Forenzične preiskave in revizija Save bodo povzročile glavobol omrežjem, ki so nasprotovala prodaji

Matej Narat (Foto: STA)

“Vpitje, kako je grozno, ker država ne bo izkoristila predkupne pravice in bodo hoteli madžarski, bo kmalu nadomestilo vpitje, kako draga je forenzična preiskava poslov Save,” je komentiral nekdanji minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik. Mnogi pa menijo, da na koncu utegnejo nekateri še obžalovati, da York Save ni pravočasno prodal “Madžarom”. Revizijo naj bi se namreč delalo za deset let nazaj, kar pomeni, da bi se lahko odkrilo marsikaj neprijetnega – še posebej za tiste, ki so sedaj proti temu, da bi “državno oz. nacionalno lastnino” prodajali tujcem. Pa čeprav ta delež prodajajo tujci – torej ni bil v naših rokah. Res pa je, da se bližajo volitve in da je prikladno igrati na nacionalne strune. Vlada je torej določila, da Slovenski državni holding (SDH) v štirih mesecih po pridobitvi katere koli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotovi izvedbo forenzične preiskave poslovanja družbe, ki je izdajateljica te kapitalske naložbe, in njenih odvisnih družb, za obdobje desetih let pred njeno pridobitvijo.

V sklepu o dokapitalizaciji je vlada SDH-ju naročila, da po podržavljenju Save izvede forenzično preiskavo poslov podjetja za zadnjih  deset let. Izvedla se bo torej forenzična preiskava poslov v zadnjih letih in pripravila izstopna strategija s transparentnim iskanjem strateškega vlagatelja v hotele. V resnici so najboljša slovenska podjetja, s Sava hoteli vred, tujcem že davno prodale leve vlade, sedaj pa se delajo norca iz volivcev in vpijejo o nacionalnem interesu slovenskega lastništva. “Zmeda v glavah, izumili bizarni spin: še včeraj so zatrjevali, da premier Janez Janša s prodajo Save vrača usluge madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, da jih mora vračati in plačati – danes, po novem, pa da Janša noče izgubiti kontrole nad Savo,” se je novinar Bojan Požar spotaknil ob Necenzurirano in Odlazkove medije, ki spreminjajo scenarije po potrebah njihove agende.

Ekonomist Danilo Grašič je na Twitterju zapisal, da glede na sklep za forenziko vlada očitno ve, kaj je že dolgo narobe z državnim upravljanjem podjetij. Iz njih namreč na veliko odteka denar. Ob tem je predlagal, naj se forenziko razširi na vsa podjetja, ki jih upravlja SHD, predlagal pa je še en dopisni sklep za forenziko v Slovenskih železnicah, Elesu in skupini Gen. Izpostavil je tudi, da je Tomaž Vesel kot predsednik računskega sodišča od daljnega leta 2013 sokriv za stanje na področju upravljanja državnega premoženja ter za odtečene milijarde iz državnih podjetij in bank. “Zaradi lastnega udobja in ohranitve položaja je serijsko gledal stran,” je poudaril ekonomist.

Ne le, da ne gre za državno prodajo, ampak celo prodajo sklada, ki je v Sloveniji v preteklosti pogosto posloval, a če komu, prej v korist levih kapitalskih interesnih omrežij, so opozorili tudi na portalu Domovina.je. O tem, da je sklad York svoj delež v Savi pridobil v letih 2015 in 2016, ko je od bank odkupil terjatve do Save v višini 70 milijonov evrov – te pa je nato spremenil v lastniški delež, smo že pisali. Na omenjenem portalu so še spomnili, da jih je z ekspanzivnim kupovanjem v Savi pred dobrim desetletjem ustvaril Janez Bohorič. Načrt ministra Zdravka Počivalška naj bi bil najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato pa prodaja. Tako bi dosegli maksimalna pogajalska izhodišča, Počivalšek pa  vztraja tudi pri vzpostavitvi holdinga.

“V NKBM dali 690 milijonov in prodali za 220 milijonov, v Adrio dali 330 milijonov in jo takoj prodali za 0,1 milijona evrov, Fotono so prodali za 20 milijonov, tujci pa naprej za 400 milijonov evrov. Helios so prodali za 150 milijonov evrov, tuj sklad pa naprej za 450 milijonov,” je na nekaj levih konsolidacij opozoril ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Vsi napori levice so zaman
Minister Počivalšek je bil na Twitterju zadovoljen, da “imamo za uveljavljanje predkupne pravice širok političen konsenz”. Vlada je zagotovila temelj s dokapitalizacijo SDH-ja. “Verjamem, da se bo zgodba odvila v pravo smer in bomo pripeljali do prestrukturiranja Save na način, da bo to dobro za turizem, zaposlene in za Slovenijo,” je dodal, v oddaji Studio City pa je pojasnil, da država oziroma vlada po njegovem globokem prepričanju nima v hotelski lastnini kaj iskati. Ponovno je izpostavil, da želijo le konsolidirati državno premoženje, ga narediti uspešnejšega in nato privatizirati. Je pa minister zavrnil navedbe, da si je vlada premislila in se naknadno odločila, da uveljavi predkupno pravico. “Vesel sem, da smo prišli do tega, da nas je tudi opozicija podprla, čeprav so prej leta in leta delali vse, da se ne bi zgodilo to, kar bomo zdaj storili,” je pojasnil – Mladi forum pa vztrajno zbira podpise za peticijo, in sicer za uveljavitev predkupne pravice za nakup slovenskih hotelov.

https://twitter.com/Mladiforum/status/1495688055159771136?s=20&t=XDubqeLbnS1xXfvgzZvBaA

Na portalu Prava.si pa so izpostavili, da predsednik Modre zavarovalnice Borut Jamnik izgublja eno najpomembnejših strateških parkirišč za portfelje manjvrednih delnic. Jamniku ob vsej močni kadrovski zasedbi v SDH, KAD, regulatorjih in v bankah ni uspelo pravočasno poravnati kupnine Yorku z obrestmi. Bizarno je predvsem to, da mu ni uspelo niti s pomočjo Vanesse Grmek v SDH in predstavnikom Yorka v Sloveniji Dejanom Rajbarjem ali dolgoletnim Ravbarjevim sodelavcem Alešem Škobernetom zagotoviti ustreznega kapitala. Škoberne in Rajbar zasedata pomembne funkcije v Savi, a sta očitno morala priznati premoč novih madžarskih lastnikov. Škoberne velja v Jamnikovem krogu za operativca, ki sestavi pogodbo s hudičem za nasedle slovenske tajkune. Hoteli ostanejo, lastniki se menjajo.

Da so slovenski “turistični biseri” nov modus operandi zgodbe iz leta 2013, ko se je dogajala dokapitalizacija bank, je opozoril tudi novinar Luka Perš. Tudi takrat so slovenski davkoplačevalci vrgli pet milijard evrov le zato, da se je večina slovenskih državnih bank načrtno “preparkirala” izbranim domačim in tujim izbrancem vzporednega mehanizma. Vse to se je dogajalo v imenu “nacionalnega interesa” reševanja bančnega sistema. Del načrta jim je nato podrla madžarska bančna skupina OTP, ki je z nakupom francoske SKB in mariborske NKBM v lasti ameriškega sklada Apollo postala najmočnejša bančna skupina v državi. Borut Jamnik je takrat postal nadzornik NKBM, a je ob menjavi lastništva izgubil mesto nadzornika.

Sklad York naj bi v Slovenijo sicer pripeljala ekipa ciprske družbe Elements Partners, ki je v lasti Ugurja Yildirima in Savvasa Liasisa, sestavljajo pa jo še slovenski nekdanji borzniki, med njima Škoberne (nekdaj ACH) in Rajbar (nekdaj NFD). Odgovor na vprašanje, ali je v Yorkovem skladu denar slovenske tranzicijske levice, bi se dalo dobiti iz podatkov o transakcijah z DUTB, investitorji so bili razkriti tudi SDH in bankam, so poročale Finance. Zadnja Yorkova (znana) naložba v Sloveniji je najdražja ljubljanska nepremičnina v nastajanju – Palača Schellenburg, ki jo gradijo na mestu, kjer je nekoč stal kolizej. “Namen države ni, da bi postala hotelir, ampak da se lastništvo konsolidira, potem pa poišče strateški partner, ki bo v te turistične komplekse tudi vlagal,” je poudaril premier Janša.

Pred nastopom v oddaji Tema dneva smo za komentar glede vladne odločitev prosili novinarja portala Prava.si. Perš je ocenil, da se mu zdi, glede na dano situacijo, to zelo drzna in pametna odločitev. “Histeričarji” vzporednega mehanizma so se vsaj za trenutek umirili. “Tokrat bomo državljani izvedeli, koliko je izpuhtelo iz Save in hčerinske družbi najbolj pomembnih ‘turističnih biserih’. To niso biseri. Hoteli ostanejo, lastniki se menjajo – to je zlato pravilo v hotelirstvu,” je pripomnil. Po njegovem mnenju bo Jamnik najverjetneje aktiviral svoje operativce v nadzornih institucijah. Najprej bo verjetno nagajala Agencija za varstvo konkurence. “Še bo pestro,” je zaključil Perš.

Sara Bertoncelj