Fajonova ujeta na laži

Tanja Fajon je bila ujeta na laži. (Foto: STA)

“Torej, ali lažete vi ali pa laže romunsko zunanje ministrstvo. V naslednjih dneh se bo razčistilo in upam, da so posledice jasne,” je bil jasen predsednik SDS Janez Janša na četrtkovi izredni seji. Zunanja ministrica Tanja Fajon je poleg ostalih izgovorov za odločitev o nesprejetju resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, naštela kar nekaj “razlogov”. Med njimi očitno tudi izmišljene. Na laž jo je v DZ namreč postavil predsednik SDS Janez Janša, njen odziv pa ni bil preveč prepričljiv in suveren, kot bi pričakovali od nekoga, ki govori resnico.

Osrednja tema četrtkove izredne seje je bila razprava o predlogu stranke SDS glede resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Za zavrnitev sprejema resolucije so nekateri poslanci našli veliko izgovorov, med drugim pa je zunanja ministrica Tanja Fajon večkrat zatrdila, da je o tem razpravljalo tudi romunsko zunanje ministrstvo, ki naj bi predlog zavrnilo. V stranki SDS so informacijo preverili in ugotovili, da Fajonova ne govori resnice. V primeru, da Fajonova laže, bodo sledile posledice, kakšne, pa ji je povedal predsednik SDS Janez Janša.

Kot je navedel nekdanji premier, so poleg nekaterih mednarodnih združenj, katerih članica je tudi Slovenija, tovrstno resolucijo sprejeli tudi nekateri parlamenti evropskih držav. “Dejstvo pa je, da je doslej samo ena država takšno resolucijo zavrnila, in to je Slovenija,” je povedal. Po tem ko je besedo dobila Fajonova, je ta zatrjevala, da so o tej resoluciji razpravljale in jo sprejele izključno države, ki imajo z Rusijo zgodovino ali pa so njene sosede, in da so tudi nekatere ostale članice EU resolucijo zavrnile. Med njimi naj bi bila tudi Romunija, čeprav o tem potrditve v SDS stranki od zunanjega ministrstva Romunije niso dobili, Janša pa jo je pred vsemi v DZ postavil na laž.

Romunski parlament nikoli ni razpravljal o resoluciji
Spoštovana gospa ministrica Fajon, rekli ste, da je romunski parlament sredi decembra razpravljal o podobni temi in zavrnil resolucijo. Mi smo po tem ko na spletu nismo našli nobene vesti, vprašali romunsko zunanje ministrstvo, kdaj je romunski parlament o tem razpravljal, in njihov odgovor je, da nikoli. Torej, ste se zlagali. Moje vprašanje je, ali boste zaradi tega odstopili. Ker smo trikrat postavili isto vprašanje in trikrat dobili lažen odgovor. In to na neko dejstvo, ki ga je možno preveriti.”

“Torej, ali lažete vi ali pa laže romunsko zunanje ministrstvo. V naslednjih dneh se bo razčistilo in upam, da so posledice jasne,” je bil jasen Janša. V primeru, da to drži, bodo namreč sledile posledice, ki se jim Fajonova zlepa ne bo mogla izogniti, kot je to storila pri odgovarjanju v parlamentu na četrtkovi seji.

Ana Horvat