fbpx

Evropska poslanka Romana Tomc evropske socialiste opomnila na dvojna merila pri obravnavi vladavine prava v Romuniji

Romana Tomc. (Foto: Arhiv Nova24TV)

“Romunija je še ena država, kjer je na oblasti socialistična vlada in kjer je očitno, da vladavina prava ne deluje. Iz razprav poslancev, posebej tistih iz vrst socialistov, je bilo jasno razbrati, da imajo pri obravnavi posameznih držav dvojna merila. Medtem ko so bili pri razpravi o Madžarski zelo kritični, je bil tokrat njihov ton bolj spravljiv ali pa so bili kar tiho. Iz tega lahko sklepamo, da ne gre za iskreno zavzemanje za vladavino prava po enakih kriterijih in merilih za vse,” je evropska poslanka Romana Tomc na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu dejala o pravni državi v Romuniji.

Poslanci Evropskega parlamenta so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o delovanju pravne države v Romuniji. Evropska komisija in tudi druge organizacije že dlje časa opozarjajo na kršitve delovanja pravne države v Romuniji. Predvsem jih skrbi boj proti korupciji, ki pod socialistično vlado prerašča v boj proti tistim, ki na korupcijo opozarjajo.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu razprave izpostavila, da je Romunija še ena država, kjer je na oblasti socialistična vlada in kjer je očitno, da vladavina prava ne deluje. “Iz razprav poslancev, posebej tistih iz vrst socialistov, je bilo jasno razbrati, da imajo pri obravnavi posameznih držav dvojna merila. Medtem ko so bili pri razpravi o Madžarski zelo kritični, je bil tokrat njihov ton bolj spravljiv ali pa so bili kar tiho. Iz tega lahko sklepamo, da ne gre za iskreno zavzemanje za vladavino prava po enakih kriterijih in merilih za vse,” je dejala.

Uporaba sile nad državljani, ki si želijo demokratičnih sprememb, je zavržna
Romuni so poleti množično demonstrirali proti socialistični vladi, ki je za nadzor nad protestniki uporabila silo. “Menim, da je to nedopustno. Prav tisti, ki se najbolj zavzemajo za svobodo govora, so sedaj tiho in takih dejanj ne obsojajo. Ljudje protestirajo proti vladi, ki sprejema zakone za boj proti tistim, ki opozarjajo na korupcijo. Uporaba sile nad državljani, ki si želijo demokratičnih sprememb, je zavržna,” je bila v svojem razmišljanju jasna Romana Tomc.

Množica protestnikov v Bukarešti. (Foto: epa)

V zadnjih desetih letih se je iz Romunije izselila skoraj petina njenega prebivalstva, od tega več kot dve tretjini vseh mladih. “To je zaskrbljujoče. Je pokazatelj stanja v družbi, s katerim se soočamo tudi v Sloveniji. Del tega je tudi apatija, ki se kaže v volilni abstinenci. Če ne veljajo enaka merila za vse, potem ljudje začnejo verjeti, da so vsi politiki enaki. Bojim se, da je to del načrta, ki od politike odvrača poštene in sposobne ljudi in vanjo privablja koristolovce. Proti temu se moramo boriti in zahtevati, da se nepoštene in koruptivne politike odstrani iz političnega prostora. Ne s političnim preganjanjem, ampak na podlagi pravičnih in poštenih meril, ki bi morala veljati v državi, kjer se vladavina prava resnično spoštuje. Apatiji na volitvah sledi tudi izseljevanje, ki je posledica izgube upanja, da lahko boljšo prihodnost ljudje najdejo doma,” je zaključila Romana Tomc.

C. Š.