fbpx

Evropska poslanka, sicer pa “prodana” nekdanja novinarka, Tanja Fajon nad Nova24TV: Nervoza v ukradeni Moskovičevi vili mora biti res velika!

Tanja Fajon (Foto: STA).

Ustava Republike Slovenije v 39. členu zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko tako svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Zanimivo pa je, kako v Sloveniji nekateri svobodo govora dojemajo po svoje, ko nekaj izraženega ni v skladu z njihovimi pogledi in interesi; ti namreč zapisano preprosto označijo kot fake news, novinarji, ki si upajo spregovoriti, pa so deležni takšnih in drugačnih žaljivih opazk. Naš medij Nova24TV je ravno zaradi imenovanja levičarskih stricev in nečakov z imeni in priimki, poročanja o migrantih in terorističnih napadih deležen pogroma tistih, ki jim gre v nos resnica. Med njimi je evropska poslanka Tanja Fajon, ki je preko družabnega omrežja Twitter izvedla napad nad Nova24TV in zapisala, da je svoboda govora vrednota in se je ne sme zlorabljati v politične namene, tako kot to počnejo nekateri “novinarji v službi resnice”

Fajonovi, ki velja za veliko ljubiteljico migrantov, partizanskih proslav in nasprotnico madžarskega premierja Viktorja Orbana, gre očitno močno na živce obstoj Nova24TV in poročanje brez dlake na jeziku. “Posebno odgovornost za širjenje laži imajo politiki, ki se za tem skrivajo. Sramotno!” je Fajonova še zapisala, poleg pa objavila sliko prvaka stranke SDS Janeza Janše, kar kaže na to, da ji gredo v nos vsi, ki njej in stranki SD nalijejo čistega vina.

Preberite več: Tanja in njen populizem

Fajonova je bila nekdaj poročevalka javne hiše RTV Slovenija iz Bruslja in takrat je dosledno delala reklamo za Boruta Pahorja. S svojim aktivizmom si je prislužila dobro plačano službo evropske poslanke. Že takrat je kazala pravo obarvanost, kar pa ni zgled neodvisnega novinarstva niti s tem ni pripomogla k bolj demokratični ureditvi, a očitno meni, da je kompatibilna za podajanje mnenj. Prejšnji mesec je Fajonova celo organizirala posvet z naslovom Vloga neodvisnih medijev pri demokraciji v Evropi, v okviru katerega je izpostavila, kako zaskrbljujoče naj bi bilo stanje “javnih”, tj. državnih medijev v Evropi.

Foto: STA

Po prepričanju Fajonove naj bi bila ogrožena neodvisnost javnih medijev, njihovo financiranje, prav tako naj bi se povečeval pritisk na delovanje njihovih novinarjev. Pri tem je seveda posebej izpostavila primer Madžarske, kjer naj bi bila državna televizija pod “polno kontrolo” tamkajšnjega predsednika vlade Orbana, do katerega Fajonova nikakor ne skriva sovraštva, “pritisk na zavrnitev letnega poročila” češke televizije, “politično čiščenje” na poljski televiziji, “povečane politične pritiske” na litovsko televizijo, prav tako je izpostavila pritiske, ki naj bi se dogajali na hrvaški televiziji. Seveda izpostavitev konkretnih medijev ni naključna, saj se vsi našteti nahajajo v državah z desno-sredinskimi vladami, ki nasprotujejo prihodu neomejene količine migrantov.
Fajonova med drugim poudarja, da imajo državni mediji nepogrešljivo vlogo pri krepitvi in ohranjanju demokracije, delovali naj bi kot pes čuvaj pred korupcijo. No, v Sloveniji “psi čuvaji” izgledajo takole:
Dejstvo je, da Slovenija ni zgled države, ki ima nepristransko in uravnoteženo poročanje, saj večina, kar 90 odstotkov medijev, izraža izrazito levo usmeritev, kar pomeni, da nikakor ne moremo govoriti o nepristranskosti medijev. Fajonovo očitno moti, da mediji, kot je Nova24TV, obstajajo in za razliko od režimskih medijev poročajo o dogajanju “izbrancev”, ki v očeh režimskih medijev veljajo za svete krave, ki jim prav nihče ne more do živega.
H. M.