fbpx

Fajonova po poti Janše v Kijev – tako pa ga je pred peti meseci zmerjala in predstavljala povsem druga stališča

Zunanja ministrica Tanja Fajon na obisku v Kijevu (foto: Twitter/Vlada RS)

Se spomnite, kako je Tanja Fajon udrihala čez Janeza Janšo, ko je med prvimi odšel v Kijev, in to v času, ko je bila ukrajinska prestolnica oblegana z vseh strani? Česa vse ni izgovorila o njem in njegov obisk, ki je bil več kot pogumen znak solidarnosti, označila za farso? Sedaj je tam na obisku tudi sama. Sama trdi, da je tja odšla z namenom izkaza solidarnosti in podpore, vendar glede na njeno veliko željo po pozornosti in petih minutah slave, kar je dokazala tudi na “fotošutingu” v helikopterju v času zgodovinskega požara na Krasu, lahko sodimo, da je njen obisk Kijeva tudi tokrat namenjen samo – iskanju pozornosti in seveda, v času, ko je stanje mirno in stabilno.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je po tem, ko je neprimerno kritizirala Janšev obisk Kijeva v vojnem stanju, ki je dejansko odražal znak solidarnosti in poguma, je zdaj Kijev obiskala tudi sama. Spomnimo, da je Janez Janša odšel v Kijev v času, ko je bila ukrajinska prestolnica oblegana z vseh strani in da je njegovo dejanje zahtevalo pogum, česar si Fajonova takrat ni mogla priznati, zato je njegovo dejanje obsodila in označila za farso. In blatenje se ni dogajalo le v med kolegi v Sloveniji, ampak, kot je zanjo značilno, je nekdanjega premierja blatila tudi svojim nemškim kolegom. Kot je po svojih pet minut slave prišla po požaru na Krasu, ko je bilo najhuje mimo in se fotografirala v helikopterju, tako je danes ponjo odšla v Kijev.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes prispela na obisk v Kijev, da izrazi politično in praktično podporo Slovenije Ukrajini in njenim pogumnim ljudem, kot se je ob tem pohvalila na Twitterju. Ko je v znak solidarnosti in podpore med prvimi tja odšel Janez Janša in to v vojnem stanju, se je ob njegov obisk ta ista današnja “podpornica” Ukrajine, obregnila prek Twitterja, češ da gre za “napačni signal”, da je obisk “farsa” in ponovno med svojimi nemškimi kolegi iskala antijanšizem. Njen obisk v Kijevu je glede na njene pretekle kritike presenetil marsikoga, tudi nekdanjega premierja Janeza Janšo, ki se je ob tem pošalil: “glej glej, celo @tfajon smo spravili na pravo pot :)”

Obisk Janše v Kijevu je ostro kritizirala
Takrat je bilo jasno kot beli dan, da je takrat Fajonova želela z odzivi, kot je ta, prispevati podpihovanju notranjega političnega razdora. Motilo jo je namreč, ker je pot Janše v Kijev predstavljalo eno največjih dejanj zunanje politike v zgodovini, njegov obisk pa so hvalili številni tuji mediji. Glede na to, da je Fajonova v preteklosti dokazala, da bi ona le debatirala z agresorsko stranjo, ki je bila gluha na pozive k prenehanju ognja, in izražala solidarnost Ukrajini, ne pa pomagala z dostavo orožja, ki je bilo ključno za boj proti agresorju, njen odziv na Janšev obisk nikogar ni presenetil, kot tudi ne preseneča, da je danes tja odšla sama po svojih pet minut slave.

 

Bo Ukrajincem svetovala, naj orožje pospravijo v vojašnice?
Nekako licemerno je, da je v Kijev je odšla izkazat podporo, glede na to, da je v preteklosti jasno dala vedeti, da je naklonjena Rusiji. Spomnimo, da je glede Rusije Tanja Fajon večkrat poudarila, da je izhod iz krize možen le v dialogu z Rusijo in da trajnega miru in stabilnosti EU brez dialoga z Rusijo ni mogoče doseči ter s tem nekako nakazala kakšen bo odnos nove vlade do Rusije. Tega zunanjemu ministru Ukrajine, Dmitru Kulebi, s katerim se namerava srečati, verjetno ne bo povedala. Kot jim tudi najbrž ne po pokazala fotografije, na kateri se klanja komunističnemu klavcu Borisu Kidriču. O tem bo modro molčala.

Seveda je za obisk Kijeva počakala pravi čas. Čas, da se stanje malce poleže, enako kot je na pravi čas počakala, ko je prišla na fotografiranje na Kras v času zgodovinskega požara. Ko je bilo najhuje že mimo. Ne le, da je bila poteza bizarna, ampak tudi izredno neprimerna glede na situacijo v kateri so med gašenjem na terenu srce pustili gasilci, vojaki, sekači in drugi prostovoljci, marsikdo je tiste dni izgubil veliko, lastniki zemljišč pa so ostali brez gozdov in pridelkov na njivah in poljih. In enako bo verjetno danes v Kijevu. Vse za fotografijo in slavo.

Tanja Brkić