fbpx

Evropska poslanka Tomc: Vlada je Slovenijo popeljala med zmagovalce krize

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Twitter)

“Ali bomo šli po poti, po kateri gremo sedaj naprej, z dobrim gospodarskim razvojem, s skrbjo za vse ljudi, ne z izključevanjem, ampak sodelovanjem, ali bomo izbirali na podlagi programov, izkušenj in seveda tudi na podlagi tega ali nekdo, ki nekaj v program zapiše je to sposoben tudi uresničiti,” je v oddaji Politično izpostavila evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da je ta vlada v dveh letih do sedaj pokazala kaj zmore in kaj zna ter je popeljala Slovenijo med zmagovalce krize.

Evropska poslanka Romana Tomc je uvodoma izrazila zadovoljstvo glede izvolitve nove predsednice Evropskega parlamenta. Roberta Macola je po njeno prava izbira za predsednico Evropskega parlamenta. “Ne samo zato, ker je ženska, to je tretja ženska na vodilnem položaju v Parlamentu, ampak predvsem zaradi njenih sposobnosti. Je izkušena, dolgoletna desno-sredinska političarka s krščanskimi vrednotami.” Povedala je, da se zelo dobro poznata. “Bila je članica naše skupine in zelo veliko sva sodelovali. Lahko potrdim samo to, da je resnično prijazna in tudi odločna oseba.” Kot pravi je njena prva in najpomembnejša naloga seveda iskanje nekega konsenza v Parlamentu med različnimi političnimi strankami. “Seveda pa tudi to, da je bila izvoljena res s prepričljivo večino govori o tem, da je sprejemljiva in da zna povezovati, in da je bila seveda tudi v drugih političnih skupinah toplo sprejeta in potrjena,” je še dodala Tomčeva.

Gre za usmeritev Evropske unije
Glede kritik, ki so se v glavnem usule iz levega pola, v zvezi s pogovorom Janše za indijsko televizijo, je Tomčeva uvodoma spomnila na to, da so nedolgo tega, natančneje tri mesece nazaj, smo tudi v Evropskem parlamentu, z res veliko prepričljivo večino sprejeli nekakšno zavezo o poglobljenem sodelovanju s Tajvanom. Samo 26 poslancev je po besedah Tomčeve glasovali proti. “Evropska unija ima usmeritev, da je Kitajska naš geostrateški, politični, gospodarski partner in da je potrebno sodelovanje s Tajvanom okrepiti. To je že naredila tudi med drugim Litva in še preostalih 20 ali 19 držav, ki že imajo gospodarska predstavništva in sodelujejo s Tajvanom. Kot rečeno, še enkrat poudarjam, to je usmeritev Evropske unije in zato se mi ne zdi nič posebnega, da gre Slovenija tudi po tej poti,” je zatrdila.

Foto: Printscreen RTVS

Evropski poslanec iz vrst Socialnih demokratov Milan Brglez, ki se je v studiu soočil s Tomčevo, je v znak nasprotovanja dedaj, da premier s tem stališčem naj ne bi spoštoval Ustave RS. “EU ni nad politiko vsake države, vsaka država je odgovorna zase, za svojo zunanjo politiko, Ustava ima tukaj absolutno prednost. Premier ni spoštoval Ustave.” Na to je Tomčeva pripomnila: “Še enkrat trdim, da so eno notranjepolitične razprtije, ki so se dogajale recimo tudi v Litvi in služijo predvsem notranjepolitičnim namenom in so zaradi teh razlogov tudi sprožene. Drugo pa je podiranje demokratičnih umeritev, ki koristijo gospodarskemu sodelovanju.”  

Ostajamo v res prijateljskih in dobrih odnosih tudi s Kitajsko
Voditeljica Tanja Gobec je dodala, da se je kitajsko zunanje ministrstvo odzvalo in da trdi, da je ta izjava zelo nevarna. “To vas ne skrbi?,” je povprašala Tomčevo.  Kitajsko ministrstvo se je po besedah Tomčeve seveda odzvalo po pričakovanjih. “Vedno se bo odzvalo na to, vendar mi smo tudi dober partner Kitajski, ostajamo v res prijateljskih in dobrih odnosih tudi s Kitajsko, vendar seveda to ne sme in ne more biti prepreka, da sodelujemo tudi z drugimi. In gospodarsko sodelovanje s Tajvanom, ki je ne že dejstvo, ampak samo napoved gospodarskega sodelovanja, je seveda treba kvečjemu pozdraviti. Tudi gospodarske posledice, ki jih je utrpela recimo Litva zaradi tega, ker je Kitajska naredila neke sankcije zaradi njihovih ukrepov, so bile kompenzirane s strani Tajvana in na to je treba opozoriti,” je bila jasna.

Ob tem pa je evropska poslanka še dodala, da tudi naši gospodarstveniki si niso edini pri tem ali so te poteze že povzročile kakšno škodo ali ne. “Je vredno izzivati velesilo?,” je še povprašala Gobčeva. Na to ji je Tomčeva odgovorila, da vendarle to v ničemer ne vpliva na to načelo ene Kitajske. “Govorimo o gospodarskih odnosih in govorimo o evropski politiki, evropski usmeritvi in podpori seveda tudi demokratično razvitim sistemom,” je poudarila.

V zvezi s prihajajočimi volitvami je poudarila, da bodo te volitve zelo pomembne, ker se bo odločalo o prihodnosti. “Ali bomo šli po poti, po kateri gremo sedaj naprej, z dobrim gospodarskim razvojem, s skrbjo za vse ljudi, ne z izključevanjem, ampak sodelovanjem, ali bomo izbirali na podlagi programov, izkušenj in seveda tudi na podlagi tega ali nekdo, ki nekaj v program zapiše je to sposoben tudi uresničiti.” Za konec je poudarila, da je ta vlada v dveh letih do sedaj pokazala kaj zmore in kaj zna, popeljala Slovenijo med zmagovalce krize. “Seveda si takšne poti želimo še naprej.” 

Nina Žoher