[FOTO] Kolektor, Forum 21 in Stojan Petrič sporočajo: “Podprite neodvisno novinarstvo” pri Delu, “pomagajte pri soustvarjanju boljšega jutri”

Stojan Petrič in Dejan Židan. (Foto: Tw)

Pri Delu so v petek objavili celostranski oglas, v katerem bralce pozivajo, naj se naročijo na časopis in s tem pomagajo pri soustvarjanju boljšega jutri in podprejo neodvisno novinarstvo. Višek ironije, lastnik Dela je odpustil novinarja, ki je bil neodvisen.

“Pomagajte pri soustvarjanju boljšega jutri in podprite neodvisno novinarstvo” so zapisali na oglasu, ki so ga objavili čez celo stran v Delu. V spodnjem levem kotu je videti velik črn krog, ki bralce nagovarja, naj se naročijo na Delo.

Kakor je leto okoli, tako tudi pri Delu očitno preštevajo, za koliko je padla oziroma narasla naklada tiskane izdaje. Vsekakor dovolj pove tudi podatek, da so si za oglas v svojem lastnem časopisu vzeli celo stran časopisa, za katero ostalim oglaševalcem ponavadi zaračunajo med 8.200 in 9.600 evrov.

Če se ozremo k podpori neodvisnega novinarstva, bi jo slednje vsekakor potrebovalo več. A kako lahko neodvisno novinarstvo ponudi časopis, ki je v lasti tajkuna Stojana Petriča?Dovolj krilatica neodvisnega novinarstva pove tudi če vzamemo, da je ravno Petrič med eno od svojih čistk znotraj dela dal odpustiti Petra Jančiča, ki je od takrat ustanovil Spletni časopis.

Če bi radi videli, kako dejansko izgleda neodvisno novinarstvo, je Jančič defintivno bolj primeren naslov, kot pa časopis Delo. O ustvarjanju boljšega jutri pa ni izgubljati besed, tako slabe šale pa še ne.

Kdo diktira uredniško politiko Dela?
Pri Delu svojim bralcem obljubljajo možnost soustvarjanja “boljšega jutri” v kolikor jih ti podprejo. Vse lepo in prav. Nas zgolj zanima ali to pomeni, da bodo novi naročniki lahko ravno tako odrejali uredniško politiko Dela, kakor to počne Petrič ali pa so to zgolj prazne marnje in želi Delo zgolj njihov denar.

Nekdanji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan (foto: Nova24TV)

Navsezadnje bi lahko rekli, da uredniško politiko Dela diktira tudi Kučanov Forum 21, katerega član je Petrič. Kako drugače razložiti, da uredništvo Dela zavrača objavo popravkov, ki jim jih pošlje poljski veleposlanik na podlagi, da so sami zgolj navajali trditve nekoga drugega? Je to ta primer neodvisnega novinarstva, ki ga promovira Delo?

Dovolj o samem Delu pove tudi, da so si za oglas, v katerem kličejo bralce, naj se naročijo na časopis, porabili celo stran časopisa. Mar bi lahko domnevali, da zmanjkuje oglaševalcev, ki so pripravljeni oglaševati v Delu po takšnih cenah, ali pa je bolj res, da relevantnost časopisa, ki se počasi spreminja v trobilo Foruma 21, pada. Je možno, da bralcem ni do pranja možganov in vsiljevanja pogledov Foruma 21 in raje dvakrat premislijo, preden se naročijo na časopis, ki vedno bolj pogosto roma iz poštnega nabiralnika naravnost v smetnjak?

A. B.