Fajonova je prepričana, da naj bi ravnanje madžarskega premierja Viktorja Orbana spominjalo na diktaturo. “Tega v Evropski uniji ne smemo dopustiti.” S svojim zapisom se je evropska poslanka iz vrst Židanove SD odzvala na zapis Matije Stepišnika, urednika Večera, ki predstavlja glasilo SD. Stepišnik se namreč prav tako sprašuje, če so bili k temu pismu povabljeni tudi v stranki SDS, stranki SLS in Novi Sloveniji?

EU ima čas za obračunavanje z Orbanom, nima časa za dobavo zdravstvene opreme

Slovenskega premiera Janeza Janšo je po drugi strani zanimalo, zakaj Fajonova in njeni ostali kolegi v evropskem parlamentu svojih moči raje ne usmerijo v pomoč za zajezitev koronavirusa. “Zakaj nam doslej po mesecu dni od začetka epidemije iz Evropske unije niste poslali še niti ene zaščitne maske, da o pljučnih ventilatorjih ne govorimo? Samo zdraho delate.”

Porast avtokracije na vzhodu, ki je v nasprotju s priznanimi ideali evropskega projekta, finančna kriza 2008, politični razkol glede reševanja migrantske krize leta 2015 in Brexit so v preteklosti vidno načeli kohezijo Evropske unije. Pandemija koronavirusa ni prinesla samo zdravstvene in gospodarske krizo, ampak tudi dodatno poglabljanje razlik med državami članicami. Klic na pomoč najbolj prizadetih držav, ki je naletel na gluha ušesa najmočnejših, je v praksi pokazal, da je Evropska unija polna nakladanj o evropski solidarnosti, saj ne ukrepa združeno in enotno, ko bi bilo najbolj potrebno. Vsaka država je tako sama zase, povezave pa so bolj vidne na lokalnem nivoju, kot karkoli drugega.

Orban se je s pismom generalnemu sekretarju Evropske ljudske stranke Antoniju Lópezu-Istúrizu Whiteu odzval na zahtevo trinajstih desno-sredinskih strank, članic ELS, da naj največja politična skupina v Evropskem parlamentu izključi Orbanovo stranko Fidesz in dal vedeti, da si v teh kriznih časih težko predstavlja, da ima kdorkoli sploh čas za namere drugih držav, saj bi se vsakdo moral ukvarjati z razmerami pred svojim pragom. “Težko si predstavljam, da ima kdorkoli izmed nas čas za fantaziranje glede namer drugih držav. V teh časih se mi zdi to precej razkošno. Z vsem spoštovanjem, nimam časa za to! Lahko se pogovarjam o čemerkoli, ko bo konec te epidemije.”

Glede na to, da v Sloveniji beležimo že 977 okužb z novim koronavirusom, 22 smrtnih žrtev in se soočamo s porastom hospitaliziranih oseb (109 bolnikov, od katerih jih je v intenzivni negi 31), bi človek od evropske poslanke Fajonove pričakoval, da bo ta pomagala svoji domovini pri dobavi nujno potrebne zaščitne in zdravstvene opreme pri boju proti koronavirusu. Očitno pa se njej zdi bolj vredno, da se v tem trenutku ukvarja z obračunavanjem z Orbanom. Solidarnost do lastnega naroda pa taka!

Hana Murn