Evropska poslanka Romana Tomc obvestila Vero Jourovo in Sophie in ‘t Veld o nedopustnih pritiskih Fajonove in njene SD na novinarsko svobodo

Sophie in't Veld in Verja Jourova (Foto: epa)

Po javnem pritisku tako levih novinarjev, medijev kot politikov na dr. Jožeta Možino zaradi sobotne oddaje Utrip so se odzvali iz vodstva RTV Slovenija, “vodstvo RTV Slovenija obsoja poskuse rušenja uredniške neodvisnosti” so zapisali in dodali, da glede na to, da nekateri iz družbene in politične javnosti pa tudi nekateri politiki pozivajo k sankcioniranju Možine in odgovorne urednice Jadranke Rebernik, so dolžni zaščititi zaposlene in uredniško avtonomijo javne televizije. “Grožnje, žalitve in napade razumemo kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk.”

Po tem, ko je Tanja Fajon javno vršila pritisk na novinarja RTV Slovenija in zapisala, “Sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ne deluje več v javnem interesu”, so se iz RTV Slovenija odzvali. Ostro obsojajo poskuse rušenja uredniške neodvisnosti in napad razumejo kot politični pritisk. Glede na to, da sta bili tudi evropska poslanka Sophie in’t Veld in evropska komisarka Vera Jourova zelo zaskrbljeni nad svobodo medijev v Sloveniji, jih je evropska poslanka Romana Tomc o napadu stranke SD na Možino in Rebernikovo tudi obvestila. “Pričakujem odločen odziv zaradi nedopustnih pritiskov na novinarsko in uredniško svobodo s strani Tanje Fajon in stranke SD”, je zapisala Tomčeva.

“Vodstvo RTV Slovenija in vodstvo TV Slovenija podpira novinarje in odgovorne urednike, ki si kljub pritiskom prizadevajo za uredniško neodvisnost. Žalitve, grožnje in napadi se v zadnjem času posebej intenzivno, organizirano pojavljajo ne samo na družabnih omrežjih, ampak tudi v posameznih medijih. Tovrstne objave vidimo kot poskus blatenja ugleda RTV Slovenija in ogrožanje njene neodvisnosti,” so v odzivu napisali iz vodstva RTV Slovenija in dodali, da je potrebno okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva, ob tem pa ne smemo dopustiti, da se v naši državi izgubijo demokratične vrednote.

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Tamara Bizjak)

Evropska skupnost je obveščena o nedopustnem političnem pritisku na javno televizijo
Spomnimo, da sta in’t Veld in Jourova v preteklosti velikokrat izrazili zaskrbljenost nad slovenskim dogajanjem v medijih, zagovarjali sta avtonomnost medijev in obsojali pritiske, zato jih je Tomčeva o dogodku tudi obvestila. Kot je dejala, pričakuje odločen odziv zaradi pritiskov stranke SD na svobodo medijev.

SD izkoristila dogodek celo za kampanjo
Stranka SD je z nedopustnimi pritiski na medije šla tako daleč, da je celo dogodek izkoristila za svojo politično kampanjo in na podlagi teh pritiskov vabi volivce, da volijo njihovo stranko. Podobno kot Alenka Bratušek, ki odšteva dneve, ko bo lahko preganjala novinarje, ki niso enakega ali podobnega mnenja.

 

Biščak: To je tipičen “našizem”
Na napad se je odzval tudi predsednik Združenja domoljubnih novinarjev Slovenije in urednik Demokracije Jože Biščak, ki je dejal, da če bi bil odziv levičarjev na oddajo Utrip drugačen od tega, kot da so skočili pokonci in zahtevali glave ustvarjalcev oddaje, bi bilo presenečenje. “Drugače pač ne znajo, tako so naučeni. Dokler je vsebina oddaj v skladu z njihovimi prepričanji, predstavami in svetovnim nazorom, ki temelji na komunizmu, ki je danes preoblečen v liberalno demokracijo, je vse v redu. Takrat so dovoljene tudi laži in manipulacije, ker za njih cilj opravičuje sredstvo. Čim temu ni več tako, Bog ne daj, da je predstavljena resnica (ali drugačno mnenje), kot je to za Dražgoše v Utripu naredil Jože Možina.” Zavedati se je treba, je dejal Biščak, da vsaka objava lahko sproži take ali drugačne reakcije. Tako se morajo tudi novinarji in uredniki navaditi, da so lahko kritizirani. “Težava v omenjenem primeru je, da so ti isti ljudje, ki so še nedavno tožarili v Bruselj in se pritoževali, da jih desni politični pol kritizira in posega v njihovo delo, zdaj tiho, ko na Jožeta Možino in Jadranko Rebernik pritiskajo politiki, predvsem Socialni demokrati. Ampak tudi hipokrizijo imajo v svojem genskem zapisu.”

Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak (Foto: Demokracija)

Gledalci imajo pravico slišati različne poglede
“Ti napadi sploh ne oporekajo podatkom, ki so bili v Utripu predstavljeni, nihče ni rekel, da se je avtor oddaje karkoli zlagal. Samo pavšalne ideološke ocene in, kar je grozljivo, da si kaj takega TV Slovenija ne bi smela privoščiti. Halo? Kako? To je javna televizija, ki mora biti svetovnonazorsko uravnotežena, gledalci imajo pravico slišati različna stališča in poglede. To je javni interes. Odziv levice (predvsem SD) in nasršenih borcev pa kaže nasprotno – da si leva ideologija prilašča nacionalno televizijo. To je tipičen ´našizem´, ko si ena politična opcija in ideologija lasti ekskluzivno pravico nad nekim medijem, ki je v državni lasti,” je še dodal predsednik Združenja domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak.

Sara Kovač