fbpx

Fajonova nepovezovalno in nedržavotvorno do skupnega reševanja zdravja in življenj

Tanja Fajon (Foto: STA)

Odprto, strpno, nepogojevalno, dialoško, povezovalno, državotvorno, v prihodnost in sodelovanje odprto pismo Tanje Fajon. Z interesom skupnega dobrega pred očmi, nesebično, usmerjeno v reševanje zdravja in življenj ljudi. Kapo dol,” se je na pismo vodje SD Tanje Fajon predsedniku RS Borutu Pahorju odzval predsednik vlade Janez Janša. 

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil dopis, v katerem je predlagal, da se srečanje z vsemi predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, z ministrstvom za zdravje in posvetovalno skupino opravi čimprej. Ministrstvo za zdravje je namreč na osnovi stališča posvetovalne skupine oblikovalo dodatne predloge za zaustavljanje tretjega vala epidemije koronavirusa, ki je zajel večji del Evrope in z njo tudi Slovenijo. Kot je poudaril predsednik vlade Janša, je glede na zaskrbljujoče hitro naraščanje okužb in obolelih s covid-19, vlada prisiljena obravnavati in sprejeti ukrepe najkasneje do konca tega tedna. Glede na dogovor, sprejet na zadnjem srečanju stroke in parlamentarne politike, je premier predsednika republike Boruta Pahorja prosil, da čimprej skliče nadaljevalno srečanje, na katerem bo Ministrstvo za zdravje ob prisotnosti posvetovalne skupine predsednikom parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin predstavilo svoje predloge podalo, preden bodo obravnavani na seji vlade. Toda predsednica stranke Socialnih demokratov Tanja Fajon je z odprtim pismom predsedniku RS Pahorju, možnost za takšno sodelovanje že zavrnila.

To je naredila potem ko je predsednik RS predsednikom parlamentarnih strank, vodjem poslanskih skupin, ministru za zdravje in strokovni svetovalni skupini ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, vabilo na sestanek včeraj tudi poslal. Srečanje je načrtovano v nedeljo 28. marca 2021 ob 10 uri na Brdu pri Kranju. Kot navajajo v stranki SD, gre za odgovor na njegovo vabilo na srečanje o nadaljnjih korakih pri obvladovanju epidemije, ki naj bi jih sprejela Vlada RS”. Fajonova je v pismu uvodoma zapisala: “Spoštovani Predsednik Republike, ob vašem vabilu na politični vrh moram najprej ugotoviti, da Vlada Republike Slovenije do danes povsem ignorira pričakovanja, ki sem jih predstavila na zadnjem sestanku.” Vlada po njenem prepričanju tako ne upošteva predlogov stroke in opozicije, ampak želi s temi srečanji predvsem legitimirati svoje početje. “Razumem, da predlog za popolno zaprtje javnega življenja prihaja iz strokovne skupine in da ga zagovarjajo tudi vodilni epidemiologi. To je stroka predlagala že davno prej. Pa ji vlada ni prisluhnila. Naj spomnim, da je stroka popolno in kratkotrajno zaprtje predlagala že pred jesensko – zimskim izbruhom.” Morda bi to obvarovalo številna življenja, še posebej ob dejstvu, da so delovna mesta vir glavnine okužb takrat in danes. Njeno prvo in načelno stališče, ki ga zagovarja ves čas, odkar je prevzela vodenje Socialnih demokratov, je, da mora imeti epidemiološka stroka glavno besedo pri upravljanju epidemije.

Odprto pismo predsednice SD Tanje Fajon predsedniku RS Borutu Pahorju. (Foto: Socialni demokrati)

“Zato tudi danes razumem njihova stališča.” A zato pričakuje, da vlada uresniči naslednje pogoje: takojšen preklic kaznovanja in represije zaradi omejitev državljanskih pravic, vključno z ukinitvijo policijske ure, uveljavitev 100 % bolniškega nadomestila zaradi preventivne samoizolacije, spremembo strategije cepljenja, da do konca aprila transparentno in pravično poskrbimo za cepljenje starejših in vseh s kroničnimi obolenji, vodilno vlogo epidemiologov in njihovo večjo zastopanost v strokovni skupini, učinkovito in pravično gospodarsko pomoč vsem dejavnostim, ki trpijo zaradi posledic dolgotrajnih omejitev ali bodo prizadete zaradi napovedanega aprilskega zaprtja.

Pismo, ki ga je prvakinja stranke SD Tanja Fajon napisala predsedniku RS Borutu Pahorju. (Foto: Socialni demokrati)

“Dokler ti pogoji ne bodo uresničeni, ne vidim smisla za svojo prisotnost na sestanku. Z njo se le ustvarja vtis, da legitimiram vladne neuspehe, njeno neučinkovitost in politično zlorabo epidemije, ne da bi na drugi strani vlada upoštevala predloge opozicije, stroke in javnosti.” Njeno pričakovanje je torej jasno: če predsednik Pahor želi, da se sestanka v nedeljo udeleži, pričakuje jasno zavezo, da bo vlada sprejela navedene pogoje. Poziva tudi, da je sestanek državnega vrha s strokovno skupino javen, saj imajo državljanke in državljani pravico vedeti, kaj so razlogi za takšen poseg v njihova življenja.

Vlado je pričakovano napadla z očitki korupcije, rušenjem državnih institucij in z očitki sovražnega govora
“Spoštovani predsednik, bojim se, da pozabljate na najbolj očitno težavo pri upravljanju epidemije. In to je dejstvo, da ljudje ne zaupajo vladi, ki jo bremenijo sumi korupcije, vsakodnevno rušenje ustavno in zakonsko opredeljenih institucij države ter sovražna in arogantna retorika, ki v naši skupnosti ne bi smela imeti mesta.” Ker ni zaupanja v vlado, tudi ni zaupanja v njene ukrepe. Predsednica Slovaške republike je v podobnih razmerah prevzela odgovornost in tamkajšnjega predsednika vlade pozvala k odstopu in predčasnim volitvam. “Morda je čas, da še pred nedeljo tudi vi razmislite o tem. Samo dobro!” 

Domen Mezeg