Romana Tomc evropske kolege pozvala, naj glasujejo “za” pomoč Sloveniji iz solidarnostnega sklada

Foto: EU

Evropska poslanka Romana Tomc je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu poudarila, da je letošnje ekstremno vreme povzročilo veliko škode tako naravi kot ljudem. Evropske kolege je pozvala, naj glasujejo “za”, ko bo potekalo glasovanje o pomoči Sloveniji iz solidarnostnega sklada. Evropski poslanci so razpravljali s Svetom in Komisijo o boljši zaščiti Evropejcev pred ekstremnimi vročinskimi valovi, poplavami in gozdnimi požari. Pozvali so k dodatnim ukrepom za izgradnjo EU, ki je bolj odporna na nesreče.

V takih trenutkih se opiramo na eno temeljnih evropskih vrednot, na solidarnost. Na ta občutek, da v nesreči nismo sami in da živimo v skupnosti, kjer nam je mar za našega soseda, za sokrajana, za održavljana, za sočloveka,” je evropska poslanka Romana Tomc poudarila na nedavnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, kjer se je med drugim zahvalila za dosedanjo pomoč vsem, predvsem pa prostovoljcem na terenu.

Evropski poslanci so v razpravi izpostavili pomen zagotavljanja sredstev za pomoč prizadetim državam v naravnih ujmah. Na posledice uničujočih avgustovskih poplav v Sloveniji pa je opozorila tudi Tomčeva, ki se je ob tej priložnosti zahvalila za pomoč EU in njenim članicam, drugim državam, mednarodnim organizacijam ter prostovoljcem. “Nenavadno vreme je letos poleti po Evropi in tudi širše v svetu povzročilo res veliko škode. Ekstremne padavine, visoke temperature, požari, suše, hud veter pa niso povzročili veliko škode naravi, ampak so vzeli tudi domove in žal tudi človeška življenja,” je uvodoma poudarila Tomčeva v svojem nagovoru evropskim kolegom.

Foto: EU

Mehanizem civilne zaščite EU je bil aktiviran to poletje zaradi vedno večjega števila ekstremnih vremenskih dogodkov vključno z uničujočimi poplavami (Slovenija, Ciper, nedavno Grčija in Bolgarija) in največjimi požari v naravi, kar jih je bilo kdaj zabeleženih v EU (zlasti v sredozemski regiji), navaja uradni spletni portal Evropskega parlamenta. Evropski poslanci so v razpravi izpostavili pomen zagotavljanja sredstev za pomoč prizadetim državam v naravnih ujmah. Na posledice uničujočih avgustovskih poplav v Sloveniji pa so opozorili slovenski evroposlanci ter se zahvalili za pomoč EU in njenim članicam, drugim državam, mednarodnim organizacijam ter prostovoljcem.

Tomc: v takih trenutkih se opiramo na solidarnost, eno temeljnih evropskih vrednot
“V takih trenutkih se opiramo na eno od temeljnih evropskih vrednost, na solidarnost. Na ta občutek, da v nesreči nismo sami in da živimo v skupnosti, kjer nam je mar za našega soseda, za sokrajana, za sodržavljana, za sočloveka. Dober mesec po hudih poplavah v Sloveniji, ki so prizadele dve tretjini naše države, bi rada tokrat izkoristila priložnost in se zahvalila vsem, ki so Sloveniji, našim ljudem ponudili pomoč. Od komisije, držav, še najbolj pa vseh tistih prostovoljcev, ki so bili na terenu in so pomagali pri čiščenju razdejanja, ki so ga povzročile podivjane reke.

Ljudje potrebujejo pomoč tudi, ko kamere ugasnejo, je poudarila Tomčeva. (Foto: arhiv)

Prizadeti v poplavah pa potrebujejo pomoč, tudi ko kamere ugasnejo, je opozorila in pozvala kolege, naj pritisnejo gumb “za”, ko bodo glasovali o pomoči Sloveniji iz solidarnostnega sklada. Sloveniji je Evropska komisija obljubila pomoč iz solidarnostnega sklada v tem in prihodnjem letu v skupni višini do 400 milijonov evrov.

Tanja Brkić