[Foto] Rdeča veselica temelji na tragičnih dogodkih v vasici Dražgoše, kjer je bilo zaradi partizanov ubitih 41 vaščanov

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič in Karel Lipič. (Foto: bralec Nova24tv)

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič se niso spomnili umrlih 41 vaščanov Dražgoš. (Foto: Marjanca Scheicher)

Sanjska ekipa levičarske politične, kulturne in družbene nomenklature se je zbrala na največji partizanski veselici v Dražgošah. Tudi tokrat so bili zbrani glavni politični simbol bivšega režima Milan Kučan, predsednik SD Dejan Židan, ljubljanski župan Zoran Jankovič, predsednik države Borut Pahor, predsedik Desusa Karl Erjavec in njegova politična nasprotnica za upokojence, predsednica SAB Alenka Bratušek ter bivši načelnik GŠSV Ladislav Lipič. Manjkali pa niso niti minister MIZŠ dr. Jernej Pikalo in njegov oproda, državni sekretar Jernej Štromajer ter evropska poslanka Tanja Fajon in polna sestava Levice z Luko Mescem in Miho Kordišem na čelu.

Letošnje največje partizansko romanje v Dražgoše ni nič drugačno kot v preteklosti. Večina obiskovalcev je oblečena v nostalgične partizanske uniforme ter ob sebi pomosno stiska svojo rdečo zvezdo. Največja slovenska partizanska nostalgija pa ne mine brez političnih zvezdnikov iz slovenskega levega političnega pola. Tokrat so svojo rdečo dušo predstavljali predsednik države Borut Pahor, predsedniki koalicijskih strank Dejan Židan, Alenka Bratušek in Karl Erjavec. Svoj nasmešek je šel na prireditev kazat tudi ljubljanski župan Zoran Janković. V ozadju pa je prireditev pomešan med obiskovalci spremljal Milan Kučan. Slavnostna govornika sta bila pesnik Ervin Fritz in bivši načelnik GŠSV Ladislav Lipič.

Predsednik države Borut Pahor pa je prvi položil venec padlim partizanskim borcem. Vence so položili tudi Luka Mesec, Dejan Židan in Zoran Janković. Govornika sta bila Ladislav Lipič in Ervin Fritz.  Oba tudi tokrat nista zamudila tradicionalnih besed o pogumnem partizanskem boju ne glede na to, da je resnica dražgoške bitke popolnoma drugačna ter ne prikazuje partizanov kot največjih narodnih herojev.

Največje partizansko romanje ni minilo niti tokrat brez zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije, Milana Kučana. (Foto: bralec Nove24tv)

Največje partizansko romanje ni minilo niti tokrat brez zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije, Milana Kučana. (Foto: Marjanca Scheicher)

Govornik Fritz pa se je v svojem govoru spotaknil ob besede bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla v njegovi zadnji zapisani knjigi.

Slavnostna govornika Ladislav Lipič in Ervin Fritz nista zamudila povedati slavospevov partizanskemu boju. Fritz pa si je za žrtev našel kar dolgoletnega zunanjega ministra Dimitrija Rupla zaradi njegove zadnje knjige. (Foto: bralec Nova24tv)

Slavnostna govornika Ladislav Lipič in Ervin Fritz nista zamudila povedati slavospevov partizanskemu boju. Fritz pa si je za žrtev našel kar dolgoletnega zunanjega ministra Dimitrija Rupla zaradi njegove zadnje knjige. (Foto: Marjanca Scheicher)

Socialni demokrati prišli v vsej zvezdniški zasedbi svojih najbolj znanih političnih obrazov
Največji partizanski praznik pa niso zamudili niti Socialni demokrati. Udeležili so se ga vsi, ki v zeleno-rdeči stranki naslednice Komunistične partije Slovenije nekaj pomenijo. Na slikah vidimo Dejana Židana, Matjaža Nemca, Anjo Kopač Mrak, Jerneja Pikala, Jerneja Štromajerja, Nevo Grašič, evropsko poslanko Tanjo Fajon in njenega “izbranca” Dejana Prešička.

Vsakoletna partizanska veselica slavi sramotno dejanje partizanov
Vsakoletna partizanska “veselica” zaradi uspešno delujoče komunistične propagande še vedno odmeva kot herojska zmaga partizanov nad nemškim okupatorjem, čeprav je resnica povsem drugačna. Gre namreč za provokacijo partizanov, sramoten beg, ki je za seboj pustil pomorjene nedolžne civiliste v Dražgošah. Po mnenju zgodovinarja dr. Staneta Grande so si bitko za Dražgoše po vojni izmislili gorenjski partizani, ki proti Nemcem niso izbojevali niti ene odmevne vojaške bitke.

Poklon svojim rdečim junakom so se z vencem poklonili Borut Pahor, Luka Mesec, Miha Kordiš in Dejan Židan. (Foto: Marjanca Scheicher/Twitter)

Dražgoše žrtev partizanske zvišenosti
V času pred vojno je v Dražgošah živelo okrog 400 ljudi, od katerih jih je le pet sledilo komunistični ideologiji. Leta 1941 so ti partizane povabili v Dražgoše z namenom, da ti tam prezimijo. Nad tem povabilom večina prebivalstva ni bila navdušena, saj so bali odziva Nemcev, če bi ti izvedeli, da v Dražgošah prezimuje Cankarjev bataljon. A so prošnje, da naj odidejo, naletele na gluha ušesa.

Partizansko igračkanje z življenji terjalo 41 umrlih prebivalcev Dražgoš 
Partizansko izzivanje je povzročilo nemški napad. Že prvi dan obstreljevanja je večina partizanov pobegnila na Jelovico, zaradi česar so se nedolžni civilisti znašli v nemilosti nemških okupatorjev. Partizansko igračkanje z življenje se je končalo s smrtjo 41 prebivalcev, 80 pa jih je bilo pripeljanih v Ljubljano. Umrlo je tudi osem partizanov in 27 Nemcev.

Zakonsko dovoljena partizanska ikonografija. (Foto: Marjanca Scheicher)

Komunistična propaganda dražgoške bitke spominja na današnjo iransko propagando
Komunistična propaganda je vneto večala število padlih Nemcev, dokler se ni številka dvignila na nekaj stotin, s čimer so poskrbeli za to, da je bitka pridobila herojski pridih. Po bitki je bila vas nato zravnana z zemljo, vse hiše s cerkvijo vred pa so bile zminirane in porušene do tal.

Partizanskai jugonostalgiki tudi tokrat niso skrivali simpatij do bivšega režima. Zakaj ste leta 1990 glasovali za samostojno Slovenijo? (Foto: Marjanca Scheicher)

Po tragediji so bili Dražgošani večinoma prepuščeni sami sebi, saj je komunistična oblast poskrbela le za postavitev šestih barak. Ker je oblast tragedijo v Dražgošah povzdigovala kot herojsko zmago, so bili ti primorani, da se zavijejo v molk in živijo umaknjeni od sveta, da ne bi prišlo do nezaželenih posledic. Podobno lahko trdimo, da je takratna komunistična propaganda spominjala na aktualno iransko propagando.

Partizanski izlet si je privoščila tudi Stranka Alenke Bratušek. (Foto: Marjanca Scheicher)

Odprti boj proti Nemcem predstavljal največjo napako
Priznan slovenski zgodovinar dr. Stane Granda je v preteklosti za Nova24TV povedal, da je leto 1941 predstavljalo obdobje velikih nemških zmag. “Nemčija je takrat uničevalni stroj, pred katerim se vse trese. Vendar pa se temu uničevalnemu stroju v pozni jeseni, na začetku zime v poskusih, da zasede Moskvo, zgodi pravzaprav prva tragedija.”

Borut Pahor trenira, za novo Instagram fotografijo. (Foto: Marjanca Scheicher)

Prodor nemških sil je takrat zavrla ruska zima. “Že pri Napoleonu vidimo, da je mraz največji sovražnik. In Nemci so z vrsto vojaških napak Napoleonovo napako ponovili. Preveč časa so porabili za razne druge stvari, namesto da bi napadli Moskvo.” 

Ali sta se se dogovorila za novo vojaško mednarodno sramoto predsednik države Borut Pahor in obrambni minister Karl Erjavec. (Foto: Marjanca Scheicher)

To nemško nezmožnost zavzetja Moskve so komunisti razglasili za veliki poraz nacistične Nemčije in tako pričakovali, da bo sledila velika zmaga sovjetske protiofenzive, ki ne samo, da bi premagala Nemce, temveč tudi v Evropo prinesla svetovno komunistično revolucijo. “Jugoslovanski komunisti, ki so bili goreči verniki komunizma, so tej propagandi nasedli. V duhu te velike sovjetske zmage, ki je niti ni bilo …, so pri nas pričakovali, da se vojna bliža koncu.” 

Dražgoše. (Foto: Marjanca Scheicher)

Največjo napako partizanskega gibanja po besedah Grande predstavlja, da so se ti sploh spustili v odprti boj proti Nemcem. Resda so na slovenskem ozemlju to bile bolj “policijske pomožne enote”, a so bile ravno tako dobro izurjene. “Partizanstvo v Sloveniji nikoli ni bilo sposobno, da bi se spustilo v frontalno vojskovanje z Nemci.” Ta lekcija je bila še dolgo živa v jugoslovanski vojski.

“Ne gre za slavno epopejo, ampak tragedijo 41 padlih vaščanov”, je povedal dr. Stane Granda
Ko so vaščani partizane prosili, da naj ti zapustijo Dražgoše, so se ti po besedah Grande dobro zavedali, da so Nemci dobro organizirani, sistematični in urejeni. Ob tem pa so se zavedali, da se jim zna maščevati skrivanje partizanov maščevati.

Svoj venec za največjo propagandno zgodbo partizanstva ni pozabil niti Zoran Janković.

Partizani, “ki so bili svojeglavi, naduti in domišljavi, ker so pričakovali prihod sovjetske rešitve”, o umiku iz vasi niso želeli slišati.

Tisti partizani, ki so podpirali umik iz Dražgoš, so bili pozneje zaradi tega tudi usmrčeni. Po besedah Grande bi se morali zavedati, da bitka ni predstavljala nobene slavne epopeje. “To je tragedija 41 mrtvih vaščanov, ki so bili pobiti kot talci zaradi brezobzirnosti partizanskih borcev, ki so bili pripravljeni žrtvovati življenja preprostih nedolžnih ljudi, medtem ko so jo sami popihali v gozdove. “Nemci so bili zelo zelo kruti”, nekatere od talcev so tako metali tudi v ogenj”. Starejši prebivalci Dražgoš tega še vedno niso odpustili partizanom.

Luka Perš

 

 

 • Peter

  Da bi začel razpravo o predpustnih maškarah?
  Nima smisla, no.

  • Janez

   Ja “borci”,samo nasmeh je bolj grenak.

 • TINE

  Pasja parada pisunov in morilcev.

  • neznanec neznanec

   Idiot4

 • Amerikanc

  A največjega kapitalista med komunisti pa ni bilo ?

  • macon

   Ljubljanski moneyžder nje de je bil seveda prisoten in je zavijal svoj opičji ksiht.

   • Amerikanc

    Hankota sem mislil, šefa Petrola v senci.

 • Amerikanc

  Kako se že reče po Štromarsko ?! Vse smrdljive in lažnjive, kanibalske in izkoriščevalske živali na kupu !

  • neznanec neznanec

   Idiot2

   • WISKY 1000

    Kaj si doziral ?

 • Amerikanc

  Domačini jim na kratko pravijo ” nacionalna škoda”!

 • Špela Zmazek

  SLOVENOFOBNI Rjavec brez zastastave na vojaški jakni
  https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/01/drazgosebortukarel-1.jpg

 • totex39

  S takšnimi “manifestacijami” si naši politiki ne delajo nič dobrega pri ljudeh.

 • Slovenec

  Oh, koliko rdecuhov na kupu. Toliko jih zlepa ne vidiš. Čisto nič jih ni sram zaradi morije vaščanov.

  • neznanec neznanec

   Idiot3

   • WISKY 1000

    Tvoji so stisnili rep med noge in gasa v gošo,fuj.

 • Slovenec

  Stavim, da policija ni prijela niti enega novodobnega oboroženega partizana.

  • von Rhein

   Zakaj,vsi so registrirani.

   • WISKY 1000

    Komunajzarji

  • zokispoki

   Golazen !

   • milanček

    slej ko prej se bo tudi v Sloveniji izkristariziralo in bo zgodovina jasna, zavedni partizani so poglavje zase, komunisti so morilci naroda, danes pa je kućanova svinjarija nadaljevanje laži!

    • Kapodistrias

     Zavedni ali zavedeni partizani?

 • TINE

  Najvecji kruhoborci zlovenistana.

 • tuki tuki tič

  Čujte, Jernej Štromajer vas pozdravlja iz Dražgoš…”Vesel božic, ve umazane desničarske živali” !!!

  PS: Več tisoč ljudi je v Dražgošah…ponavljam VEČ TISOČ… in počastilo spomin na znamenito dražgoško bitko !!!

  • PFloyd

   Enako tudi tebi.

   • tuki tuki tič

    Bili so veliki časi in moramo se jih spominjati. Ni čudno, da desničarski nasprotniki v svoji splošni popravljalnici zgodovine odrivate in zamolčujete to našo čudovito dediščino !!!… Živeli naš partizani in rdeča zvezda !!!

    • PFloyd

     Več tisoč ? Hahahahahahahaha.Umiri se….pritisk vžge iskro…in potem ti zgori slama pod streho.

     • Janez

      Pri poročilih ob 17. uri na Hanzi Tv je bila danes to šele sedma “vestička” o teh NOB-lažeh

    • macon

     Veliko je bilo samo komunistično pobijanje civilistov in zvezanih ujetnikov ter povojna kraja in uničevanje slovenskega naroda. Drugače junaški partizani nikoli niso v boju premagali niti nemškega bataljona kakih 500 vojakov, niti osvojili mesteca z vsaj 1000 ljudi. Niti mesec pred koncem vojne, ko je bil izzid vojne že dolgo jasen tudi najbolj zabitim, morala nacijev pa na psu.

     Za nameček pa so komunistični veleizdajalci Hrvatom deset let po koncu vojne še podarili pol piranske občine, severno Istro, par deset km obale, Medmurje z 10.000 Slovenci (in jih par deset pobili ter več sto zaprli, ker je bilo vseh 10.000 proti ampak jih v ljudski “demokraciji” ni partija nič vprašala).

     No, slovenske železnice so za tolažbo upravljale istrske železnice (debil Peterle jih je po 1991 z enim podpisom podaril Hrvaški) ter koprske Istrabenzove pumpe so bile po vsej Istri.

     Komunajzarji, vi gnoj veleizdajalski.

 • dež

  Na Novi čisto po nepotreben spet delate brezplačno reklamo komunjaram.

  • von Rhein

   Ali ne opaziš,da se iz teh komunjar norčujemo.?

 • tuki tuki tič

  Čujte, pri nacističnih zavojevalcih ni bilo nič viteškega, samo brutalno prisiljevanje vsega prebivalstva… samo brutalno, neusmiljeno nasilje. In tako, ali še huje so ravnale njegove pomožne, plačane policijske sile, slovenski kvizlingi oz. domobranci. Kljub temu je prav, da partizanska stran povojne poboje teh zavojevalčevih pomožnih policijskih pokvarjenih sil obžaluje…ne sme pa jih pozabiti. Enkrat izdajalci, vedno izdajalci. Bobu bob !!!

  • Jan Kovalski

   Izdajalci?
   Ko se ena stran prebivalcev postavi na eno stran, druga stran istega naroda pa na drugo stran.
   Kdo med njimi je izdajalec?
   Kdo je izdajalec ko se vrši državljanska vojna?
   Vemo pa za dejstva:
   Prvi ki so kolaborirali z nacisti so bili komunisti in to vse od leta ‎23 Augusta 1939, ko so podpisali pakt med Hilerjem in Stalinom. Slovenski komunisti so bili del te mednarodne komunistične alianse, t.i. Kominterne.
   6. aprila 1941 je bila napoadena Jugoslavija, slovenski komunisti pa so paktirali z nacisti vse do 22. junija 1941, ko so Nemci napadli SZ.
   26. aprila 1941, na dan ko je Hitler obiskal Maribor so komunisti ustanovili Proti imperialistično fronto, ki naj bi se borila proti britanskemu, francoskemu in ameriškemu imperializmu. Edini ki so se takrat upirali Hitleju so bili Britanci, in njim so slovenski komunisti napovedali boj.
   Ker so bil slovenski komunisti zavezniki ruskih boljševikov, so se odrekli zavežništvu z nacisti šele 22. junija 1941.
   Niso pa se začeli upirati 4 okupatorjem pač pa so stopili na stran okupatorjev Slovencev, postali so 5. okupator s tem, da so začeli s komunistično revolucijo in s pobijanjem Slovencev, Nemce in Italijane so pustili pri miru, pobijati so začeli svoje slovenske politične nasprotnike.
   Če je kdo izdajalec je to jasno, da so bili to komunisti, ki so okupacijo izkoristili za svojo revolucijo kar so dokazali tudi povojni dogodki, masovni zločini in 45 letna diktatura.

 • fon johan

  Mene zanima, kdaj bodo desnicarji aktivirali vse svoje na kaksni obletnici

  • BadAss

   Ko bodo postavili spomenik ubogemu nedolžnemu Rupniku. Baje jih je nekaj objokovalo tudi zgoreli spomenik ameriškega racmana Jake…

   • fon johan

    Pa saj imajo teharje, pa kocevski rog, prihajajo vglavnem samo svojci pobitih…

   • JANEZ GUS

    Vi rdečuhi ste jih postavili in osrali Slovenijo.,kolikor ste jih.Od zdaj naprej nobenega več,lahko pa bo stal samo eno noč.Tudi ti bodo šli,ki zdaj onesnažijejo pokrajno skupaj z trgi,ulicami šolami,ko nosijo imena največjih zločincev v Sloveniji.

 • BadAss

  Ivanova Domobranska gamad pa se bo raje poklonila svojemu heroju Rupniku…

  • tuki tuki tič

   Tote kurbe desničarske raje postavljajo nove domobranske spomenike v Grahovem…sedaj bodo še dodali napis Rupnik.

  • BadAss

   Seveda nedolžnemu uboščku… :)

  • maček ivan

   Pufff!! ni te več.
   This (L)user is blocked.

   • BadAss

    Več sreče prihodnjič :)

 • Jan Kovalski

  Pri komunistih je zelo pomembno opazovati fotografije kdo kje stoji in tudi kdo vse je nenadoma izginil iz fotografij.
  Prvo kar sem opazil, da so Jankovića “porinili” daleč stran od predsednika, tesno ob njem pa stojita Dejan Židan in Kerjavec.
  Lokacija je najpomembnejša postavka vam bodo povedali nepremičninarji, pa alokacija tudi.

  • Broni

   Kakor kaže, se bo Jankovich kmalu utopil v dreku svoje nove kanalizacijske odisejadi….

   • Jan Kovalski

    Jankovića so se začeli sramovati tudi njegovi, imajo ga samo še za koristnega idiota in kot takega ga bodo še naprej na skrivaj podpirali, ampak slikali z njim pa se raje ne bodo.

    • Minovak

     Saj bodo tudi oni morali piti gnojnico…na zdravje rdeči gnoji.

  • Peter

   Točno. Tako je bilo tudi v Moskvi, na prvomajski paradi, ko so analitiki po lokaciji itro ugotovili, kdo bo napredoval in kdo bo izginil…

  • von Rhein

   Je ta harambaša pritekel gor?.Mislim,da ima na sebi športno opremo.

 • tuki tuki tič

  Kaj pa Šentjošt nad Horjulom? Pred tamkajšnjo kapelo mučencev vsako leto darujejo mašo v čast pobitim domobrancem. Leta 2013 pa je bilo še posebej slikovito, saj so prireditev prvič spremljali domobranska zastava in fantje, oblečeni v domobranske uniforme, z orožjem vred. Banda podganja !!!

  • macon

   Fašist, pojdi se fuknit v jamo, ker točno vanjo pašeš.

   Admin, prosim pobriši ga.

   • neznanec neznanec

    Idiot opranoglavi

  • Broni

   Ampak priznate pa lahko, da je zastava fenomenalna. Prilepite jo prosim.

  • Jan Kovalski

   Vidiš da nimaš pojma o čem pišeš, si tipični opranoglavec.

   V Šentjoštu je leta 1942 nastala prva vaška straža, ker so se začeli braniti pred partizanskimi zločinci, ki so takrat pobijali po Šentjoštu in okoliških vaseh, vse skupaj 134 žrtev. Takrat sploh še ni bilo domobrancev, ki so nastali šele leto in pol pozneje, ker samo vaške straže niso bile zadosti za obrambo pred partizanskimi hordami.
   Povej, ker še nihče od komunistov ni odgovoril: Zakaj je bilo potrebno začeti pobijati leta 1942 kmete v Šentjoštu in okolici?
   Komemoracija vsako leto je v spomin na te žrtve.

   • tuki tuki tič

    In zakaj so bili oblečeni v domobranske uniforme? ZAKAJ ŽE?

    • Jan Kovalski

     Zato ker so bili tisti, ki so branili domove še tudi konec leta 1943 in vse do konca vojne tudi domobranci. Če si greš pogledat spomenik vseh žrtev na Šentjošt boš videl, da je bilo večina žrtev leta 1942 (preden so ustanovili vaško stražo) in leta 1945, ko so bili povojni poboji in je bilo takrat največ žrtev, Leta 1943 in 1944 pa jih je bilo daleč najmanj, ker so se začeli kmetje braniti z orožjem.
     Nisi odgovoril zakaj so takrat partizani pobijali preproste kmete ki v večini sploh vedeli niso kaj je komunizem?

     • JANEZ GUS

      Ne razkladaj psihopatu,vidiš da je za v Polje.

 • Peter

  Lepa Vejoleta pa ni več vaša?

  • WISKY 1000

   Kaj pa jankovičeva svetlanka

 • macon

  Veselica udbofašistov pospremljena s stalnim laganjem.

  Naj dodam, da domačini niso bili pobiti samo zaradi komunističnih fanatikov, ki so se šli boj v skladu z revolucionarno logiko (proti vsaki vojaški), temveč so jih pobili Nemci. Oboji so bili krivi.

  Nacionalni odpor ja, komunistična revolucija ne.

  • neznanec neznanec

   Idiot na kvadrat

 • tuki tuki tič

  A še pomnite tovariši…Janševega govora v Rovtah leta 2013? Če ste želeli poslušati o komunistični zaroti, ne bi smeli zamuditi njegovega poziva k uporu na tamkajšnji slovesnosti, na kateri so med drugim zaznamovali sedemdeseto obletnico nastanka domobranstva. Verjetno bi se vam prikupili tudi govori duhovnikov in med občinstvom bi lahko preverili, zakaj si med vsemi slovenskimi politiki podporo zasluži prav Janša. Zagotovo bi vam lahko veliko pomembnega povedali mladi neonacisti, ki so prišli ploskat zatiranemu prvoborcu za demokracijo v Sloveniji…Janezu Janši !!!

 • JANEZ GUS

  Upam.da v EU INZDA vidijo to sliko.

 • Peter

  So imeli danes v Lažgošah delovni aktiv mladih komunistov in so ugotovili, da bo treba povečati delovanje na tem prortalu.
  Rezultati so že vidni, no.

  • neznanec neznanec

   Idiot

   • Jan Kovalski

    Lepo si se predstavil, on je pa Peter.

   • WISKY 1000

    Rdeči,kaj te muči?Še imaš rdečo rutico in titovko na zelniku?

 • totex39

  Kako to, da naši politiki še vedno hodijo na proslavo, če je že nekaj časa znano, kako je v Dražgošah potekala “bitka”.

  • von Rhein

   V partizanskih kotlih kuhajo dober golaž.

 • tuki tuki tič

  Komunizem je nedvomno politični sistem prihodnosti, a žal ljudje niso sposobni dojet, da mora bit človeštvo skupnost ki je sposobna reševat probleme ki se kopičijo na planetu. Kapitalizem zahteva konstantno rast BDP, ker drugače prostor pade v recesijo in to je ključni problem. Do kdaj še? Resursi naravni in človeški so vedno manjši in planet vedno bolj ranjen. Desnica žal tega ne razume.

  • xtc

   Baje sta SFRJ in CCCP tudi naša prihodnost Tunek-samo,kako,da ju ne najdem na zemljevidu?

   • tuki tuki tič

    Gre za novi komunizem…za komunizem 21 stol…zgrajen na novih temeljih modernega časa. Kapish?

   • Peter

    Oni gledajo naprej, ne nazaj, no.

    • stajerc5

     Njihov moderni cas je se vedno v 1945-46!

 • Jan Kovalski

  tuki tuki tič: “… Kljub temu je prav, da partizanska stran povojne poboje teh zavojevalčevih pomožnih policijskih pokvarjenih sil obžaluje…ne sme pa jih pozabiti. Enkrat izdajalci, vedno izdajalci. Bobu bob !!!”
  ==============================

  Izdajalci?
  Ko se ena stran prebivalcev postavi na eno stran, druga stran istega naroda pa na drugo stran.
  Kdo med njimi je izdajalec?
  Kdo je izdajalec ko se vrši državljanska vojna?
  Vemo pa za dejstva:
  Prvi ki so kolaborirali z nacisti so bili komunisti in to vse od leta ‎23 avgusta 1939, ko so podpisali pakt med Hilerjem in Stalinom. Slovenski komunisti so bili del te mednarodne komunistične alianse, t.i. Kominterne.
  6. aprila 1941 je bila napadena Jugoslavija, slovenski komunisti pa so paktirali z nacisti vse do 22. junija 1941, ko so Nemci napadli SZ.
  26. aprila 1941, na dan ko je Hitler obiskal Maribor so komunisti ustanovili Proti imperialistično fronto, ki naj bi se borila proti britanskemu, francoskemu in ameriškemu imperializmu. Edini ki so se takrat upirali Hitleju so bili Britanci, in njim so slovenski komunisti napovedali boj.
  Ker so bil slovenski komunisti zavezniki ruskih boljševikov, so se odrekli zavežništvu z nacisti šele 22. junija 1941.
  Niso pa se začeli upirati 4 okupatorjem pač pa so stopili na stran okupatorjev Slovencev, postali so 5. okupator s tem, da so začeli s komunistično revolucijo in s pobijanjem Slovencev, Nemce in Italijane so pustili pri miru, pobijati so začeli svoje slovenske politične nasprotnike.
  Slovenski komunisti so bili tako zaverovani v ruske boljševike, da so bili prepričani, da se bo vojna končala že kmalu leta 1942, zato so pohiteli s pobijanjem Slovencev, vseh v katerih so videli oviro za svoje revolucionarne cilje.
  Če je kdo izdajalec je to jasno, da so bili to komunisti, ki so okupacijo izkoristili za svojo revolucijo kar so dokazali tudi povojni dogodki, masovni zločini in 45 letna diktatura.

 • xtc

  No ni kaj veliko videt zbor rdečeburžoaznih parazitov in kup osiveli dementnih starčkov in pleničarjev,ki jim gre na otročje,ter pijančkov.
  Hja REALNOST Dražgoš je vse bolj zbor ultralevih sktašev,dementnih starčkov in pijančkov ob golažu iz mesa,tik pred koncem izteka roka prodaje.

 • tuki tuki tič

  DA NE BOMO NIKOLI POZABILI !!!

  “Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj!”

  PS: Partizani…hvala vam, da ste domobranske izdajalce zaustavili…in kaznovali !!!

  • bubamara

   Nemci res niso bili nikoli problem za komuniste. Trdni Slovenci si bili težava. Tudi danes.

   • tuki tuki tič

    Za komuniste so bili problem izdajalski Slovenci. Tudi danes…sam. komunistov ni več…razen enega, ki vodi največjo opozicijsko stranko !!!

    • bubamara

     Zgodovina uči drugače; komunisti so pobijali Slovence, ki so bili proti komunizmu, ne proti Sloveniji. Zagovorniki komunistov imate težavo, ker ne ločite Slovenstva od komunsitične Slovenije.

  • Broni

   Bolezen rdečih bolh strašno deluje na mentalno sposobnost, če je sploh bila kje v kakem kotičku ….

 • Hribouc

  POMNITE TRDOSRČNEŽI , hudičevi Laž-gošarji !

  Zločin in muke je krščansko odpustiti in celo moliti za morilske slovenske Kajne!
  To so žrtve, to vem iz prvih rok, 99% odpuščali že med umiranjem ! Nešteta pričevanja v živo to potrjujejo.
  Mi, svojci, ki smo tudi odpustil to sakramensko dobro vemo in prisegamo, da se zavedamo, da ravnamo absolutno prav!
  ———————————————————————————————————–
  AMPAK !
  ———————————————————————————————————–
  TRDOSRČNIM TRDOROKCEM IN POTOMCEM ČASTILCEV ČISTEGA ZLA IN NJIHOVE NESRAMNO BREZKONČNE LAŽI IN NETILCEM NOVEGA SOVRAŠTVA
  PA NE ODPUŠČA NITI SAM BOG OČE.

  Tako, kako bom odpuščal jaz sam, prosim?
  Ne gre!

  • Broni

   Menim, da je tako zastavljena stvar zgrešena. Odpuščaš lahko nekomu, ki prosi odpuščanja, sicer sem mnenja, da bi bil tak pristop znak bežanja v dobrohotnost, če že ni to slabost. Jaz recimo nimam Pahorju kaj odpuščati, če je zakockal slovensko morje in celovitost ozemlja. Odpuščati ne mislim niti klavcem, ki so zaklali strica. Morda tole res ni najlepše slišati, pa vendar. Vse se vrača in vse se plača. Če nič drugega, je pa zastava slovenske domobranske vojske vsaj za 50 odtenkov lepša od vernikov komunizma…

   • Hribouc

    Kok’r češ, človek.

    Pišem tisto, kar vem. In to je dvoje, troje stvari:
    1. Iz pričevanj preživelih vem, da so mučeni in umorjeni odpuščali.
    Gre za strahotno žalost v kombinaciji z vedenjem kaj je naslednje, kam gre njihova pot, vedo zakaj se to dogaja, ker so smrt verjetnostno pričakovali in še dvoje je, vedeli so, da za svojce žrtvovanje dobijo v končnem novo telo v Novem Jeruzalemu in, da z mučeništvom rešujejo druge ljudi, celo odkupujejo grozo smrti svojih lastnih podivjanih rabljev.
    3. Iz zapisa v spominskem albumu mojega čudovitega strica Tončka, bil je Domobranec pri 17.letih, ker izbire ni imel – zato, ker je bil Kristjan in njegov oče absolutno nedolžen določen za žrtev od Komunistov, pa jim je 1943. leta ušel zvezan z razbito čeljustjo iz klavnice Mačkovec na Blokah in jim je ušel še enkrat iz goreče rojstne hiše, mimogrede in zbežal k Domobrancem, ne vprašaj kdo je skrbel za nj.ženo in pet malih otrok- vem, ker imam v vitrini njegov zapis, da ve, da bodo partizanski vampirji izpili njegovo kri.Res so jo.V Hudi jami. Ne vprašaj kako sem pred par leti njegovo sestro, mojo mati, pri 89.letih peljal po tistih tirnicah 300m v globino Hude jame, prav nad jašek kjer naj bi bil njen Tonček in ne vprašaj kaj se je dogajalo tedaj in po tem-in vse življenje poslušam, in njo in sem njeno mater, mojo staro mati, ko so jokali vse noči, se poslavljali od svojih in hkrati zjutraj, ko je vzhajalo sonce, še leta 60 pogledovali proti koncu vasi, če le prideta, oba, oče in sin! Odpuščači so, to glasno šepetali, ihteli
    se tresli od bolečine, ki jih je razgrajevala. Po tem, sredi dneva pa sem skupaj z staro materjo srečeval v trgovini sovaščanko, morilko in mučiteljico mladoletnih Domobrancev, ki so bili puščeni na svobodo iz Teharij, kjer sta končala njena, mož Tone in sin Tonček.In se jim je morala klanjati in spreminjati bolečino na obrazu v nasmeh-saj je vse v redu, lepo živimo, mir imamo, smo dobri sosedje – saj so jih izmučili in natrenirani kako biti suženj komunizma do zadnjega vlakna sluga!
    3. Vse , kar sem postrgal v lastni DNK od mojih starih, ponosnih, poštenih, peravičnih in milostnih ljudi je, da moram odpustiti tudi jaz, saj vem dobro, da je groza njihovo življenje, saj ne spijo ponoči, ker jim vse noči gorijo luči v njihovih hišah, ker jih prihajajo spraševat o njihovi vesti. Hodijo okrašeni na partizanske proslave, saj vedo tudi, da so tudi oni zvesti.Zločinu krdela in zločinu brata Kajna in, da so za to bogato poplačani z Judeževimi cekini,,toliko let je minilo, da zdaj spremljam odhod njihovih bogato poplačanih otrok, ki nimajo življenja v sebi, so samio blede, zelenkaste sence osivelih starčko s katerimi se nihče niti pogovarja ne.
    Nehaj sovražiti.
    Odpusti brez , da so prosili.
    AMPAK.
    povej pa si, da bo njim odpuščeno, ko bodo prosili,seveda, večina nikoli. Do križišča pri Sv.Petru, kjer stopajo na široko, gladko, komfortno črno cesto groze do Lučenosca Večne groze.

    NE SMEŠ pa ponoviti napake naših prednikov. Nič niso naredili narobe in se “niso imeli kaj ali česa bati-saj nam ne bodo nič naredili”-in so jih rezali, pulili nohte, trgali oči, rezali spolovila, izrezovali kose mesa, ušesa, nosove, jezike, zabadali v drobovje.
    BOJ SE STANISTOV RDEČIH, oni reabijo razloga, da te koljejo, dovolj je, da jim nisi všeč, da si zinil eno narobe, da te je eden po krivem obtožil, da si Kristjan in , da nisi njihov. Zato, ali beži ali se brani, potegni meč preden te presekajo. Samoobrambe jih niso naučili Škofje in Župniki – niso jim razložili – to je bila strahotna napaka in smrtni greh slovenske Cerkve – in slavni dr.Strs spet fali, ko razlaga, da ERKC nima nič s spravo-da niso stranka v postopku. Seveda so, smo, saj so umirali zato, ker so bili Kristjani-določeni za klavnico in za brezno!

    • JANEZ GUS

     To rdečuh z oprano embalažo,kjer bi morali bit pri normalnem človeku možgani ne RAZUME.

    • Broni

     Nihče, ki misli, da z odpuščanjem deluje samo dobro in v duhu dobrega katolika, veruje, da le tako pride do zveličanja in bo sprejet v božje kraljestvo to ni dovolj. Pomembno je tok celotnega življenja in ne samo odpuščanje. Če bi bilo to dovolj, ne bi rabili sodišč, pa zaporov, nihče ne bi bil izključen iz šole ….ja in zakaj potem nekako takole…Ps 34,10–11; Bog je pravičen sodnik, ki dobro plačuje in hudo kaznuje….kaj praviš……

     • Hribouc

      Mislim, da dobro pravilno misliš in sploh verjameš, da veruješ pravilno in Bogu všečno…ja, tko nekok, sila važno je tvoje hotenje, čista želja, trud, naprezanje, usmeritev, saj je jasno rekel, da “Kdor bo trkal, se mu bo odprlo…” kot pišeš.

      Gre pa lahko za extremno dejanje, kot je to najvišji primer ekstremne Milosti do desnega Razbojnika…ampak-tu je treba upoštevati, najbrže čistost hotenja, želje, upanje in ne turbo strah pred smrtjo enga zakrknjenega kriminalkomunista ubijalca, ki se je naslanjal na fikcijsko upanje, da bo v zadnjem hipu obrnil oči h Kristusu…
      JOK , BRATEC, ODPADE.

      Josip Broz Tito “Baraba zločinska – se je spovedal tik pred smrtjo…” Plaha-plaha, za jajca pa ga je vlekel Satan k sebi!

  • janko

   Skoraj si ne drznem, pa vendar: Vsakemu odpusti Bog, če ga prosi in ima namen se izboljšati, vsakomur. Sledi pa pokora, do zadnjega beliča. Toda kdor pa trmoglavi v slabem do smrti, njemu ni več pomoči – sledi poguba, pekel, večno trpljenje! Pa ni potrebno, da si morilec. Resno.

 • Antonius

  Proslavljajoča golazen, ki je zrasla na krvi nedolžnih umorjenih, prevari, laži in pravljicah ZZB, ki jim vse manj ljudi še verjame.
  Vsako leto obsorej si Dražgošani provokatorsko golazen zaslužijo, ker jim pohlevni celo leto čuvajo, njihov lažnivi spomenik.
  Vaščani Rovt so golazni dali vedeti, kaj si o njih mislijo, Dražgošani se pa bojijo svojih resnic.
  Če bi bil jaz Dražgošan, bi tisti kamen laži z žvepleno kislino že zdavnaj temeljito spoliral.

  • neznanec neznanec

   In ti že veš butl

   • Antonius

    Neznanec sreča neznanca in potem skupaj nekomu o katerem ne vesta nič, solita pamet s tistim, česar nimata,

   • maček ivan

    Glej, ni teveč.
    This (L)user is blocked.

  • maček ivan

   Človek bi še razumel, če bi to bila žalna komemoracija, tako pa….

  • VERZIFIKATOR

   Friderik Soldat
   FRITZ, GENAU

   »Fritz, genau, natanko tja pomeri«,
   je ukazal četovodja mali,
   smo ukaz ti ustni že izdali,
   glej, da se izognil boš oviri.

   Fritz, genau, natanko tja usmeri
   svoj rafal, da vse se prav izide,
   saj veš, kaj, kako in kdaj prav pride,
   Fritz, nikar se nam ne izneveri.«

   Fritz je zanesljiv soldat, seveda,
   ko gre hajka na pohod velika,
   ve, kako naj meri, kje se slika,
   s kom stoji naj in ob kom poseda.

   Fritz soldat je vendar tiste baže,
   da ukazov sploh ne potrebuje,
   si naklonjenost tako kupuje,
   da o akciji se urno zlaže.

   »Herr poveljnik, so bile napake.
   bombico o teh bom dimno spustil,
   preden besen bom rafal izustil,
   saj poznate takšne nas, vojake.«

   Kje je torej ta velika bitka,
   kdo je Fritz, je nemški to desetnik?
   Dajte no, vojaček in povzpetnik,
   njega pa ravnanja skrajno plitka.

   Kje, kako, zadeva se dogaja,
   ni pomembno, kajti takšni Fritzi
   utopili vsakogar bi v žlici,
   kdor jim ne sledi, jih ne dohaja.

   • WISKY 1000

    Nisem gledal teh maškar,se je jankovička kaj drla danes?

  • Hribouc

   Ja, kar naj stoji, prav, še spoliraj ga!
   Da se bo svetil še daleč v svetlo zgodovino!
   Da se bo videlo kaj so naredili svojemu zmasakriranemu slovenskega ljudstva!
   Naj stoji še dolgo!Dolgo!

   Dražgošani pa so tiho.
   To je njihova zgodba, če bodo poklicali na pomoč nekoč, jo bodo dobili, lahko se zgodi!
   48 njihovih ljudi so ukradli, banda komunistična , iz pokopališča njih prednikov, da zdaj ležijo razčlovečeni in na novo pobiti v njih častnem življenju vsako leto od potomcev zločincov!
   Svojci pa morajo molče prenašati novo zločinskost brez meja, nepojmljivo!

   DRAŽGOŠANE NAZAJ NA POKOPALIŠČE NJIH PREDNIKOV!
   STOP BOLJŠEVIŠKI ZLOČINSKOST BREZ SRAMU IN BREZ MEJA!

   • Kapodistrias

    To pietetno dejanje bomo drugi težko dosegli, če Dražgošani tega nočejo. Očitno res nočejo!

    • Hribouc

     Saj v tem je čar in jim ne zamerim, ker premalo vem.

     ZATO PA BOMO DEŽMANA BUTALI DOKLER GA ALKOHOLNA TRESAVICA NE MINE IN ZORETU PREPOVEDALI, DA BI ŠIZOFRENIJO SLUČAJNO BLAGOSLOVIL !

     Če se to zgodi, je Sprava samo še patologija crknjenega ljudstva, česar pa ne bomo pustili za nobeno ceno!

     Upam, da oba pomembneža tole bereta!

 • bubamara

  Fritz, ni to švabski priimek? Švaba govori na kraju zločina njegovih vojakov nad Slovenci. In švaba pridiga, da je socijalizem edina rešitev za Slovenijo. In to razlaga neoliberalcem Šivilji, instagram barbiki, debelemu kmetu in izgubljenem diplomatu Kahlu. Butale na 1000.

  • neznanec neznanec

   In naslajaš se pod fotografijami švabske deklice Scheicher butara

   • Anton

    Itak mi smo za nemce ne za izdajalce.

 • tuki tuki tič

  POZOR !!!

  Pravzaprav niti nismo presenečeni nad “štajersko vardo”, saj se že ves čas osamosvojitve pojavljajo nekakšni mladci v uniformah, parad irajo in se “slikajo” za medije. Na domobranskih proslavah paradirajo mladi v uniformah zloglasne “Slowenische Hilfspolizei”, ki je prisegla zvestobo Hitlerju. Nato so v javnost prispele slike mladcev v uniformah, kako se urijo v neki telovadnici. Tajno se urijo ostrostrelci celo na vojaškem strelišču, vodi jih vidni član stranke SDS.

  • Minovak

   No, tale podpis pod svojo norostjo, kaže tudi na to, da si tudi plačanec rdečih kriminalcev, ker niti ene stvari ne moreš argumentirati. Hočem imena, kraje in čas, drugače se poberi s portala, ker se samo smešiš.

   • tuki tuki tič

    Bilo kuda, udba svuda !!!

   • JANEZ GUS

    Tudi v POLJU so dvignili roke nad tem rdečim kadavrom.

  • stajerc5

   Aha, tudi ti se javljas iz Lazgoske zemljanke, skrivalisca, ki ga redno vzdrzujete za nova herojstva, nje-de!!???

 • JANEZ GUS

  Moderator,delo kliče

  • neznanec neznanec

   Tele

   • JANEZ GUS

    To ni zdravo.Vsake toliko časa te zgrabi.Si že iskal pomoč.

    • neznanec neznanec

     Ko vsako leto pogledam komentatorje na tem portalu vidim da mi zdravje še dobro služi

 • rubec

  Škoda da bratuškove takrat ni bilo tam. S tako močno kobilo bi domačini vsaj nekaj svojega imetja znosili na varno.

  • stajerc5

   Dija-dija, brrrrrrr….

  • tomven

   Teb gre pa tale kobilovškova res na jetra…

   • rubec

    Kot da tebi ne.

    • tomven

     Uf, pa kako

  • von Rhein

   Ja,kam na varno? V njen bunker.

  • sodnikisozločinci

   Ta je pa bosa. Mislim kobila. Preslabo je podkovana, tako spodaj kot zgoraj.

 • tuki tuki tič

  Partizani so se borili proti okupatorju in proti njegovemu peklenskemu načrtu – zbrisati Slovence z liste narodov tega Sveta! Žalostno pa je, da izdajalski morilci, ti sprevrženi kvazidomoljubi, so danes predmet rehabilitacije s strani pokvarjenih desničarskih politikov in samooklicanih zgodovinarjev, ki uporabljajo metodo ponavljanja laži do onemoglosti, da bi ta na koncu postala resnica! Pa je učinek ravno nasproten… v nas so prebudili partizanski duh, duh po odporu do laži in sprevračanja zgodovine. Živela Dražgoška bitka!!!

 • JANEZ GUS

  Poglejte sliko,ki se je ne bi sramoval Stalin.Kompplet slovenski dream time.In mi bi radi,da nas vzamejo enakovredno drugim v EU L2020..

 • tuki tuki tič

  Včasih imam občutek, da s svojim molkom in neaktivnostjo pravzaprav pomagamo rehabilitirati domobransko gibanje, ki po osamosvojitvi neprikrito deluje v smeri stigmatizacije partizanskega odpora in poveličevanja domobranstva. Zato čimveč partizanskih proslav in komemoracij z rdečo zvezdo, da zatremo te izdajalske podgane !!!

 • JANEZ GUS

  Moderator,si še na malici.

 • Sara Belli

  V vasi Opcine pri Trstu je pa umrlo 71 vascanov zaradi partizanov!!! Partizani so 2 aprila 1944 postavili bombo v poln kino ljudi in Nemskih vojakov. Umrlo je 10 Nemcev in 1 domacinka. Veliko je bilo ranjenih! Nemci so naslednji dan ubili,ZARADI TEGA,71 DOMACINOV! 10 za vsakega NEmca in 1 za zensko!!!

  • bubamara

   To je bila taktika komunistov. Tako so Nemci opravili umazano delo namesto komunistov. Za komuniste so bila Slovenska življenja vredna nič.

   • neznanec neznanec

    A nimaš drutga ta delat k traparije pisat

    • macon

     Za traparije imamo tebe.

     • neznanec neznanec

      Butl opranoglavi pacient

     • macon

      Bebček, a zmoreš kaj daljšega od deset zlogov?

     • WISKY 1000

      Ne,ker ima iq tople vode

 • bubamara

  Švaba je pozabu omenit glavne krivce za katastrofo: Stane Žagar, Ivan Bertoncelj, Jože Gregorič. To so osebe, ki so v svoji fanatični komunistični blodnji sanjale, da bodo pripomogli h koncu Naci Nemčije skupaj z rdečo armado, ki je premagala Nemce pred Moskvo. Ko so 12.12.1941 ubili 45 mož rezervne nemške policijske enote v Rovtah, so zapečatili usodo Dražgošanov in tudi svojo usodo. Tile fanatiki niso imeli nobenega namena braniti Slovence, ampak moralno podpirati Sovjetsko zvezo.

 • tuki tuki tič

  Čujte, vojna nam je bila Slovencev vsiljena, brez vsakega dvoma smo bili določeni za izbris iz družine narodov, to vedo celo naši domobrančki na nasprotni strani. Pa so vseeno sodelovali z okupatorjem pod pretvezo boja proti komunizmu in sodelovali v preštevilnih zločinih in izdajah Slovencev, ki so se borili samo za svojo domovino. Živeli vsi partizanski boji !!!

  • centurion
   • stajerc5

    Mora “delati”, pa v Lazgosah verjetno ni IT-signala!

    • centurion

     +++++++

  • bubamara

   Nemci so imeli 520 let na Kranjskem in 560 let na Štajerskem čas za izbris Slovencev. In, kaj se je zgodilo ? Nič. So pa komunisti po letu 45 uspešno izbrisali vso zgodovino Slovencev pred 6.4.1941. Jutro.

   • tuki tuki tič

    Nimaš pojma. Večina, velika večina partizanov je bila vernih pa vseeno ni nasedala katoliški propagandi o komunistični nevarnosti, temveč so poslušali glas srca in razuma in so zastavili svoja življenja za svobodo, to najvišjo vrednoto. Postali so partizani !!!

    • bubamara

     Seveda so bili verni, saj so bili kmečki fantje. Razen komunisti, ki so vodili celo zgodbo.

   • centurion

    ++++++++++++++++++++

 • JANEZ GUS

  Berem knjigo ii.udarni Rupnikov bataljon.To morate prebrat,da ne bo samo JOŽE VIDIC basal svoje pravljice.Vse podkrepljeno z izvirnimi dokunenti,ne rekla kazala po partizansko.Ne moreš verjet,kakšna smrtna zona je gledala iz oči tolovajem,ko so slišali,da se bliža Rupnikov bataljon.

  • bubamara

   Predlagam še knjigo Slovenski razkol ( Jože Možina ), ki znanstveno prikazuje delo komunistov pred in med vojno. V knjigi so materijalni dokazi o delovanju komunistov in pobijanju Slovencev med vojno. V knjigi so dokumentirana imena žrtev in imena likvidatorjev. Ne moreš verjet kaj so počeli. Celo otroci niso bili varni pred njimi. Še preden so se pojavili kakšne vaške straže.

   • JANEZ GUS

    Čakamo ponatis.Ko bomo imeli demokratično vlado brez pikolčka in vsrane živali,bodo to otrocoi v šoli imeli za čitanko.

   • Lokomotivführer

    Berem proti koncu, to so spodobni dokazi, vsako dejstvo podkrepljeno…, sicer pa, moj predsednik se maškerade ne bi …

  • Broni

   Določeno samostojnost pri vojaških akcijah je imel udarni bataljon Vuka Rupnika, ki je bil edini od domobranskih bataljonov vse do konca vojne povsem slovenski. Izredno borben in učinkovit. Dali so vetra partizanom povsod kjer so se angažirali. Še na Koroškem so ob umiku pokazali nasprotnikom, kaj pomeni biti prava slovenska vojska. Žal so končali pod rušo, ko so jih Angleži vrnili komunistom…. Če nič drugega, je pa zastava slovenske domobranske vojske vsaj za 50 odtenkov lepša od vernikov komunizma…

   • JANEZ GUS

    Nikoli ne bodo pozabljeni ti slovenski fantje,borci proti ruskemu zločinskemu komunizmu.

  • maček ivan

   Seveda, potem ko so položili orožje, so pa ta rdeči “zmagali”,…. z lahkoto.

   • JANEZ GUS

    Na dravskem mostu so jih rdečuhi za spomin še zadnjič fasali in to konkretno,preden je morala slovenska vojska po izdaji angležev položiti orožje.200 So jih zbrali tolovaji po grmovju.

  • BadAss

   Očitno se zmagovita partizanska vojska ni brigala za tistih 5 preostalih pokakanih domobrančkov :)

 • piko8

  Danes praznujejo POSRANCI IN POSCANCI, PLENIČARJI, ki jih bodo vozili z lojtrnim vozom, da bo drek in scavnica odtekala !!
  Ubogi Dražgoščani pa bodo morali ta smrad vohat celo leto!!!

 • neznanec neznanec

  Ga. Scheicher mislim da niste pravi naslov za fotografiranje dogodkov v Dražgošah, priimek Vam ni primeren.

  • JANEZ GUS

   Idiot no.1

   • neznanec neznanec

    Sami svetovni butli na portalu☺

 • Peter

  Ameriške delegacije, ki je pristala na Brniku, pa ni bilo v Lažgoše?
  Čudno, sem mislil, da so prileteli samo zato, no.

 • xtc

  A Kučan ima pa na sliki za ruksok sekret obešen?

  • Peter

   Odvisno, kako gledaš in kaj je zate sekret, no.

  • JANEZ GUS

   Sem pa mislil,da ga bo kdo izmed njegovih puršev prinesel v cekru.

   • xtc

    Židan ali Alenka bi ga lahkov kengurujčku z rdečo roputuljico.

    • JANEZ GUS

     To bo nazaj.

   • macon

    Lahko bi ga sužnji privlekli v rikši gor v hrib. Potem bi enemu stopil na hrbet, ko bi lezel dol. To bi bilo v skladu s klečeplaznostjo posranih komunajzarjev.

 • xtc

  Tako a no,zbor dementnih starčkov s ponimi plenicami……………. rdeči hemeroidi…………..ter žebaranje rdečega katekizna in pijanšna.

 • TT-TrdiTič

  Na žalost je mnogo Slovencev izbrala sovražnikovo orožje in izdajalsko službo. Danes nam razlagajo, kako so branili svoje domove pred roparskimi partizani, da so bili partizani vir vsega zla. A velika resnica v drugi vojni je bila, da sta vladali v partizanskem gibanju bistveno višja etika in morala kot na domobranski strani. Izdaje, mučenja in nečloveška obračunavanja z ujetniki, z ranjenci s strani domobrancev so bila preštevilna. Kapish?

  • bubamara

   Hahahahahaha. Kje jih pobiraš. Etika in morala. A to, da so komunisti jedli v hiši zrezke, borci pa zunaj kuhan krompir iz kotla ? Hahahahahahaha.

  • stajerc5

   Ranjenci na Sutjeski, sloser pa na kartanju v apartma luknji!!!

 • rubec

  Za hitlerja vemo, da je bil do svoje služinčadi vedno spoštljiv in to vse do konca vojne. Še celo na dan ko se je von Paulus predal, je v kuhinjo svojemu kuharskemu osebju prinesel šopek vrtnic in z eno od pomivalk posode celo zaplesal na Wagnerja. Zgodilo se je le enkrat, da je bil osoren in to na dan ko so nemci v dražgošah dobili to nepričakovano klofuto, kar nam daje slutiti, da ga je ta dogodek presneto vrgel iz tira. Pri večerji je glavni v kuhinji Constanze Marziarly z rahlo povišanim tonom očital, da je presolila juho.

  • stajerc5

   Zvecer je pa ornk znorel, ko mu je Eva povedala, da je dobila rdeco…

   • rubec

    Dobro, tukaj ga še razumem.

 • pajot

  Po pričevanju feldmaršala Goeringa,je Gitler zaradi zmage Bičkove skale v Dražgošah,hotel napravit samomor. Goering in Gimller sta ga prepričala naj tega ne stori.S težkim srcem se je odpovedal strelu v glavo.
  Potem so pozajtrkovali vsak eno jajce na oko s šunko.

  • tomven

   Zdaj pa ena resnična iz moje mladosti. V ne vem več katerem razredu oš so nas vlekli v lažgoše. Pri bičkovi skali je ravnatelj vprašal zbrane učence, če kdo ve za kaj so partizani padli. Pričakoval je odgovor za svobodo ipd… En moj sošolec pa direkt na glas: ker so se spotaknil! Ravnatelju se je utrgalo, mi pa v smeh…. Bravo Sandl, legenda!

 • xtc

  No na Menini Planini se je zgodil dokončen poraz Wermachta na Balkanu,na Dražgošah je padlo vsaj 100 000 Nemcev od katerih je na čistini stoječ Biček postrelil vsaj pol takoj potem je Hitler začel umik iz SZ.

  • sloven

   No to je nekaj takega kot ce recemo za domobrance, da so bili vojska.kup strahopetnezev, ki edino kar so zmogli je bilo izdajat svoje brate, loviti in ubijati nedolzne rojake.in pa pucati cevlje nemcev

   • xtc

    Zakaj so se jih rdečekožci potem tako bali?

    • sloven

     Ha ha koga ze.brez svojih gospodarjev so samo bezali.no saj na take, ki svoj narod izdajo zaradi ideologije ne mores resno racunati, da so neki borci

     • xtc

      Ja vem ,da so rdeči raztrganci samo bežal sej niso niti orožja do 43 mel razen če so ga dobili od Lahov.
      Hja “hrabri” partizani so vedno “jurišali” tako,da so Nemcem,kot Domobrancem “hrabro” pokazali pete,razen če niso imeli vsaj 40X premoč,drugače je bil vedno beg.

     • stajerc5

      Yugovic, brisi kuci ali pa se nauci slovenscine!!!!

     • macon

      Rupnikov batljon je redno vpadal na partizanska “osvobojena” območja in gonil partizane kot zajce. In to z veliko manj ljudi kot je bilo partizanov. Po 200, 300 jih je delalo vpade in potolkli so vse na kar so naleteli.

      Bil sem zelo presenečen, ko sem prebiral malo bolj resnično zgodovino, ker sem pred tem šel skozi dolgoletno šolsko komunajzarsko indoktrinacijo in laganje.

      Ampak za lstno razmišljanje rabiš najprej odprtost, potem pa tudi pamet, ti si pa zabito tele.

     • sloven

      A to so tisti rupnikovi izdajalci, ki so imeli za tisti cas dobro nemsko oborozitev, ko so spali na toplem in bili spociti za razliko od partizanov, ki niso imeli nic od tega.ko so se imeli nemsko pomoc so se igrali heroje, ko pa so njihovi gospodarji bezali pa od tega bataljona ni bilo nic.no ja uspeli so pobiti nekaj civilistov, ranjencev in partizanov, ki so se sli pogajat in so jih pod pretvezo postrelili res hrabri borci.in seveda v vsem njihovem herojskem boju ni padel niti en okupator samo slovenci.a morda v kaksni knjigi pise drugace tele

     • macon

      Partizani so imeli 1944. precejšnje osvobojeno ozemlje, kjer so lahko mirno spali, seveda pa ni bilo dobro spati na straži, ker so te lahko med spanjem zaklali. Na to ozemlje so Rupnikovi domobranci vpadali samostojno in partizanov je bilo na njem veliko več, vendar so bili nesposobni.

      Izdajalci slovenskega naroda ste komunisti, ker ste ga pobijali, oropali in po vojni oškodovali za tisočletno narodno ozemlje v severni Istri in Medmurju. Ti pa si pokvarjena lažniva smet.

      Vuk Rupnik ni v vojni dajal ubijati civiliste, ni streljal talcev, nič. Boril se je proti komunistom in partizanom in v tem je bil dober, njegova enota ni bila poražena v boju. Specialisti za klanje domačinov so bili komunisti, dovolj je samo pogledati cifre. Večkrat toliko je bilo žrtev komunističnega terorja kot domobranskega in to brez povojnega pokola.

     • sloven

      Lej bedak nesposobni so bili izdajalski domobranci ker kljub pomoci okupatorja niso uspeli zatreti partizanov.jaz komunist nisem tako kot to ni bila vecina partizanov.rupnikovi niso bili izdajalci pravis koliko okupatorjev so ti vrli borci pobili.0000 samo svoje rojake vecinoma neoborozene.res elitna enota

     • macon

      Pobijali so oborožene nasprotnike in to je v vojni korektno. Domobrancev je bilo leta 1944 okoli 12.000, partizanov pa 30.000 in okupatorji so imeli interes, da se driblajo med sabo. Verjetno tudi nobene sile za kako ofenzivo, držali so proge in mesta in to je bilo to za prevoz vojske in zalog.

      Od kje ti, da so pobijali neoborožene? A si prebral v Mladini? Domobranci so med vojno pobili kakih 4000 civilistov, partizani pa 15.000. Takole na pamet, bil sem presenečen nad nesorazmerjem.

      Bedak si sam, nesposoben pa tudi, ker pišeš kot polpismen kmetavzar.

     • sloven

      Ha ha ti in tvojih 5 prijateljev se ne znate odlociti ali so bili partizani gosarji, razcapanci ali vojska, ki je drzala v sahu vse okupatorje na balkanu z nesposobnimi izdajalci vred.domobranci so ubijali nedolzne ljudi v glavnem civile kaj drugega si niso upali in se enkrat samo slovence.

   • stajerc5

    Yugovic, brisi kuci ali pa se nauci slovenscine!!

    • sloven

     Toti bucman pokloni se maistru in sarhu in ne trosi bedarij

     • JANEZ GUS

      Banda,kje ste našli Šarha in ga naredili za komunista,tako kot tigrovce barakbe rdeče.Šarh je bil LJOTIČEVC,če te kdo vpraša,da ne biš še ta izpadel teslo.

     • sloven

      Gustav bucman sarh je bil patriot.tako, da osel zapomni si jebe se meni za komunizem in vas ostale cepce samo domovina slovenija je vazna tako kot je bila sarhu, maistru…

    • maček ivan

     Blokiraj ćefurja.

   • PFloyd

    Terček, pojdi nazaj v 1.razred.

    • sloven

     Raje ne ce zdaj sola proizvaja taksne kretene kot si ti

 • TT-TrdiTič

  Kako naj rečem…gre za Dražgoško bitko !!!… SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU !!!

  • xtc

   Jep Tunek smrt rdečemu fašizmu,prav imaš.

  • bubamara

   največjo sramoto na Slovenskem. Poklon padlim domačinom, ki so bili žrtvovani na oltar rdeče revolucije. Tolažbo so dobili 27.3.1942, ko je bil ubit fanatik Žagar in 9.9.1942 španski morilec Gregorčič.

   • JANEZ GUS

    Domačini so bili pobiti zaradi oholosti tolovajev.Domačini bi morali danes zasekat ceste in s koli in vilami pričakat to pokvarjeno bando.

 • sloven

  Umrli so zaradi okupatorjev v tem primeru nemcev ne partizanov.se pravi pravi boj slovencev bi bil ce bi se pridruzili okupatorju

  • JANEZ GUS

   Nobenih žrtev ne bi bilo,če bi tolovaji poslušali župana.Samo tolovaji so hoteli žrtve.Capis.

   • sloven

    Lej gustav nemci, so bili okupatorji kapis.

    • centurion

     Keri kurac od avta voziš?
     Okupatorskega, imperialističnega ali
     ZAPOROŽCA??
     OSEL!

     • sloven

      Ja res si osel.govorim pa slovenski jezik, imam slovensko kulturo.ce pa bi v vojni zmagale opice tebi podobne nic od tega nebi imel.vem,da to tebi, ki bi izdal svoj rod za enega golfa ne pomeni nic.normalnim in zavednim pa veliko

     • centurion

      Sem razumu.
      Voziš zaporožca, cvet in presežek
      komi tehnologije.
      A ste že prešli s premoga na drva?

     • macon

      Pa zdajle tipka na ruski abakus.

     • centurion

      WINDOWSE ima še kamnite.
      Z rešetkami.

     • JANEZ GUS

      Ti si pa še s Kumrovca.Samo tam so lahko vzgojili take norceKdo je pa zmagal v Nemčiji,Avstriji,Italiji.Pepe,zakaj si hodil k njim po hrano obleke,tehnični materjal.Po tvoji kiumrovški logiki,soOni hodili k nam.Sory,jaz nisem bil pristaš yugovine.Očitno ti je rezalo.CKZK.

     • xtc

      Seveda nebi imel balkanske kulture ampak,bi bil na raztavi v kakem ZOO,kot homupartizanikus z krepelcem,skrit med goššavjem v kletki

  • centurion

   Ti ni kaj razlagat.
   OSEL.

   • sloven

    Saj ne znas bedak

    • centurion

     Nisi razumu. Ti bom razložu.
     OSEL SI!!!

     • sloven

      To razlozi sebi in svojim v druzini , ker drugo kot osli res ne morete biti.ne znas komunicirati lahko samo rigas kot osel

     • centurion

      Ti si pa res BP.
      (brezupen primer)

     • sloven

      Ja makaronar, to mi rece tip ki bi 70 let po vojni s 5 prijatelji rad spreminjal zgodovino

     • macon

      Jaz bi tudi rad spreminjal zgodovino, ker bi rad lopove v zaporu. A veš, da so sami levi, ki kradejo milijarde in se delajo, da imajo vrednote in s tem ščitijo svoje lopovščine.

      Vzgojili so pa tudi bebčke kot si ti, ki jih zagovarjate. Sram naj te bo, butelj zagovedni.

     • centurion

      Tih bod no, bosanc.

  • stajerc5

   Yugovic, brisi kuci ali pa se nauci slovenscine!

   • sloven

    Pussy

   • centurion

    Ovaj priča slovenštinu.

 • Ivan Ivanovič

  Kdo so ljudje v prvi vrsti? Med njimi je nekaj največjih korumpirancev, lopovov in plenilcev v državi. Dajmo naši! Še premalo ste pokradli!

 • TT-TrdiTič

  Zakaj se vam znova in znova oglašam? Ker je bilo toliko nesmiselnih smrti in internacij zaradi izdajstev med Slovenci, ki naj bi zbrisala zgodovinski spomin. Ker se ustvarjajo potvorjeni mučenci. Ker se spet pojavljajo domobranski simboli in celo mladi ljudje v domobranskih uniformah. Ker hočejo poraženci napisati novo zgodovino druge svetovne vojne. Ker se v Sloveniji načrtno in sistematično blati partizanski odpor in Osvobodilno Fronto…npr. nastopi Staneta Grande na Novi24TV.

  • bubamara

   Narobe. Težava je sprejeti pravo zgodovino. Rdeča zgodovina se počasi briše. Piše se zgodovina ljudi, ki so živeli zgodovino.

  • centurion

   ANTON PEINKIHER,
   komentiraj tole, no.

   Okrožno sodišče v Ljubljani je v razsodbi določilo, da mora Peinkiher v časopisu Dnevnik, časniku Delo ter na spletnem portalu nacionalne televizije MMC RTV SLO objaviti opravičilo z naslednjim besedilom:

   “Neresnične so moje trditve o Antonu Krkoviču, ki so bile objavljene v prispevkih “Čigav bordel?” dne 08. 04. 2016 v časopisu Dnevnik, “Tudi v vojni ni vse dovoljeno” dne 31. 03. 2016 v časopisu Delo in “Prejeli smo: Janša in Krkovič” dne 23. 09. 2014 v časopisu Delo ter na spletnem portalu MMC RTV SLO, ter v pogovoru z mano “Nobena resna država ne prepušča varnosti prostovoljcem in skrajnežem”, objavljen dne 30. 04. 2016 v časopisu Delo, predvsem:

   da je Anton Krkovič v osamosvojitveni vojni za Slovenijo zaradi panike in nesposobnosti počel kazniva dejanja z nedolžnimi mrtvimi in počel druge neumnosti s hudimi posledicami, kot je nepotrebna sestrelitev helikopterja nad Ljubljano,
   da je skupaj z Janšo prek Kočevske Reke organiziral grosistično prodajo slovenskega orožja in streliva Hrvatom, ki je bilo prepotrebno za slovensko obrambo,
   da sta Janša in Krkovič združeno nadaljevala zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborsko orožje in Depala vas,
   da je Anton Krkovič, ko je bilo treba kaj narediti za varnost države, zmeraj zatajil in da je 27. junija 1991, ko so tanki JLA drveli iz Vrhnike proti Ljubljani, v celoti prespal prvega pol dneva napada na Slovenijo, ker se je kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v Ljubljani (kasneje Bachus) v takem stanju, da so ga ob alarmu peljali spat in ni bil zmožen nobenega poveljevanja in častniške drže, ampak je samo ustvarjal zmedo, neumnosti in dejanja s hudimi posledicami,
   da je po vojni Kočevska Reka, kjer je bil sedež Krkovičeve enote, postala centralno skladišče za zbiranje orožja za prodajo na Hrvaško in v BiH,
   da ima Anton Krkovič neustrezno izobrazbo za častniški čin v Slovenski vojski,
   in se zanje Antonu Krkoviču opravičujem.”

  • Minovak

   Najprej me zanima, kakšni so domobranski simboli, ker jih ni nihče ne pozna (če misliš na karantanskega leva, kar odmisli, star je že mnogo stoletij), kje si koga videl v domobranskih uniformah in kako blatiti rdečo zgodovino, če je pa vse res (dokazano). Vem, da samo nakladaš ali pa si res močno za luno, ter poln rdeče megle, no…???

  • JANEZ GUS

   Kdo nas je 50 l basal z zlagano zgodovino in z komunističnimi simboli..Povej ti seronja,kaj se bi zgodilo ,da bi blatil zlagan tolovajski odpor,OF,tekovine renvolucije,bratstvo in edinstvo.Ne seri če nič vne veš in ne lapaj ,kar slišiš od Repeta,Perjazija in podobnoih rdečih banditov,ki zase praviji,da so zgodovinarji.Oni so zgodovinarji pizde materne.Tak niti jaz nisem,ko sem najbolj nalit.

 • xtc

  Hja Rupnika bodo morali rehabilitirat zaradi rdeče topounega sodstva,ki je sodilo z ne zašolanimi ljudmi.

 • karlina

  Bomo kdaj končno dočakali konec teh satanističnih maškarad, dvomim, da bomo tisti, ki smo 50+ , to dočakali.

 • TT-TrdiTič

  Čas je, da se politika neha igrati zgodovino in se začne ukvarjati z realnimi življenjskimi problemi, bolečo zgodovino pa pusti zgodovinarjem. Čas je najboljši zdravnik, oprostimo lahko, ne smemo pa pozabiti, kajti kdor pozablja, bo morda moral boleče izkušnje ponavljati. In ljudje v naših krajih so se med seboj že spravili, pa Janezu Janši to ni bilo všeč. Čas je, da ponudimo mladi generaciji, ujeti v neperspektivnost tega trenutka, prihodnost in ne preteklosti!

  PS: Smrt fašizmu! … Sedaj pa grem fklet na dva deci šmarnice. Adijo !!!

  • centurion

   Smrt SDV-jevcem.
   Ki se morajo opravičevati za laži, hehe, Peinkiher.

   Okrožno sodišče v Ljubljani je v razsodbi določilo, da mora Peinkiher v časopisu Dnevnik, časniku Delo ter na spletnem portalu nacionalne televizije MMC RTV SLO objaviti opravičilo z naslednjim besedilom:

   “Neresnične so moje trditve o Antonu Krkoviču, ki so bile objavljene v prispevkih “Čigav bordel?” dne 08. 04. 2016 v časopisu Dnevnik, “Tudi v vojni ni vse dovoljeno” dne 31. 03. 2016 v časopisu Delo in “Prejeli smo: Janša in Krkovič” dne 23. 09. 2014 v časopisu Delo ter na spletnem portalu MMC RTV SLO, ter v pogovoru z mano “Nobena resna država ne prepušča varnosti prostovoljcem in skrajnežem”, objavljen dne 30. 04. 2016 v časopisu Delo, predvsem:

   da je Anton Krkovič v osamosvojitveni vojni za Slovenijo zaradi panike in nesposobnosti počel kazniva dejanja z nedolžnimi mrtvimi in počel druge neumnosti s hudimi posledicami, kot je nepotrebna sestrelitev helikopterja nad Ljubljano,
   da je skupaj z Janšo prek Kočevske Reke organiziral grosistično prodajo slovenskega orožja in streliva Hrvatom, ki je bilo prepotrebno za slovensko obrambo,
   da sta Janša in Krkovič združeno nadaljevala zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborsko orožje in Depala vas,
   da je Anton Krkovič, ko je bilo treba kaj narediti za varnost države, zmeraj zatajil in da je 27. junija 1991, ko so tanki JLA drveli iz Vrhnike proti Ljubljani, v celoti prespal prvega pol dneva napada na Slovenijo, ker se je kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v Ljubljani (kasneje Bachus) v takem stanju, da so ga ob alarmu peljali spat in ni bil zmožen nobenega poveljevanja in častniške drže, ampak je samo ustvarjal zmedo, neumnosti in dejanja s hudimi posledicami,
   da je po vojni Kočevska Reka, kjer je bil sedež Krkovičeve enote, postala centralno skladišče za zbiranje orožja za prodajo na Hrvaško in v BiH,
   da ima Anton Krkovič neustrezno izobrazbo za častniški čin v Slovenski vojski,
   in se zanje Antonu Krkoviču opravičujem.”

   • JANEZ GUS

    Pa kaj bi ta majmun psihopatski od Painkihlerja rad povedal.Da je norc in psihopat ve že cela Slovenija in pol EU.Srečen naj bo,da še lazi okrog po dveh.

    • centurion

     ++++++++++

  • bubamara

   Pustiti usodo takšnim norcem kot je Erjavec je enako kot so Dražgošani naebali, ko so pustili Žagarju v vas. Če se ne učimo iz napak idiotov, smo obsojeni na propad.

  • JANEZ GUS

   Kdo deli narod.A jj stalno provocira z Lažgošam.Cepec.

  • xtc

   Tako se govori zgodovino prepustiti takim kot je Možina,Dežman,Granda ,Omerza itd,razne Repe,Pierazzije pa nagnat krompir lupit.

   • JANEZ GUS

    Repe naj piše glorije murglarju,ki jih tudi sama bereta.

  • Minovak

   Očitno si izpolnil plačano kvoto nakladanja…v redu, kakor hočeš, taki kot si ti, potapljajo Slovenijo in ne želijo dobro vsem, tudi meni. Smiliš se mi, da veš…

  • macon

   Ko se boš v kleti nacukal šmarnice, se še obesi, saj želiš smrt fašizmu.

  • JANEZ GUS

   A ven vzet.

 • karlina

  ZASTRAŠUJOČ, SOVRAZNI, GROZILNI GOVOR.

  “Da je sedanja Slovenija uresničenje sanj stoletij in tisočletij, je zgolj govorniško pretiravanje, kajti znameniti osamosvojitelji so z osamosvojitvijo izvedli tudi protirevolucijo, to se pravi restavracijo kapitalizma.”

  S pesnitvijo EPP kantata je napovedal prizadevanja za delavsko samoupravo in ljudi pozval: “Vsi, vsi, ki živite v kloaki, le vkup z nami. Z nami, obubožana vas, z nami, študentje, profesorji, pesniki, strokovnjaki, prihaja naš čas. Iz naše nesreče vsakdanje prežijo na svet naše sanje. Spremenile se bodo v dejanje. Združimo svoje sile solidarno. Solidarno bomo stali in obstali. Maltretirati nas bo postalo nevarno. Vladajoči, glejte, kako boste z nami ravnali.”

  • macon

   Debilom je socializem bankrotiral, folk ni imel za kruh, vendar so pričakovali, da se bo kar nadaljeval. Samo več zahodnega denarja so rabili.

   Pa so naredili spakedranko imenovano slovenski kapitalizem, kjer levi lopovi kradejo milijarde, ščiti pa jih pohabljeno sodstvo, levi mediji in družboslovje, da s krajo nadaljujejo kot so se navadili že v Jugoslaviji, samo obseg škode so še povečali.

 • Peter

  Iščem sovlgatelja za trgovino s kavbojkami, pralnim praškom, bananami in plenicami v Trstu. Posel zagotovljen, dobiček tudi.
  Ponudbe pod: Socjalizem se vrača v Dolino,no.

  • maček ivan

   Sem za. Imam še nekaj malega prihrankov, predem me ta gamad komunarska popolnoma izprazni.
   Šifra: zadnja priložnost.

 • trumpet2018

  gošarske rdeče orgije. A so tudi kakšno lepo rekli o iranskih teroristih, katere tako vneto zagovarjajo?

  • centurion

   Pa kakšno o skrivnostnem pristanku ameriškega vladnega letala
   na Brniku to noč.

   • macon

    A so prišli po leve lopove, ki so se šli skrit pod Jelovico? Čakam, kdaj bodo agenti DEA naredili desant na komunajzarske lopove okoli Kemijskega inštituta. Nemara bi naredili tudi racijo v Murglah v stilu izraelskih komandosov, ki so pobrali Eichmana v Argentini in mu sodili v Izraelu.

    Potem bi lahko prenos sojenja gledali tudi v JugoSloveniji, upam, da bom kdaj dočakal normalno Slovenijo.

   • xtc

    Baje odpirajo vsakoletno redno linijo na dan Dražgoš z brezplačnim prevozom vseh iz VIP lože tam v petzvezdni hotel Guantanamo.

   • WISKY 1000

    To ti bo šarac povedal,on vse ve

    • JANEZ GUS

     Kje je bil pa danes.Aja,on hodi na Menino.

 • xtc

  He,he,he baje je bila udeležba hudo pod pričakovanji,kjub zastonj avtobusom,golažu,piru in senvičih,baje je bilo slabše,kot lani ,ko je bil obisk najslabši doslej.

  • trumpet2018

   a zato so vsi posnetki od blizu :)

   • xtc

    No drugo leto računajo na Afrose in Arabce in sevedaAjatole iz Irana.

  • centurion

   YYYYYEEEEESSSSS!
   Bo ostalo golaža in pive ZEZEBAM za domov, hehehe.

   • maček ivan

    Upam da so meli “porcije” za domov. One vojaške.

  • maček ivan

   So rekli na Hanzi-ju da jih je blo 3.000!!!?????

   • xtc

    A niso to on RTV Pjonkjang,ki je napovedal Šiptarju 28% na volitvah dobil pa jih je 12,&%,nekako tako je z temle.

 • DMB

  Nisem bil v Dražgošah a me prav zanima koliko domačinov je bilo na tej rdeči maši

  • bubamara

   Dražgoše so razdeljene na polovico; pol je rdečih, polovica je Slovencev. So pa lahko veseli, da nimajo blokov, kot je bil načrt komunistov po koncu vojne.

   • DMB

    Pravilno zapisano, a kaj bi bilo če bi druga polovica hotela obeležiti pravo stran zgodbe

 • janko

  Razočaran sem, da se je tudi Pahor udeležil. Smo v informacijski dobi, zato glede vsega kar se je in zakaj se je vse to zgodilo v Dražgošah, lahko napišemo verodostojno poročilo, čisto in realno resnico.
  To kar pa počnejo vsako leto ti rdeči romarji, je pa njihova SAMO PREDSTAVITEV, v vsej svoji veličini in globini. Me prav zazebe.

  • WISKY 1000

   Samo globini.

 • xtc

  Baje je drugo leto udeležbo napovedal tudi Ajatola Khamnej s spremstvom mul z turbani in rdečo zvezdo na njih.

  • JANEZ GUS

   Zgleda,da jih Rusi ne jebejo več.Zdaj so se vsmerili k mohamedom.

  • sodnikisozločinci

   To je dobrodošla sprememba, ljubitelji psov se bodo lahko oddahnili. Namesto psov bodo progresivni levičarji lahko fukali mule, ali pa mule njih.

 • JANEZ GUS

  Ko slišim tukaj da so bili tolovaji verni,bi kahko Pahor zmolil en očenaš za verne duše v vicah.

 • Ivan Ivanovič

  Pahor in Erjavec imata enaki usnjeni jakni. A je to kakšna paravojaška uniforma?

  • bubamara

   To sta vrhovna poveljnika vojaških sil (šestih vojakov, ki so pobegnili iz Iraka, kot Žagar&Co. leta 42 iz Dražgoš). Ampak za mainstream medije sta junaka. Kot je za rdečo zgodovino Dražgoška bitka junaško dejanje.

  • JANEZ GUS

   Parlamentarna varda.

  • JANEZ GUS

   V stilu Clintona,letalski jopič.Do Clintona pa jima manjka par svetlobnih let.

  • WISKY 1000

   Pilotske,hi,hi….

 • Piš

  Vaščani Dražgoš niso umrli zaradi partizanov, umrli so zaradi okupatorskih Nemcev, no

  Dobesedno..

  • bubamara

   Misliš, da se posledic dejanj “herojev” niso vsi zavedali že pred bitko ?

   • JANEZ GUS

    Vse je bilo načrtno.Kardelj ke rekel,žrtve morajo bit in to med narodom,šele potem jih bomo dobili na svoji stran.

  • JANEZ GUS

   Ko ne bi bilo načrtnega izzivanja banditov,tudi ne bi bilo okupatorskih Nemcev.Nemci so že bili posledica,tolovaji pa vzrok.

   • Piš

    Narobe, Nemci so bili okupatorska vojska, ne samo pri nas, po celi Evropi in širše, in uporniška gibanja so bila posledica ne vzrok, tudi v tem primeru niso domačinov pobili partizani, pobili so jih Nemci, okupator.

    • JANEZ GUS

     Še enkrat preberi.

    • bubamara

     Poboj domačinov je bilo maščevanje za pobitih
     45 mož rezervne nemške policijske enote v Rovtah,ki so jih ubili pripadniki Cankarjeve brigade. Ker so “heroji” pobegnili so naebali domačini.

     • Piš

      Nismo Slovenci okupirali Nemčije, Nemci so bili okupatorska vojska, in tu je point, brez njih, okupatorjev, ne bi bilo Dražgoš ne nobenega podobnega dogodka

     • bubamara

      In ne bi bilo bratomorne vojne.

     • Piš

      Res je, brez nemškega
      /in drugih/
      okupatorja bi vsega tega ne bilo, bil bi mir. Pri nas in širše, tako pa je umrlo milijone ljudi

     • JANEZ GUS

      NI RES ne bi bilo miru,ker komunisti so hoteli revolucijo pred Hitlerjem.

     • Piš

      Pusti pravljice..

      napadel je bolnik Hitler, umirali so nič krivi nič dolžni

  • macon

   Oboji imajo zasluge za ta pokol.

 • von Rhein

  Iz obzirnosti do drugih ne bom napisal (vsak,ki bere si lahko sam misli)kaj zasluži tista prasica,ki izziva s kito las.

  • lena

   Ne se jeziti, karma jo bo kaznovala za grdo, nespostljivo obnasanje!

  • WISKY 1000

   To ima iz Hude jame

 • JANEZ GUS

  Vkaterem razredu OŠ si ti zamazal z študiem.

  • samotoje

   Balkanec, ki je bil v Švici. Kozmopolit.

 • marker

  Laž se ponavlja toliko časa, da se vsaj nekaj prime. To je doktrina komunistov in tudi njihovih naslednikov. Sicer pa so vsi tovariši in tovarišice iz prvih vrstah prejeli dnevnice, Nič ni zastonj.

  • bubamara

   Laž in cev na čelo. Sprejmi laž in bodi tiho. To je bilo 45 let v SLO. Vsaka čast tistim, ki so danes pripravljeni govoriti resnico.

 • Peter

  Prijatelje na Primorskem sem že vprašal, če se lahko prijavim pri njih.
  Maloobmejna bo spet dobrodošla, no.

 • JANEZ GUS

  Psihopata so odpeljali v Polje.

 • rubec

  V dražgošah imajo kmetje zaradi mraza vse svinjake zaprte. Zaradi židana pa danes tudi zaklenjene.

  • JANEZ GUS

   So slišali,da se bliža prašičja kuga.

 • lena

  Nic novega, se bo ze spremenilo, malo potrplenja. Sicer pa, ko pogledas slike, starcki in starke, ki se jim zaradi slabosti, na soncu zapirajo oci.No ja, eni jih bodo kmalu zaprli za vecno !

 • JANEZ GUS

  Baje,da je prišlo do stampeda,ko je neka baraba ne odgovorno zazjala,da se bliža Rupnikov bataljon.

 • Anton

  Temu se reče obisk. Ne pa tistih 10 avtobusov v Teharjah.

 • Imperial Commando

  Na kurah pišejo o nekaj tisočih udeležencev, na slikah jih ni niti jurja. :) kako bogi teli partizančki iz leta v leto postajajo :).

  • JANEZ GUS

   Na rdeči grezniciRTVS iz Lažgoš množijo krat 2 iz Teharji,Kočevskega roga……pa delijo krat 2

   • Anton

    Komunistov res ni več veliko, opranoglavcev pa ne manjka. Jih je krat 2.

 • Schemva Miro

  Komunisti so bili prej kot belogardisti in belogardisti so posledica komunistov in zakaj so nastali,pa še kdo je začel prvi pobijat svoj narod,vsa čast pa tistim,ki so šli v gozdove,da bi se borili proti okupatorju,vendar teh ni več,so padli ali pa so jih komunisti sami pobili,zato ne otrešaj smrdljivi gobec.

  • Philip Morris

   zgodovino pišejo zmagovalci, ne pa poraženi izdajalci……zaradi vse večjih kompleksov, vam je kučanov učenec in prištinski dohtar janša, naredil noro 24tv, tako da se lahko zlajete, pseta izdajalska, pač niste na zmagovalni strani, niste bili leta 45 in ne leta 2020 in nikoli več ne boste, ker vas je vedno manj….2004 ste zmagali samo zato, ker so se Slovenci naveličali LDS-a, sedaj pa vsakič rajši volijo nov obraz, kot pa komunjare iz SDS-A…….nikoli več janša, prej se bo zgodila ulica

   • Marjan IV

    “zgodovino pišejo zmagovalci”
    zdaj pa še pogrunti kaj to sploh pomeni, pa ti bo jasno da si nasedu.

    • Kapodistrias

     Kretenu kaj dopovedati je kot nositi vodo v rešetu.

     • Marjan IV

      Vendar je treba spremeniti Slovensko miselnost, če ne, bomo še dolgo zaostajali ali pa capljali na mestu, kar je enako slabo. Mladi si želijo sprememb, starejši pa vlečejo staro miselnost in jo uspešno prenašajo na naslednje generacije. Na tak način še matilda ne nore opraviti svojega dela. Vse ostaja enako.

 • Stajerka

  ……ko je nekdo ponosen na svoja zločinska dejanja……a je policija popisala in zasegla VSE kose orožja???……poslala v pregled in izpisala globe???……
  ……no, če potegnemo paralelo z dva dni staro bežajočo akcijo slo vojske…….torej še vedno isto, polne hlače dreka……KJE so bili vsi ti ob osamosvajanju Slovenije??
  – Pahor
  – Židan
  – Janković
  – Erjavec
  – Bratušek
  – Kućan

  • JANEZ GUS

   To so STRATEGI.Romel je bil za njih ciciban.Dokler imamo takVoljčji brlog,se nimamo kaj bat.

  • Gren

   VSI POSCANI VSI POSRANI VSI SKRITI !

 • WISKY 1000

  A ni malo prehitro za maškarado?

 • Lisjak

  Sin od Ervina Fritza je zaposlen na obveščevalno varnostni službi (OVS) je obrambna obveščevalno-varnostna služba Ministrstva za obrambo, ki opravlja obveščevalne, protiobveščevalne in …

  Petra Janša

  @petra_jansa
  Follow Follow @petra_jansa
  More
  Replying to @JJansaSDS
  Njegov sin je zaposlen v OVS. Mi pravijo.

  • bubamara

   Torej preverja naše IP-je.

   • Andrej, Miha ali Jure

    Lahko jih preverja, samo objaviti jih ne sme.

    • bubamara

     Dela spisek sumljivih oseb.

     • Andrej, Miha ali Jure

      Može da mi ga…

     • Anton

      …..bratsko popušiš?

   • centurion

    Lahko gratis preveri mojo desno pest na
    bradi in zobeh tudi.
    Govnar po genih,

  • Nata

   Ohohohohohoh. . . . . . torej fotr plačuje za otroka ?? Lepo !
   Pa vendar? Saj je kar dober pesnik, ki bi bil sposoben v lepe stihe zaviti svojo kritiko !!

 • Anton

  Okupirani smo. Še vedno.

  • WISKY 1000

   Zato pa v bodoče volimo SDS,da to počistimo,ker so uničevalci Slovenije.

 • šmentanamuha

  Svetlane nikjer ne vidim, niti ene niti druge.

 • Viktorh

  Upam, da se bodo udeleženci tega shoda v drugem tednu oglasili pred Hudo Jamo.

 • Jan Kovalski

  Termin “belogardisti” izhaja iz komunistične revolucije v Rusiji, bili so kontrarevolucionarna stran. t.i. bela garda. Ta termin, ki se ga v Sloveniji uporablja s strani levičarjev, za vse nasprotnike komunizma izdaja direkten boljševistični vpliv slovenske komunistične revolucije. V Sloveniji ni bilo belogardistov!!!
  V Sloveniji je bila komunistična revolucija na dosleden boljševistični način zato je bila enako zločinska kot ruska.

 • šmentanamuha

  Paradajzaji so torej spet imeli veselico, kjer slavijo poboj 41 vaščanov Dražgoš, ki so jih junaško prepustili sovragu, sami pa se poskrili. Zanimiva je ta obrnjena logika. Se je kdaj kdo iz tega društva zveze strahopetcev že opravičil vaščanom za ta poboj nedolžnih?

  • bubamara

   Šele pred parimi leti so jim v spodnjem delu spomenika postavili manjšo tablo, kjer so omenili tudi žrtve domačinov. Sicer so nepomembni za to drhal.

  • JANEZ GUS

   Či bi ateistični rdečuhi imeli malo vesti in spoštovanja do žrtev,se danes ne bi razkazovali in slikali po Dražgošah.

  • tohuvabohu

   Opravičili se niso, so pa domačine obtožili izdaje.

 • DOMOVINSKA LIGA

  V Sloveniji nikdar in nikoli ne bo prišlo do sprave, samo še večja razdvojenost in mržnja bo med ljudmi.

  • bubamara

   Sprava je možna med inteligentnimi ljudmi. Komunisti niso ravno odprte glave.

   • Peter

    Razen kadar zehajo, no.

  • JANEZ GUS

   Dokler bodo komunjarje slavili svoje laži in razdvajale narod ,ne bo nobene sprave.Za to pa vneto skrbi predusem murgelska svinja.

 • Hribouc

  Don’s so tiho, pizduni.
  Na Brniku je pristalo čudno nenajavljeno Trumpovo letalce!
  Verjetno je naredilo častni krog čez Bohinj, kjer je pizda Brozova dala sestreliti ameriško Dakoto 1946 in pobila posadko neoboroženega letala in so potem zavili še malo čez Dražgoše sporočiti naj se udbokučanisti dajo malo na vajeti.

  • etrusk

   leta 45 so hrabri borci partizani sestrelili dva Angleška letala . Eden je padel na Triglavskem pobočju drugi pa v Mošnjah. Povedano je bilo , da so streljali iz letališča Lesc. Ubiti piloti v MOšnjah so dolgo časa bili zakopani pod smreko.

 • bubamara

  Zanimivo, da danes brez strahu hodijo maškare po Dražgošah. V komunizmu se pripadnik bitke Tonček Dežman ni upal brez vojaškega spremstva v Dražgoše.

 • Black_hawk

  Slovenija je bila del revnega vzhodnega bloka in še kar tupijo eno kako je bilo to vredu. Razvijamo se šele zadnjih 30 let, me bolj zanima ekonomija kot politika, te stvari malo drugače vidim.

  • JANEZ GUS

   Mi smo iz najbolj razvite tranziciske države pod Janševo vlado ,padli po zaporednenm vladanju levičarskih vlad na zadnje mesto.Amerika se čudi kaj je z nami.Jaz se pa ne.

  • Peter

   Še dobro, da smo pod slavnimi partizani zmagali.
   Kaj bi šele bilo, če bi zgubili kot so npr Nemci ali pa Avstrijci, no.

   • JANEZ GUS

    Nič,oni bi hodili k nam po špezo.

   • Black_hawk

    Bi se razvijali kot v Nemčiji in na Japonskem pod američani. Jugoslavija je ostala nerazvita do konca bojda zmagovalci.

 • rubec

  Zdaj so si še vasi začele neupravičeno pripisovati doktorate. Ko še ni bilo komunizma, se je ta vas imenovala Ažgoše.

 • Slovenec 33

  Okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda so se zbrali na rednem letnem seminarju veleizdaje slovenskega naroda.
  Zbrani so v horde rdečih klerikalcev, ki ropajo in zatirajo slovenski rod in na fotografijah jih imate ovekovečene za zanamce.

 • Stajerka

  ….danes pa intervju dr. Možine……o Sokolih in poštenosti zločincev…….

 • WISKY 1000

  Toti rdeči bi enako pobrisali v gošo kot tisti partizani ,če bi danes tam petarda počila.

 • TT-TrdiTič

  Zakaj se vam znova in znova oglašam? Ker je bilo toliko nesmiselnih smrti in internacij zaradi izdajstev med Slovenci, ki naj bi zbrisala zgodovinski spomin. Ker se ustvarjajo potvorjeni mučenci. Ker se spet pojavljajo domobranski simboli in celo mladi ljudje v domobranskih uniformah. Ker hočejo poraženci napisati novo zgodovino druge svetovne vojne. Ker se v Sloveniji načrtno in sistematično blati partizanski odpor in Osvobodilno Fronto…npr. nastopi Staneta Grande na Novi24TV.

 • Gren

  SAMI KURBIRSKI SINOVI IN HČERE SKRATKA POFUKLĆKI SO NA TEH SLIKAH !

 • montyamp

  Vsi preseljeni Dražgošani smo bili zaprti v enem samem prostoru. V Šentvidu smo ostali šest tednov. Hrane je bilo zelo malo. Vsaka družina je dobila eno skodelico (približno liter in pol) in to hrano si je morala razdeliti med družinske člane. Zadnjih trinajst dni so v zaporu v kuhinji delala tri dekleta iz Dražgoš (Birtova Tončka in Albinca in Megušarjeva Micika) in tako smo po dolgem času lahko spet poskusili gorenjske koruzne žgance. Po šestih tednih, na pustni torek ob sedmih zjutraj, je prišel ukaz, da moramo biti ob devetih pripravljeni za odhod. Prepričani smo bili, da nas pošiljajo naprej v nemška taborišča. Naložili so nas v dva vojaška kamiona in začeli smo se voziti proti Jeprci in nato zavili proti Škofji Loki. Slišal sem, da so se starejši pogovarjali, da se peljemo proti Selški dolini. Pripeljali so nas do vasi Češnjica. Tam so nas razložili in nas pustili sredi ceste.

  Premišljevali smo, kako naprej … Dobri ljudje in nekateri sorodniki so izvedeli, da so pripeljali Dražgošane iz zapora in so nam prišli pomagat. Našo družino je vzel pod streho daljni sorodnik Erzarjev Franc iz Podlonka, ki je živel v Otokih, to je naselje nekako med Češnjico in Železniki. Nikoli ne bom pozabil, kako nam je Francetova sestra postregla s pustnimi dobrotami (bil je ravno pustni torek). Počutil sem se, kot da sem na kraljevski gostiji. V tej hiši smo ostali do sredine leta 1945. Vsi izseljeni Dražgošani so dobili dom pri dobrih ljudeh. Tudi tisti Dražgošani, ki niso bili zaprti v Šentvidu, torej tisti, ki so se uspeli še pravočasno umakniti na Jelovico, so kasneje dobili zavetje pri dobrih ljudeh, in to kljub temu, da je bilo vsem, ki bodo vzeli pod streho Dražgošane, zagroženo s smrtno kaznijo.

  Spominjam se, kako sva 25. marca 1942 z mamo odšla k Markcovim na Rudno po hrano in prav na ta dan sem videl z Rudna (od Novakove žage), da so Nemci zminirali tudi cerkev, ki je še edina stala v Dražgošah … To je bil dejanski konec vasi in od nje ni ostalo ničesar več. Do 25. aprila 1942 je bilo območje Dražgoš razglašeno za zaprto vojaško območje in vsakomur, ki bi se zadrževal na njem, je bila zagrožena smrtna kazen.

  Po 25. aprilu 1942 smo začeli občasno hoditi v Dražgoše obdelovat zemljo, da smo se lahko preživljali med vojno. Iz Češnjice smo hodili peš ali s konjem. Sredi leta 1944 so bili Nemci pregnani iz Železnikov in partizani so mobilizirali več fantov (jaz sem imel takrat trinajst let) za prevoz hrane in materiala za oskrbo partizanov do Novakov in Cerknega, na t. i. Področje. Zelo dobro se spominjam, kako sem pozimi 1944 ponoči moral odpeljati tovor s konjem na Področje. Nekdo od prevoznikov je peljal sol. Pri nas doma je bilo zelo malo hrane, o soli pa smo lahko le sanjali … Ko sem videl toliko soli na kupu, sem si zaželel, da bi jo lahko vsaj malo prinesel domov. Slekel sem suknjič in nekaj soli stresel v rokav in pustil suknjič pri drevesu. Ko sem se vračal s Področja, sem sol spotoma pobral.

  Spominjam se tudi, kako so partizani približno teden dni pred božičem 1944 mobilzirali šest fantov (med njimi tudi mene), da smo šli vozit les z Blegoša na žago v Novake pri Cerknem. Stanovali smo v vasi Robidnica nad Poljansko dolino. Les je bil namenjen za graditev bolnice Franje. Eden od fantov, Boškov Jur iz Češnjice, je rekel, da za božič še nikoli ni delalo in tudi letos ne bo. Stražar pa mu je odvrnil, da bo letos pač drugače. Naslednje jutro stražarja ni bilo nikjer, zato smo se vsi fantje hitro odpravili proti domu. Zdelo se nam je čudno, kam so vsi izginili. Tišina se je zdela kot zatišje pred viharjem … In naslednji dan, na božič, se je ravno na tem območju začela hajka. Nemci so požgali vas Robidnica in vse moške postrelili. Če ne bi pravočasno odšli, bi bili tudi mi med mrtvimi … Stražar pa nam prejšnji dan niti z besedo ni omenil, da Nemci pripravljajo hajko, ali nas opozoril, da bi se tudi mi lahko umaknili na varno, kot so se partizani.

  Vrnitev domov in obnova vasi
  Do konca vojne je naša družina ostala v Železnikih, junija 1945 pa smo se vrnili v Dražgoše. Nastanili smo se v sušilnici za sadje, ki smo jo obnovili. Velika je bila približno devet kvadratnih metrov. Začeli smo graditi malo leseno barako, da smo se do zime 1945 lahko vanjo preselili. V tem času je država zgradila šest zasilnih barak za Dražgošane, in sicer tri v vasi Pri cerkvi in tri v vasi Na pečeh, in dva skupna hleva za živino. Les za barake so z Rudna nosili nemški ujetniki, ker cesta še ni bila zgrajena. In to je bilo tudi vse, kar je država prispevala za obnovo Dražgoš!

  15. avgusta 1945 je Dražgoše obiskal minister za gradbeništvo, tov. Kambič. Postavili smo mu oder na razvalinah Urbanove hiše, od koder nam je razlagal, kako bo tekla obnova Dražgoš. Na sestanek je prišlo pet moških, ki so se uspeli rešiti, in petnajst vdov. Slišali smo veliko lepih besed, natančno pa nam minister ni razložil, kako bo obnova potekala. Vdove so po sestanku odšle, z moškimi pa se je želel tov. Kambič še posebej pogovoriti, češ da noče vznemirjati vdov. Andrej Marenk (Pikcov oče), Franc Lotrič (Markonov oče), Franc Luznar (Gobovcov oče), Tomaž Jelenc (Jorcov oče) in jaz (Franc Kavčič) smo po pogovoru s tov. Kambičem izvedeli, kako si država pravzaprav predstavlja obnovo. Tovariš Kambič je rekel, da država načrtuje v Dražgošah zgraditi dva velika stanovanjska bloka (v vsaki vasi po eden) in dva skupna hleva za živino (v vsaki vasi po enega), ostalo zemljo pa bi spremenili v pašnike. Ko je Pikcov oče to slišal, se je tako razburil, da je v jezi pljunil ministru Kambiču v obraz. In tako se je končala pomoč države pri obnovi Dražgoš.

  Država je obljubljala tudi izgradnjo ceste do Dražgoš … Nemški ujetniki so jo zgradili do zadnje hiše na Rudnem, nato pa je bilo delo prekinjeno.

  Leta 1947 je bila v Dražgošah ustanovljena obnovitvena zadruga. Vodil jo je Janez Berce, lesni trgovec iz prejšnje Jugoslavije. Sam sem bil v odboru obnovitvene zadruge od 16. leta do vojaščine leta 1951 ter od leta 1953 dalje do ukinitve zadruge leta 1960. Naša glavna skrb je bila, kako obnoviti Dražgoše brez pomoči države. Na srečo se je v Sevnici na Dolenjskem »našel« gater (polnojarmenik), ki so ga Nemci po odhodu iz države odvrgli, in tako smo začeli z razrezom lesa. Prodajali smo deske in denar od lesa se je najprej porabil za dokončanje ceste, nato pa za obnovo vasi. Vdove in manj premožni prebivalci Dražgoš so tako dobili nepovratna sredstva za obnovo hiš, kar so zaman pričakovali od ministra Kambiča. Prvi hlev je bil zgrajen leta 1949, to je bila Beštrova štala. Celotna obnova je trajala približno pet let. Med zadnjimi je bila zgrajena Megušarjeva hiša. Med tem časom je bilo zgrajenih 52 hiš in približno 30 gospodarskih poslopij.

  Jeseni 1949 smo tudi pri nas začeli obnavljati gospodarsko poslopje. Ko poslopje še ni bilo dograjeno do prve plošče, je prišel inšpektor za gradbeništvo takratnega okraja Kranj, tovariš Šorli, doma iz Žirov. Prepovedal nam je nadaljevati gradnjo z obrazložitvijo, češ da se zasebna gospodarska poslopja ne bodo več gradila. Še vedno je namreč pri oblasteh živela misel o načinu življenja v naši vasi po vzoru sovjetskih kolhozov. Jeseni 1948, po sporu z informbirojem, se je tovariš Šorli znašel v t. i. Stalinovem taboru (»stalinovci«) in je bil odstavljen z oblasti in izgnan na Goli otok. Tako smo lahko spomladi leta 1950 nadaljevali z gradnjo in uspeli dokončati gospodarsko poslopje in stanovanjsko hišo.

  Leta 1951 smo imeli v Dražgošah prvo birmo po vojni. Cerkev je bila zasilno urejena v izpraznjeni baraki. Birmovalec je bil škof Vovk, ki so mu stregli po življenju, zato ga je bilo potrebno stražiti. »Stražarji« smo se menjavali na vsaki dve uri. Janko Pintar in jaz sva na 30 metrov visoko smreko obesila slovensko zastavo, ki jo je sešila moja mama. Ko sva se spuščala po smreki navzdol, sva sproti sekala veje in lupila lubje … Ko sva bila na tleh, sva lahko občudovala 30 m visok mlaj. Janko Pintar je za to sedel v zaporu tri dni, mene pa so zaradi mladoletnosti izpustili po enem dnevu.

  Tudi pritrkovanje je bilo pri birmi strogo prepovedano. Jernej Lotrič pa je poudaril, da se je za birmo vedno pritrkovalo in tako mora tudi ostati. Po birmi je bil za to tri dni v zaporu.

  Obnovitvena zadruga je uspešno delovala do leta 1960, nato so jo nasilno ukinili in priključili Kmetijski zadrugi Češnjica, pozneje pa Kmetijski zadrugi Škofja Loka. Žal ni ostalo nobenih dokumentov o obnovitveni zadrugi, ker sta voznik, Nace Frelih iz Sorice, in knjigovodkinja Nežka Kavčič imela nesrečo in sta z avtom na poti od Rudna do Češnjice zgrmela v potok. Potnika sta se srečno rešila, ves arhiv in dokumente o obnovitveni zadrugi pa je žal odnesla voda.
  Zadnje leto je imela obnovitvena zadruga v Dražgošah 16 milijonov dinarjev čistega dobička. Od teh smo 5 milijonov uspeli »rešiti« za izgradnjo pokopališča v Dražgošah, ostalih 11 milijonov pa je »izginilo« v Kmetijski zadrugi Češnjica.

  Vsa leta po vojni in po obnovi vasi je tlela želja domačinov, da bi zgradili novo cerkev, ker je bila stara med vojno popolnoma porušena. Prvi sestanek za načrtovanje njene izgradnje je bil jeseni leta 1963. Udeležil se ga je tudi župan tovariš Osojnik iz Škofje Loke, ki je skupaj s svojimi somišljeniki z vsemi silami nasprotoval izgradnji cerkve. Dal nam je na izbiro: ali izgradnja cerkve ali cesta Dražgoše–Jamnik. Na sestanku je bila sprejeta odločitev o gradnji cerkve. Nato smo začeli zbirati dovoljenja za gradnjo. Po takratnem zakonu je bilo treba imeti zagotovljena sredstva na računu na banki in za dodelitev gradbenega dovoljenja je bilo potrebno zbrati 11 milijonov dinarjev. Z veliko truda in dobre volje smo ta denar zbrali in ga položili na račun v banko. Na podarjeni denar (donacije domačinov in dobrih ljudi) pa bi bilo treba takrat plačati 72 % davka, kar je pomenilo, da s preostankom denarja gradnje cerkve ne bi mogli niti začeti. Ker smo spoznali, da nam gradnja na ta način ne bo uspela, sem se posvetoval z odvetnico Ljubo Pretner, kaj je mogoče storiti v tem primeru.

  Svetovala nam je, da lahko navedemo, da so nam denar za gradnjo cerkve ljudje le posodili. Tako smo ljudem izstavili račune za posojeni denar in se izognili plačilu prometnega davka. S temi računi pa smo si nakopali 14-dnevno zasliševanje (zaslišali so vse, ki so imeli račune o posojilu denarja). Ker zasliševanjem ni bilo konca, se je delegacija 12 ljudi (s tremi »fički«) odpravila najprej do škofa Pogačnika, ki pa ni imel poguma, da bi skupaj z nami odšlel na seketariat za verske zadeve. Tako smo tja odšli sami in prišli le do vratarja. Ta nas je odpravil z besedami, češ da ni nikogar od ljudi, ki jih iščemo, trenutno v uradu. Zato sva skupaj z Andrejem Marenkom odšla do odvetnice Ljube Pretner in se z njo takoj odpeljala na občino Škofja Loka, kjer je ona po pravni poti uredila, da je bil naslednji dan denar na banki sproščen. Odvetnica Pretnerjeva je tudi poskrbela, da se je s tem dnem končalo zasliševanje Dražgošanov in da se je z zbranim denarjem lahko začela gradnja cerkve. Cerkev je bila zgrajena leta 1966, cesta Dražgoše–Jamnik pa leto pozneje … Sam sem bil od vsega začetka v odboru za gradnjo cerkve, zato lahko jamčim, da so vsi navedeni podatki resnični.

  Do kdaj še proslavljanje dražgoške tragedije?
  Po več kot 60 letih se še vedno slavi zmaga partizanov in njihove obrambe Dražgoš in ljudi pred Nemci. Žalostno je, da tudi nekateri ljudje, katerih dedje in očetje so umrli v Dražgošah, to podpirajo. Celo Dražgošani so glede tega razdeljeni v dva tabora.

  Žalostno je, da ne moremo reči bobu bob, da še danes ne moremo priznati, da je bila dražgoška bitka le boj za oblast za vsako ceno. Žalostno je, da so postavili tako veličasten spomenik partizanom, padlim v Dražgošah, posmrtne ostanke ubitih domačinov pa iz svete zemlje prenesli v neposvečeno grobnico pod spomenikom, in to brez vsakršnih imen, čeprav je večina domačinov prekopu nasprotovala.

  Mit o pogumnih partizanih, ki so branili Dražgoše in ljudi, je izmišljen in neresničen. Resnica je, da je bila vas Dražgoše izbrana načrtno, da so partizani s tem izzivali Nemce. Ko pa so Nemci zasedli vas, so partizani »stisnili rep med noge« in pobegnili na Jelovico, ljudi pa prepustili na milost in nemilost Nemcem. Če tisto zimo 1941/1942 ne bi bilo meter in pol snega, bi se ta neslavna bitka končala v pol ure ali največ v eni uri.

  Sprašujem se, kdaj se bo končalo to »slavje« v Dražgošah? Kdaj se bo darovala maša za ubite domačine in padle partizane? Ne obsojam mladih partizanov, ki so morali izpolnjevati ukaze in za to plačati z življenjem. Koliko nedolžne krvi je bilo prelite v tej neslavni bitki samo zaradi hlepenja predstavnikov partije po oblasti?!

  FRANC KAVČIČ (https://med.over.net/forum5/viewtopic.php? t=5946536#.WHHxDzvtO8A.twitter)
  Avtor članka potrjujem, da so vsi opisani dogodki in podatki resnični.

 • TT-TrdiTič

  Čas je, da se politika neha igrati zgodovino in se začne ukvarjati z realnimi življenjskimi problemi, bolečo zgodovino pa pusti zgodovinarjem. Čas je najboljši zdravnik, oprostimo lahko, ne smemo pa pozabiti, kajti kdor pozablja, bo morda moral boleče izkušnje ponavljati. In ljudje v naših krajih so se med seboj že spravili, pa Janezu Janši to ni bilo všeč. Čas je, da ponudimo mladi generaciji, ujeti v neperspektivnost tega trenutka, prihodnost in ne preteklosti!

  PS: Smrt fašizmu! … Sedaj pa grem fklet na dva deci šmarnice. Adijo !!!

 • montyamp

  DRAŽGOŠE

  TOREJ SO SE MOŽJE , KI SO SE PREJ BAHALI ,
  DA BODO BRANILI DRAŽGOŠE PRED NEMCI ,
  ZDAJ POGUMNO SKRIVALI

  Ko so med drugo svetovno vojno Slovenijo razkosali okupatorji, so Nemci zasedli Štajersko in Gorenjsko in tako je pod nemško oblast prišla tudi vas Dražgoše.

  Ta leži pod strmim robom Jelovice, za katerim se dviga Kotlič (1410 m), ki se sedaj imenuje Partizanski vrh. Gozd se razteza skoraj do vasi, ki je široko razpotegnjena. Zahodni del vasi se imenuje Pri cerkvi. Ta se s seniki in kozolci podaljšuje daleč pod Dražgoško goro. Vzhodni del vasi je Na pečeh, naprej od njega pa stoji še osameli zaselek Jelenšče. Z Jelenšč vodi pot čez Jamnik v Kropo in v Savsko dolino. Nad zaselkom štrli iz pobočja Jelovice skalnat pomol Jelenca, danes imenovana Bičkova skala. Čez strm rob vodijo poti na Jelovico, kjer je najbližja Mošenjska planina. Proti jugu poti vodijo v dolino Češnjice. Ob vznožju pod Dražgošami je vas Rudno, ob izhodu v Selško dolino pa Češnjica, do koder je iz Dražgoš pet kilometrov.

  Pred vojno je bilo v Dražgošah 81 hiš in 444 prebivalcev, po štetju leta 1948 pa je bilo tu samo še 209 ljudi. Dražgošani so bili kmetje, gozdni delavci, oglarji in vozniki (furmani). Zaradi pridnosti vaščanov in njihove miroljubnosti je v vasi vladalo blagostanje.

  Vas je imela župnijo, cerkev, ki je stala na nadmorski višini 853 m, šolo, prosvetni in sokolski dom, več društev, igralski oder, gasilce, električno napeljavo iz vasi Rudno … Znamenitost Dražgoš je bila baročna cerkev iz 17. stoletja, ki je imela štiri pozlačene oltarje iz leta 1658.

  Prihod partizanov

  V letih 1936–1938 je v dražgoški šoli poučeval učitelj Bertot. Izobraževal se je v Sovjetski zvezi in bil član komunistične partije. Pridobival je ljudi za komunistične ideje in ustanavljal komunistične kominterne. V Dražgošah je učitelj Bertot naletel na ugodna tla, saj se je manjša skupina prebivalcev (približno pet ljudi) nad njegovimi komunističnimi idejami zelo navduševala. Do vojne je bilo to delovanje prikrito. Tudi Bertot sam ni zbujal nobene pozornosti. Med vojno pa se je to pokazalo tako, da so ljudje iz ustanovljene komunistične kominterne povabili partizane prezimit v Dražgoše.

  Cankarjev bataljon je prišel v Dražgoše v noči s 30. na 31. 12. 1941. Prišli so iz Poljanske doline čez Pozirno, Sv. Mohor (Zabrekve) in Kališe.

  Vas je imela zelo dobro lego za umik na Jelovico, če bi Nemci morda napadli. Snega je bilo zelo veliko, vsaj meter in pol, vendar so imeli vozniki lesa dobro utrjene poti z Jelovice. Vas je bila razpotegnjena, vendar so bile hiše na kupu, tako da so imeli partizani hrane in prenočišč dovolj. Za takratni čas so bile Dražgoše bogata vas.
  Vse to potrjuje dejstvo, da je bila vas načrtno izbrana. Med partizani se je govorilo: “Take farške vasi pa res ni škoda.”

  Cankarjev bataljon je bil ustanovljen 5. avgusta 1941 sredi Jelovice na Vodiški planini. Vodil ga je Stane Žagar, član CK KPS in Glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet. Poveljnik je postal kapetan Jože Gregorčič – Gorenjc, španski borec. Politkomisar je bil Ivan Bertoncelj – Johan. Operativna častnika sta bila Franc Primožič – Marko in Miha Švigelj, oba oficirja bivše jugoslovanske vojske. Bataljonski zdravnik je bil najprej dr. Jože Gabrovšek, po njegovem odhodu pa medicinec Janez Konšek s Trojan. Cankarjev bataljon je najprej štel 120 ljudi. Imeli so 40 pušk, eno strojnico, nekaj samokresov in bajonetov. Razporejeni so bili v dve četi: Jeseniško-Cankarjevo in Jelovško. Cankarjev bataljon se je v naslednjem mesecu zmanjšal za tretjino zaradi nekaterih bojev in nemškega preganjanja. V drugi polovici oktobra pa sta se četi spet združili. Partizani so se namestili na Sv. Mohorju z nadmorsko višino 948 m. Cankarjev bataljon je svoje lokacije menjal pogosto, na Sv. Mohorju pa so ostali do 9. decembra 1941. V novembru je prišlo tudi do sprememb v vodstvu Cankarjevega bataljona. Komandant je postal Stane Žagar, namestnik Jože Gregorčič in politkomisar Lojze Kebe – Štefan. Gregorčič je bil hkrati še vedno komandant, njegov politkomisar pa Ivan Bertoncelj – Johan. Do januarja 1942 je Cankarjev bataljon štel 200 borcev. 80 mož je bilo iz Poljanske doline, kjer so jih partizani mobilizirali in jim zagotavljali, da bo konec vojne čez 14 dni …

  Boj se začenja

  Cankarjev bataljon je prišel v Dražgoše v dveh skupinah. Glavni štab so imeli na domačiji Pr‘ birt Na pečeh. Partizani so bivali po hišah, v hlevih in sokolskem domu. Na novo leto zvečer je bil prvi miting (1. 1. 1942), drugi miting pa so organizirali 6. januarja 1942 v sokolskem domu. Glavni govornik na drugem mitingu je bil Stane Žagar, ki je govoril, da so v Dražgoški republiki tako rekoč svobodni, da so dobro oboroženi in da bodo branili Dražgošane pred Nemci. Govoril je tudi o komunizmu in o tem, da bo po uvedbi nove družbene ureditve vse boljše. Večina ljudi je dvomila v to, kljub temu pa so nekateri nasedli njegovim besedam. Ljudi je bilo predvsem zelo strah in so se bali prihodnjih dni.

  Že prvi dan bojev, v petek 9. 1. 1942, je moj oče prosil partizane, naj odidejo iz vasi, ker so Nemci premočni, da bi jih partizani lahko premagali. »Pojdite iz vasi! Jaz vem, kaj je vojska in vojna, ker sem bil v prvi svetovni vojni. Nemci tega ne bodo dopustili. Ljudje bomo nesrečni, vas pa bodo premagali ali pa se boste morali umakniti. Pripravljeni smo vam voziti hrano na Jelovico, samo pojdite iz vasi!« jih je rotil oče. Na Jelovici je bilo namreč takrat veliko planinskih in gozdarskih koč. Vendar so bili partizani odločeni, da se bodo uprli in da bodo ljudi branili pred Nemci, če bi ti napadli. Tudi Stane Žagar in Jože Gregorčič sta bila enakih misli, češ, uprli se bomo, pa bo, kar bo. Možje, ki so bili za to, da bi se umaknili in so vodstvo tudi prosili, da to storijo, so morali odstopiti. Tudi komandir čete, tovariš Pečnik, je menil, da se je treba umakniti iz vasi. Zato so ga kmalu odstranili iz svojih vrst … Ko so borci videli, kaj se dogaja, jih je vsaj 120 pobegnilo že prvi dan bojev. Partizani tudi orožja niso imeli veliko. Slišal sem, kako so se v petek zvečer (9. 1.) pri nas doma partizani pogovarjali o tem, da ima nekdo samo še pet metkov, drugi le tri, borec z jugoslovansko zbrojevko pa je dejal, da ima samo dva šaržerja.

  Nazadnje so se partizani in domačini nekako dogovorili, da bodo Dražgošani »dogodek« oziroma prebivanje partizanov v vasi prijavili županu Francetu Benediku. Izbrali so tri može. Nazadnje je to dolžnost opravil samo Pintar, ki je živel v vzhodnem delu vasi Na pečeh. Župan mu je rekel, da bo to olajševalna okoliščina in da so ljudje svojo dolžnost izpolnili. Vendar ljudje temu niso verjeli. Franceta Benedika, po domače Mlinarja, so za župana postavili Nemci. Še istega leta (1942) so ga partizani ubili kot izdajalca, prav tako so pobili tudi njegovo družino. Dražgošani vedo povedati, da se je Franc Benedik kot župan zavzemal za ljudi in se boril za pravico, kolikor se je v tistem času lahko.

  Nemci so v petek, 9. januarja 1942, ob 8. uri zjutraj najprej začeli prodirati v Dražgoše z zahodne strani, vendar so se kasneje obrnili nazaj proti Rudnu. To so potrdili gozdni delavci (furmani) iz vasi, ki so v petek zjutraj delali na Jelovici v Češnc, tj. kraj na stičišču Rudna in Dražgoš. Tam so Nemci te delavce zjutraj zajeli. Ko se je začelo mračiti, so fantom na sani (»posmojke«) naložili municijo in se začeli pomikati proti vasi. Mlade fante domačine so Nemci postavili v prvo vrsto za ščit. Partizani, Jaka Brnard in njegov vod, so se »srečali« z Nemci in ujetniki na kraju, imenovanem Kras, ki je od vasi Pri cerkvi oddaljen približno 500 metrov. Tu so imeli partizani zasedo. Jaka Brnard ni mogel streljati, ker mu je zamrznil mitraljez. Drugi njegovi soborci, ki so bili skriti za kozolci, pa so na Nemce začeli streljati … Ujeti fantje, med katerimi je bil tudi moj brat Janez, so se v zmedi pognali po strmini, ki se je odpirala pod cesto, in se tako rešili. Konje so Nemci zasegli in se umaknili nazaj.

  Prvi dan so Nemci začeli streljati s topovi z Rudna. Ljudje so bili ta dan še v hišah. Ena hiša (po domače Žerevnikova) Na pečeh je prvi dan že pogorela.
  Drugi dan, v soboto, 10. januarja 1942, se je obstreljevanje stopnjevalo. Pogorelo je več hiš v vasi Na pečeh, ki so bile v dosegu topov, postavljenih na Rudnu pri Novakovi žagi. V soboto so se ljudje umaknili v kleti.

  V nedeljo, 11. januarja 1942, ko se je začelo daniti, so Nemci spet napadli s topovi z Rudna. Ljudje so bili večinoma v kleteh, nekateri pa so se že umaknili na Jelovico, ker so slutili, da se bo zgodilo nekaj hudega. Bil je zelo hladen dan, minus 15 stopinj Celzija in meter in pol snega.

  Istega dne so Nemci napadli tudi z vzhoda – na Jelenščah. Veliko ljudi se je pred granatami umaknilo prav tja, ker je ta zaselek bolj v zavetju in nekakšen »mrtvi kot«, kamor ni priletelo toliko izstrelkov kot v druge dele vasi. In prav tu so Nemci zajeli veliko ljudi in ob 11. uri dopoldne pričeli z morijo. Ljudje so stali v vrsti in nemški vojak je postavil roko na določeno višino. Kdor je bil višji od njegove roke, so ga postavili v vrsto za streljanje, kdor je bil manjši od te višine, so ga izpustili. Tako je bilo ustreljenih 21 mož: najstarejši je imel 73 let, najmlajša fanta pa sta bila stara samo 12 let. Tam je bilo tudi veliko žensk in majhnih otrok, ki so morali gledati morijo in nato iti mimo postreljenih trupel.

  Na tem mestu bi rad še enkrat opozoril na to, da Dražgošan Ludvik Jelenc še vedno trdi, da je pobegnil Nemcem iz vrste za streljanje na Jelenščah. Vendar to ni res. Resnica je, da je bil Ludvik Jelenc takrat še otrok in manjši od višine, ki jo je z roko določil nemški vojak, torej ni bil v vrsti za streljanje. Tisti, ki je skočil iz vrste, je bil Evgen Luznar iz Dražgoš. Nemci so za njim streljali, vendar jim je pobegnil. Žal je že pokojni, da bi lahko o tem spregovoril …

  V nedeljo zvečer, 11. januarja, je prišel stric Peter, očetov brat, z Jelovice, kjer je delal v gozdu, do nas in prosil mojega očeta Janeza, da bi šla skupaj pogledat, kaj je z njegovo družino, ki je živela Na pečeh. Moj brat, tudi Janez, je šel s stricem namesto očeta. Ko sta prišla do stričevega doma, je stric našel le gorečo hišo, njegove družine pa ni bilo nikjer. Iz gorečega hleva sta poskušala rešiti kravo, v tistem hipu pa je strica Petra oplazil rafal (Nemci so bili oddaljeni le še 50 m od stričeve hiše), moj brat pa se je uspel rešiti tako, da je skočil v bližnji svinjak. Stric se je uspel rešiti in je nato ves obupan pritekel nazaj v vas Pri cerkvi in povedal, da njegove družine ni nikjer in da so verjetno ubili tudi mojega brata Janeza. Moj oče in mama ter stric so bili obupani in niso več razmišljali, da bi se umaknili zvečer na Jelovico. Tako so naslednji dan, v ponedeljek zjutraj, Nemci zajeli mojega očeta in strica doma in ju ubili …

  Mojega brata Janeza pa je v svinjaku našel avstrijski vojak, ki je govoril slovensko. Usmilil se ga je in ga odpeljal do Gričarjeve hiše, kjer so Nemci zbirali ljudi za selitev (v Šentvid v Škofove zavode, kot se je izkazalo pozneje), in mu podaril verižico s križcem z besedami, naj se ga spominja …

  Bičkov vod in štab, ki sta bila v nedeljo, 11. januarja, v vzhodnem delu Dražgoš, sta bila od 200 do 300 m oddaljena od kraja na Jelenščah, kjer so Nemci streljali domačine. Vsi partizani, kolikor jih je še ostalo, so se poskrili v Grogcovih gosto zasajenih smrekicah in samo opazovali … Videli so, kaj se dogaja, vendar niso ničesar ukrenili. Nihče od partizanov tudi ni prišel sporočit ljudem Na pečeh in Pri cerkvi, kaj se dogaja v Jelenščah, ali jih opozorit, naj zbežijo oziroma se vsaj poskušajo rešiti. Torej so se možje, ki so se prej bahali, da bodo branili Dražgoše pred Nemci, zdaj skrivali!

  V nedeljo zvečer v vasi ni bilo nobenega partizana več in so prepustili Dražgošane na milost in nemilost Nemcem. Vsi so se umaknili na planino Kališnik (kraj, ki že spada pod Jelovico), od koder so iz bajte pregnali Dražgošane iz vasi Na pečeh, ki so se še uspeli umakniti pred morijo. Pred morijo se je na Jelovico umaknil tudi Matičev stari ata, star 85 let. Pot do Kališnika je bila za starega človeka zelo naporna, zato je moral večkrat počivati. Nekako na sredi poti med Dražgošami in Kališnikom, kraj se imenuje Počivalo, je oče moral spet počivati. V tem času ga je dohitel štab Cankarjevega bataljona. Ko je soborec Staneta Žagarja videl, da je oče skoraj omagal, je prosil druge, da bi pomagali staremu človeku, da nekako pride do Kališnika. Vodstvo pa gaje zavrnilo, da se zdaj nima časa ukvarjati s temi ljudmi … Za borci pa je mimo Matičevega starega ata prišla Brinovcova mama, ki je bila noseča, z leto in pol starim otrokom v košu. Pomagala je Maticovemu očetu, da so skupaj nekako prišli do bajte na Kališniku. Ob 11. uri zvečer pa se je 31 domačinov, ki so se zatekli v to bajto in med katerimi je bila tudi 10-letna deklica, ki je sedaj moja žena, moralo spet umakniti štabu Cankarjevega bataljona (približno 15 partizanov) in si poiskati novo zatočišče v drugi eno uro oddaljeni bajti na Pstinah.

  V ponedeljek zjutraj, 12. januarja ob 8. uri so Nemci vdrli v vas Pri cerkvi. Vse hiše v vasi so obkolili in vse moške, ki so jih dobili po hišah, nagnali v Pikcovo hišo, med njimi tudi mojega očeta in strica, in jih nato odgnali v župnišče in prosvetni dom ter jih žive zažgali. Vseh žrtev je bilo 18. Takrat sem svojega očeta zadnjič videl.

  »Slavna bitka« v Dražgošah je tako zahtevala 41 žrtev med domačini: 39 moških in 2 ženski (punčko, staro tri leta, je zadela granata, Kolendrova mama pa je bila ranjena na Jelovici, ko so bežali, in je potem umrla).

  Tu moram opozoriti še na napako Ivana Jana, ki je pisal o dražgoški bitki. Ta je v svoji zadnji knjigi zapisal, da je bila ranjena Koritnikova mama, vendar to ni res. Koritnikovi mami je umrl otrok, ki je bil obstreljen in je pozneje umrl, ranjena pa je bila Kolendrova mama, ki je kasneje umrla.

  V Dražgošah je padlo sedem partizanov in 27 Nemcev. Trditev, da je padlo sto ali več Nemcev, nikakor ne drži. Vseh ranjenih Nemcev pa je bilo 14. O njihovem številu sem stoodstotno prepričan, ker sem moral v zaporu v Šentvidu skupaj z Birtovim Matijem ribati sobo, v kateri so ležali Nemci, ranjeni v Dražgošah. Med njimi je bil tudi vojak iz avstrijske Koroške, ki je potrdil, da je bil ranjen prav v Dražgošah …

  Izseljevanje

  Otroke in ženske iz vasi Pri cerkvi so Nemci v ponedeljek, 12. januarja, okoli 12. ure zaprli v Jorcovo hišo v dnevno sobo (približno 40 ljudi), da nas bodo skupaj s hišo zažgali. Otroke in ženske iz vasi Na pečeh pa so strpali v t. i. ta malo Matičevo bajto (približno 20 ljudi), okrog katere so že položili drva, da jo bodo zažgali, in v klet Gričarjeve hiše (tudi približno 20 ljudi). Ko je župan Mlinar izvedel, kaj nameravajo Nemci storiti s preostalimi domačini, je posredoval pri Nemcih in jih prosil, naj vsaj njim prizanesejo … Nemci so se zaradi posredovanja župana odločili, da domačine preselijo. S selitvijo so začeli v ponedeljek popoldne Na pečeh, v torek dopoldne pa v vasi Pri cerkvi. Najprej so nas peš odgnali na Rudno, približno tri kilometre, tam pa so nas strpali v vojaški tovornjak … Ko sem se po poti do Rudna ozrl proti domači vasi (po približno 500 metrih), sem videl, da je bila vas vsa v plamenih … Star sem bil deset let, ostal sem brez očeta in brez doma … Jokal sem in nemški vojak mi je zagrozil s pištolo. Drug vojak mu je preprečil, da me ni ustrelil. Odpeljali so nas v neznano… Pripeljali so nas v Šentvid v Škofove zavode. Vseh skupaj iz obeh delov vasi nas je bilo 81.

  Pred vrati zapora v Šentvidu sem zagledal svojega brata Janeza, za katerega smo vsi mislili, da je mrtev. Skupaj z drugimi vaščani iz vasi Na pečeh so ga namreč preselili že v ponedeljek popoldne.

  V tem času, ko smo bili v zaporu, je nemška minerska enota zminirala vse hiše v Dražgošah, razen cerkve.
  Nadaljevanje –SPODAJ

 • TT-TrdiTič

  Hvala partizani…in odpuščam tudi izdajalcem. A ne pozabim, za sigurnost sem pazljiv. Brezna so v pripravljenosti…v opomin.

  • TT-TrdiTič

   Vi domobrančki pa v jok… napačno stran ste izbrali, jebiga !!!

   • milanček

    še en cepec!

  • bubamara

   Dražgoška bitka je največja izdaja Slovenskega naroda. V opomin.

  • milanček

   hvala partizanom, seveda, NE pa komunistom, ki so izkoristili domoljube, prave, ponavljam, prave partizane!

 • xtc

  Pa kaj se vsi menite o nekem Erwinu Frizlu?
  A je to žlahta Josefa Fritzla?.

 • TT-TrdiTič

  Čujte, domobrančki ste izročali ameriške pilote okupatorju, danes jim pa ploskate !?!?… A je to zaradi Trumpa?

  • milanček

   cepec!

   • TT-TrdiTič

    Zakaj cepec? Saj so Američani bombardirali domobrance izdajalce…partizanom pa dostavljali hrano in orožje…

    • alojz

     Pri orožju je bilo za vsak slučaj v škatli nekaj preveč polnjenih nabojev, da je bila nesreča. Pri obutvi pa samo levi škornji. Tisti paket z desnimi je pa drugam padel.

  • slosin

   brdek, a si spet tle….klovn

   • TT-TrdiTič

    Ja, sam mi je tič zrasel :)

 • milanček

  Kdaj, resnično, kdaj se bodo slovencem razjasnile svinjarije, ki jih je počela KPS, danes potomec kućan ( že včeraj bi ga morali razčetveriti) Ne morem verjeti, da so ljudje tako globoko prfuknjeni in še vedno bluzijo in lažejo sami sabi, da je to edina opcija za boljši jutri! ja, je, ampak je treba pospraviti, tudi fizično, mislim, da je to edina opcija,vso golazen od kućana, zemljarića navzdol! spomenik v Dražgošah pa se spremeni v opomnik slovenskemu narodu, saj je Slovenec moril Slovenca, zakaj, po nalogu komunistov!

 • TT-TrdiTič

  Čujte, kaj vam desnosučnim ni jasno? Juga je propadla, jugo komunisti so šli v stečaj, Slovenija je izbrala bolj socialistično vodenje države… Hrvati ustaško, Srbi pa četniško. Razlika je pa vidna !!!

  • bubamara

   Razlika je bolj mala glede na vojne na balkanu. Socijalizem je cokla razvoja. Ampak socijalizem je v genu Slovenca. Težek bo preskok in dohitevanje Češke ali Slovaške. Avstrijcev itak ne bomo nikoli dohiteli.

  • marker

   Socialist=komunist! Kapiš?

 • crniocar

  res da bi že lahko nehali s temi partizani in domobranci … ampak kje najdete take komentarje

 • milanček

  dražgoše , laži gor ali dol, morilec slovenskega naroda, milan kućan je zaključil, matildi se ne more lagati, torej bo crknil, ja, crknil bo, saj za tako pokvarjenega svinjakarja ne moreš reči drugače, crknil bo! za dobro slovenskega naroda, TAKOJ NAJ CRKNE!

 • xtc

  Nekaj se govori ,da ko bo Rupnik rehabilitiran bo dobil spomenik v Ljubljani pred parlamentom,no tako je to.

  • TT-TrdiTič

   Spomenilk bomo uničili…tako kot smo Trumpovega…

   • marker

    Kdor je uničil Trumpovo skrpucalo je naredil dobro delo. To ni bil spomenik, le sramota.

  • xtc

   Baje je denar že zbran ni problema bo večji kot je Titekov v Velenju.

 • TT-TrdiTič

  Česa se pa imajo spominjat Janša in njegove oprode? ČESA ?… To, da se je skrival v kleti CD medtem ko je Milan Kučan reševal Slovenijo po diplomatski poti…seveda ob pomoči spoštovanega dr. Janeza Drnovška!!!

  • bubamara

   Srbi niso imeli interesa v Sloveniji. Ni bila del Velike Srbije. Ebal jim je za nas. Namesto Kučana bi lahlo tam sedela opica Marta pa bi bil isti rezultat.

   • Den456

    Mogoče še boljši.

 • pesjanar

  Samo vprašam,na eni izmed slik sem opazil šefa novokomponiranih zeleno rdečih komunistov židana kako globoko sklonjen buli v pod,zato vprašam ali je kozlal partizanski golaž,ali pa mu
  je škodil croatski teran?????

  • marker

   To so novodobni zeleni ali lubeničarji. Zunaj so zeleni, ko pa zarežeš v notranjost je pa vse rdeče.

 • marker

  Ubogi levičarji. Hvalite se z zgodovino in se kitite s tujim perjem. Če so se partizani borili za prihodnost, se vi namesto da bi nadaljevali njihovo pot, borite le za svoje žepe in privilegije. Nimate popolnoma nič pokazati, razen da ste nas sprli z vsemi sosedami in tudi z ZDA. V evropski uniji smo samo rdeča packa. Investitorji se nas v velikem loku izogibajo. Imeli pa ste zelo veliko uspeha z izdajanjem državnih obveznic, ki jih bo plačalo ustvarjalno ljudstvo. Vi ste samo velik strošek.

  • bubamara

   Partizani so se borili za kruh in golaž. Za oboje so morali najprej pospraviti gospodarja. Kakšno prihodnost.

   • macon

    Zaklali so kravo za par zrezkov.

 • TT-TrdiTič

  V Dražgoškah so bili pravi in pošteni komunisti. Kaj pa propadli komunisti… danes pa uspešni populisti, ki so v Janezu Janši prepoznali svojega novega Tita. Med njimi najdemo bivšega poslanca SDS in Janševega notranjega ministra Vinka Gorenaka, v svinčenih časih pa člana ZKS in predsednika marksističnega krožka na policijski šoli v Tacnu, ki je z izstopom iz partije čakal do “magičnega” leta 1989.

  • bubamara

   Res je. Vendar sta zmogla spregledati iz teme. Drugim dve možganski celici tega ne omogočata.

   • TT-TrdiTič

    Tako kot “oče slovenske ustave”, dolgoletni ideolog SDS Peter Jambrek, ki je v Zvezi komunistov vztrajal od daljnega 1966, torej več kot dvajset let – pa bi nemara še dlje, če bi šlo. Ciril Ribičič se živo spominja, kako je Jambrek “leta 1989 prišel k meni in mi rekel, da je demokratska stranka sprejela statut, s katerim so prepovedali članstvo v drugih strankah; šele zato je tedaj izstopil iz partije.”

    • bubamara

     Ciril Ribičič. Ta je šele rad pobijal Slovence.

     • Slovenec

      Mitja?

 • xtc

  Ubogi “partizanarji” najnovejša knjiga z dokumenti in dokazi “Rupnikov bataljon” razgrinja in razlaga,kako so partizanski “zajci” bežali drug po drugem ,če so le naleteli nanj.
  Ja prava zgodovina prihaja na dan.

  • bubamara

   Kruhoborce res ni bilo težko pregnati. Tudi leta 91 so bili vsi na AVT Koroškem.

 • xtc

  Enako in še bolj detaljno pa razgalja SLO komuniste in njih laži in prevare Dr. Jože Možina,čigar znanstveno delo je bilo razgrabljeno že v predprodaji in se čaka na ponatis,ki mu bo sledil še eden-za Pierazzijeve in Repetove laži ni zanimanja še reden ponatis se večinoma valja po depojih, in se ne proda nikamir.

 • TT-TrdiTič

  Čujte, Barbara Brezigar, svoj čas Janši neomajno zvesta generalna državna tožilka (beri dekla) in njegova “neodvisna” kandidatka na predsedniških volitvah leta 2002. Članica partije je bila od sredine sedemdesetih do leta 1988, ko je preostanek Slovenije že na veliko prepeval “Samo milijon nas še živi.”

  • TT-TrdiTič

   Tone Krkovič je kot član partije služil v Brigadi Edvarda Kardelja… za razliko od ostalih konvertitov pa članske izkaznice ni nikoli vrnil, pač pa mu je članstvo ZKS avtomatično prenehalo.

  • bubamara

   Kocbek in Stane Kavčič sta bila komunista, vendar sta bila lahko srečna, da sta umrla naravne smrti. Vsaj pravijo da sta.

 • TT-TrdiTič

  Čujte desnosučne oprode…razveljavitev sodbe Rupniku še ne pomeni rehabilitacije. Kapish?

  • bubamara

   Rupnika je povozu čas. To so še nasprotniki komunistov vedeli. Danes ga lahko primerjamo z današnjimi obiskovalci Dražgoš.

  • xtc

   Tunek pripravi se na novega heroja naroda.Hja to boste tud dočakal.

   • TT-TrdiTič

    Čuj xtc, to je bolno spreminjanje zgodovine ali ko desničarska ideologija zamenja resnico.
    Samo pri nas, v baltskih državah, na Poljskem, ter pri ustaših…

    • xtc

     Tunek resnica bo zmagala-sprijazni se-odhajate vonj po cipresah vas izdaja.

     • TT-TrdiTič

      Govorimo o ljudeh, ki so prisegli Hitlerju, ki je je izjavil: “naredite nam to deželo zopet nemško.”…Če je bil pred tem in potem humanist, altruist in dobrična, je zame še vedno IZDAJALEC svojega naroroda. Ad acta !!!

     • xtc

      Tunek kaj se dereš,zakaj vam danes lastni otroci “zmagovalcev” bežijo k Nemcem?

     • lokec

      Ne vem zakaj niso Nemci pobegnili iz Irana.

  • centurion

   Peinkiher, sodbe je treba spoštovati.
   Opraviči se.

   Okrožno sodišče v Ljubljani je v razsodbi določilo, da mora Peinkiher v časopisu Dnevnik, časniku Delo ter na spletnem portalu nacionalne televizije MMC RTV SLO objaviti opravičilo z naslednjim besedilom:

   “Neresnične so moje trditve o Antonu Krkoviču, ki so bile objavljene v prispevkih “Čigav bordel?” dne 08. 04. 2016 v časopisu Dnevnik, “Tudi v vojni ni vse dovoljeno” dne 31. 03. 2016 v časopisu Delo in “Prejeli smo: Janša in Krkovič” dne 23. 09. 2014 v časopisu Delo ter na spletnem portalu MMC RTV SLO, ter v pogovoru z mano “Nobena resna država ne prepušča varnosti prostovoljcem in skrajnežem”, objavljen dne 30. 04. 2016 v časopisu Delo, predvsem:

   da je Anton Krkovič v osamosvojitveni vojni za Slovenijo zaradi panike in nesposobnosti počel kazniva dejanja z nedolžnimi mrtvimi in počel druge neumnosti s hudimi posledicami, kot je nepotrebna sestrelitev helikopterja nad Ljubljano,
   da je skupaj z Janšo prek Kočevske Reke organiziral grosistično prodajo slovenskega orožja in streliva Hrvatom, ki je bilo prepotrebno za slovensko obrambo,
   da sta Janša in Krkovič združeno nadaljevala zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborsko orožje in Depala vas,
   da je Anton Krkovič, ko je bilo treba kaj narediti za varnost države, zmeraj zatajil in da je 27. junija 1991, ko so tanki JLA drveli iz Vrhnike proti Ljubljani, v celoti prespal prvega pol dneva napada na Slovenijo, ker se je kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v Ljubljani (kasneje Bachus) v takem stanju, da so ga ob alarmu peljali spat in ni bil zmožen nobenega poveljevanja in častniške drže, ampak je samo ustvarjal zmedo, neumnosti in dejanja s hudimi posledicami,
   da je po vojni Kočevska Reka, kjer je bil sedež Krkovičeve enote, postala centralno skladišče za zbiranje orožja za prodajo na Hrvaško in v BiH,
   da ima Anton Krkovič neustrezno izobrazbo za častniški čin v Slovenski vojski,
   in se zanje Antonu Krkoviču opravičujem.”

 • Peter

  Nekam malo vas je bilo danes, tumpek.
  Pojema volja ali so dnevnice prenizke, no?

  • xtc

   Dehtenje cipres je v tem primeru neprecenljivo.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Pa tako lep dan je bil.

 • Jan Kovalski

  Piše, da je takratna komunistična propaganda spominjala na aktualno iransko propagando.
  Ne samo takratna, tudi današnja!

 • xtc

  Vonj cipres,pos*** plenic,demence je vse bolj zaščitni znakDražgoš iz leta v leto bolj.Vedno močnejše zadeve dehtijo.

 • Peter dolenc

  Pahor je ponovno pokazal svoj pravi obraz.Pa govori, da je predsednik vseh Slovencev.Nepošteno nosi na bundi zastavo Slovenije in že davno bi moral biti na Dobu, če bi bila Slovenija pravna država.

 • freedomfighter

  Temu se rece asimetricno vojskovanje katerega zelo pomemben del je sovraznika pripravit da izvede zlocin nad civilisti ker po tem se ti pridruzi tudi tisti ki ti je prej nasprotoval…tako so americani izgubili vietnam…komunisti so poslali enega ali dva borca vvas, pocakali da pridejo americani in pozgejo celotno vas v imenu borbe proti komunizmu in celotna vas se obrne proti tistemu ki je pozgal vas…vcasih se mi zdi da se tu na novi nobenemu niti ne sanja kako se bojuje vojne proti movcnejsim nasprotnikom…kot sem rekel…sovraznika pripravis da stori zlocin nad prebivalstvom in prebivalstvo je na tvoji strani…taktika stara kot vojna sama…zavezniki so mislili da lahko zbombandirajo nemcijo in se bodo nemci obrnili proti hitlerju vsaka bomba ki je padla je pa dala vecjo kredibilnost hitlerju

  • macon

   Američani so izgubili Vietnam, ker so Kitajci oskrbovali Severni Vietnam z vsem, od hrane do orožja in zagrozili Američanom, da bodo poslali svojo vojsko, če bodo bombardirali obmejni pas s Kitajsko (20 ali 30km globoko, ne spomnim se točno). Američani so izgubili zaradi svojega javnega mnenja, vojaško so Vietnamce popolnoma potolkli. Preberi si o ofenzivi Tet, o kateri so lagali, da je bila komunistična zmaga, je bila pa popoln pokol komunistične gverile.

   O večanju Hitlerjeve kredibilnosti po ameriškem bombardiranju pa preberi o zaroti grofa Stauffenberga in drugih, ki je žal spodletela, ker je imel fuehrer prav peklensko srečo. Preberi, koliko je bilo teh zarotnikov.

   • freedomfighter

    To kar si nastel so vojaski razlogi za poraz americanov ki so se zgodili zaradi umika ameriske vojske…dokler je imela ameriska vojska podporo doma in v vietnamu ni izgubljala bitk in tudi bombandirali so vse…ko so podporo zapravili z vojnimi zlocini nad civilnim prebivalstvom je bila vojna izgubljena (vojni zlocini son pa vse od unicenja pridelovalnih povrsin do pobojev civilistov) ce bi videl kako je americanom med juznimi vietnamci padala podpora in kako je rastla podpora severnemu vietnamu bi ti bilo vse jasno…sem pogledal nestete intervjuje s kmeckim prebivalstvom juznega vietnama ki so jim americani pozgali vasi in jih premestili in so vsi rekli da so nasprotniki komunizma ampak da domov in polji jim pa niso unicili komunisti ampak americani ki pomagajo francoskemu okupatorju…
    Se sam si napisal americani so vietnamce in vietkongovce povsem potolkli hrati so se pa zamerili ne samo vietnamskemu prebivalstu ampak se lastnemu
    Zda je vojasko zmagala vietnam izgubila pa v vseh drugih pogledih…
    Ves tale heroj staufenberg se je obrnil proti hitlerju sele takrat ko je hitler zacel izgubljati vojno tako da jebes take heroje..in niso ga probali odstavit zaradi grozot bombandiranja ampak zaradi vojaskih porazov
    Heroji so bili tisti nemci ki so se proti hitlerju bojevali takrat ko se je zmagoslavno sprehajal po parizu ne pa takrat ko so bili sovjeti ze na.meji nemcije

    Tudi v jugi so stevilke partizanom mocno narastle po tem ko.se je vedelo da bo nemcija izgubila

    • macon

     Partizanom so cifre narasle, ko je kralj konec 1944 ukazal pridružitev četnikov partizanom in jih je šestmestna cifra obrila brade, Sovjeti so bili pa v Beogradu in niso rabili še dodatne spodbude, ker jim je bilo vse jasno. Še več jih je pa nastalo mesec pred koncem vojne, ker so oportunisti prilezli iz zapečkov.

     Zanimivo o vietnamskih civilistih, priznam, da o tem nič ne vem in nisem nič pogledal. Proti Hitlerju je bilo samo nekaj civilnega upora, pretežno pacifistov. Zanimivo mi je, kam so šle vse silne horde nemških komunistov. Nekaj so jih naciji sicer pobili, ostali so pa verjetno nadeli hakelkrojce in vstopili v SS, ker so bili materialisti in oportunisti eni in drugi.

     • freedomfighter

      Ja ta glavne komuniste so naciji zaprli drugi so se pa najbrz pridruzili nacistom…no saj nacistom se je ogromno ljudi pridruzilo pod pretvezo da hocejo in citiram “spremeniti sistem od znotraj”…na tak nacin so si navadni drzavljani custili duso…ali pa ko so dobili sluzbe in stanovanja zaplinjenih judov so rekli ce jaz ne vzamem bo.pa.kdo drug…
      Totalitarni sistemi znajo se iz najbolj postenih ljudi narediti zlocince
      No bodiva realna lahkobi relkla da vecina ljudi se kar hitro pridruzi kakrsnemukoli sistemu ce le ima kaksno korist…ze samo da nimas neke direktne skode od rezima pa je velika vecina tiho
      Na tak nacin lahko gledas kako sosede sredi noci zvlecejo iz stanovanja in odpeljejo kdo ve kam pa ostanes tiho ker kot prvo se te ne tice in kot drugo noces reskirati

      Zanimivo je recimo.da so.naciati uvedli rasno zakonodajo ravno zaradi tega ker so se ljudje se vedno mesali z judi kljub rasni propagandi…skratka rasna zakonodaja je bila uvedena da so prepovedali mesanje ras ker ljudje tega niso hoteli upostevati dokler niso bili delezni sankcij

      Spet se cisto zasel s teme…glede drazgos in tega kar se je tam zgodilo po mojem mnenju ni kaj za proslavljati je pa potrebno priznati da to kar so partizani storili tam je z vojasko politicnega vidika pametna stvar…dvomim da je po tem ko so.nemci poklali vas kdo za to krivil partizane ampak so prav vsi krivili nemce kar pomeni da je bila akcija iz pr vidika zelo uspesna

      Ps. Hvala za podatek da je kralj ukazal cetnikom pridruzitev partizanom…tega nisem vedel

     • macon

      Po mojem so bile Dražgoše iz vojaškega vidika težka blodnja. Gorenjsko partizanstvo je bilo kaput za dve leti, do 1944, ker so jih potem Nemci lovili in pobijali v majhnih skupinah. Zdi se mi, da so v par mesecih pobili večino od 200 partizanov.

      1944 je bil sprejet tudi dogovor o povojnih svobodnih volitvah in vladi Tito-Šubašić. Slednji naj bi bil predsednik vlade, bil je en kraljevi človek ali minister, Tito pa naj bi bil predsednik države. Komunisti so dogovor seveda pohodili, po mojem bi morali za kaj več Angleži pritisniti vsaj do Zagreba pa so se ustavili na meji.

     • freedomfighter

      To da je tito izigral zahod je splosno znano…anglezi pa niso potusnili do zagreba iz vec razlogov…od dogovora s stalinom do tega da je britance enostavno brigalo za jugoslovane…balkana se vsi izogibajo ker vedo da se vse sranje zacne na balkanu…drazgose pa niso pomembne iz vojskega ampak propagandnega ucinka proti nemcem…nimas boljse propagande kot da okupator pobija nedolzne civiliste

 • Jan Kovalski

  Dajte vi pri Novi24 postaviti Jankoviću novinarsko vprašanje:
  “S čigavim denarjem je kupil venec?” in naj pokaže potrdilo oz. račun.
  Drugače naj se ga prijavi FURS-u.
  “Vklopi razum zahtevaj račun”
  https://www.fu.gov.si/o_financni_upravi/nagradna_igra_vklopi_razum_zahtevaj_racun/

 • AlternativaZaSlovenijo

  Kas se tam praznuje? Pobeg partizanov in prepustitev okupatorju ljudstvo na milost in ne milost. Butale.

  • bubamara

   Samo neumen narod slavi pobeg z bojišča kot herojsko dejanje. Pameten bi temu rekel izdaja svojega naroda.

 • Imperial Commando

  Kaj se ta Tumpek neki matra spodaj, so ga spet na kurah blokirali??

 • Marjan IV

  Bistvo primerjave z Švico ni polaganje parketa ampak to, da imajo tam delujočo demokracijo, korupcijo na minimumu, politično pismene ljudi,…
  Pa nimam nič proti polaganjem parketa, vsako delo je častno, če je dobro narejeno.

  Drugorazredni je pa metafora za stanje v Sloveniji, ne pa ime ki bi mi ga kdo dal.

 • Imperial Commando

  Alenka se je na sliki pravilno postavila, pod Š, kot šivilja ;)

 • Viktorh

  Karel si je iz službene – državna last – jakne odstranil slovensko zastavo.
  A ga je sram med toliko rdečimi zvezdami?

 • Artur

  Si lahko normalen zaveden slovenski državljan predstavlja kaj je podla zločinska narodno izdajalska komunistična banda med vojno planirala s slovenskim narodom …Po zmagi nad fašizmom , bo ustanovljena Sovjetska republika, njene meje bodo zajemale vse Slovence v matični domovini in izven.”
  – S. Colja , A. Ukmar , A. Besednjak – izjave v NšK-OZ v Trstu, Hi / f. : 1-10

  đđhttps://www.rtvslo.si/blog/snvz/partizanski-podvigi-4/11453

  Objavljeno celo na RTV MMC portalu kot vsem nam v posmeh tudi s strani zgornjih podležev z njihovimi rdečimi veselicami, ki veseljačijo v spomin tragičnih dogodkov v vasici Dražgoše, kjer je bilo zaradi njihovih opevanih gošarjev ubitih 41 vaščanov. Sramota !

 • Ti ljudje v Dražgošah slavijo klanje, poboj in podrejanje slovenskega naroda, kaj to še ni očitno? :) Čudno je, da jim potem ljudje v Sloveniji namenijo davke, poslušnost, jih ubogajo, se jim podredijo :) Ampak, takšne, kot Vas je izdelal sistem, takšn ste…..sploh ne za hlapce vzgojeni…..vzgojeni za strahopetce, ki se ne upajo dvigniti proti 30 ljudem :)

 • Peter

  Tumpek, baje boš kmalu dobil navodila, da je treba srati po Jankoviću. V Lažgošah so mu dali jasno vedeti, da je odslužil, no.

 • Andrej

  Kjer so komunisti, tam je laž. Zato romajo v LAŽgoše.

 • Andrej

  Bednež skrivaški , očitaš svojo pritlehnost ljudem , ki so ostali brez domov na račun
  kvazi junakov , kaj junakov “herojev” ! Lahko je obračunavati z ljudmi-domačini , ki so morali služiti tistim , ki so jih izigrali , zakaj so morale pogoreti Dražgoše in še veliko vasi in zaselkov v senci temačnih gozdov , ki še vedno molčijo !

  Andrej Briški l.r.

  “neznanec”- nobene želje nimam , da bi se predstavil z imenom in priimkom , saj
  bi se tako , ali tako zlagal , tako kot tvoji vzori !

 • Andrej

  Tvoja ilustracija na koncu prispevka je grozljiva , zgodovina se ponavlja !
  Beda , skrivaška !

 • Olga101

  Se Pahor zaveda, da s prisotnostjo na zločinski paradi tudi sam sodeluje v zločinu proti žrtvam genocida?

 • bubamara
  • ironelza

   So imeli tudi popa zraven ?

  • Artur

   Gošarska tisočglava sramota.

 • Franc Šink

  Dražgoše še niso videli pravega partizana. Gošarja že mogoče.c

 • Kapodistrias

  Ko človek gleda te fotografije, mu gre močno na kozlanje.

 • Kapodistrias

  Zakaj pa jih niso ustavili partizani? Saj so branili most čez Dravo, pa jih je skupinica pod vodstvom slavnega Vuka Rupnika razgnala kot jato vrabcev. Ja, zadnja bitka 2. svetovne vojne. Zakaj pa ni bolj dokumenirana? Zakaj ne romajo rdeči džihadisti še tja? Ja, ker bi vse prišlo na dan, pa še domačini bi jih nagnali, drugače kot v Dražgošah.

 • Zdravko Lajh

  Srbi tudi slavijo zmago v kosovski bitki … naši praporščaki pač samo posnemajo ta vzorec

 • Marjan IV

  “demokracija je farsa”
  Če bi bilo to res, bi iz Slovenije odhajali v Švico ravno toliko kot obratno. Seveda je važno kdo je na oblasti. Med Demokratično ljudsko republiko (Severno) Korejo in Švico je velika razlika. Važno je kako dobro se spoštuje vladavino prava, če inštitucije vedo, da so v službi naroda. V Sloveniji se obnašajo kot da so v službi tistih ki so na oblasti. Zato se pa stvari ne premikajo v korist ljudi. Zato tudi niso vsi isti.
  Saj folk se buni ampak na napačen način z napačnimi izmišljenimi razlogi. Ko je razloge treba dokazati, nastane pa problem. Nismo več v komunizmu, ko dokazi niso bili pomembni. To je že neki.
  Drugo svetovno pogrevajo tisti, ki še vedno širijo komunistične laži, laži zmagovalcev.
  Svet je šel naprej, če se mu želimo pridružiti odgovor ni socializem, komunizem niti partizani, ampak vladavina prava in demokracija.
  Ampak demokracija je za ljudi toliko, v kolikor so ljudje politično pismeni, toliko koliko se zavedajo kaj se okrog njih dogaja.
  Seveda, potrebno je sodelovati. Ampak ne s takšnimi, ki mislijo da je revolucija pozitivna, tudi ne s takšnimi ki si Slovenijo niso želeli in si je ne želijo. S takšnimi ni mogoče miti enoten. Zato je pa potrebno naredili lustracijo, ker se ve, da se volk v ovco ne spremeni. V Sloveniji pa za predsednika izvolijo predsednika partije, ki je arhive uničeval, ne volijo pa Janšo, ki jih hoče odpreti, čim bolj, koliko jih je še ostalo. Ne moreta biti enaka!
  Slovenija je komedija, ker je folk nepoučen, človek bi si mislil da bo v dobi interneta drugače, ampak je tam zunaj takšna množica informacij da je umetnost ločiti zrno od plevela.
  Če so vsi isti, si ti tudi isti. Zakaj bi tebe jemal kaj bolj resno. Razumeš poanto? S takšnim razmišljanjem so res vsi isti,
  in od tega imajo korist predvsem tisti ki so pri koritu. To pa verjetno nisi ti niti jaz :(

  • Philip Morris

   1: severna koreja je že 60 let pod strogimi sankcijami, v nasprotnem primeru bi cvetela, bolj kot južna koreja
   2.lustracija bi prizadela tudi janšo
   3.jaz spadam med 50% prebivalstva, ki ne hodi na volitve (pa bi lahko že vsaj desekrat, če štejem še županske zdraven)
   4.kolikor vem je bila dosežena sprava, celo spomenik je postavljen
   5.v Sloveniji bo bolje ko pocrka leva in desna stara bagra, oziroma vsi, ki smo bili rojeni pred letom 91.

   • Marjan IV

    1. oblast po tvoje nima nič s tem, če so vsi isti, verjetno so drugi krivi, oblast z sankcijami nima nič, če verjameš
    2. lepo da te skrb zanj, mene zanj najmanj skrbi, se ne šalim
    3. s tem se ne hvali. očitno se ne zavedaš odgovornosti, točno to govorim
    4. sprava brez resnice je prazna
    5. stara garda uspešno prenša komunistično miselnost na nove rodove, zato to ne bo pomagalo. Treba se bo odpreti za nove ideje in izobraziti. V poln kozarec pa se ne da naliti vode, žal.

    • Philip Morris

     “.lustracija bi prizadela tudi janšo” kako lahko iz tega stavka, razbereš skrb za jajota, z lustracijo bi odletel med taprvimi, na smetišče zgodovine, drugače pa za njega lustracija niti ni potrebna, njegova moč je vse manjša in volilno telo vse starejše, kar poglej si shod za republiko 2013, sami starci in starke

     največje in najmlajše volilno telo v Sloveniji je tisto katero ne hodi na volitve (40-50%) in ne vem zakaj misliš, da se s tem hvalim…

     sprava je bila dosežena, samo potem spet ni janševcu nekaj pasalo, ker se zaveda, da svoje ovce drži na kupu samo zaradi sovraštva, janševa politika je politika sovraštva in hlapčevska do tujcev (s tem ne mislim na migrante)
     vse zgoraj napisano velja tudi za levakarje
     slab zdravstveni sistem bo poskrbel za levi in desni tabor starih prdcev…

     KUČAN, JANŠA VSI SO ISTI KOMUNISTI……

     • Marjan IV

      Glede na to, da kar naprej omenjaš gospoda Janšo, predvidevam da te za njega zelo skrbi :)

      hlapčevska do tujcev je najbolj politika levih, kar evropska unija reče, to je za leve zakon. Janša si vsaj kaj upa podvomit, in velja za nekatere celo za evro skeptika, kar seveda ni, je pa potrebno EU reformirati. Sploh pa je leva politika hlapčevska ker nas iz leta v leto bolj zadolžujejo. Javni dolg najbolj narašča v levih vladah. Baje je Slovenija prva država v EU, ki se je z novim letom zadolžila. To, vidiš, to vodi v hlapčevanje. Vsak dolg bo treba enkrat plačat. Janša ni dal bankam (globoki državi) niti približno toliko kot levi.

     • Philip Morris

      briga mene za desne in leve, vsi so isti komunisti…..hehehe a za desne, pa ni zakon kar reče EU (“eu okom, janša skokom”)….zadolženost Slovenije se zmanjšuje, letos smo znotraj mastricht okvirja, zadolžili smo se samo zaradi refinanciranja dolga, poplačilo glavnice in 0,2% obresti, namesto 4-ih…..vidiš tudi pri poplačilu dolga, se najino razmišljanje razlikuje, jaz mislim, da nobena razvita država od USA, GER in JPN, itd.. pa tudi SLO ni več zmožna v celoti polačati dolga, še posebno ne na škodo nadaljnega razvoja, zato se zna zgoditi, da se po naslednji veliki krizi, zgodi nov svetovni red — NEW WORLD ORDER…

 • WISKY 1000

  a te maškare so še kar tu gor?