Evropska komisarka odločna, da ne bo pristala na izigravanje Cerajeve vlade glede neprodaje NLB

Evropska komisarka Margrethe Vestager (Foto: STA)

Medtem ko se je Cerarjeva vlada odločila, da ne proda največje državne banke NLB, ki še vedno ostaja v rokah države, je iz odgovora evropske komisarke razvidno, da Evropska komisija sploh ne razmišlja o tem, da se del NLB ne bo prodal, temveč o tem, kako in kdaj bo Slovenija izpolnila zaveze. Komisarka je odločna, da je treba prodati 75 odstotkov, če hoče banka dolgoročno preživeti.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je odgovarjala Milanu Zveru, vodji slovenske delegacije EPP v Evropskem parlamentu, na njegovo pismo komisarki okrog prodaje NLB, in del odgovora se glasi: “Komisija in slovenski organi so v stalnih pogovorih, kako se Slovenija namerava držati pravil glede odločitve o državni pomoči. Predvsem prodaja 75-odstotnega deleža banke je v NLB pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne sposobnosti preživetja banke, na podlagi katere je komisija leta 2013 odobrila znatno državno pomoč NLB.”

Po mnenju Cerarjeve vlade gre za dejavnik tveganja, ki bi lahko močno znižal ceno banke
Iz odgovora Vestagerjeve je razvidno, da v Evropski komisiji razmišljajo le o tem, kako in kdaj bo Slovenija izpolnila zaveze, ki jih je dala Evropski komisiji, da je ta leta 2013 sploh odobrila državno pomoč NLB in ne o tem, ali jih bo izpolnila ali ne.

Dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu.

NLB, ki bi jo morali Cerarjevi po dogovoru z Evropsko komisijo že zdavnaj prodati, še vedno ostaja v rokah države. Vlada, ki nadzoruje več kot 40 odstotkov slovenskega bančnega sektorja, bi morala letos prodati 50 odstotkov lastništva NLB in dodatnih 25 odstotkov v letu 2018, v zameno za odobritev pomoči Evropske komisije leta 2013, kar je preprečilo veliko bančno krizo v državi. Maja letos je Evropska komisija odobrila načrt prodaje 50 odstotkov lastništva banke, septembra pa je vlada napovedala, da je sploh ne bo prodala. Vlada Mira Cerarja se je odločila, da ne proda polovice NLB in kot glavni razlog navedla odprte tožbe hrvaških bank zaradi nerešenih vprašanj nekdanje Ljubljanske banke. Po mnenju vlade gre za dejavnik tveganja, ki bi lahko močno znižal doseženo ceno za banko.

Evropska komisija ne bo pristala na izigravanje slovenske vlade
Torej v Evropski komisiji ne bodo pristali na ideje Cerarjeve vlade, da NLB ne bi prodali in ne bodo pristali na poskuse izigravanja naše vlade. Odgovor komisarke je velikanska klofuta Cerarju, kot tudi Vraničarjevi – čeprav je komisarka članica ALDE, skupine liberalcev, kamor spadata tudi Cerar in Vraničarjeva, njuna beseda pa v Bruslju očitno nima nobene teže. Komisarka je odločna, da je treba prodati 75 odstotkov, če hoče ta banka dolgoročno preživeti.

Foto: sta

Evropa je po aferi pranja denarja spoznala, da je nevarno, če so slovenske banke v državni lasti, saj je vpliv leve politike na bančni sistem prevelik. Številni znani slovenski ekonomisti, s katerimi smo na to temo govorili v preteklih mesecih, menijo, da je NLB pravzaprav bankomat slovenske levice, zato ga nikoli ni imela namena prodati in je zgolj zavajala vodilne v Evropski uniji.

Doroteja Šoštarič