fbpx

Evropski poslanec Zver opozarja, da je potrebno zaščititi avtorje, pri tem pa običajni uporabniki spleta ne smejo čutiti posledic

Evropski poslanci so v Strasbourgu že drugič glasovali o podelitvi mandata poročevalcu Axlu Vossu glede tega, ali je stališče parlamenta pred trialogom o Direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu dovolj dobro, da gre v nadaljnje usklajevanje med poslanci, Evropsko komisijo in Svetom EU. Evropski poslanec dr. Milan Zver pogajalcem svetuje, da sporne dele direktive v trialogu razčisti do te mere, da bodo v njej v največji možni meri upoštevani pomisleki in pozivi strokovnjakov avtorskega prava, avtorjev samih ter državljank in državljanov iz Slovenije in tujine. Pričakuje tudi, da bodo z direktivo zaščiteni običajni uporabniki interneta in da jim v nobenem pogledu ne bo otežena vsakodnevna uporaba družbenih omrežij in ostalih spletnih platform. 

Evropski poslanci v sredo še niso glasovali o sami direktivi, o čemer napačno poročajo nekateri spletni mediji, drži pa, da so poslanke in poslanci v dosedanji obravnavi na doslej pripravljeno besedilo že predložili približno 200 dopolnil, spremembe pa bo besedilo direktive doživelo tudi v nadaljnjem trialogu Evropskega parlamenta z Evropsko komisijo in Svetom EU.

Poročevalec za to temo v Evropskem parlamentu Axel Voss je sicer v torek pozval h konstruktivnemu sodelovanju ter temu, da se je treba postaviti na stran umetnikov in ustvarjalcev. Po njegovi oceni direktiva ne ogroža svobodnega interneta in ne vodi v cenzuro, želi pa si vzpostaviti ravnotežje med ustvarjalci in večjimi spletnimi platformami, ki se okoriščajo na njihov račun.

V nadaljevanju objavljamo izjavo dr. Milana Zvera ob današnjem glasovanju:

“Ob današnjem glasovanju želim opozoriti, da je nova direktiva o avtorskih pravicah nujno potrebna, saj je trenutno v uporabi tista iz leta 2000, od takrat pa se je področje internetnih storitev močno razvilo. Prepričan sem, da si avtorji  zaslužijo pravično plačilo za svoje delo in da tisti, ki zagovarjajo dejstvo, da je avtorstvo na internetu lastnina vsakega izmed nas, postavljajo avtorje v ničvreden položaj. 

Ker se je v dosedanjih pogajanjih o besedilu direktive kar nekaj spornih členov razjasnilo in razčistilo in ker sem od poročevalca dobil zagotovila, da končno besedilo direktive na običajnega uporabnika interneta v smislu cenzure ne bo imelo vpliva ter da bo prvič omogočila avtorjem, da so ustrezno udeleženi v dobičku na račun svojih del, sem pogajalca Axla Vossa podprl za vstop v pogajanja s svetom in komisijo. Predvsem ima pogajalec mandat, da sporne dele direktive v trialogu razčisti do te mere, da bodo v njej v največji možni meri upoštevani pomisleki in pozivi strokovnjakov avtorskega prava, avtorjev samih ter državljank in državljanov iz Slovenije in tujine. Pričakujem tudi, da bodo z direktivo zaščiteni običajni uporabniki interneta in da jim v nobenem pogledu ne bo otežena vsakodnevna uporaba družbenih omrežij in ostalih spletnih platform.
 
Glede glasovanja o sami direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu pa se bom odločal, ko bo znano dokončno besedilo direktive. Če bom ocenil, da bo besedilo direktive neustrezno in bo posegalo v pravice običajnih uporabnikov interneta, omenjene direktive ne bom podprl.” 

C. Š.