Nas je Fajonova res pripeljala nazaj v jedrno Evropo?

Tanja Fajon ob slovaški zastavi.

V sredo se je na Brdu pri Kranju sestala vladna koalicija, ki je sestanek namenila predvsem hvalisanju. Medtem ko se je Robert Golob predstavljal kot rešitelj energetske krize in inflacije, pri tem pa pozabil povedati, da je to na račun davkoplačevalcev, tako je zunanja ministrica govorila o uvrstitvi Slovenije nazaj v jedro Evrope, ko pa od začetka svojega mandata jedra Evrope niti videla ni.

“To, da ste se uvrstili nazaj v jedro EU, je navadna laž – ko ste nastopili svoj mandat, Tanja Fajon, smo bili natanko v jedru EU. Je pa res, da vas osebno v jedru ni ravno pogosto videti ali slišati. Če sploh”, je bil le eden od kritičnih komentarjev na Twitterju na zapis Vlade RS oziroma izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki ji mnogi očitajo, da je bila za razliko od nekdanjega ministra Anžeta Logarja precej več doma kot v tujini.

“Zadovoljna sem, da smo tudi na področju zunanje politike uspeli Slovenijo uvrstiti nazaj v jedro Evropske unije. Da z našimi vrednotami lahko sodelujemo s tistimi državami, ki so zavezane demokraciji,” je bila izjava Tanje Fajon, ob katero so se obregnili številni na Twitterju, glede na to, da je bila Fajonova več videna doma kot kje drugje v tujini. Glede na njena naslednja sestankovanja je nemogoče potrditi njeno izjavo o “uvrstitvi nazaj v jedro Evropske unije”, sploh ker smo doslej poslušali o njenih obiskih, ki imajo z jedrom EU prav malo skupnega, med drugim njen obisk v Urugvaju in Makedoniji, pri čemer se je iz tega pošalil tudi eden uporabnik na Twitterju, ki je poleg fotografije rahlo sarkastično zapisal: “Zlasti odmeven je bil obisk slovaške ministrice Tanje Fajon v Makedoniji!” ko so jo celo zamenjali z ministrico Slovaške.

No, vsekakor njena prisotnost ni manjkala na ostalih sejmih in druženjih po Sloveniji, kjer je bila sama ali s svojo “ekipo”.

Tanja Fajon na druženju v Celju (Foto: Twitter)

Spomnimo, da je bil že njen prvi sestanek po nastopu njenega mandata neuspešen, ko je avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg obiskal Slovenijo v času nove vlade, glede nadzora na slovensko-avstrijski meji pa dejal, da Dunaj zaenkrat ne vidi alternative temu, ko je Fajonova ob vedno večjem številu migrantov enostavno dejala, da ne vidi potrebe za večji nadzor na meji. Lahko si le predstavljamo, kaj si je ob tem mislil avstrijski zunanji minister, saj je Avstrija za razliko od Slovenije dobro seznanjena s tem, kako je nadzor potreben in kako je zapiranje mej ključnega pomena za varnost države. Za razliko od nje se je precej bolje, vsekakor odlično, izkazal nekdanji zunanji minister in danes predsedniški kandidat dr. Anže Logar.

Anže Logar je bil v času svojega mandata precej bolj uspešen
Spomnimo, da je bil nekdanji minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar ena najbolj svetlih točk nekdanje vlade. Po letih izgubljenih vizij v zunanji politiki pod vodstvom Karla Erjavca in Mira Cerarja se je Slovenija vrnila tako na evropski kot mednarodni zemljevid sveta. V samo dveh letih mandata je Logar kot zunanji minister opravil krepko čez sto bilateralnih srečanj, več kot 50 video- in avdiokonferenc ter več deset uradnih telefonskih pogovorov. Obiskal je približno 70 tujih prestolnic, obenem pa je še predsedoval EU in to po ocenah partnerjev – z odliko. Logar je bil prvi slovenski zunanji minister po letu 2012, ki je obiskal Hrvaško, in prvi, ki je po letu 2007 obiskal Italijo. Ministrstvo za zunanje zadeve je po dveh letih vzpostavitve Janševe vlade zgradilo zelo uspešno zunanjo politiko, Slovenijo pa so obiskali ne le Evropski predstavniki ampak tudi visoki uradniki čez lužo, kot je Mike Pompeo in ostali.

Foto: STA

V samem vrhuncu epidemije je Logar prek videokonferenc vzpostavljal stike predvsem z evropskimi predstavniki in voditelji. Poleti, ko se je epidemija nekoliko umirila, so temu sledili številni obiski. Logar se je v tem večkrat srečal s predstavniki višegrajske skupine – z zunanjimi ministri Slovaške, Češke, Madžarske in Poljske. Prav tako so sledila tudi druga srečanja, denimo z avstrijskim zunanjim ministrom, špansko zunanjo ministrico, portugalskim zunanjim ministrom in še bi lahko naštevali.

Foto: Anže Logar

V vsem tem času jim je tako uspelo zgraditi samozavest, okrepiti zavezništva z vsemi državami v svetu, s katerimi si delimo vrednote in interese, poleg tega pa ji je uspešno izpeljala predsedstvo Svetu Evropske unije. Dr. Anže Logar je v času svojega mandata kot minister za zunanje zadeve prehodil zelo dolgo pot, dve leti desnosredinske vlade pa je zaznamovalo kar nekaj visokih obiskov v Sloveniji, srečanj visokih predstavnikov, potovanj v tujino ter novih možnosti poslovanja prek meja.

Tanja Brkić