fbpx

Evropska ljudska stranka v Sloveniji dosegla odličen rezultat: Slovenske stranke dosegle kar 2. mesto po deležu doseženih mandatov v EU – takoj za Orbanovo stranko Fidesz!

Foto: STA

Tako kot v prejšnjem mandatu bo tudi v tem imela Evropska ljudska stranka največ poslancev v Evropskem parlamentu. Ob tem pa je potrebno omeniti zanimiv podatek, da so slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke, dosegle kar drugo mesto med 28 članicami Evropske unije po deležu doseženih mandatov. S tem se uvrščajo takoj za madžarsko stranko Fidesz Viktorja Orbana, ki je od 21 evropskih poslancev dobila kar 13 poslancev, ki bodo sedli v klopi Evropske ljudske stranke. 

Skupna lista SDS in SLS je s 26,44 odstotka prejetih glasov dobila tri poslanske kandidate v Evropskem parlamentu: Milana Zvera, Romano Tomc in Franca Bogoviča, stranka Nova Slovenija pa z 11,06 odstotka glasov en poslanski mandat, ki ga bo zasedla Ljudmila Novak. Slovenija je tako na podlagi glasov volivcev dobila kar štiri poslance od osmih, ki bodo sedli v klopi Evropske ljudske stranke. Dva poslanca (Tanja Fajon in Milan Brglez) iz vrst SD bosta sedla v klopi socialdemokratov (S&D), preostala dva (Irena Joveva in Klemen Grošelj) pa bosta sedla v vrste liberalcev (ALDE).

Najvidnejši uspeh viden na Madžarskem
Največji uspeh je Evropska ljudska stranka tako slavila na Madžarskem, saj je Fidesz premierja Orbana dobil kar 52,3 odstotka glasov, torej 13 poslancev od skupno 21 poslancev. Za Slovenijo se na tretje mesto uvršča Grčija, ki je dobila 9 poslancev od skupno 21 poslancev, na četrto pa Avstrija, kjer je bilo izvoljenih 7 poslancev od skupno 18 poslancev.

Foto: Twitter

Weber poudarja, da stabilna večina brez EPP ni mogoča
Čeprav se je s tokratnimi evropskimi volitvami na ravni EU ustavil trend padanja volilne udeležbe, je desnosredinska Evropska ljudska stranka – tako kot tudi drugouvrščeni socialdemokrati – dosegla slabši rezultat kot na evropskih volitvah leta 2014. Zaradi okrepitve liberalcev, zelenih, skrajne desnice in evroskeptikov koalicija, ki so jo zdaj tvorili Evropska ljudska stranka in socialni demokrati, ne bo več imela večine in zato bo potrebno sklepanje partnerstev. V luči tega je vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber poudaril, da stabilna večina brez Evropske ljudske stranke ni mogoča, in ponudil roko socialdemokratom, liberalcem in zelenim, poroča STA.

Glede na to, da je v Sloveniji prepričljivo zmagala Evropska ljudska stranka, je očitno, da slovenski volivci verjamejo, da je ta sposobna v največji možni meri učinkovito odgovoriti na varnostna tveganja, ki jih povzročajo nezakonite migracije in terorizem. Večina Slovencev kot tudi Evropejcev desnosredinsko EPP vidi kot garant razvoja Evropske unije, saj se zavzema tako za pomen ohranjanja evropske kulturne zapuščine kot tudi za ohranjanje specifičnosti in samobitnosti EU.

H. M.