[Foto] Koga predstavlja Tanja Fajon?

Ministrica Fajon s predsednikom Kirgiške republike Sadirjem Žaparovim

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon bi morala v tujini predstavljati Slovenijo. Tudi tako, da pripadnost Sloveniji ob uradnih obiskih v tujini izraža z izobešeno zastavo. Ob vsakem obisku države se po protokolu nahaja zastava države gostitelja kot tudi zastava države, iz katere je gost povabljen na obisk. Slovenska zastava je nacionalni simbol Slovenije, simbol identitete, označuje pripadnost Republiki Sloveniji, je pa tudi osrednjega pomena za diplomacijo, zato je pomembno, da je na mednarodnih obiskih slovenskih državnikov v tujini vidna.

A pri obiskih Tanje Fajon ni tako. Na večih srečanj ministrice za zunanje zadeve v tujini ne zasledimo slovenske zastave, so pa po navadi na slikah zastave držav gostiteljic. Tako se je zgodilo tudi včeraj, ko se je  Fajonova mudila na uradnem obisku v Kirgiški republiki.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1624263254229889024

Kako vlada komentira dejstvo, da na več bilateralnih srečanjih ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ni slovenske zastave, pa je v poslanskem vprašanju zapisala poslanka Jelka Godec in izpostavila primere, ko na Fajonovih uradnih obiskih nismo zasledili slovenske zastave.

1) 6. julija 2022 je bila na uradnem obisku pri hrvaškem predsedniku, kjer ni bila pričakana s slovensko zastavo.

2) 18. oktobra 2022 je bila ministrica za zunanje zadeve na uradnem obisku v Severni Makedoniji, kjer jo je pričakala kar slovaška zastava.

Tanja Fajon ob slovaški zastavi.

3) 15. novembra 2022 na podpisu pogodbe o dobavi plina iz Alžirije in srečanju z ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ljudske demokratične republike Alžirije, kjer je samo alžirska zastava, brez slovenske.

Kje je slovenska zastava?

4) 21. decembra 2022 je slikana v Črni Gori z avstrijskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve ter predsednikom Črne Gore samo ob črnogorski zastavi.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, predsednik Črne gore Milo Đukanović

5) 15. januarja 2023 na srečanju ministrice Fajon s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem in med izjavo za javnost s predsednico Skupščine Črne gore, kjer je samo zastava gostiteljice.

Tanja Fajon v Črni Gori

V Argentini (30. oktobra 2022) in v Urugvaju (1.11.2022), kjer je bila slovenska zastava le postavljena, pa se je ministrica postavila pred napačno zastavo in se slikala poleg argentinske oz. urugvajske, namesto pred slovensko. To, da se slovenske zastave na uradnih obiskih ne postavi, je lahko izraz ignoriranja naše zunanje ministrice v tujini in vodi v skrhan mednarodni ugled slovenske države, saj se je tudi število obiskov slovenske zunanje ministrice zmanjšalo glede na prejšnji mandat, ko je ministrstvo za zunanje zadeve vodil dr. Logar, ki je Slovenijo vrnil na mednarodni zemljevid.

Tanja Fajon v Urugvaju

Kako Vlada RS komentira dejstvo, da na več bilateralnih srečanjih ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ni slovenske zastave? Gre za malomarnost MZZ?

Sara Kovač