[Foto] Veleposlanik Matjaž Šinkovec ob 30. obletnici ustanovitve Demosa: “Slovenke in Slovenci smo prvič v zgodovini stopili skupaj, upam, da ne zadnjič”

Matjaž Šinkovec (Foto: STA)

Na račun počastitve zgodovinsko pomembnega časa, ko je pred 30. leti prišlo do ustanovitve koalicije demokratično izvoljenih strank Demos, je v palači predsednika republike potekal sprejem. Sprejema sta se se kot govornika poleg predsednika republike udeležila tudi člana tedanjega predsedstva Demosa Hubert Požarnik in veleposlanik Matjaž Šinkovec. Med prisotnimi pa so se poleg  prvaka SDS Janeza Janše znašli tudi poslanci Jože Tanko, Branko Grims, Anže Logar, Eva Irgl in Marko Pogačnik ter sin očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika, Gorazd Pučnik.

V Uradu predsednika republike poudarjajo, da je koalicija Demos odigrala odločilno vlogo v procesu demokratizacije in osamosvojitve Slovenije. Govorniki so v govoru poudarili pomen dialoga med različnimi političnimi strankami, da je v Sloveniji sploh prišlo do osamosvojitve.

Foto: SDS

Hubert Požarnik je med drugim v govoru izpostavil, da projekt Demosa ne predstavlja projekta ozke skupine, zato se mora po njegovo Demos za svoj uspeh zahvaliti kar svojim lastnim državljankam in državljanom, Vatikanu in vsem tistim državam, ki so kot prve Slovenijo prepoznale kot samostojno državo. Pri tem pa je tudi osvetlil, da revanšizem ni predstavljal cilja Demosa. Po njegovem prepričanju zadeve ne bi tako hitro in neboleče stekle, kot so, če ne bi sodelovala tudi levica.

Hubert Požarnik (Foto: STA)

Foto: SDS

Spomnimo. Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije so 4. decembra 1989 prispevali podpis k dogovoru o sodelovanju, ki je prav tako pomenil ustanovitev Demosa. Pomembna datuma sta tudi 27. november leta 1989, ko je prišlo do sklenitve ustnega dogovora o sodelovanju strank, in 9. januar 1990, ko se je Slovenska kmečka zveza, današnja SLS, skupaj s tedanjimi Zelenimi Slovenije formalno pridružila Demosu. Februarja 1990 se je pridružila še Slovenska obrtniška stranka, marca istega leta pa še upokojenci znotraj Sivih panterjev.

Demosova vlada maja 1990 (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije).

Slovenci prvič stopili skupaj
Avtor imena Demos Matjaž Šinkovec je govoru pojasnil, kako je sploh prišel do tega imena. Pri tem je še posebej osvetlil občutke. ki so se pojavljali tedaj. Poudaril je, da se niso zavedali, da ustvarjajo zgodovino. “V svojih prizadevanjih smo bili naivni. Nihče nas ni prosil, da se politično angažiramo ali nas v to prisilil. Slovenke in Slovenci smo prvič v zgodovini stopili skupaj. Upam, da ne zadnjič,” je pojasnil. Pahor je kot osrednji govornik izpostavil, da “narodna enotnost za samostojno državo ni padla z neba. To, da neka politika za neke načrte pridobi tudi politične nasprotnike, je lahko navdih za vsa naša nadaljnja politična ravnanja.”

Foto: STA

Pahor je po poročanju STA izpostavil, da v politiki nikdar ni obstajalo toliko dialoga, kot tedaj in dodal, da sam prav pogreša takšno obliko dialoga. “Velike ideje terjajo veliko dialoga, tudi prepire, morda kanček nečimrnosti ali zamer. Predvsem pa veliko dialoga, da lahko prevzamejo množice,” je še zatrdil in svoj govor sklenil z ugotovitvijo, da smo bili Slovenci “pol stoletja prej razdeljeni in še danes celimo tiste rane, a takrat smo bili enotni.”

Foto: STA

Foto: SDS

Foto: SDS

Hana Murn

 • Anton

  Zakaj pa Kučan ni prišel?

  • lukamiha

   Verjetno je imel “pomembnejše opravke”, mogoče ga pa Pahor sploh ni povabil, ker že dolgo ve, da jemožiček bolj oviral osamosvojitev, kot pa sodeloval v njej!

  • pajot

   ha,ha,ha,ha…

 • VERZIFIKATOR

  Turob Rohap

  KDO MI TRKA?

  »Kdo mi trka spet na vrata glavna?
  zdrsnil se ob zori je predsednik,
  kje v teh hipu kakšen je posrednik,
  zamenjava kakšna kje pripravna?«

  Spomnil se, da tamkaj zunaj čaka
  na sprejem ga jubilantka znana,
  trideset pomladi stara, zbrana
  z njo skupina, čaka na junaka.

  Da odpre ji vrata, pogosti jo,
  kakor dami vendar se spodobi,
  da predsednik svoji se podobi
  malce odpove, vsaj z mimikrijo.

  Demos, ljudstvo, dama ta zastopa,
  danes trideset ki let praznuje,
  se predsednik že vnaprej sramuje,
  vrata ko odpirat dami stopa.

  Ni preveč povšeči ta mu dama,
  ga preveč spominja na zablode,
  ko sam v vlogi večnega oprode
  se prebijal je, oh, kakšna drama.

  Slabo vest preveč mu dama vzbuja,
  trideset da let že revež blodi,
  da vijugava zgolj pota hodi,
  ona pa mu ravno pot ponuja.

  Se predsednik nelagodno zvija,
  damine manire so mu tuje
  ve, da svoj ji položaj dolguje,
  ki ime ji je Demokracija.

 • Vera

  Kako lepo je videt ljudi,ki jim je bila , je in bo ostala samostojna Slovenija ” intimna opcija ” .

 • Ivan Ivanovič

  “Slovenke in Slovenci smo prvič v zgodovini stopili skupaj, upam, da ne zadnjič”
  ***
  Slovenke in Slovenci smo v času osamosvajanja zaupali komunistom in verjeli v njihovo demokratično preobrazbo, ampak smo bili spet prevarani. Upam, da zadnjič. Čeprav močno dvomim.

 • Igor Pavlič

  SAj nismo stopili skupaj! Koalicija DEMOS (DEmokratična opozicija Slovenije) je pač zmagala na volitvah in sestavila vlado, bila je pa seveda nenaravna,m zato je tudi hitro razpadla. Celo plebiscit je v skupščini prvi predlagal poslanec Socialistične stranke Ivo DAneu, namreč 4. oktobra 1990, ampak je bil DEMOS proti, ker so s ebali, d ane bo uspel pa tudi niso si dovolili, da bi si vzeli slavo, čeprav si so jo kasneje. Podobno kot zudaj desnica razglaša, da so miting resnice preprečili sindikati železničarjev, ne pa ljudska milica, še več, Ertla imajo celo za izdajalca.

 • Peter dolenc

  A kučko si pa ni upal priti!. Ga bi bilo preveč sram med poštenimi ljudmi.

 • Artur

  Ernest Petrič, Vlasta Nussdorfer, Pahor….???!!! Komunjare, zamrznjene, komunjare in migrantoljubci
  https://www.youtube.com/watch?v=ifydoT0v3J8&t=2s
  “Slovenke in Slovenci smo prvič v zgodovini stopili skupaj, upam, da ne zadnjič”?????!!!!!! Bemtiš kar je preveč je preveč!!!
  Sejem licemerja, hinavščine in sprenevedanja načelnost, principielnost, pokončnost pa na psu tako, da gre poštenemu zavednemu Slovencu na bruhanje.
  https://www.zurnal24.si/slovenija/ustavno-sodisce-del-zakona-o-tujcih-je-neustaven-335398
  Mater v kakšni izrojeni prčvarnici morajo zavedni, pošteni Slovenci živeti ali jim je treba tega?

 • Artur

  Saj ni čudno da lustracija ni bila nikdar intimna opcija nobenega od njih, zatupi, zaglupi in vladaj malo jaz malo ti samo, da smo vsi pri koritu mi.