fbpx

Filozof Pribac in zgrešena politična analiza – ni čudno, da je kot svetovalec potopil Türka

Igor Pribac je bil soočen z očitki o spolnem nadlegovanju. (Foto: STA)

Če ne bo nezaupnice, bodo predčasne volitve. In če bodo predčasne, bo najkrajšo potegnila stranka SMC. Jim bo to potegnilo? Ali bodo kupovali tedne obstoja vlade Janeza Janše, da bi Zdravko Počivalšek lahko speljal še kakšen posel? Naslednjih 14 dni bo odločilnih,” je tvitnil filozof in nekdanji vodja kampanje predsedniškega kandidata Danila Türka Igor Pribac, ki je pred časom buril duhove tudi zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju študentk. Pribac je s svojo zgrešeno analizo dodobra razburil politično sceno, replicirali so mu Vinko Gorenak, Matej Lahovnik in Miro Haček.

Filozof Igor Pribac je na Twitterju citiral Karla Erjavca, ki je izjavil, da naj bi v primeru, da ne bo nezaupnice, prišlo do predčasnih volitev. Na vprašanje, ali v KUL-u vendarle razmišljajo, da bi se obrnili tudi na poslance stranke NSi, naj bi Erjavec namreč odgovoril posredno in ocenil, da se bodo sredi januarja možnosti, da se oblikuje neka nova vlada, izčrpale. V tem primeru bodo, po Erjavčevih besedah, sledile predčasne volitve, saj ne verjame, da bi stranka SMC lahko zdržala vse pritiske, ki jih izvaja največja stranka. Na volitvah pa naj bi, tako meni Erjavec, koalicija KUL nastopila enotno, v obliki bloka.

Erjavec, ki se ponuja v vlogi kandidata za mandatarja, očitno ne more preboleti, da mu decembra ni uspelo vložiti konstruktivne nezaupnice aktualni vladi. Predsednik stranke DeSUS sicer še v svoji stranki ne uživa pretirane podpore, kaj šele, da bi mu uspelo zbrati 46 glasov. Do sedaj se lahko pohvali le s tem, da je svojo stranko odstranil iz koalicije in sredi epidemije “odstavil” ministra za zdravje, Tomaža Gantarja. A videti je, da še ni popolnoma obupal, saj v skrajnem primeru stavi na predčasne volitve, ki naj bi se po njegovem mnenju zgodile, če ne bo prišlo do nezaupnice.

Če ne bo nezaupnice, bodo predčasne volitve? Ne!
Če ne bo nezaupnice, bodo predčasne volitve. In če bodo predčasne, bo najkrajšo potegnila stranka SMC.
Jim bo to potegnilo? Ali bodo kupovali tedne obstoja vlade Janeza Janše, da bi Zdravko Počivalšek lahko speljal še kakšen posel? Naslednjih 14 dni bo odločilnih,” je tvitnil Igor Pribac in delno povzel besede Erjavca. Pribac se je kardinalno zmotil v delu, ko je napovedal kar predčasne volitve, če ne bi prišlo do nezaupnice. Parlamentarni postopki so namreč jasni, to so mu skušali dopovedati tudi preostali sogovorniki. “Spoštovani g. dr. Pribac, imela sem vas za boljšega političnega analitika,” je na zapis odgovoril dr. Vinko Gorenak in nadaljeval: “Ne se blamirati pred študenti, dejstva vas bodo blamirala. Mojo številko imate in svoja stališča lahko preverite iz prve roke.

Erjavec mora biti pa v hudi stiski, da tako podcenjuje zdravo pamet in jim grozi s predčasnimi volitvami, če ne podprejo nezaupnice, ker je resnica nasprotna od tega, kar trdi,” pa je Pribcu odgovoril Matej Lahovnik, politolog Miro Haček pa je dodal, da je še toliko bolj kratkovidna izjava o tem, da bi koalicija KUL šla na volitve kot blok, predvolilna koalicija. “Ali misli, da bodo tako dobili več podpore,” se je vprašal.

Medtem ko Karl Erjavec še vedno vztraja v vlogi kandidata za mandatarja, pa je že slišati govorice, da imajo na zalogi že novega, tretjega kandidata. Po poročanju portala Požareport, naj bi namreč pričeli razmišljati o Milanu M. Cviklu, ki se je med drugim proslavil kot eden ključnih akterjev globoke države v aferi Patria, za nagrado pa prejel mastno plačano službo na Evropskem računskem sodišču. V KUL-u naj bi tako že dvignili roke nad Erjavcem. Viri Mladega foruma SD pa so ob tem še navedli, da bi bilo izjemno lepo darilo, če bi Janez Janša padel še pred 14. januarjem, prav na ta dan namreč Milan Kučan praznuje jubilejni 80. rojstni dan.

Sara Kovač