fbpx

[FOTO in VIDEO] Kongres Mladega foruma SD: Prepevanje internacionale, kako je tovariš Kučan zmrznil za govornico, ideološko pa vrnitev v čase, ko svobode ni bilo

(Foto: Facebook/@mladiforum)

Z internacionalo in vzkliki “vstanite v suženjstvo zakleti” se je začel 22. kongres Mladega foruma, podmladka Socialnih demokratov, kjer ni manjkalo socialistične ideologije in napotkov za “svetlo” prihodnost zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana, ki je pred mikrofonom Nova24TV vidno kazal nejevoljo in strah.

Prizori, kjer se je zbral dobršen del slovenske politične levice, tiste trde, je nekoliko spominjal na famozno poveličevanje rdeče zvezde, ki se je zgodilo 27. aprila 2013 v dvorani Stožice v Ljubljani. Nad tem se je zgražala celotna Evropa, ki svojim očem ni mogla verjeti, da se v osrčju Evrope, sredi 21. stoletja, lahko zgodi nekaj podobnega. A v prihodnosti, če ne bomo volili z modrostjo, se zgodovina utegne ponoviti, kar lepo dokazuje dogajanje na kongresu podmladka vladne stranke Socialnih demokratov.

V soboto, 25. novembra 2017, je v Ljubljani potekal XXII. kongres Mladega foruma SD, podmladka Socialnih demokratov, kjer so delegatke in delegati oz. kot so se udeleženci poimenovali sami – tovarišice in tovariši – izvolili novo vodstvo, ki bo naslednji dve leti usmerjalo delovanje Mladega foruma. Kongresa so se udeležili številni gostje, kot so predsednik Socialnih demokratov in minister za kmetijstvo Dejan Židan, pa Dejan Levanič in poslanca Matjaž Han, Jan Škoberne ter nekdanji minister Jernej Pikalo in tudi predstavniki sestrskih organizacij iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije ter Črne Gore. Osrednji govorec na prireditvi je bil zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan. Novi predsednik Mladega foruma je postal Andrej Omerzel, podpredsednica Maja Čuk, podpredsednik pa Luka Goršek. Na mesto generalnega sekretarja je bil izvoljen Ajas Midžan.

Besede, besede, besede. Narejeno pa v mandatu ni bilo nič!
Začeli so se nagovori leve politične smetane, predsednik Socialnih demokratov in minister za kmetijstvo Dejan Židan se je v svojem govoru dotaknil katastrofalnih razmer v zdravstvu: “Čisto po nepotrebnem, ampak res čisto po nepotrebnem je zdravstveni sistem v velikih težavah.” Priznal je, da je stanje bistveno slabše kot tedaj, ko je Cerarjeva vlada, katere koalicijski partner je tudi SD, prevzela mandat. Nato pa pripomnil: “Čisto načrtno imamo že pripravljeno ekipo, ki bo stanje po naslednjih volitvah izjemno hitro in v korist vseh ljudi, ki tu živijo, in ne smo elit, stabilizirala.”

(Foto: Facebook/@mladiforum)

Obljubili ste! Zdaj ponovno obljubljate! Kaj, ko bi začeli delati?
Na naše preprosto vprašanje, zakaj razmer v zdravstvu Socialni demokrati niso uredili že v preteklih mandatih, ko so vlado vodili ali v času, ko jo sooblikujejo, pa je predsednik SD Dejan Židan odvrnil: “Sam se zavedam, da smo tokrat Socialni demokrati v vladi in čeprav se nas ne posluša, čeprav smo preglasovani, bomo nosili svoj del odgovornosti.” Pri tem ostaja vprašanje, kako bodo prevzeli odgovornost, ko pa so v interpelaciji venomer podprli eno izmed najslabših (če ne najslabšo) ministrico za zdravje v zgodovini samostojne Slovenije. Ob tem se je Židan še enkrat “spretno” izgovoril, da “če bi vlado vodili Socialni demokrati, sedanja ministrica že po prvem letu mandata ne bi bila več ministrica”. Priložnosti za to je bilo več kot dovolj, a glasovalni stroj in bitka za lastno plačo je vselej pretehtala pred dolgimi čakalnimi vrstami, korupcijo in mislijo na vse tiste, ki umirajo zaradi alarmantnega stanja v slovenskem zdravstvu.

Tedaj so bili vsi že lepo navajeni dejstva – “Besede so eno, dejanja pa nekaj povsem drugega” -, zato je napočil težko pričakovani trenutek, eden od vrhuncev kongresa, ko je za govornico stopil osrednji govorec Milan Kučan. “Tovarišice in tovariši,” je začel človek, ki mu osamosvojitev Slovenije nikoli ni bila najintimnejša opcija, nato pa je opazil mikrofon Nova24TV poleg govorniške mizice, dobil “cmok” v grlu in s tresočim glasom nadaljeval, nekoliko drugače od sprva načrtovanega in pripravljenega govora: “Jaz sem z veliko tremo sprejel to povabilo. Resno sem si pripravil tudi nekaj listkov, ampak to, kar sem si napisal, to kar sem si konceptiral, bom povedal, če boste imeli kdaj kakšen delovni posvet. Tam mislim, da bo večja priložnost …” Verjetno je beseda “priložnost” pomenila bolj “diskretnost”. Kdo ve? Morda pa se je upokojenemu predsedniku, ki davkoplačevalce mesečno stane več kot 5 tisoč evrov, le mudilo domov (ali kam drugam), saj je kmalu po svojem govoru kongres “svojega podmladka” zapustil.

(Foto: Facebook/@mladiforum)

Zadnji šef (odkritih) slovenskih komunistov pobegnil pred našo novinarsko ekipo
Preden je “tovariš” Kučan (tako so ga ponosno klicali mladi na kongresu) zapustil dogodek, ga je naš novinar vljudno vprašal, če bi za našo televizijo Nova24TV spregovoril nekaj besed, a je bilo – po odzivu sodeč – to zadnje, kar mu je padlo na misel. “Kar sem povedal, sem povedal. Vse sem že povedal!” In nato je odšel …

(Foto: Facebook/@mladiforum)

Sveti nauk socializma – sistema, ki je propadel in se gospodarsko ter politično sesul sam vase
V svojem govoru je tovariš Kučan nekoliko sramežljivo in previdno (zaradi mikrofona Nova24TV) poudaril, da je svet potrebno rehabilitirati iz t. i. tretje poti, ki je tako v svetu kot tudi v Sloveniji zašla v slepo ulico, pri čemer, kot pravi Kučan, zasebni kapital izpodrinja uveljavljanje solidarnostnega principa in varovanje javnega prostora.

Po Kučanovo novo liberalna doktrina, kateri smo priča, gradi na dveh izhodiščih. “Na čim hitrejši in čim večji rasti BDP in na konkurenčnosti. Ta prvi seveda ne računa s človeškimi potenciali in še manj računa s potenciali, ki jih ima Zemlja, ki jih ima narava in odgovornost za to, kako z njo gospodarimo. Po drugi strani pa seveda konkurenčnost, ki je pravzaprav prodrla v vsako celico, tudi naše slovenske družbe. Tudi v vrtcih imate konkurenčnost, tekmovalnost. Da ne govorim o šolah, da ne govorim o drugih področjih življenja …” To je očitno tisto, kar najbolj pesti današnjo (slovensko) družbo – in ne alarmantno stanje v zdravstvu, milijardno pranje denarja v največji državni banki NLB, migrantska kriza in islamizacija Evrope, uničevanje osnovne celice družbe – družine, s strani radikalnih levih in LGBT aktivistov ter mogotcev, kot so Soros …

“Tam, kjer pa je konkurenca in kjer je tekmovalnost -, so eni zmagovalci, drugi pa so poraženci in problem novih družb, ki nastajajo oz. ki so nastale na podlagi te paradigme je, da za poražence nihče ne skrbi,” je svojo miselnost, ki se je ohranila do danes, povzel Kučan. Kako je politika, katere naslednik je Milan Kučan, poskrbela za t. i. poražence, smo že videli. Tega si slovenski narod ne zasluži. Ne zasluži nikoli več.

Dovolj je delitve na prvo- in drugorazredne državljanke in državljane RS. Kakšna pa bo prihodnost Slovenije, če bo temeljila na vrednotah socializma, marksizma in t. i. kučanizma pa lahko samo upamo, da ne bomo nikoli izvedeli.

Jure Ferjan