Evropska poslanka Romana Tomc: Prenovljen Evropski socialni sklad ostaja ključen za naložbe v ljudi

Romana Tomc.

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta odobrili predlagane posodobitve Evropskega socialnega sklada (ESS), katerega glavni namen je spodbujanje zaposlovanja.

ESS je najstarejši med strukturnimi skladi, saj je bil ustanovljen že z Rimsko pogodbo leta 1957, in sicer z namenom zmanjševanja razlik v bogastvu in življenjskih standardih v državah članicah EU. ESS, vse od svoje ustanovitve, vsako leto omogoči milijonom Evropejcem pridobitev novih spretnosti in znanj ter tako olajša prehod iz brezposelnosti v novo zaposlitev.

Naložbe v človeški kapital
Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je v razpravi o spremembah ESS opozorila na dejstvo, da je ESS ključen, ko gre za naložbe v človeški kapital in izpostavila: “Obstoj vrzeli v znanju in spretnostih, zlasti na digitalnem področju, ter pomanjkanje povezave med sistemi izobraževanja in trgom dela škodljivo vplivajo na evropsko družbo. Zato so naložbe v človeški kapital pomemben dejavnik rasti v evropskem gospodarstvu. In ESS+ ima pri tem ključno vlogo.

Sklad bo po novem, v izogib podvajanju, pod eno streho združil več različnih skladov ter tako prispeval k poenostavitvi, večji prožnosti in boljši dostopnosti. Kot poročevalka parlamenta za Pobudo za zaposlovanje mladih pozdravlja, da je v programu ESS+ posebna skrb namenjena tudi mladim in da je določen minimalni odstotek, ki ga morajo države v okviru ESS+ nameniti mladim. Tako bodo lahko pri premagovanju brezposelnosti mladih še uspešnejši, je še izpostavila evropska poslanka Romana Tomc in zaključila z mislijo, da “EU lahko ostane konkurenčna le, če bo ohranjala visoko raven zaposlenosti, izobrazbe, zdravja in socialne vključenosti“.

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!