Evropska blamaža! Ivo Vajgl ni znal odgovoriti na preprosto vprašanje, kar ga je postavilo na laž pred celotnim Evropskim parlamentom

Ivo Vajgl (Photo: Twitter)

Iz Evropskega parlamenta prihaja vest, ki ni v prid evropskemu poslancu iz DeSUS-ove kvote. Evropski poslanec Ivo Vajgl je v v govoru na seji Evropskega parlamenta o prepovedi nacističnih in fašističnih simbolov in sloganov v celotni EU obsodil “izpostavljanje nacističnih, fašističnih, antisemitskih, rasističnih,ksenofobnih in drugih ekstremnih simbolov”, obenem pa pozabil na komunistične simbole, pod katerimi je umrlo več kot sto milijonov ljudi. V nadaljevanju se je samo še dodatno osramotil, ko ga je hrvaški kolega s svojim preprostim vprašanjem označil za lažnivca pred celotnim Evropskim parlamentom. Vajgl je ostal brez besed.

Evropski poslanec iz vrst stranke DeSUS, Ivo Vajgl, je v govoru, ki je bil namenjen samemu sebi, poimensko obsodil raznorazne simbole propadlih političnih režimov, a je ob tem pozabil omeniti največjega morilca med vsemi, to je komunistični režim. Izjavil je, da “so države, v katerih nas izpostavljanje nacističnih, fašističnih, antisemitskih, rasističnih, ksenofobnih in drugih ekstremnih simbolov ne preseneča več.” Glede na trud poslanca evroskupine ALDE, da je naštel vse po vrsti, lahko njegov spodrsljaj glede omembe komunističnih simbolov pripišemo samo ali namernemu izmikanju ali pa staremu spominu, ki je začel z leti slabeti.

Če bi bil to edini spodrsljaj, bi to lahko še pripisali slabemu spominu, tako pa se napake, zavajanja in laži vrstijo ena za drugo. Vajgl je v svojem govoru nadaljeval: “Ameriški predsednik Trump je retvital sporočila britanskih neonacistov in opravičeval udeležence neonacističnih demonstracij v Charlottesvillu.” Lahko bi bili prijazni in rekli, da je Vajgl samo slabo poučen, vendar glede na to, da je bil svojčas del diplomatskega korpusa SFRJ, bi že moral vedeti, da so bili nacisti v zavezništvu z muslimani in jih je Adolf Hitler jemal kot zaveznike v boju proti Judom.

Ameriški predsednik Donald Trump. (Foto: epa)

Kako je skupina, ki objavlja resnične posnetke o tem, kaj počnejo islamisti po svetu, lahko neonacistična, pa je vprašanje, ki bi ga bilo vredno postaviti osivelemu poslancu. Ravno tako dejstvo, da je vzel v zobe ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi retvitanja resničnih dejstev. Postavlja se tudi vprašanje, kakšne težave ima Vajgl z resnico?

To še ni bilo konec Vajgljevega natolcevanja v Evropskem parlamentu. Tako je rekel, da “hrvaški ekstremisti postavljajo spomenik fašistični državni tvorbi v koncentracijskem taborišču Jasenovac. Madžarski neonacisti so nedotakljivi del politične scene v svoji državi, enako ukrajinski, tudi poljski.”

Hrvaški evroposlanec je Vajgla postavil na laž, da je ta ostal brez besed
To je zmotilo hrvaškega evroposlanca Ivico Tolića, ki je imel za Vajgla naslednje vprašanje: “Spoštovani kolega, zakaj ste navedli, da je na Hrvaškem postavljen spomenik Neodvisni državi Hrvaški, ko pa gre za spomenik redni enoti Hrvaške vojske v hrvaški osamosvojitveni vojni, ki nima nikakršne povezave z nacističnim in fašističnim režimom?” S tem je slovenskega poslanca postavil na laž. Samo še eno v nizu v njegovem kratkem govoru. Vajgl na to vprašanje ni znal odgovoriti. Njegov edini odziv je bilo neprevedljivo momljanje, ki ga ob povabilu predsedujočega ni bil pripravljen razločneje ponoviti.

Hrvaški evroposlanec Ivica Tolić

Da je to sramota za slovensko zunanjo politiko, ni nobeno vprašanje. Da je to sramota za slovensko diplomatsko ekipo, je dejstvo. A najhujša je sramota, ki si jo je s svojo izjavo nakopal Vajgl sam, ko ga je hrvaški kolega postavil pred resnico.

Ko podrobneje preučimo Vajglovo izjavo, ugotovimo,  da preganja neke svoje lastne fantazme. Zaganja se v mline na veter in pričakuje, da bo rušil velikane. Tako se je po donkihotsko zagnal, ko je mislil, da bodo ostali poslanci Evropskega parlamenta samo mirno poslušali njegova natolcevanja. Zgodilo se je nasprotno. Evropski poslanci so ga postavili na trdna tla, ob čemer je Vajgl ostal brez besed.

Ivan Šokić