fbpx

Fajonovi se z izvolitvijo Ursule von der Leyen za predsednico Evropske komisije sesuvajo sanje o mestu evropske komisarke!

Foto: STA

Evropska poslanka Tanja Fajon si je nedvomno zaprla pot do evropske komisarke. Za predsednico Evropske komisije je bila namreč izvoljena Ursula von der Leyen, nekdanja nemška obrambna ministrica, ki pripada Evropski ljudski stranki, Fajonova pa ji je pred glasovanjem izkazala izrazito nezaupanje, za razliko od socialnih demokratov v Evropskem parlamentu, ki jim pripada – namreč, ti so se odločili za podporo izvolitvi prve ženske v zgodovini na tem položaju.

Fajonova je tako kot tudi njen poslanski kolega Milan Brglez izpostavila, da von der Leynovi ne bo namenila glasu, ker je po njenem prepričanju stranka SD na evropskih volitvah prejela mandat za napredek in spremembe Evropske unije, ne pa vzdrževanje statusa quo. “SD ostaja zvesta zavezam, ki jih je predstavila ljudem v času evropskih volitev. Zato ne more sprejeti dogovora izza zaprtih vrat, ki je zanikal demokratično voljo ljudi, izraženo na evropskih volitvah, in ne kandidatov, ki na evropskih volitvah niso predstavili svoje vizije, svojih rešitev in svojih zavez, za najvišje predstavnike Evropske unije.”

Ob izvolitvi jasna: Danes ni zmagovalca
Na uradni strani evropske poslanke Fajonove je mogoče prebrati njen komentar ob robu glasovanja. “Danes ni zmagovalca. Veliko pa je poražencev. Še največ pa so izgubili volivci, ki so na volitvah izrazili demokratično voljo in dali glas tistemu, ki je predstavil vizijo, rešitve in zaveze za Evropo,” je razočarano izpostavila in dodala, da obžaluje, da so voditelji EU z dogovorom o tem, kdo bo zasedel najvišje položaje v EU, in za zaprtimi vrati preslišali voljo ljudi. “Proti kandidatki za predsednico EK Ursuli von der Leyen sem glasovala, ker ostajam zvesta zavezam, ki smo jih Socialni demokrati predstavljali v času evropskih volitev. Gre za načelnost in integriteto. Če damo legitimnost takim postopkom, potem bodo lahko z nami počeli, kar želijo.”

Foto: Printscreen

Glasovala v navzkrižju z večino poslanske skupine
Fajonova je celo dejala, da je z glasovanjem postalo jasno, da se bo treba za napredno levo-zeleno večino močno boriti. “Celotna Evropska komisija bo šla še čez jesensko preizkušnjo. Ta utegne biti še težja, če prihodnja komisarska ekipa ne bo spolno in politično uravnotežena in zadostno jamstvo za spremembe.” Kakorkoli, čeprav socialisti sprva niso bili naklonjeni izvolitvi von der Leynove, so bili na koncu prav oni tisti, ki so prevesili jeziček na tehtnici. Preko družabnega omrežja Twitter so namreč pred glasovanjem sporočili, da večina kandidatko za komisarko vendarle podpira.

Predsednik vlade Marjan Šarec uradnega kandidata za evropskega komisarja še ni predlagal, a bilo bi naravnost smešno, če bi predlagal Fajonovo, saj je ta izkazala izrazito nezaupanje von der Leynovi, ki ga ni spremenila kljub temu, da se je celo njena poslanka skupina v Evropskem parlamentu odločila za podporo. Če Fajonova hoče ali noče, se bo morala sprijazniti z rezultatom glasovanja v Evropskem parlamentu, izvolitev von der Leynove je namreč na tajnem glasovanju podprlo 383 poslancev. Smešno, kako njene besede o poražencih govorijo prav o njej, saj so se ji z izvolitvijo nove predsednice EK, ki pa je ni podprla, zaprla vrata, da bi se prav sama zavihtela na stolček komisarke iz Slovenije. Pričakovati namreč je, da je von der Leynova ne bo izbrala, saj ji Fajonova ni namenila svojega glasu. Pa tudi Fajonova bi sama s tem, ko von der Leynovi ni izkazala zaupanja, izpadla povsem neverodostojno, če bi šla v njeno ekipo.

Očitno Fajonova le ni tako cenjena v Evropskem parlamentu, kot je pred evropskimi volitvami na ves glas razglašala, saj bi drugače brez težav Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D), katerega članica je, prepričala v to, da ne podprejo von der Leynove. Ni kaj, Fajonova se bo morala sprijazniti zgolj z mestom evropske poslanke.

Hana Murn