fbpx

Fajonovi le ni uspelo dobiti dovolj podpore za njen poskus obrekovanja Slovenije v EU!

Foto: Twitter

“Slika Slovenije v Bruslju je zelo slaba. Slovenska vlada bije bitke s svobodo medijev, neodvisnostjo sodstva, kršitvijo ustave in demokracije. Popotnica za predsedovanje je slaba. Smo pod drobnogledom EU institucij. Ne zatiskajmo si oči,” se evropska poslanka Tanja Fajon na vse pretege trudi očrniti svojo domovino pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU. A očitno ji tokrat podvig ni povsem uspel, stranka S&D je na dnevni red plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta hotela umestiti razpravo o Sloveniji v povezavi z vladavino prava, vendar ni dobila zadostne podpore. Glede v Bruslju napovedanega protesta v podporo vladavini prava v Sloveniji pa je Fajonova dejala, da bo to prvič v zadnjih 20 letih, odkar živi in dela v Bruslju, da bo potekal protest Slovencev na kolesih, ker so zaskrbljeni nad ravnanjem te vlade – je komentar sploh potreben?

Razprave o Sloveniji v povezavi z vladavino prava ne bo na dnevnem redu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta prihodnji teden. Predlog skupine socialistov in demokratov (S&D), da bi to temo uvrstili na dnevni red, namreč ni dobil zadostne podpore. Poslanec Milan Zver (EPP) je bil, kot je danes dejal na virtualnem srečanju z novinarji, negativno presenečen, ko je izvedel, da skuša skupina S&D na dnevni red tokratnega plenarnega zasedanja spraviti točko glede spoštovanja vladavine prava v Sloveniji, kjer bi bila Slovenija po njegovih besedah na prangerju. “To se mi je zdelo izredno nepošteno tik pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU in hud udarec za Slovenijo nasploh,” je povedal v današnji virtualni razpravi na temo aktualnega dogajanja v EU, ki ga je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani. Zver je tudi pojasnil, da se bo precej potrudil, da prepriča nekatere ljudi v Evropi o nespodobnosti takega predloga.

Na zasedanju Evropskega parlamenta, ki bo 23. in 24. junija v Bruslju, je sicer predvidena razprava o stanju pravne države in Evropskega javnega tožilstva. Na njej pa Slovenija, kot je poudaril poslanec Franc Bogovič (EPP), ne bo izpostavljena, pač pa bodo obravnavane vse države. Bogovič je sicer mnenja, da se skuša seliti notranjepolitični spor iz Slovenije na bruseljski parket. Tanja Fajon (S&D) pa je opozorila, da je Slovenija pod sojem žarometov in jo v Bruslju zelo kritično spremljajo. Dodala je, da so sicer razpravo o Sloveniji zahtevale tri velike poslanske skupine v parlamentu, ob S&D še zeleni in levica. Slovenski evropski poslanci so komentirali tudi za drevi v središču evropske četrti v Bruslju napovedan protest v podporo vladavini prava v Sloveniji. Po besedah Fajonove bo to prvič v zadnjih 20 letih, odkar živi in dela v Bruslju, da bo potekal protest Slovencev na kolesih, ker so zaskrbljeni nad ravnanjem te vlade pred začetkom predsedovanja Svetu EU. Bogovič pa protest vidi kot “legitimen izraz nestrinjanja z vlado” in za “še eno kolesarsko akcijo več v Bruslju”. “Res pa je, da je v Bruslju tudi sicer precej več kolesarjev na cesti in verjetno ne bodo tako opaženi kot v Ljubljani,” je skromno dodal. Ni kaj, slovenska leva opozicija je pri osiranju svoje lastne domovine šla še korak dlje – poleg izvažanja raznih člankov, nas bodo v tujini sramotili še s kolesarjenjem. Verjetno si ne obetajo, da si bodo na tak način prislužili na volitvah glas kogarkoli, ki ima do Slovenije vsaj približno domoljuben odnos?

Milan Zver (Foto: STA).

Zver je prepričan, da je Madžarska doživela krivično razsodbo
Ko gre za vprašanje spoštovanja vladavine prava v EU, se pogosto omenja tudi Madžarsko, poroča STA. Sodišče EU je v četrtek zavrnilo tožbo, s katero je Madžarska izpodbijala resolucijo Evropskega parlamenta iz leta 2018 o začetku postopka proti njej po 7. členu Pogodbe EU zaradi morebitne hujše kršitve temeljnih vrednot Unije. Zver je prepričan, da je Madžarska doživela krivično razsodbo, obenem pa je prepričan, da zgodbe še ni konec in se bo nadaljevala v povezavi z uporabo mehanizma pogojevanja. Za Fajonovo je bila odločitev evropskih sodnikov zelo jasna. Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana po njenem prepričanju že leta bije bitke z Brusljem glede vprašanj, kot sta neodvisnost sodstva in svoboda medijev. Čeprav postopek zoper Madžarsko in tudi Poljsko v povezavi s 7. členom teče že nekaj let in je v slepi ulici, Fajonova verjame, da se bo ta po odločitvi evropskih sodnikov, ki jo je treba vzeti resno, odvil naprej.

Sara Bertoncelj