Fantastično nam gre: Slovenija je po ekonomski stabilnosti za Rusijo, Hrvaško in Turčijo!

Robert Golob. (Foto: sta)

“Ne le da nismo postali druga Švica. Pred nami so praktično vse naše sosede poleg Italije, Avstrije in Madžarske, 34. celo Hrvaška. Slovenija je obtičala na 36. mestu, med Turčijo in Slovaško. Še slabši smo na Best Countries Over All lestvici: neslavni 61., pred Slovenijo se denimo uvrščajo Indija, Romunija in Kenija,” je zapisala TV voditeljica Valentina Plaskan. 

Na področju ekonomske stabilnosti nas presenetljivo prehiteva celo Rusija, ki je na 30. mestu (v skladu z Economically stable Countries itd.), in to navkljub bolečim zahodnim sankcijam ter izčrpavajoči vojni na vzhodu kontinenta. Več tukaj. Zaskrbljujoča je tudi relativno visoka inflacija, o čemer smo poročali že konec julija letos. Spomnimo: V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov.

Vse višja inflacija se je pošteno zažrla v prihodke slovenskih državljanov. Vlada Roberta Goloba pa se je na krizne razmere odzvala s sprejemanjem populističnih ukrepov. Potem ko je predsednik vlade s prehitro napovedjo dviga cen goriv povzročil kaos na črpalkah, je bila naknadno cena bencina znova regulirana, kar so v Golobovi stranki in opoziciji KUL v času predvolilne tekme ostro obsojali.

Po ekonomski stabilnosti je Slovenija daleč za najperspektivnejšimi državami. (Foto: Twitter)

Po ne le občutni podražitvi goriv je cena narasla tudi v prehranskem sektorju. Nato se je Golobova vlada odločila “pomagati” tudi tukaj s svojimi precej “posebnimi” ukrepi, in sicer so se s Trgovinsko zbornico Slovenije dogovorili za okvirno košarico 15 živil. Vlada se je lotila “reševanja” energetske draginje s tako imenovanimi “ukrepi”, med katerimi je bil v prvi vrsti nasvet, kako imeti nastavljene klimatske naprave itd. Namesto z resnimi ukrepi se Golobovi bolj posvečajo kadrovanju in podrejanju medijev.

Pod Janševo vlado smo beležili inflacijo, ki je bila pod povprečjem EU in OECD
V času Janševe vlade se je Slovenija s 4,9-odstotno inflacijo uvrščala med države z nižjo inflacijo, slednja je nižja tudi od povprečja EU-27 (5,3 odstotka) in še nižja od povprečja držav OECD (6,6 odstotka). “Imamo nadpovprečno visoko gospodarsko rast, zgodovinsko najvišjo zaposlenost – pa kljub temu podpovprečno inflacijo,” je takrat o inflaciji poudaril predsednik vlade Janez Janša. Trenutno inflacija na letni ravni znaša 10 odstotkov.

Inflacija na letni ravni znaša 10 odstotkov. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg