Evropska poslanka Romana Tomc: V Sloveniji nihče ne bi smel biti lačen, zato potrebujemo korenite spremembe

Evropska poslanka Romana Tomc.

Romana Tomc se je v preteklih dneh kritično odzvala na Twitter zapis Vala 202 v projektu Botrstvo, kjer bi naj prostovoljka Neža zapisala: “Letos prvič opažam, da otroci ob prihodu, v očeh nimajo upanja. In zelo so lačni, prenajedajo se s kruhom in v torbe spravljajo namaze za svojo družino.” A takšna sporočila se pogosto pojavljajo prav v času vladavine desnice, kar levo medijsko omrežje izkoristi za boj proti Janši. “Razlog, da me je to sporočilo posebej zbodlo je, da je bilo tako že v prejšnjem mandatu. Celo v parlamentu je bila lakota izrabljena kot sredstvo političnega boja, mediji pa so o tem teatralično pisali z debelimi naslovi,” odgovarja kritikom evropska poslanka Romana Tomc.

V preteklem tednu smo v našem mediju poročali, da je lakota otrok za politični obračun s sedanjo vlado in slovenskim desnim omrežjem, vedno priročna za ideološke nasprotnike in sovražnike predsednika vlade Janeza Janše. Kljub dolgoletni vladavini tranzicijske levice in njihovim večnim obljubam o izboljšanju socialnega statusa najšibkejših v slovenski družbi, tega niso rešili. Na svetovnem spletu smo našli podatke Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2018. Med drugim so zapisali, da se je stopnja tveganja revščine otrok navkljub gospodarski rasti povišala, in sicer iz 11,9 odstotkov v letu 2016 na 12,8 odstotkov v letu 2017. V letu 2017 je torej revščino tvegalo 49 tisoč otrok, kar je za tri tisoč več kot v letu 2016. Kot so še zapisali, je bilo med revnimi 25 tisoč dečkov in 24 tisoč deklic.

Na težavo je javno opozorila evropska poslanka Romana Tomc, ki pa je pričakovano doživela hujskaške napade nekaterih slovenskih večinskih medijev (Dnevnik, Mladina), ob tem pa se še soočila z t.i. radikalnimi spletnimi troli na družabnih omrežjih. Zato se je odločila, da še enkrat pojasni svoj del zgodbe. Sama ne pričakuje, da bo z zapisom prepričala tako imenovanje “neodvisne medije in njihove služabnike”. Zato se obrača na tiste, ki jim je mar za socialno državo, kjer je poskrbljeno za najšibkejše. “Vlada je odgovorna, da pripravi spremembe socialnega sistema, ki bodo sistem debirokratizirale in ga naredile bolj pravičnega.”

https://www.facebook.com/romanatomc.si/posts/3558959054135354

Romana Tomc je dolgoletna prostovoljka za pomoč najšibkejšim in predsednica dobrodelnega društva Ivan Cankar, kjer podeljujejo štipendije najbolj ogroženim mladostnikom v Sloveniji
Romano Tomc so neupravičeno kritizirali, da nasprotuje projektu Botrstvo. Evropska poslanka iz vrst Slovenske demokratske stranke v svojem sporočilu ni niti z besedo kritike omenila projekta Zveze prijateljev mladine Moste-Polje in Vala 202. “Celo nasprotno, pohvalila sem ga. Gre za dober projekt, ki ga poznam že dlje časa. Hvala bogu obstaja veliko podobnih projektov, humanitarnih akcij in dobrih posameznikov, ki priskočijo na pomoč, ko se ljudje znajdejo v stiski in ko država odpove.”

Opozarja, da je kot prostovoljka namenila ogromno svojih ur za pomoč drugim. Sama je prispevala tudi precej sredstev, da je pomagala tistim, ki pomoč potrebujejo. Zaveda se, da je zelo pomembno, da tisti, ki lahko pomagajo, poskusijo pomagati vsem tistim, ki so pomoči potrebni. “V več oblikah sem aktivna še danes. Med drugim se kot predsednica dobrodelne ustanove Ivana Cankarja za štipendiranje trudim pomagati tistim, ki zaradi svojega slabšega ekonomskega položaja nikoli ne bi mogli doseči svojih sanj.”

Težava socialnega sistema v Sloveniji je prevelika birokratiziranost in posameznikov, ki vedo, kako prelisičiti sistem socialne pomoči
V času Šarčeve vlade so odpovedale vse institucije, ko so slovenski državljani v rekordnem hitrem času zbrali dva milijona evrov za nujno operacijo dečka Krisa v Združenih državah Amerike. Tomčeva se zaveda, da imamo v Sloveniji težave z revščino. Po njenem mnenju, prostovoljstvo in humanitarne akcije lahko blažijo težave revščine, a ne morejo rešiti vsega. V nadaljevanju evropska poslanka Romana Tomc svari, da imamo v Sloveniji vzpostavljen sistem varnostne mreže za socialno ogrožene. Tomčeva kot dolgoletna poznavalka socialnega sistema zelo dobro ve, kje so največje šibkosti in napake tega sistema v Sloveniji. Izpostavlja, da nas čaka še veliko dela, da bo socialni sistem v Sloveniji funkcioniral pravično za vse najšibkejše. Dodaja, da imamo bogat socialni sistem, a je ta zelo nepravičen. “Pomoč pogosto ne pride tja, kjer bi bila najbolj potrebna. Zato nujno potrebujemo korenite spremembe. Res nujno. Manj birokracije in več pravičnosti.”

Nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je med najbolj odgovornimi, da se področje revščine do danes ni izboljšalo. (Foto: STA)

Slovenija po besedah Tomčeve ne spada med najbogatejše države na svetu, a “smo dovolj bogati, da lakota pri nas nima kaj iskati.” Zaradi pomanjkanja osnovnih dobrin pri katerem koli slovenskem državljanu bi morali zvoniti vsi zvonovi. Prav takšna sporočila opozarjajo, da sistem ne deluje. Večina slovenskih državljanov zelo dobro ve, kateri politični kadri so dolgoletno obvladovali socialno politiko v Sloveniji ter njeno moč izrabljajo še danes.

V preteklosti je bilo veliko kritik na delovanje Centrov za socialno delo v Sloveniji. Te izpostavi tudi dolgoletna evropska poslanka Romana Tomc, saj nekateri v Sloveniji kljub temu, da niso socialno ogroženi, prelisičijo sistem. “Zakaj toliko birokracije? Zakaj nekateri uspejo sistem prelisičiti in uspejo živeti samo na račun sociale? Zakaj so na drugi strani nekateri lačni? Upam, da ne bo sledil nov pogrom, če zapišem, da bi morali delati vsi, ki so zdravi in za delo sposobni. Potem bi bilo morda drugače. Izkoriščanja socialne pomoči je veliko preveč.”

Ob koncu svojega zapisa se zavezuje, da se bo aktivno zavzemala tako v Evropskem parlamentu kot v Sloveniji, da bomo dobili končno zakonodajo na področju socialne politike, ki bo v prvi vrsti pomagala tistim, ki našo pomoč nujno potrebujejo.

Luka Perš