fbpx

[Foto] Kongres Slovenske demokratske mladine: Udeležili so se ga številni uspešni politiki

Janez Janša in Žan Mahnič. Foto: Robert Fojkar

Novi člani izvršilnega odbora so Simona Purkat, Marcel Palčnik, Janja Celcer, Gregor Slabe, Andrej Hoivik, Zarja Bregant, Nejc Brence, Damjan Muzel, Rok Radovan, Doroteja Hervatin, Matic Slokan, Julija Urbančič, Jaka Jankovec in Janez Peršak ter nadzorne komisije Rok Guček, Matjaž Grabrijan, Klemen Traven, Anže Perčič in Matic Mlakar.

16. marca je potekal 19. kongres Slovenske demokratske mladine, ki so ga poimenovali “Evropa identitete, varnosti in blaginje”. V luči prihajajočih volitev v Evropski parlament so sprejeli resolucijo z istim imenom, v njej pa naslovili najpomembnejše izzive, s katerimi se bodo morali soočiti naslednji voditelji Evropske unije, ter podali jasne želje, kakšno Evropsko unijo si želijo v prihodnje. Vsebina resolucije je na voljo tukaj.

Mlade je nagovoril predsednik SDS Janez Janša. (Foto: Robert Fojkar)

Več kot 130 mladim demokratom in demokratkam so se pridružili predsednik SDS Janez Janša, evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin ter poslanci Državnega zbora RS mag. Branko Grims, Tomaž Lisec, Franc Breznik, Bojan Podkrajšek, Marijan Pojbič, Boris Doblekar in Alenka Jeraj, tudi častna predsednica SDM. Zbrane so pozdravili predsednik SDM Laško Damjan Vetrih Lapornik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije Anja Fortuna, v. d. direktorja Urada za mladino Tin Kampl ter predsednika podmladkov pomladnih strank, iz Mlade Slovenije Matjaž Kosi in iz Nove generacije SLS Danijel Valentine.

Poslanca Franc Breznik in Alenka Jeraj. (Foto: Robert Fojkar)

Kongresa so se udeležili tudi predstavniki podmladkov sosednjih držav, in sicer mednarodni sekretar podmladka madžarske vladajoče stranke Fidesz Marton Veisz, predstavnik podmladka avstrijske vladajoče ljudske stranke Armin Egger, predstavnik podmladka hrvaške HDZ Tomislav Leko in predstavnik italijanske Lige Ivo Gherbassi.

Prišla sta tudi dr. Milan Zver in njegova soproga dr. Andreja Valič Zver. (Foto: Robert Fojkar)

Vzdušje je bilo odlično. (Foto: Robert Fojkar)

Dosedanji predsednik SDM Žan Mahnič je v svojem nagovoru med drugim spomnil, da je SDM v preteklosti v parlamentarno proceduro že dvakrat vložila predlog zakona, po katerem bi mladi in mlade družine lažje prišli do neprofitnih stanovanj in jih po nekaj letih plačevanja najemnine tudi odkupili. “Koalicija levih strank v preteklem mandatu, ki je danes praktično ista, je ta predlog dvakrat zavrnila, danes pa so povsem isti predlog zapisali v sporazum z levico,” je bil kritičen. Ozrl se je tudi na dvoje volitev, ki smo jih imeli v preteklem letu, to so državnozborske in lokalne. Analiza je pokazala, da je največ mladih od 18 do 30 let, ki so prišli na volišča, svoj glas oddalo kandidatom, članom in simpatizerjem SDM. Na lokalnih volitvah pa je bilo od 308 kandidatov, članov in simpatizerjev SDM, izvoljenih kar 56 in vsi bodo pomemben glas mladih na lokalnem nivoju v naslednjih štirih letih.

Žan Mahnič in poslanka v Evropskem parlamentu Patricija Šulin. (Foto: Robert Fojkar)

Osrednji govornik predsednik SDS Janez Janša je mladim spregovoril o prihajajočih evropskih volitvah in izzivih, s katerimi se bo morala Evropska unija spopasti v prihodnje. Mladim se je zahvalil za preteklo delo, še posebej za dobro opravljeni kampanji za državnozborske in lokalne volitve, na katerih je SDS zmagala. Spregovoril je o pravi demokraciji in totalitarizmih, o svobodi govora in cenzuri, s katero se bodo mladi morali spopasti v prihodnosti.

Prišla je tudi evropska poslanka Romana Tomc. (Foto: Robert Fojkar)

Mag. Branko Grims, Marijan Pojbič, Bojan Podkrajšek in Boris Doblekar. (Foto: Robert Fojkar)

V osrednjem delu kongresa sta potekali okrogli mizi. Na prvi sta evropski poslanki Romana Tomc in Patricija Šulin spregovorili o črpanju evropskih sredstev in ukrepih za boljšo zaposljivost mladih, na drugi pa sta evropski poslanec in predsednik odbora za zunanjo politiko pri Strokovnem svetu SDS dr. Milan Zver ter nekdanji minister za zunanje zadeve Republike Hrvaške Miro Kovač govorila o varnosti in identiteti Evrope v prihodnosti.

(Foto: Robert Fojkar)

(Foto: Robert Fojkar)

19. kongres SDM je bil tudi volilni, izvolili so predsednika, člane izvršilnega odbora in nadzorne komisije Slovenske demokratske mladine. Podmladek SDM bo tudi prihodnji dve leti vodil Žan Mahnič, novoizvoljeni člani izvršilnega odbora so Simona Purkat, Marcel Palčnik, Janja Celcer, Gregor Slabe, Andrej Hoivik, Zarja Bregant, Nejc Brence, Damjan Muzel, Rok Radovan, Doroteja Hervatin, Matic Slokan, Julija Urbančič, Jaka Jankovec in Janez Peršak ter nadzorne komisije Rok Guček, Matjaž Grabrijan, Klemen Traven, Anže Perčič in Matic Mlakar.

J. G.