fbpx

Fenomen levih “intelektualcev”, ki za ceno političnega boja prodajajo svoj intelekt in ugled

Milena Mileva Blažič (Foto: STA)

Slovenija je zašla v diktaturo“, se pogosto sliši iz ust protivladnih protestnikov. Da kaj takega javno govorijo nepoučeni “uličniki”, je nekako še razumeti, toda trditev se pojavlja tudi med levimi “intelektualci”, ki naj bi imeli razčiščene osnovne pojme in širok spekter znanja. “Vsak petek sem tu, ker mislim, da je vlada pod pretvezo epidemije izvedla državni udar,” je izjavila bivša politična sopotnica ljubljanskega župana Zorana Jankovića Milena Mileva Blažič. Kako je torej mogoče, da celo univerzitetni profesorji klatijo takšne, z zdravo pametjo skregane neumnosti, ki bi jim sicer morale biti pod častjo ter poceni prodajajo svoj ugled?

Vsak petek v Ljubljani potekajo skupinske predpriprave za največje kolesarske dirke po svetu. Protestniških voženj po Ljubljani pa se udeležuje tudi starosta Pedagoške fakultete, profesorica in bivša svetnica Liste Zorana Jankoviča Milena Mileva Blažić. Tudi ona je kar naenkrat začutila, da bo Slovenijo zajela diktatura pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše. Zato vsem profesorjem in intelektualcem še enkrat zapišemo. Vse stranke so bile demokratično izvoljene, vlada pa sestavljena skladno z Ustavo Republike Slovenije. Vsak poslanec je predstavnik vseh dveh milijonov slovenskih prebivalcev. Skratka ničesar, kar bi nakazovalo na nelegitimnost ali totalitarne težnje.

Vendar je profesorica pozabila, kaj sploh pomeni definicija državnega udara. Državni udár ali púč je hitra, nasilna sprememba oblasti. Po navadi je v njem udeležena vojska ali državljani in se zaključi z zamenjavo oblasti, najsi bo to z ljubljencem ljudstva, ki je sprožilo državni udar, ali s častnikom, ki je vodil vojsko v državnem udaru. V slovenski stvarnosti bi državni udar izvedli kvečjemu protestniki ali nekdo iz opozicijskih vrst, in sicer z nasilno odstranitvijo aktualne vlade.

Toda Slovenija je še vedno demokratična in pravna država, pa naj kvazi intelektualci še tako papagajevsko ponavljajo. Že sam dokaz, da jim mediji tako nekritično sledijo pove, v kako svobodni državi živijo. V diktaturah protestov namreč ne bi nikoli prenašali na državnih televizijah, poleg tega pa bi vse udeležence prej ali slej čakala aretacija in protipravno sojenje. V Sloveniji pa poleg vsega protestniki dobijo še državno pomoč za počitnice v domovini, mnogi so dobili tudi druge oblike pomoči, kar ravno ne priča o strašnem trpljenju, temveč gre za podle politične igre in nič drugega. Ali kot je rekel Žiga Turk: “Za ves ta cirkus je samo en vzrok. Nekaj ljudi v Sloveniji se je navadilo, da oblast pripada njim in samo njim. In organsko ne prenesejo, da bi bila na oblasti druga stran. Menjavanje oblasti pa je bistvo demokracije. Navadite se!”

Oblast je slast in nje ne damo
Da bi razumeli ta fenomen, je dobro poznati ozadje prvorazrednih, kot je Milena Mileva Blažič. Profesorica se je v preteklosti izkazala za goreč politični kader aktualnega župana Ljubljane Zorana Jankovića. Med zanimivimi podatki najdemo veliko funkcij v nadzornih svetih, kamor jo je nastavil dolgoletni ljubljanski župan. Svetniški sedež pri Listi Zorana Jankoviča pa je po podatkih na svetovnem spletu grela med leti 2006 do 2014. Med drugim je zasedala mesto predsednice za podeljevanje priznanj zaslužnim občanom in občankam v Mestni občini Ljubljana.

Bivši predsednik Milan Kučan, bivša predsednica komisije za priznanja in svetnica Liste Zorana Jankovića Milena Mileva Blažič in ljubljanski župan Zoran Janković. (Foto:STA)

Kot vidna predstavnica Jankovićeve intelektualne elite je zasedala mesto predsednice Sveta Mestne knjižnice Ljubljana in Sveta Lutkovnega gledališča Ljubljana. Leta 2011 je kandidirala za poslanko Jankovićeve Pozitivne Slovenije, a se ji ni uspelo prebiti v Državni zbor. Poslanski sedež bi lahko grela v letu 2013 kot nadomestna poslanka Pozitivne Slovenije, a se za to ni odločila. Svojo politično ljubezen do Jankovića je končala 4. oktobra 2014, ko je izstopila iz stranke.

https://twitter.com/LahovnikMatej/status/1261691923041042433

V preteklosti nasprotovala Pahorjevi kandidaturi, bivši poslanec SDS Jožef Jerovšek pa podpisnike poimenoval skupino zariplih dogmatikov Komunistične partije
Milena Mileva Blažić je cenjena slovenska strokovnjakinja na področju pedagoških procesov in učenja. Na svetovnem spletu je tako zapisano, da je žena znanega slovenskega kantavtorja Janija Kovačiča. V preteklosti pa jo je zmotila kandidatura Boruta Pahorja za njegov drugi mandat.

Predsednik RS Borut Pahor (Foto: STA)

Med drugim so Pahorju očitali, da si v Sloveniji ne morejo in ne želijo privoščiti izigravanj zgodovinskih resnic in spomenikov, molka ob sežiganju knjig, zlorab zamisli sprave in koketiranj s kolaborantstvom (domobranstvom, ustaštvom), je zapisal cvet slovenskih intelektualcev. “Pahorju imenitno služijo pri načrtu osebne uveljavitve in hkratnem nabiranju točk med levimi in desnimi volilkami in volilci,” so mu še očitali. Bivši poslanec Slovenske demokratske stranke Jožef Jerovšek je avtorje pisma poimenoval za skupino zariplih dogmatikov Komunistične partije. Med 35 akademiki se je pod pismo podpisala tudi dr. Blažićeva.

A omenjena intelektualka je klasična predstavnica levo usmerjenih intelektualcev. Sami vedno povzdigujejo vrline bivšega režima, ki so mu zvesto služili, a po drugi strani imajo vsi polno besed o demokraciji in pluralnosti družbe. A sami niso sposobni prestopiti bregov svoje ideološke doktrine in prisluhniti t.i. desno nazorskim posameznikom v Slovenji. Izjava profesorice pa le dokazuje, da se prvorazredni akademiki bojijo za svoje privilegije. V preteklosti pa se ni nikoli javno oglašala ob vseh domnevnih nepravilnosti svojega bivšega političnega šefa, ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Luka Perš