fbpx

Fajonova v opoziciji podpirala izključevalno zunanjo politiko

Foto: STA

Pred pristojnim parlamentarnim odborom za zunanjo politiko se je danes predstavila kandidatka za ministrico za zunanje zadeve Tanja Fajon. Odbor jo je podprl z devetimi glasovi za in šestimi proti. Dosedanji minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je izpostavil, da po zakonu o zunanjih zadevah ministrstvo usklajuje zunanjo politiko. Ker je kandidatka za zunanjo ministrico Tanja Fajon v uvodu povedala, da želi vrniti dostojanstvo zunanji politiki, je Logar prosil, ali bi lahko, glede na svoje kompetence, malo bolj opredelila, kje točno je treba vrniti dostojanstvo.

Danes v državnem zboru pred pristojnimi odbori nadaljujejo predstavitve ministrskih kandidatov za 15. vlado. Zvrstilo se bo šest kandidatov, med drugim predsednica SD Tanja Fajon kot kandidatka za zunanjo ministrico, kandidat za ministra za finance Klemen Boštjančič ter predsednik LMŠ in kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec. Danes bo sicer tudi seja kolegija predsednice DZ. Na njej naj bi se dogovorili o sklicu izredne seje, na kateri bodo glasovali o ministrski ekipi. Če ne bo presenečenj, se ta obeta že v sredo, poroča STA.

Poslanka SDS Eva Irgl je poudarila, da je zunanji minister dr. Anže Logar opravil svoje delo z odliko – sploh glede na okoliščine, kamor je ne nazadnje prištela začetek vojne v Ukrajini. Po njenem mnenju so bili narejeni koraki, ki jih prej vrsto let nismo videli, Slovenijo smo postavili na zemljevid, ki jih v tujini cenijo in imajo neko aktivno vlogo v zunanjepolitičnem prostoru. Z izjemno velikim številom bilateralnih pogovorov se je prav gotovo izboljšala komunikacija med državami, z nekaterimi so se oblikovali topli in prijateljski odnosi – kar se je pokazalo v epidemiji, ko so nam mnoge države hitro priskočile na pomoč. “Ustvarili smo močno, samozavestno, verodostojno in spoštovano zunanjo politiko,” je Irglova ponovila besede Fajonove in izrazila upanje, da se bo takšna zunanja politika tudi nadaljevala.

Opozicija je podpirala izključevalno zunanjo politiko
Irglova je izpostavila, da smo se uvrstili med države, ki v določenih trenutkih tudi diktirajo tempo na zunanjepolitičnem področju, česar prej nismo bili navajeni od ministrov, prej je bil prisoten občutek, da slednji niti niso sodelovali z državami – razen z eno. Ob tem je Irglova spomnila na obisk premierja Janeza Janše v Kijevu, njegovemu zgledu so kasneje sledili tudi nekateri drugi voditelji držav. Imeli smo torej ogromno srečanj s tujimi državniki, zato je Irglovo zanimalo, kaj je Fajonova mislila z izjavo, da ne želi, da bi bilo ministrstvo speča Trnuljčica – je to pomenilo, da je delo ministrstva pod vodstvom Logarja, ki je naredil kvantni preskok pri sodelovanju z državami, Fajonova videla kot spečo Trnuljčico? Irglova je želela, da bi ji Fajonova odgovorila vsebinsko. Irglova je še izrazila skrb nad dejstvom, da je prihajalo do blatenja naše države v tujini s strani opozicije. Zunanja politika je zelo pomemben faktor za državo, Irglova je poudarila, da se je zunanje ministrstvo zavzemalo za vključevalno politiko, medtem ko se je opozicija šlo bolj izključevalno politiko, tako na področju zunanje kot tudi notranje politike – večinski mediji so se seveda trudili njihovo delovanje prikazati drugače. “Politika izključevanja ne vodi nikamor, ali boste tukaj napredovali in postali bolj vključujoči,” je zanimalo Irglovo, pa tudi to, ali se bo sedaj zunanja politika usmerila v prorusko.

Irglova je še citirala del koalicijske pogodbe in vprašala Fajonovo, s katerimi državami naj bi imela Slovenija skrhane odnose – v pogodbi je namreč zapisano, da bo treba okrepiti skrhane odnose z najpomembnejšimi partnerji Slovenije v EU in drugih mednarodnih organizacijah. Izpostavila je še dejstvo, da so podpisali koalicijski sporazum z Levico, ki se zavzema za izstop iz Nata in nasprotuje oboroževanju Slovenske vojske. “Ali boste izvajali takšno varnostno in obrambno politiko, kot jo diktira Levica ali pa vendarle menite, da smo v tako zaostrenih razmerah, ko so takšne ideje ogrožujoče,” je vprašala poslanka.

Fajonova stopa v čevlje pravega diplomata
Dr. Vida Čadonič Špelič, poslanka NSi, je pohvalila delo dosedanjega zunanjega ministra in izpostavila, da je veliko naredil s tiho diplomacijo, kar pri njem občuduje. Poleg tega je bilo tudi odlično izpeljano predsedovanje Svetu EU. “Stopate v kar velike čevlje pravega diplomata in pri tem vam želim vse dobro,” je zaželela Fajonovi. Ker je Špeličeva rojena tik ob hrvaški meji, je poudarila pomembnost odnosov s Hrvaško – Fajonova je bila namreč v preteklosti kritična do arbitraže in vstopa Hrvaške v šengen. Špeličevo je zanimalo, ali se je to stališče Fajonove spremenilo, ob tem pa je želela izvedeti tudi, kakšno je njeno stališče o podaljšanem nadzoru na meji z Avstrijo. Zanimalo je še, ali se bo še naprej zavzemalo za dosledno stopnjevanje sankcij Rusiji – kar je po mnenju stranke NSi edini način, da se vojna v Ukrajini zaključi. Špeličeva je še poudarila, da sta Logarjevo ministrstvo in Janševa vlada poskrbela za izboljšanje odnosov z ZDA in vprašala, kakšen bo prihodnji odnos do ZDA. Poslanko je še zanimalo, kakšno reorganizacijo ministrstva točno ima Fajonova v načrtu in koliko bo to stalo davkoplačevalce.

Sara Bertoncelj