[FOTO] Belokranjci složno proti postavitvi migrantskega centra! Naredili bodo vse, kar zmorejo, da zavarujejo svojo Belo krajino!

Foto: Facebook

Civilni iniciativi Metlika in Bela krajina sta zaradi prepričanja, da javna naročila urada za oskrbo in integracijo migrantov nakazujejo možnost postavitve območnega migrantskega centra, v Metliki organizirali protestni shod. Kljub navedbam direktorice urada Mojce Špec Potočar, da naročila še ne pomenijo dejanske postavitve centrov, so Belokranjci po navedbah vodje civilne iniciative Maje Kocjan pokazali, da če bo potrebno, bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da zavarujejo svojo Belo krajino. 

Po besedah Kocjanove so že pred dvema letoma organizirali protest v Črnomlju, na katerem so dejali, da bodo protest vnovič organizirali v primeru, če se bo s strani države pokazala kakršna koli namera o postavitvi migrantskih centrov. “Ravno pred mescem, dvema, je urad za oskrbo in integracijo migrantov objavil razpis, med drugim za postelje, prehrano, za varovanje, kjer je točno navedeno, da gre za jugovzhodni del Slovenije. Na podlagi odgovora istega urada so dejali, da naj bi bili ti centri postavljeni na mejnih območjih, kar jasno nakazuje na to, da se v Beli krajini pripravlja postavitev migrantskega centra.”

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Sicer je urad sporočil, da je razpis samo po potrebi, vendar je v sami razpisni dokumentaciji po besedah Kocjanove jasno navedeno, da mora ponudba veljati vsaj šestdeset dni po roku izvedbe razpisa, torej po poteku roka izvedbe razpisa, kar dejansko pomeni, da naj bi se po koncu razpisa v 60 dneh ta razpis tudi izvedel. “To so jasni znaki, da se želi postaviti sprejemno-registracijski center v Beli krajini, čemur pa Belokrajnci ostro nasprotujemo,” poudarja Kocjanova, ki kot predstavnica iniciative Bela krajina opozarja, da se v Beli krajini srečujejo z vse večjim porastom števila migrantov. “Vse več ljudi jih srečuje na dnevni ravni, civilna iniciativa dobiva dnevno klice raznih zaskrbljenih mamic, staršev ali navadnih ljudi, starejših občanov, ki jih je ponoči strah biti same doma. Zaradi tega smo se odločili, da proti temu ostro nastopimo in organiziramo protest,” je poudarila Kocjanova.

Maja Kocjan, predstavnica CI Bela krajina (Foto: Nova24TV)

Podatki kažejo da je na območju Bele krajine kar 18-krat več ilegalnih prehodov državne meje kot v lanskem letu. Po podatkih Policijske uprave Novo mesto je skupno do konca avgusta prešlo 2.500 ljudi, od tega 32 mladoletnih brez spremstva. Belo krajino pa je v zadnjem mesecu prešlo slabih 400 ljudi.

Glede na to, da je protest potekal v Metliki, bi pričakovali, da se bo protesta udeležil tudi sam župan Darko Zevnik, a je ta svojo udeležbo zavrnil že pred samim povabilom. Za STA pa je Zevnik skupaj s črnomaljsko županjo Mojco Čemas Stjepanovič in semiško županjo Polono Kambič izjavil, da za proteste naj ne bi bilo potrebe. Na protestu, ki sta se ga poleg občanov udeležili Maja Kocjan iz Civilne iniciative Bela krajina in Annemarie Šimec iz Civilne iniciative Metlika, prav tako ni bilo videti najbolj znanega državnega sekretarja Cerarjevi vladi Boštjana Šefica, ki je v svojem odgovoru navedel, da ga ne bo, ker sedaj ni več na funkciji.

Foto: Facebook

Župani odgovarjajo orkestrirano
Po besedah Kocjanove so v civilnih iniciativah šokirani zaradi brezbrižnosti vseh treh belokranjskih županov, ki odgovarjajo orkestrirano, prav tako pa so se v molk zavili predsednik republike, novoizvoljeni predsednik državnega zbora Dejan Židan in večina političnih strank (Belokranjcem sta namreč odgovorili le dve stranki, in sicer SDS in SNS). Zanimiv je podatek, da je sicer Špec Potočarjeva pred dvema mesecema na skupnem pogovoru s Šeficem in Kocjanovo v eter dejala, da dejansko odlično sodeluje z belokranjskimi župani, sedaj, ko pa se te konkretno sprašuje, kje bodo migrantski centri, pa nihče nič ne ve in nima nobenih informacij.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Nedvomno pa je potrebno omeniti odziv stranke SMC, ki je shod civilnih iniciativ obsodila in zapisala, da obsojajo hujskaštvo in nepotrebno podpihovanje strahu in sovraštva. “Slovenija je varna država, Metlika pa varno mesto,” so še zapisali. Odziv lahko označimo kot naravnost neverjeten, namreč, vlada Mira Cerarja je tista, ki je kriva, da se danes soočamo s porastom pretoka migrantov, saj je prepozno odreagirala in se sprenevedala, dokler ni bilo prepozno. Uradni podatki so jasni in kažejo, da je migrantov vedno več, pri čemer je vsakomur jasno, da jih je neuradno še več.

Med govorniki na shodu je bilo mogoče slišati, da je zaradi povečanega migrantskega toka v Beli krajini vedno več vlomov. “Borimo se za zemljo, za otroke.”

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Nedvomno so Belokranjci s svojo udeležbo in prisotnostjo konjenikov, z bagri in traktorji pokazali, da če bo potrebno, bodo naredili vse, kar lahko, da zavarujejo svojo Belo krajino. Čas je, da se država in župani naučijo poslušati, ker konec koncev so državljani tisti, ki volijo svoje predstavnike, in ne obratno.

H. M.