[FOTO] Kako do poslanskega stanovanja in kako smešno nizka je mesečna najemnina!

Poslanskega stanovanja. Ljubljana, Kotnikova ulica. (Foto: STA)

Poslanska stanovanja je dvajsetim poslancem julija dodelila mandatno-volilna komisija, ki jo vodi Jože Tanko (SDS). Ključe od stanovanj je doslej prevzelo ali obdržalo iz prejšnjega mandata 17 poslancev, trije pa še ne. Imena poslancev, ki so ključe stanovanj že prevzeli, v parlamentu razkrijejo.

Najbližje Kordiš, najdlje Horvat
Grafično jih prikazujem skupaj z razdalje od stalnih bivališč, ki so jih prijavili pri kandidaturi, do Ljubljane:

Pred štirimi leti je stanovanja dobilo 26 poslancev. Število se tudi v tokratnem mandatu lahko še poveča. Po kraju, kjer je bival pred izvolitvijo, je še naprej najbližje Miha Kordiš (Levica), ki je živel dobrih dvajset kilometrov iz Ljubljane, dvakrat dlje je iz Gorenje vasi poslanec SDS Žan Mahnič, na tretjem mestu po razdalji pa Samo Bevk (SD) iz Idrije. Kordiš in Mahnič sta poslanski stanovanji imela že doslej, Bevk pa zadnja leta ni bil poslanec, bil pa je predstavnik ljudstva že v preteklosti. Uspela mu je vrnitev. Idrija je od Ljubljane oddaljena nekaj manj kot 60 kilometrov, kar je pogoj, ko poslancu brez komplikacij pripada stanovanje. A zaradi slabe ceste, povrhu je pomemben del ceste proti Idriji te dni celo zaprt, je do tja bolj zamudno priti kot do krepko bolj oddaljenih krajev ob avtocestah.

Poslansko stanovanje. Ljubljana, Kotnikova ulica. (Foto: STA)

Poslansko stanovanje. Ljubljana, Kotnikova ulica. (Foto: STA)

Med predsedniki le Židan in na kratko Mesec
Po volitvah se morajo poslanci, ki niso kandidirali ali niso bili izvoljeni, takoj izseliti iz službenih stanovanj v Ljubljani. Za službeno stanovanje lahko zaprosijo poslanci, ki domujejo več kot 60 kilometrov od državnega zbora ali če tako daleč stran stanuje njihov zakonec ali zunajzakonski partner. Državni zbor ima 49 poslanskih stanovanj, poslanci jih zasedejo manj kot polovico. Ker je interesa malo, stanovanj pa dovolj, jih dobijo tudi poslanci, ki sicer živijo bližje Ljubljani. Nekaj časa ga je tako imel v prejšnjem mandatu danes predsednik Levice Luka Mesec, dodelili so mu ga s pogojem, da mora najprej odpovedati pogodbo za stanovanje, ki ga je že imel najetega v Ljubljani. A poslanskemu stanovanju se je po pol leta odrekel. Poslansko stanovanje v prejšnjem mandatu in tem mandatu med šefi strank sicer uporablja le predsednik SD Dejan Židan, ki še opravlja delo ministra za kmetijstvo in ki prihaja iz precej oddaljene Murske Sobote.

Poslansko stanovanje. Ljubljana, Kotnikova ulica. (Foto: STA)

Strošek za poslansko stanovanje ni visok, na začetku prejšnjega mandata sta bili najemnina in obrabnina za poslansko stanovanje v velikosti 19,44 kvadratnega metra 90 evrov, za stanovanje v velikosti 66 kvadratnih metrov pa 300 evrov.

Peter Jančič/Spletni časopis