Evropski poslanec Bogovič oster zaradi katastrofalnega črpanja evropskih sredstev: “Čas zbijanja vicev je mimo, gospod Šarec, začnite z delom!”

Foto: YouTube. Franc Bogovič.

Evropski poslanec Franc Bogovič je oster do vlade Marjana Šarca zaradi slabega črpanja evropskih sredstev in jo zato poziva, da se zresni in črpanje EU sredstev uvrsti med strateške prioritete, pri čemer naj končno začne poslušati potrebe slovenskih občin. Navedel je tudi primerjavo z vlado Janeza Janše, ko so se z Evropsko komisijo izpogajala dodatna sredstva, ki pa so se tudi prenesla iz neizvedljivih projektov na tiste, ki so bili pripravljeni za izvedbo.

Evropski poslanec Franc Bogovič se je odzval na objavljeno letno poročilo Računskega sodišča Evropske unije. To po njegovih besedah žal zgolj potrjuje to, kar so številni člani odbora Evropskega parlamenta za regionalni razvoj (REGI) izpostavljali v celotnem prejšnjem mandatu, in sicer, da je tako na strani Evropske komisije kot držav članic EU bistveno premalo aktivnosti za pospeševanje črpanja sredstev strukturnih skladov EU. Kot poudarja Bogovič, so jim to ne nazadnje priznali tudi predstavniki Evropske komisije na enem prvih sestankov odbora REGI. 24,2 odstotka počrpanih EU sredstev v Sloveniji v petih letih trenutne finančne perspektive, ob trenutnem razsulu na pristojni Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), po Bogovičem mnenju žal ni nobeno presenečenje: “Bistveno bolj me skrbi, da ob takšni dinamiki črpanja enostavno ne bomo porabili vseh sredstev, ki jih imamo na voljo. Takšen rezultat je po moji oceni posledica nerazumevanja pomena evropske kohezijske politike in politike regionalnega razvoja s strani trenutne vlade in prejšnjih dveh, ki so s popolnoma zgrešeno strategijo pametne specializacije postavile trhle temelje za črpanje teh sredstev. Ob tem, ko številne občine čakajo v vrstah s svojimi pripravljenimi infrastrukturnimi projekti, do katerih pa zaradi usmerjenosti Vlade RS v t. i. ‘mehke vsebine’, ki se večinoma financirajo iz strukturnih skladov EU, ne morejo dostopati, se človek resnično vpraša, kdo je tu nor.”

Od Šarčeve vlade ne moremo pričakovati sistematičnega, operativnega in učinkovitega delovanja
Aktualni podatki se lahko primerjajo s finančno perspektivo EU 2014-2020, ko je bilo črpanje v primerljivem obdobju višje skoraj za 10 odstotnih točk (33,4 odstotka). “A tudi ta odstotek črpanja se v nadaljevanju ne bi povišal, če ne bi bilo ustrezne reakcije Vlade RS pod vodstvom Janeza Janše, v kateri sem kot minister za kmetijstvo in okolje sodeloval tudi sam, ko smo z Evropsko komisijo najprej izpogajali dodatna sredstva in prenesli evropska sredstva iz nerealnih oziroma neizvedljivih projektov na tiste, ki so imeli projekte pripravljene za izvedbo. Delovali smo sistematično, operativno in učinkovito, česar pa žal ne morem reči za vse 3 vlade, ki so nas nasledile. Ali lahko kaj podobnega pričakujemo od aktualne vlade? Odgovori naj si vsak sam,” še pravi Bogovič.

Foto: iStock

Črpanje evropskih sredstev bi morala biti ena ključnih prednostnih nalog vlade
Črpanje EU sredstev bi po mnenju Bogoviča morala biti ena ključnih prednostnih nalog Vlade RS, nad katero bi moral bdeti sam predsednik vlade. Seveda s podporo strokovnega in operativnega ministra ter ustrezno kadrovsko zasedbo, ki bi vedela, kaj dela. “Žal pa so to očitno zgolj pobožne želje, saj je funkcija ministra za razvoj in kohezijo v aktualni vladi očitno rezervirana kot odlagališče nekompetentnih kadrov ene izmed koalicijskih strank, ki bi raje razmetavala z davkoplačevalskimi milijoni za nesmiseln referendum o financiranju zasebnih šol in letalske povezave ter se udinjala slovenskim gradbenim tajkunom pri blokiranju gradnje 2. cevi karavanškega predora, namesto da bi se resno lotila problematike črpanja evropskih sredstev, ki so za Slovenijo izredno pomembna razvojna sredstva,” še kritično meni Bogovič.

Foto: epa

Slabo črpanje v tem obdobju je slaba popotnica tudi za bodočo finančno perspektivo …
Slabo črpanje sredstev v aktualnem obdobju je po njegovem mnenju tudi slaba popotnica za bodočo finančno perspektivo 2021-2027, ki se trenutno sprejema v Evropskem parlamentu. Bogovič zato vlado poziva: “Zagovorniki ohranitve sredstev za kohezijo na trenutni ravni smo namreč deležni očitkov, zakaj se borimo za več denarja, če še tega, kar imamo na voljo, ne znamo počrpati. Zato pozivam Vlado RS, na čelu s predsednikom Marjanom Šarcem, da se zresni in črpanje evropskih sredstev uvrsti med strateške prioritete, pri čemer naj končno začne poslušati potrebe slovenskih občin. Čas zbijanja vicev je mimo, gospod Šarec, začnite z delom!”

Rok Krajnc

 • Amerikanc

  S kom pa naj se pogajajo v EU, saj še albanščine ne obvladajo – domačega jezika.

 • Janez Novak

  Črpanje evropskih sredstev ni prioriteta, ker bruseljski uradniki zelo natančno nadzirajo porabo tega denarja. Mafija raje cuza proračunska sredstva davkoplačevalcev. Tam ni nobenega pravega nadzora. Celo starčkom so scuzali 75 milijonov za študije o domovih za ostarele. S tem denarjem bi zgradili kar nekaj domov. Slovenzuela zdaj!

 • Vince Blake

  Ah Bogovič. Eden izmed krivcev za propad SLS, sedaj nagrajen s službo v Bruslju. Pravi se oglaša.

  • Andrej

   In kaj je napačnega povedal?

   • Vince Blake

    Nič ni napačnega povedal. Na živce mi gre, to je vse. Zakaj mi gre pa na živce, se pa da razvideti iz njegovih glasovanj v EP.

    Predvsem mi gre pa na živce zato, ker je pod njegovim vodsvom SLS postala karikatura od stranke in posledično mi zdaj komediant sestavlja vlado.

    • Andrej

     Ja, se strinjam, lahko ti gre na živce. A dvomim, da bo zdaj s Podobnikom kaj bolje. Ampak, črpamo vseeno katastrofalno slabo. Glede komedianta je pa tako, da v državi, kjer masovno gledajo Kmetijo in podobne žajfnice bolje ne more biti. Za tak narod je še komediant predober.

     • Vince Blake

      Stvar je pač takšna, da JJ ne bo sestavljal vlade, dokler SLS ne bo omembe vreden politični faktor. Za časa Podobnika in deloma tudi Žerjava in Šrota je bil. Slabše kot je sedaj itak ne more biti

     • Andrej

      O, lahko je še slabše, še veliko slabše. To bomo kmalu občutili, ko bo denarja zmanjkalo.

      Se pa močno strinjam, da je eden najpomembnejših vzrokov, da nam ne gre, neenotnost desnih strank. Vedno se najde kakšen, ki je špilferderber. Vedno.

     • Vince Blake

      No, pri “slabše” sem jaz misl SLS in njen volilni uspeh. Drugače pa ja…..metanje polen pod noge znotraj desnih strank je rak rana slovenske desnice.

 • Andrej

  Glede na to, da je ta resor zdaj prevzela šivilja, je uspeh zagotovljen.

 • FORT WORTH

  ‘Cas zbijanja vicev je mimo’…??!
  Vice, kako uspesen je socializem nam pripovedujejo ze ca. 76 let.
  Butalci pa se vedno ne uvidijo, da jih socialisti brutalno kradejo, za hrbtom pa se jim veselo krohotajo.

 • if

  Vic žalosti kariere Šarca&Nazorsko njegovih vključno v čas vznika komunizma: “Gospod Šarec&Nazorsko vaši, začnite z delom!”

 • Antonius

  Zadnji tragikomičen *vic* je Šarčeva izvoljena anti Janša koalicija. Da bi njegova vlada kaj pametnega naredila ima časa in pameti absolutno premalo, ga je pa dovolj, da se čimprej pobere in odide.

 • Rešimo Slovenijo !
  Počrpajmo EU sredstva, kolikor se še da !

  https://www.youtube.com/watch?v=91CWfqZ-Xk4

 • Jajcaodkitajca

  Božević

 • Artur

  Čas vaše hinavščine, demagogije in licemerja vas in vaših desnih sredincev je mimo, gospod Bogovič, začnite z delom, če ne spokajte !
  https://drive.google.com/file/d/1EQEQ31U2VUg8mpmdIzY7_s8eqHKngiDp/view

 • RATATA

  Kdaj bo ta stavba EU parlamenta končno dokončana? Kot da jim je zmanjkalo denarja izgleda.

 • dušan vreček

  Njihova prva naloga je, da si zagotovijo ustezne službe za nedoločen čas, po izteku mandata. Vse ostalo, lahko počaka.