Evropski poslanec Zver: Fajonova bi postavila Slovenijo na pranger tik pred predsedovanjem!

Tanja Fajon (Foto: STA)

Negativno sem bil presenečen, da je stranka kolegice Tanje Fajon skušala  na dnevni red plenarne seje dati točko o Sloveniji in nespoštovanju vladavine prava,” je dejal evropski poslanec dr. Milan Zver, saj da gre za po njegovem mnenju točko dnevnega reda, kjer bi Slovenijo postavili na pranger tik pred predsedovanjem Svetu EU, “kar bi se mi zdel hud udarec za našo državo.” 

Evropski poslanec Milan Zver je skupaj s Tanjo Fajon in Francem Bogovičem sodeloval v pogovoru s poslankami in poslanci Evropskega parlamenta iz Slovenije v ciklu “EU ob kavi s poslanci: Pogovor o aktualnem dogajanju v EU”,  ki običajno poteka iz virtualnega studia v Hiši EU v Ljubljani. Tokrat so poslanci spregovorili o trenutno aktualnih temah, kot so med drugim uvedba EU digitalnega covid potrdila, stanje pravne države v članicah EU, zunanjepolitično delovanje EU ter pričakovanja v zvezi s konferenco o prihodnosti Evrope, ki je z enoletno zamudo zaživela na letošnji dan Evrope v Strasbourgu.

Evropski parlament se je po besedah Zvera v tem letu dokazal, da lahko normalno funkcionira v posebnih epidemioloških pogojih. “Včasih smo imeli tudi do 5-6 sestankov dnevno, iz tega vidika se je parlament izkazal tako organizacijsko kot logistično,” je dejal Zver in dodal, da sedaj, ko prehajamo v normalno življenje, Parlament še vedno ohranja nekatere stroge ukrepe (na primer ne dovoljuje opravljanja dela vsem asistentom), pri čemer po mnenju dr. Zvera ni razlogov, da bi še naprej imeli tako stroge omejitve.

Pred dvema tednoma sem bil v Bruslju, prepotoval sem nekaj evropskih držav in največ težav sem imel prav v Bruslju, kjer je sledila vrsta birokratskih postopkov, ki so bili popolnoma nepotrebni, to bo s COVID potrdilom izginilo,” je glede uvedbe digitalnega COVID potrdila dejal Zver in izrazil prepričanje, da bo omenjeno potrdilo močno pomagalo pri gibanju na ravni EU. “Naloga držav članic je, da ta potrdila čimprej uvedejo. Mislim, da bo tudi Slovenija to potrdilo kmalu uvedla in da bomo vsaj julija tudi vsi Slovenci imeli možnost, da s tem potrdilom potujemo,” je poudaril Zver.

Fajonova bi postavila Slovenijo na pranger tik pred predsedovanjem
V nadaljevanju pogovora je voditelj povprašal glede odločitve sodišča EU, v kateri je Madžarska izgubila tožbo, ker je želela doseči ničnost odločitve Evropskega parlamenta glede sprožitve 7. člena, ker pri štetju glasov niso bili upoštevani vzdržani glasovi. Kar se tiče Madžarske in vladavine prava, je Zver dejal, da se je Madžarska zoperstavila odločitvi Evropskega parlamenta zaradi načina preštevanja glasov. “Parlament po mojem mnenju ob glasovanju ni dosegel kvoruma in še danes sem prepričan, da so Madžari s svojo argumentacijo imeli prav. Izločiti neopredeljene glasove iz štetja števila glasov, pomeni, da si povečal možnost pozitivnih glasov za kvorum in jo tudi dosegel,” je dejal Zver. Po njegovih besedah je Madžarska doživela krivično razsodbo, se pa bo, po mnenju poslanca, ta zgodba še nadaljevala.

Negativno sem bil presenečen, da je stranka kolegice Tanje Fajon skušala na dnevni red plenarne seje dati točko o Sloveniji in nespoštovanju vladavine prava,” je dejal Zver, saj da gre za po njegovem mnenju točko dnevnega reda, kjer bi Slovenijo postavili na pranger tik pred predsedovanjem Svetu EU, “kar bi se mi zdel hud udarec za našo državo.” “Tu ne gre za Janeza Janšo, slovensko vlado, niti za EPP, temveč za državo kot tako,” je dejal Zver in dodal, da se je potrudil in prepričeval ostale evropske kolege v nespodobnost takšnega predloga. “To je dokaj težko, saj imajo na kolegiju predsednikov levosredinske stranke več glasov kot desnosredinske. Ko se na kolegiju predsednikov merijo moči, običajno EPP izgubi, tokrat pa smo le uspeli prepričati nekatere, da te točke niso uvrstili na dnevni red,” je dejal Zver in dodal, da bo vseeno potekala razprava o vladavini prava na mini plenarnem zasedanju, vendar pa na tej razpravi Slovenija ne bo na prangerju. Ob tem je Zver izpostavil tudi kolesarske proteste, ki naj bi potekali pred Evropsko komisijo. “Vidim veliko veselje kolegice Tanje Fajon ob tem, a zagotovo to ne bo prispevek k ugledu Slovenije v Evropski uniji,” je povedal dr. Zver.

Glede vprašanja vladavine prava je dr. Zver še dejal, da bo mehanizem slej kot prej začel veljati in bo vplival na dinamiko črpanja evropskih sredstev. “Tu tovrstne akcije in poskusi rušenja ugleda države v EU negativno vplivajo na položaj Slovenije v prihodnosti,” je dejal Zver in dodal, da bodo službe, ki bodo pripravljaje predloge glede mehanizma vladavine prava, imele informacije iz nabora tistih, ki z velikim pompom delajo proti Slovenij. “Torej brezglavo udrihanje, da nimamo vladavine prava in podobno, ima lahko konkretne ekonomske in socialne posledice,” je dejal Zver, ki je poudaril, da imajo enak učinek tudi agresivno artikulirane izjave. “Kar počnejo levi politiki v Evropskem parlamentu in druge organizacije ima lahko nek daljši politični efekt. Torej, ne gre zgolj za nižanje ugleda Slovenije pred časom predsedovanja, ampak ima to lahko dolgoročne posledice,” je bil jasen poslanec.

Glede imenovanja evropskih tožilcev je Zver dejal, da to ni tema na ravni evropske politike ter da je suverena pravica slovenske vlade, kako bo v tem primeru ravnala. “Ni pa prav, da skuša tožilstvo kadrirati ljudi v evropske institucije mimo vlade. To ni korektno,” je dodal Zver.

Evropski poslanec je tudi izpostavil, da ko govorimo o indeksu ekonomske svobode, medijske svobode in demokratične klime, so ti indeksi in uvrstitve Slovenije vedno višje, kadar državo vodijo  desnosredinske vlade. “V tem smislu ima Slovenija boljši ugled v svetu, kadar so pri nas na oblasti desnosredinske vlade,” je dejal Zver.

Glede odnosov EU s Kitajsko ter drugimi globalnimi silami, pa je Zver dejal, da je tako imenovana sinic civilizacija ekspanzivna in da jim gre ekonomsko dobro že vrsto let. “Postavljajo se tudi teze, da avtoritarni sistemi bolje zadovoljujejo javne storitve kot demokratični sistemi. To pa je nevarnost za demokracijo in prihodnost evropsko-ameriške civilizacije. V tem soočenju bo treba še veliko narediti,” je dejal Zver. Poudaril je tudi, da je Nemčija močno vezana na kitajsko gospodarstvo in tudi vodi glavno igro glede odnosov EU s Kitajsko. Glede odnosov EU- ZDA Zver pričakuje rezultate vrha EU-ZDA, ki bo 12. in 13. junija. Glede Belorusije pa je evropski poslanec dejal, da se strinja z dodatnimi zaostritvenimi ukrepi proti tej državi.

Sara Kovač