fbpx

[Foto] Poslanec Logar o vtisih iz ZDA: Politik, ki poziva k skoku v prazen bazen, ni kaliber politika, ki bo pripeljal do rešitve nakopičenih problemov!

Anže Logar (Foto: Facebook)

Poslanec državnega zbora Anže Logar se je vrnil iz ZDA, kjer je na povabilo State Departmenta preživel 22 dni in ob tem obiskal štiri različne zvezne države. Ob svojem obisku je spoznaval dobre prakse na področju transparentnosti, javnega upravljanja ter delovanja izvršilne, zakonodajne in sodne veje oblasti, po njegovih besedah pa se razvoj vidi na vsakem koraku. Med drugim je poudaril tudi pomen tekmovanja posameznih zveznih držav na področju davčne politike, na koncu pa je pokomentiral tudi domače dogajanje, tudi nedavno Šarčevo izjavo o skoku v prazen bazen.

Poslanec državnega zbora dr. Anže Logar se je pravkar vrnil iz Združenih držav Amerike, kjer je potoval zadnjih 22 dni na povabilo ameriškega State Departmenta v okviru programa International Visitor Leadership. Kot je zapisal na družbenem omrežju Facebook, je v okviru tega srečeval zanimive ljudi, politike, kriminaliste, policiste in sodnike, spoznaval pa je tudi dobre prakse na področju transparentnosti, javnega upravljanja ter delovanja izvršilne, zakonodajne in sodne veje oblasti tako na nacionalni kot na lokalni ravni. “Čez lužo, tam v ZDA. Tam, kjer je prva dama Slovenka, in tam, kjer baje domuje gnili kapitalizem,” je hudomušno pripomnil. Uvodoma je dodal še: “Če hodiš z majico I feel Slovenia po ameriških metropolah, često slišiš: ‘Look, Slovenia, love … how great!’ Pa toliko kritik sem slišal doma, ko smo leta 2007 vpeljevali to znamko v življenje …”

Na vsakem koraku se v ZDA vidi razvoj, posamezne zvezne države pa med seboj tekmujejo z ugodno davčno politiko
Kot pojasnjuje, je obiskal prestolnico Washington DC, teksaški Austin, utaški Salt Lake City in Chicago. Ne glede na to, kakšna je zunanja podoba Združenih držav Amerike, Logar poudarja, da gre za sistem, ki funkcionira: “Z veliko napakami, a s tako robustnim in učinkovitim modelom zavor in ravnovesij, da večina grešnikov na koncu plača svoj dolg, ne glede na prijateljske povezave in politično ozadje.” Na vsakem koraku se po njegovih besedah vidi razvoj. Gradijo se infrastrukturni objekti, države medsebojno tekmujejo z (ugodnejšo) davčno politiko, da privabljajo nove gospodarske investicije, ki prinesejo nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, s tem pa tudi več pobranih davkov Razvoj kopiči tudi probleme, ki se ne rešujejo sproti, kot so na primer vprašanje energetske potratnosti, razlike med bogatimi in revnimi, vprašanje zdravstvenega varstva in politična razdeljenost, o tem pa po Logarjevih besedah govorijo vsak dan.

Anže Logar (Foto: Facebook)

V Sloveniji se problemi, o katerih se premalo govori, le še poglabljajo
Ob tem je Logar pokomentiral tudi domače dogajanje, kjer se problemi se le še poglabljajo, mi pa o tem premalo govorimo: “Vprašanje učinkovitega sodnega sistema, ene pravne države za vse, učinkovitega sistema zavor in ravnovesij, predvsem pa vzpostavitev privlačnega gospodarskega okolja in upoštevanje zdrave pameti pri sprejemanju odločitev brez nepotrebne birokratizacije …” To so po Logarjevih besedah samo nekatera vprašanja, s katerimi se bomo morali soočiti v prihodnje, če bomo želeli napredovati v pravi smeri – smeri čim bolj enakomernega razvoja za blaginjo ljudi. Čim prej se bomo tega lotili, tem bolje bo: “Za to bomo potrebovali sodelovanje vseh. Tisti, ki izključuje že v izhodišču, nima zdravih namenov. Podpiram vsakega, ki se bo tega resno lotili.”

Anže Logar (Foto: Facebook)

Politik, ki poziva k skoku v prazen bazen, ni kaliber politika, ki bo pripeljal do rešitve nakopičenih problemov
Ob tem se je v svojem komentarju Logar obregnil tudi ob nedavno vreščanje Marjana Šarca na srečanju članov stranke: “Ampak tisti, ki poziva, da je treba skočiti v bazen ne glede na to, ali je v njem voda, in ne glede na to, ali je dovolj topla, ni tisti kaliber politika, ki bo pripeljal do rešitve nakopičenih problemov. Prvič zato, ker je tak poziv v nasprotju z zdravo kmečko pametjo in razumom, torej v nasprotju s tistim, česar nam v zadnjem času najbolj primanjkuje. Drugič pa zato, ker je tak poziv namenjen predvsem drugim, naj poskačejo v bazen, da bo potem pred odskočno desko manj drena (no, resnici na ljubo so nekateri koalicijski partnerji skočili v bazen brez vode že pred tem pozivom …). Ne skačimo torej brezglavo v bazen, ker to ne prinaša prav nič dobrega, ampak si raje priznajmo vse napake, se usedimo za skupno mizo in poiščimo rešitve, ki delujejo. Za ljudi.”

Anže Logar (Foto: Facebook)

Rok Krajnc