fbpx

Financiranje kampanj: Revizorji pri SDS spregledali, kar zahteva inkvizitor Möderndorfer

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Računsko sodišče je včeraj objavilo poročila o pregledih kampanj v času pred volitvami za enajst strank, ki po lanskih volitvah poslancev dobijo povračila stroškov kampanj. Revizorji se niso nič ukvarjali z nezakonitim financiranjem volilne kampanje SDS z nezakonito rabo medija Nova24TV (in podobnih) za politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, kar v DZ pod vodstvom veterana preganjanja SDS Janija Möderndoferja (SMC) preiskuje vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice.

So revizorji premalo poslušni?
So pa pri SDS in pri številnih drugih strankah revizorji odkrili drugačne nepravilnosti. Möderndorferjevi komisiji je vladajoča koalicija med pristojnosti zapisala tudi ugotavljanje, kdo proti SDS “ni ukrepal skladno s svojimi pooblastili oziroma v skladu z njegovo politično odgovornostjo”.

Ni še jasno, ali bi tega zdaj lahko obtožili računsko sodišče in predsednika Tomaža Vesela, ker niso ugotovili nepravilnosti v skladu s pričakovanji vladajoče koalicije, ki ima v DZ odločno večino ali lahko odloči karkoli. Je pa računsko sodišče določilo povračila stroškov kampanje, ki jih dobijo stranke. Višina je odvisna od števila volivcev. Največ, 73.274 evrov, dobi prav relativna zmagovalka volitev SDS Janeza Janše, sledi LMŠ Marjana Šarca s 37.043 evri. Möderndorferjeva SMC, ki je bila največja poraženka, s 36 poslancev pred štirimi leti je zgrmela na deset poslancev, po izključitvi Milana Brgleza pa celo na devet, dobi 28.666 evrov delnega povračila stroškov kampanje.

Na posnetku je veliki inkvizitor stranke SDS Jani Möderndorfer, ki si je izkušnje za zahtevno delo nabiral že v številnih strankah (LDS, PS, SAB).

Na lanskih volitvah Möderndorfer za poslanca ni bil izvoljen z liste SMC. Nekaj mesecev je prejemal nadomestilo, ker ni mogel najti službe. Slabo mu je kazalo, ko so potekali dogovori, da bo šef SMC Miro Cerar postal predsednik DZ. A je to preprečil Milan Brglez, ki se je še sam ponudil za to funkcijo, zaradi česar so ga izključili iz stranke. Pozneje je Möderndorfer postal nadomestni poslanec, ko je bil Miro Cerar (SMC) imenovan za zunanjega ministra vlade Marjana Šarca. Podatki, kolikšna povračila dobijo stranke in kakšne so bile ocene računskega sodišča o poslovanju in poročanju, so takšni:

Z le pozitivnimi ocenami za poslovanje in poročanje so revizorji ocenili šest strank. Torej večino, pregledali so jih enajst. S klikom na podčrtano ime si lahko ogledate celotno poročilo za stranko. Pozitivni oceni za poslovanje in poročanje so dobile: SD Dejana ŽidanaLevica Luke MescaSMC Mira CerarjaPirati Roka AndréejaSLS Marjana Podobnika in SAB Alenke Bratušek. Slabše, z enim pridržkom, sta ocenjeni LMŠ Marjana Šarca in NSi Mateja Tonina. S pridržki za poslovanje in poročanje pa DeSUS Karla ErjavcaSDS Janeza Janše in SNS Zmaga Jelinčiča. Povsem negativnih ocen tokrat ni bilo. Pri SDS, katere kampanja tako zelo zanima vladajoče, da so si za preiskovanje konkurentke ustanovili celo preiskovalno komisijo, kar je institut, s katerim praviloma opozicija nadzoruje vladanje, je računsko sodišče zapisalo, da ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker je že med revizijskim postopkom SDS izvedla ustrezni popravljalni ukrep, saj je denarno protivrednost drugih oblik prispevkov, ki jih je prejela v nasprotju z zakonom o volilni kampanji, nakazala v humanitarne namene.

SD je denar nakazala kar Kontiču
Prispevke je SDS dobila tudi od pravnih oseb, kar zakon zadnjih pet let prepoveduje. 200 evrov jim je nakazalo Mesarstvo Herga, samostojni podjetnik Igor Gabriel sto evrov, podjetje EIS Skočaj je dalo 50 evrov popusta, kar tudi ni dovoljeno, niso prikazali 110,62 evra vrednega nastopa pevca Mirana Rudana … Stranka je za vse te nepravilnosti 1.220 evrov nakazala v humanitarne namene organizaciji Nadškofijska karitas Maribor. LMŠ je za podobne grehe 730,10 evra nakazala organizaciji Ozara Slovenija, nacionalno združenje za kakovost življenja. SD pa 540,10 evra z asignacijo za dobrodelne namene Občini Velenje. Ker je to nenavadno, prikazujem del poročila revizorjev o tem, da so denar v dobrodelne namene nakazali kar preko občine, ki jo vodi njihov župan Bojan Kontič:

Občinski grehi
Pri večini strank so revizorji ugotovili, da so jim posamezne občine objavljale brezplačne oglase v svojih glasilih, kar zakon o financiranju kampanj lokalnim skupnostim prepoveduje. Revizorji so praviloma pri strankah našli še kak dvakrat plačan isti račun, račun, v katerega ni bil vključen DDV, račune, ki so se nanašali na čas pred ali po kampanji, manjša nakazila pravnih oseb, ki so prepovedana … Kakšnih res dramatičnih nepravilnosti pa revizorji niso ugotovili. Po preverjanjih je strošek kampanj po ugotovitvah revizorjev pri večini strank nekaj nižji, kot so prijavili. Izjema je le SLS. Ni se pa spremenilo, da so bile kampanje SMC, DeSUS in SLS finančno najbolj neučinkovite. Podatki so takšni:

Peter Jančič, Spletni časopis