fbpx

Fajonova je največja kršiteljica dognanj stroke

(Foto: Twitter)

Medtem ko je bila evropska poslanka Tanja Fajon še pred kratkim pristašica blagega švedskega prijema pri soočanju s covidom-19, pa je včeraj presenetila z naslednjimi besedami: Stroka ni priporočila represivnih ukrepov, in več kot je takih neodločnih in nedoslednih potez, potem ljudje niso več proaktivni in ne spoštujejo ukrepov.” Jelka Godec pa je evroposlanki med drugim pripomnila, da če bi tudi Fajonova sama spoštovala predloge in priporočila NIJZ in epidemiologov, ne bi prišlo do take situacije, kot jo imamo danes.

Začasna voditeljica stranke SD Tanja Fajon je sicer ponovno dokazala svojo dvolično oziroma, tako kot ona temu reče, “drugačno” naravo. Medtem ko je kritizirala vlado, ker ne odredi restriktivnih ukrepov, in prebivalstvo, ki naj zaradi tega ne bi upoštevalo ukrepov, tudi sama v studiu POP tv ni nosila maske. Podučila pa je tudi o tem, da politika ni tu, da daje nasvete, temu je namenjena stroka. Kar zopet pokaže na dejstvo, da Fajonova govori eno, počne pa popolnoma drugo.

Tanja Fajon meni, da bi moral predsednik vlade Janez Janša sklicati celoten politični vrh da bi se dogovorili o upravljanju epidemije. Povedala je, da se ji zdi, da je med ljudmi ogromno nemira, da vlada komunicira zelo politično, nedosledno in da ni jasnih informacij, ukrepi pa se spreminjajo čez noč. Včeraj je recimo državna sekretarka z ministrstva za zdravstvo rekla, da ne bodo več potrebne maske v šoli, potem nekaj ur za tem pa Kacin reče, da bodo maske ostale, je pojasnila Fajonova. In še dodala, da notranji minister grozi z epidemijo, zgodi pa se tudi, da sekretarka na vladi, javna uslužbenka, reče da nam mogoče grozi policijska ura. Po mnenju Fajonove je torej ogromno nejasnosti, zato je treba sklicati politični vrh in upravljanje epidemije predati v roke stroke ter poiskati kompetentne ljudi, ki bodo znali komunicirati z javnostmi. “Manjka potrpežljivost, umirjenost pri komuniciranju, da bi ljudje razumeli,” je dejala Fajonova. Zdi se, da tudi sama ne razume, saj je, ob poslanki Jelki Godec, v studiu sedela brez zaščitne maske.

V stranki SDS pozdravljajo sodelovanje
V stranki SDS smo vedno pozivali ostale stranke k sodelovanju, zato me preseneča izjava Tanje Fajon, je odvrnila Jelka Godec. Je pa tudi v izjavi Fajonove veliko nejasnosti, jaz sem namreč sekretarka v kabinetu vlade, pa nisem dala nobene takšne izjave o policijski uri. Jo je pa res dala gospa Beović, ki je vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje,” je pripomnila Godčeva. Godčeva je tudi izrazila začudenje, da tovrstni pogovori in želja po njih prihaja ravno v tem času, ko bi bil pogovor res nujen, pa temu ni bilo tako.

V NIJZ naj bi bila celotna stroka odmaknjena?
Me veseli, da ste mnenja, da se moramo pogovarjati, upam da bo predsednik vlade to slišal, da skličemo politični vrh, predvsem pa da damo mesto stroki,” je sledila replika Fajonove. Naj stroka svetuje in ne politika, ker zdaj se marsikaj dogaja. Res je bila javna uslužbenka, ki je omenila policijsko uro, imamo posnetke, bila pa je tudi državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, je tokrat malo manj prepričljivo ponovila Fajonova. Pritožila se je tudi nad zmešnjavo, čez da maske enkrat so obvezne, drugič spet niso, ukrepi se spreminjajo čez noč, prihaja do neživljenjskih ukrepov in ni politika tu da presoja, stroka mora, je še enkrat ponovila evroposlanka. Ljudje morajo biti pomirjeni, ne zmedeni. Opozorila pa je še na to, da je, po njenih podatkih, tudi v NIJZ celotna stroka odmaknjena.

Zahtevate nekaj, kar sami ne delate
Povejte kdo konkretno je odstranjen od epidemiologov,” je Fajonovo pobarala Godčeva. Tanji Fajon je tudi razložila, kako poteka postopek sprejemanja ukrepov. pojasnila je, da vlada sprejme ukrepe, ki jih predlaga stroka. Vlada ima tudi vsak teden, vsaj enkrat, sestanek s stroko, s strokovno skupino, sestanke z epidemiologi, z ministrstvom za zdravje. Potem vlada sprejme, kar stroka predlaga. Vlada se vedno posvetuje s stroko, ukrepe sprejema na podlagi predlogov stroke, je ponovila Godčeva. Seveda se ukrepi spreminjajo, je dodala, “in če bi tudi vi spoštovali predloge in priporočila NIJZ, epidemiologov, danes do tega ne bi prišlo.” Pozivali ste da se v šolah ne nosi mask, vaš poslanec je masko odstranil masko v Državnem zboru češ da je nepotrebna, podpirate proteste na katerih se ne nosi maske, in sedaj zahtevate nekaj kar sami ne delate, je še očitala začasni voditeljici stranke SD.

Pustite vladi da dela; mislim, da dela dobro
Ko je Fajonova spet prišla do besede, je dejala, da je Godčeva s svojimi besedami jasno dokazala, da manipulira z izjavami. Socialni demokrati namreč nikoli niso bili proti maskam, so pa opozarjali na nesmisle. Težko je kaj razložiti, če so različna sporočila v istem dnevu, komunikacija vlade pa je zelo nedosledna, je ocenila Tanja Fajon. Opozorila je tudi, da Milan Krek na tem mestu sprejema preveč političnih odločitev, on ni epidemiolog in ne vliva zaupanja. Enako tudi Jelko Kacin ni strokovnjak, rabi se nekoga, ki bo pomirljivo komuniciral z ljudmi, je svetovala Fajonova. V pismu, ki ga je naslovila na premiera Janeza Janšo, je namreč predlagala, naj se najde zamenjavo za Kreka in Kacina, ki za svoje delo nista kompetentna. “Jaz bi predlagala Fajonovi in vsem, ki dajejo take pozive, naj bodo najprej izvoljeni. Ko boste izvoljeni, boste imeli svojega človeka za komuniciranje, do takrat pa pustite vladi da dela in mislim, da dela dobro,” je pozvala Jelka Godec.

Kako drugače upravljati z epidemijo
Tanja Fajon je nato povedala nekaj več o svoji viziji. Želela bi, da se skliče politični vrh in da se pogovori, kako “drugače” upravljati z epidemijo. Predlagam, da imamo jasen načrt, kako upravljati, kako krepiti zdravstveni sistem, kako krepiti sistem za vse bolnike z respiratornimi boleznimi in tudi z drugimi sezonskimi boleznimi. Ogromno ljudi ne pride do zdravnika, slabša se zdravstveno stanje Slovenk in Slovencev, ni bolnišničnih obravnav, ni diagnosticiranja. Treba je učinkovito ukrepati pri preprečevanju širjenja virusa, vendar pa je treba ljudem tudi zagotoviti zdravstvene storitve, pojasnila Fajonova. “Da bomo skupaj upravljali s krizo, da je to stroka ki svetuje politiki, mi nismo tu da dajemo nasvete, lahko med sabo iščemo rešitve in ljudem komuniciramo,” je Fajonova ponudila nasvet. Godčeva je odgovorila, da je absolutno za to, da se pogovarja, še vedno pa je njeno stališče, da stroka trenutno svetuje in da je državni načrt, ki je že narejen, narejen na podlagi strokovnih priporočil.

Foto: Facebook

Fajonova meni, da bi stroka morala priporočiti represivne ukrepe?
O tem, da je premalo kadra, premalo zdravnikov smo pa tudi opozarjali že pred leti, to ni od danes ali od včeraj. Opozarjali smo že prej, da so se v desetih letih vašega vladanja na ministrstvu za delo, slabšale razmere v Domovih starejših občanov (DSO). Že takrat je bilo pomanjkanje kadra in zdravnikov je bilo tudi že takrat premalo, smo ves čas opozarjali. Zanimivo je, da bi se šele zdaj o tem pogovarjali, je pripomnila Godčeva, takrat bi se to veliko lažje reševalo kot danes. Fajonova pa je v tem sklopu pogovora dejala: “Če bi poslušali ljudi, in upam da jih poslušate, bi vedeli, da je nezaupanje in da je nemir. Stroka ni priporočila represivnih ukrepov, in več kot je takih neodločnih in nedoslednih potez potem ljudje niso več proaktivni in ne spoštujejo ukrepov.

Močna volja, vendar brez vsake domišljije
Na koncu se seveda ni dalo mimo vprašanja o vložitvi obtožnice zoper Janšo v zadevi Trenta. Fajonova je poudarila, da nihče ne more biti nedotakljiv pred pravno državo  in pred institucijami, enako pa mora ostati neodvisno državno javno tožilstvo, naj presojajo organi, bomo videli kakšen bo postopek. Godčeva pa je odgovorila, da je to “že večkrat prežvečena zadeva, predsednik vlade je že večkrat pojasnil, tisti ki to ponovno vlečejo na dan imajo zelo močno voljo, vendar domišljije pa nobene.

Sara Bertoncelj