fbpx

Evropska poslanka Romana Tomc ministra Šabedra opozorila, da nas na področju dolgotrajne oskrbe prehitevajo skoraj vse evropske države

To je področje, na katerem nas prehitevajo skoraj vse evropske države. Na zakon čakajo številne družine in posamezniki, ki zelo težko usklajujejo nego svojcev in poklicno življenje,” je evropska poslanka Romana Tomc opozorila ministra za zdravje Aleša Šabedra na srečanju evropskih poslancev v Bruslju.

Evropski poslanci so se v torek, 10. decembra, v Bruslju srečali z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom. Minister je predstavil zadnje poročilo OECD na področju zdravstva za Slovenijo. V razpravi s poslanci je povedal, da želijo na ministrstvu na prednostnih področjih zmanjšati čakalne vrste.

Evropska poslanka Romana Tomc je ministra vprašala, v kateri fazi je zakon o dolgotrajni oskrbi, za katerega je v normativnem načrtu dela vlade predviden sprejem v letu 2019. Opozorila je: “To je področje, na katerem nas prehitevajo skoraj vse evropske države. Na zakon čakajo številne družine in posamezniki, ki zelo težko usklajujejo nego svojcev in poklicno življenje.

Minister Šabeder je Tomčevi odgovoril, da je večina zakona pripravljena, da pa se zapleta pri medresorskem usklajevanju in pri določanju skrbnikov posameznih delov zakona. Ob tem je dodal, da je zelo pomembno čim prej določiti košarico pravic. Poleg dolgotrajne oskrbe je Romana Tomc ministra Šabedra opozorila na januarsko povišanje plač v javnem sektorju in na velike težave, ki jih bodo imeli domovi za ostarele pri zagotavljanju njihovega financiranja.

Rok Krajnc