Evropski poslanec Zver opozarja, da je potrebno zaščititi avtorje, pri tem pa običajni uporabniki spleta ne smejo čutiti posledic

Evropski poslanci so v Strasbourgu že drugič glasovali o podelitvi mandata poročevalcu Axlu Vossu glede tega, ali je stališče parlamenta pred trialogom o Direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu dovolj dobro, da gre v nadaljnje usklajevanje med poslanci, Evropsko komisijo in Svetom EU. Evropski poslanec dr. Milan Zver pogajalcem svetuje, da sporne dele direktive v trialogu razčisti do te mere, da bodo v njej v največji možni meri upoštevani pomisleki in pozivi strokovnjakov avtorskega prava, avtorjev samih ter državljank in državljanov iz Slovenije in tujine. Pričakuje tudi, da bodo z direktivo zaščiteni običajni uporabniki interneta in da jim v nobenem pogledu ne bo otežena vsakodnevna uporaba družbenih omrežij in ostalih spletnih platform. 

Evropski poslanci v sredo še niso glasovali o sami direktivi, o čemer napačno poročajo nekateri spletni mediji, drži pa, da so poslanke in poslanci v dosedanji obravnavi na doslej pripravljeno besedilo že predložili približno 200 dopolnil, spremembe pa bo besedilo direktive doživelo tudi v nadaljnjem trialogu Evropskega parlamenta z Evropsko komisijo in Svetom EU.

Poročevalec za to temo v Evropskem parlamentu Axel Voss je sicer v torek pozval h konstruktivnemu sodelovanju ter temu, da se je treba postaviti na stran umetnikov in ustvarjalcev. Po njegovi oceni direktiva ne ogroža svobodnega interneta in ne vodi v cenzuro, želi pa si vzpostaviti ravnotežje med ustvarjalci in večjimi spletnimi platformami, ki se okoriščajo na njihov račun.

V nadaljevanju objavljamo izjavo dr. Milana Zvera ob današnjem glasovanju:

“Ob današnjem glasovanju želim opozoriti, da je nova direktiva o avtorskih pravicah nujno potrebna, saj je trenutno v uporabi tista iz leta 2000, od takrat pa se je področje internetnih storitev močno razvilo. Prepričan sem, da si avtorji  zaslužijo pravično plačilo za svoje delo in da tisti, ki zagovarjajo dejstvo, da je avtorstvo na internetu lastnina vsakega izmed nas, postavljajo avtorje v ničvreden položaj. 

Ker se je v dosedanjih pogajanjih o besedilu direktive kar nekaj spornih členov razjasnilo in razčistilo in ker sem od poročevalca dobil zagotovila, da končno besedilo direktive na običajnega uporabnika interneta v smislu cenzure ne bo imelo vpliva ter da bo prvič omogočila avtorjem, da so ustrezno udeleženi v dobičku na račun svojih del, sem pogajalca Axla Vossa podprl za vstop v pogajanja s svetom in komisijo. Predvsem ima pogajalec mandat, da sporne dele direktive v trialogu razčisti do te mere, da bodo v njej v največji možni meri upoštevani pomisleki in pozivi strokovnjakov avtorskega prava, avtorjev samih ter državljank in državljanov iz Slovenije in tujine. Pričakujem tudi, da bodo z direktivo zaščiteni običajni uporabniki interneta in da jim v nobenem pogledu ne bo otežena vsakodnevna uporaba družbenih omrežij in ostalih spletnih platform.
 
Glede glasovanja o sami direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu pa se bom odločal, ko bo znano dokončno besedilo direktive. Če bom ocenil, da bo besedilo direktive neustrezno in bo posegalo v pravice običajnih uporabnikov interneta, omenjene direktive ne bom podprl.” 

C. Š.

 • BlackOpsSystem

  a njegova hčera še vedno svoje joške tabloidom prodaja???!!! V tem grmu tiči zajec….niso ji plačali!!!

 • Morala

  Mah, to je cenzura… Sedaj bodo morali ponudniki storitev vzpostaviti avtomatične filtre. Tu gre za hud poseg v odprtost interneta, ker od avtomatičnih filtrov ni pričakovati drugega kot pretirane cenzure

 • xtc

  Multi kultarji in socialisti skušajo na vsak način omejiti svobodo govora,saj bi s tem preprečili informacije,ki jih politično odganjajo z oblasti to je njihov cilj ampak EU se obrača proč od tega,definitivno pa utegnejo Bruselljski bieokrati in socialisti,razdreti EU,saj se utegne zgoditi ,da ob nadaljnih norostih,preprosto del EU odide iz EU,pa še za Nemčijo je nevarno ,da razpade na dva dela.

  • 10mile30

   si si pogledal kako so glasovali poslanci sds, petrle in ostala desna sodrga?

 • Dado

  Zakaj ste glasovali za Orbana ? Ali znate obrazložiti Izpadli ste o….i vsi slovenski poslanci, ki ste glasovalo zanj….. Orban s svojo homofobijo res zasluži preiskavo. Ponujam odgovor, ker je prijatelj od Janše in ker je kupil delnice v medijih, kjer ima Janša delnice……

  • pajot

   Kaj delnice,odkupu je celo avstralsko kliniko,pa še v Jajce je šel na izlet.

 • Mihilus

  Bedak Zver in njegovi SDS kolegi, ki so podprli tole svinjarijo. Ni važno kakšen imate namen ampak kako se bo to na koncu apliciralo v praksi. In če pogledamo kakšen efekt so imele podobne direktive v preteklosti potem najverjetneje lastniki avtorskih pravic s tem ne bodo pridobili ničesar in navadni ljudje bodo spet jebal ježa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!