[FOTO IN VIDEO] Romana Tomc prepričljiva zmagovalka soočenj: Poglejte, kako so pogorele Irena Joveva, Tanja Fajon in Violeta Tomić!

Foto: Printscreen

Za zadnje soočenje parlamentarnih strank pred evropskimi volitvami so se na RTV SLO odločili, da ga bodo pričeli na temo politične korupcije. Čeprav gre za slovenske kandidate, so za izhodišče debate prikazali afero Strache, ki je v sosednji Avstriji spodnesla vlado Sebastiana Kurza, namesto da bi se raje fokusirali na primer na evropskega poslanca iz vrst SD Zorana Thalerja, ki je bil obtožen in obsojen korupcije. Ko pa je Romana Tomc opozorila na dejstva, je Fajonova pričela z napadi na Nova24TV in nas lažno obtožila, da naj bi sami naredili fotomontažo. Vse za preusmerjanje pozornosti od resničnih problemov v Sloveniji!

Romana Tomc je na vprašanje glede izkušenj s politično korupcijo povedala, da osebno nima nobene izkušnje s korupcijo. “Zadnjih pet let sem v Evropskem parlamentu delovala na področju sociale. Za socialo se pravzaprav nihče ne zanima. Takih ponudb ni bilo in jih najostreje zavračam. Se mi zdi pa ta zgodba, ne glede na to, kdaj je prišla na dan, če je predvolilna usmerjena, da ima dober epilog. Ko so človeka dobili pri korupciji, je sledil nemudoma odstop. Seveda to pogrešam v Sloveniji. Pogovarjala sem se s komisarko, pristojno za to področje, in je rekla, da imamo enega najboljših zakonov proti korupciji, korupcija pa vseeno cveti. Mislim, da je to zgled: takoj odstop, objektivna odgovornost in posledice, kakršne pač bodo.”

Foto: Nova24TV

Fajonova je na vprašanje glede politične korupcije povedala, da ni bila nikoli tarča nikogar, in izrazila prepričanje, da je afera Strache jasno dokazala, da na tokratnih evropskih volitvah prihaja denar tudi iz tujine za destabilizacijo Evrope. “To je nekaj nedopustnega, padle so maske. Desnica zelo očitno v Evropi, ne samo v sosednji Avstriji, tudi v Italiji, Franciji in na na Madžarskem, ima zelo jasne povezave. Gre za poskus destabilizacije navzven.” Ob tem pa ni zmogla, da ne bi omenila našega medija Nova24TV.

Omembi Thalerja so se poskušali izogniti
Če se tako RTV SLO kot Fajonova izogibata dejstev, pa se jim ne Tomčeva. Ta je brez dlake na jeziku izpostavila, da mora opomniti, da edini slovenski evropski poslanec, ki so ga našli s prsti v marmeladi, ki je bil obtožen in obsojen korupcije, prihaja iz stranke Socialni demokrati. Ob tem je poudarila, da ko se najde nekoga pri korupciji, so zelo pomembne tudi posledice. “Takojšen odstop in prevzem odgovornosti, tega pa v Sloveniji ni. V Sloveniji imamo veliko korupcije, vendar nobene odgovornosti.”

https://twitter.com/andrejapintar1/status/1131640139120336896

https://twitter.com/MMateia/status/1131875138855739394

Videti je bilo mogoče, da Fajonova ni bila pretirana navdušena nad tem, da je Tomčeva omenila Thalerja. Priznati je morala, da je res, da je kolega Thaler takrat odstopil. “Bilo je nekaj nezakonitega. Plačal je tudi svojo kazen in z Mojco Kleva Kekuš sva se takrat zelo trudili, da sva hitro popravili ta madež v Evropskem parlamentu.” Ker pa je Fajonova želela s tem odvrniti pozornost od koruptivnosti, ki se je pojavila v njihovih vrstah, je Tomčevo vprašala: “Nova24TV je medij, vaš politični projekt, vaše stranke, tale fotomontaža, dva dni vas javno sprašujem, kako boste komentirali tako fotomontažo, ki straši, manipulira z ljudmi?”

https://twitter.com/strankaSDS/status/1131837704927424513

Fajonova izrekla laž, da naj bi Nova24TV naredila fotomontažo
Romana se ob provokaciji ni pustila zmesti in ji je odgovorila: “Ste me presenetili. Ne, ne poznam. Sem pa slišala za to. Sedaj vodim kampanjo in sem veliko med ljudmi. Nimam časa tega spremljati. So me pa obvestili, da je prišlo do te manipulacije. Poglejte, mene so doma naučili reči prosim, hvala in oprosti in sama s tem nimam nobene težave.” Fajonova je skočila v zrak, a vseeno se Tomčeva ni pustila zmesti in je dodala, da kot sliši, je bila to manipulacija. Dodala je, da je televizija povzela neke spletne objave in ko je ugotovila svojo zmoto, je objavo umaknila ter se opravičila.

Foto: Nova24TV

Fajonovo je očitno razjezil odziv Tomčeve, zato je lažno zatrdila, da naj bi Nova24TV naredila fotomontažo in jo objavila. Ob tem pa je Violeta Tomić iz Levice pripomnila, da naj bi Nova24TV to večkrat delala. Tomčeva pa je le mirno odgovorila: “Zgleda, da so nestrpni. Ko so ugotovili, da gre za fotomontažo, so se takoj opravičili in umaknili to s svojih strani. Zame je zadeva zaključena.” Svoj piskrček je pristavila še Irena Joveva iz LMŠ in dejala, da iz istih medijev ali portalov ni bilo nobenega opravičila glede poročanja o ograji premierja Marjana Šarca, kjer naj bi bile napisane laži in manipulacije.“Tudi iz napačnega zornega kota je bila tista ograja posneta. Meni je zelo žal, da se potem to izkorišča in da nekateri vidijo samo tisto ograjo, ne vidijo pa čez njo in uspešnih ukrepov vlade Marjana Šarca.”

https://twitter.com/anja8_8/status/1131637688732409857

Vsi mediji v rokah leve politične sfere
Glede svobode medijev se je oglasil tudi Zmago Jelinčič Plemeniti in izrazil prepričanje, da v Sloveniji ni problemov s kontrolo medijev. “Sploh ne, ker razen redkih izjem so vsi mediji v rokah leve politične sfere. Tako da nobene problematike ne vidim jaz tukaj. Ve se, kdo so, kaj delajo, kaj se sme objaviti, česa se ne sme objaviti. Tisto malo, kar lahko pobegne po desni strani, je pa zanemarljivo.” Tomčeva je ob tem dodala, da če bi se želeli izogniti vsem lažnim novicam, potem bi lahko v trenutku ukinili vse časopise in televizije v Sloveniji. “Glede vpliva politike na vodilne medije je pred nedavnim premier Šarec javno izjavil, kje se smejo in kje se ne smejo oglaševati podjetja, ki so v državni lasti. Podal je zelo jasen namig, kje je to oglaševanje zaželeno oziroma posebej, kje to ni zaželeno. Tako da glede tega vpliva na medije mislim, da bi bilo treba najprej počistiti pri sedanji aktualni vladi gospoda Šarca.” Šarčeva spitzenkandidatka je tako kot njen šef komentirala, da v tisti objavi ni videla nobenega konkretnega namiga. “Če pa se je kakšen od medijev našel v tem namigu, pa tudi to veliko pove.”

https://twitter.com/agortaa/status/1131641317212209152

Tomc: “Vlada bi morala na mejo poslati veliko večjo okrepitev!”
V soočenjih so se dotaknili tudi predloga zunanjega ministra Mira Cerarja, ki je na slovensko-italijanski meji predlagal mešane slovensko-italijanske patrulje policistov, da bi s tem zajezili ilegalne prehode. Tomčeva je izpostavila, da je Cerar resnično zamešal stvari. “Te patrulje bi morale biti na naši južni meji proti Hrvaški. Tam so ljudje ogroženi. Tam ilegalni migranti prehajajo nenadzorovano. To, kar je naredila vlada, je popolnoma premalo. Vlada Marjana Šarca ne more reči, da obvladuje situacijo, če pa ljudje iz notranjosti sporočajo policiji, da so videli ilegalne migrante na svojih dvoriščih. Vlada bi morala na mejo poslati veliko večjo okrepitev, kot jo je sedaj. Ta izjava Cerarja je pa popolnoma skregana z zdravo pametjo.”

Joveva glede nezakonitih migracij: Vlada je uspešna, to kažejo konec koncev tudi številke ujetih ilegalnih migrantov
Joveva je na očitke glede varovanja meje dejala, da naj bi vlada izvajala vse potrebne ukrepe in obvladovala razmere, ki tam po njeno niso izredne, ker naj bi učinkovito varovala to mejo. “Če bo kaj dodatnega še potrebno, bo to izpeljano zagotovo. Vlada Marjana Šarca je uspešna, to kažejo konec koncev tudi številke ujetih ilegalnih migrantov. Sicer jih najbrž ne bi ujeli.” Tomčeva jo je povprašala glede migrantov, ki se prosto sprehodijo in niso ujeti: “Kaj pa tisti, ki niso ujeti?” Joveva je na to odgovorila, da so statistike pač takšne, kot so. “Če je porast, so ujeti.” Ob tem je Tomčeva izpostavila, da problem predstavljajo tisti, ki niso ujeti. Joveva pa je nadaljevala: “V Sloveniji ne ostanejo, zagotovo. Mešane patrulje na slovensko-italijanski meji so nek izkaz dobrososedskega sodelovanja. Ne vidim težave, kvečjemu prednost.”

Foto: Nova24TV

Fajonova ne vidi prihodnosti Evrope v žicah, ograjah, patruljah, vojski, orožju
Ob tem naj izpostavimo besede Fajonove, ki sicer velja za zagovornico migracij. “Sama osebno si resnično ne želim patrulj na notranjih mejah. Moramo narediti vse, da bomo zavarovali zunanje meje EU. Res je, predvsem sodelovati z evropskimi vladami, ker do sedaj nismo uspeli sprejeti neke učinkovite, moderne, ne slovenske ne evropske migracijske politike. Ne vidim prihodnosti Evrope v žicah, ograjah, v patruljah, v vojski, v orožju in da imamo spet notranji pregled, kot ga imamo že tri leta tudi z Avstrijo, ki ga izvaja nezakonito. Rabimo evropske rešitve, te smo v Evropskem parlamentu sprejeli, žal pa so se ustavile v vrsti evropskih vlad, kjer sledijo populisti in nevarni nacionalisti.”

“Država, ki ne zmore zavarovati svojih zunanjih meja, ni suverena država,” je izpostavila Tomčeva in dodala, da če to razširimo na Evropsko skupnost, če Evropska skupnost ne zavaruje svojih zunanjih meja, schengenskih meja, potem ni suverena. “Naš odnos do migracij je popolnoma jasen in mislim, da ni potrebno kaj preveč komplicirati in filozofirati. V Evropo, v schengen lahko vstopajo legalno tisti, ki imajo za to ustrezne dokumente. Kar pa moramo spremeniti, je azilna zakonodaja, ki se v tem trenutku izjemno zlorablja. Vsakdo, ki pride na naše ozemlje, lahko reče, da je begunec, in je potem podvržen vsem tem azilnim postopkom. Na koncu se pa zgodi, da sploh ne izpolnjuje pogojev, in to je dolg in drag postopek in mislim, da moramo tukaj kar nekaj narediti.” 

Foto: Nova24TV

Joveva: “Vlada Marjana Šarca že sedaj počne in bo naredila vse, da bo Slovenija ostala varna država. Seveda je treba razumeti ljudi, ki živijo na južni meji. Ne sme se izkoriščati njihovega strahu, predvsem pa se ne sme posploševati in ustvarjati nepotrebnih izrednih razmer ali izredne panike. V Listi Marjana Šarca se zavzemamo za okrepljeno varovanje zunanjih meja, predvsem za Frontex na meji Hrvaška-Srbija, Hrvaška-Bosna in Hercegovina. S tem bi lahko rešili veliko težav, poleg reševanja težav pri izvoru.”

Vse koalicijske stranke glasovale proti upokojencem
Seveda pa spet ni šlo brez pogovorov o populizmu, ki si ga levica predstavlja po svoje. Tomčeva je poudarila, da zagovarja desnosredinsko politiko in s tem nima nobenih težav. “Seveda, glede populizma je vedno na tnalu desna stran. Na levi strani je tudi veliko populizma. Rekla bi nekaj glede termina populizem. Pravzaprav se ga zlorablja. Imam svojo predstavo o tem, kdo je populist. Populist je zame tisti, ki veliko obljublja, pa malo naredi, in če pogledamo našo vlado Marjana Šarca v zadnjem tednu, ko smo v SDS predlagali ustanovitev slovenskega pokojninskega sklada – vseh so polna usta skrbi za upokojence, ampak vse stranke koalicije so glasovale proti upokojencem v Sloveniji. Bojim se, kaj bo s temi ljudmi, ko bodo prišli v Evropski parlament, ker bodo enostavno pozabili na to, kar obljubljajo. Zame je to največji problem, prepad med besedami in dejanji.”

Joveva je na to odgovorila, da je Lista Marjana Šarca znana po tem, da ni obljubljala niti pred volitvami. “Ne obljublja, ampak dela,” je prepričana. Ko jo je Romana vprašala, če je pozabila prebrati koalicijsko pogodbo, je zatrdila: “Govorili ste o obljubah. Koalicijska pogodba je zapisana in se izpolnjuje in se tudi bo. Je pa še čas. Kar se tiče demografskega sklada, se pripravlja zakon, ki bo tak, da bo ustrezen in boljši.” Ob tem pa je Romana dodala, da je zakon o demografskem skladu podprla tudi Zveza društev upokojencev Slovenije na čelu s predsednikom Sušnikom. “Seveda me zelo čudi, da je tudi stranka DeSUS glasovala proti v parlamentu. Tukaj smo pri populizmu.”

H. M.