fbpx

Evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke odločno proti širjenju nestrpnosti in sovraštva do novinarjev!

Jože Možina (foto: STA)

Podpisani evropski poslanci menijo, da je nedopustno in nesprejemljivo, da skuša predsednik ZZB NOB Tit Turnšek cenzurirati program javne RTV. “RTV Slovenija je namreč po zakonu dolžna zagotavljati verodostojne in kakovostne informacije o vseh pomembnih političnih, zgodovinskih, socialnih ter ekonomskih dogodkih. Prav tako mora širiti razumevanje slovenske zgodovine, spodbujati kulturo javnega dialoga ter omogočati širok prostor za javne razprave o problemih v družbi. Ravnanje, kot ga je od vodstva RTV v zvezi z omenjeno oddajo zahteval Tit Turnšek, bi pomenilo ravnati v nasprotju z zakonom o RTV, predvsem pa bi eklatantno kršilo medijsko svobodo.”

Novinarji v svobodni demokratični družbi niso družbenopolitični delavci
Hkrati dodajajo, da obtožbe in ideološko motivirana gonja Tita Turnška ter napadi in politični pritiski na novinarja Jožeta Možino pomenijo resno opozorilo, saj se na ta način ustvarja načrtno sovraštvo do novinarjev ter se jih skuša osebno diskreditirati zato, da bi se namesto družbeno-kritičnih, svobodnih in neodvisnih novinarjev ponovno vzpostavila sfera novinarjev kot družbenopolitičnih delavcev v službi avtokratičnega režima. Evropski poslanci tako menijo, da se je treba takšnemu diskurzu odločno upreti.

“Ob tem evropski poslanci iz vrst ELS izrekamo vso podporo in priznanje vsem novinarjem, zgodovinarjem, publicistom, nevladnim organizacijam in mnogim drugim, ki s svojim delom širijo polje spoznavanja in razumevanja slovenske polpretekle zgodovine, prežete z grozotami nacionalsocializma, fašizma in komunizma in ne pristajajo na to, da je edina resnica tista, ki jo širijo pripadniki ZZB NOB in nasledniki komunizma. Menimo tudi, da razprave in pogovori, kot je bil intervju z dr. Jožetom Dežmanom, zgolj večajo polje demokratičnosti in utemeljujejo svobodo govora kot ustavno zagotovljeno človekovo pravico,” so še zapisali ter dodali, da bodo v primeru kršenja medijske svobode ukrepali na najvišjih instancah inštitucij Evropske unije.

C. Š.