fbpx

Evropska poslanka Romana Tomc: Pismo predsednika vlade razumem kot poziv k sodelovanju, da se sredi krize ne znajdemo še v težjem položaju!

Evropska poslanka Romana Tomc v oddaji 24ur Zvečer.

Osrednji mediji ta teden tekmujejo v tem, kateri med njimi bo objavil boljšo laž, ali konteksta oropano polresnico glede “odzivov iz tujine” na pismo predsednika vlade Janeza Janše. Vtis, ki ga dobite, če spremljate zgolj te tovarne laži je, da je njegovo pismo naletelo na neodobravanje, celo negodovanje. Medtem ko levičarski kolegi po svetu drug drugemu gotovo držijo “štange”, ne dvomimo, da so solidarni s svojimi kolegi v Sloveniji, je dobro slišati tudi drugačno perspektivo, ki jo iz evropskega parlamenta prinaša Romana Tomc.

Romana Tomc, slovenska evroposlanka, je zadnje dni eden redkih glasov razuma in protiuteži brezsramnemu agitpropu osrednjih medijev. Na svojem Facebook profilu je strnila vse argumente, ki jih je je navajala v komunikaciji z osrednjimi mediji glede pisma predsednika vlade Janeza Janše.

Gre za poziv k sodelovanju
Oddaji, na katerih je včeraj nastopila, sta bili 24UR Zvečer in Odmevi in njeno sporočilo je bilo konsistentno: “Pismo predsednika vlade razume kot poziv k sodelovanju. Kot pozitivno sporočilo, poziv k ukrepom, da se sredi največje krize ne znajdemo v še težjem položaju. V Evropski uniji bolj kot kadarkoli prej potrebujemo sodelovanje in spoštovanje. In to pismo je eden od korakov k temu. Predsednik vlade je v svojem pismu jasen: Slovenija nima težav z vladavino prava, kot očitajo nekateri, zavezana je k njenemu uresničevanju in spoštovanju.”

Romana Tomc na Odmevih (Foto: Zajetje zaslona)

Evropska poslanka poudarja, da je želja vseh, da bi vladavina prava veljala za vse države enako. Da ne bi bila stvar politične odločitve, ampak strokovne presoje. In da bi v EU obstajali mehanizmi, ki takšno presojo omogočajo. Slovenija je, kot večina drugih držav, predlog o naslednjem večletnem finančnem načrtu in skladu za okrevanje podprla. A nekateri ga niso. In to bo škodovalo vsem. Pismo je poziv, tako Tomčeva, “da poskusimo doseči dogovor, da rešimo to situacijo in državam omogočimo dostop do denarja, ki ga v tej krizi zares nujno potrebujejo“.

Aleš Ernecl