fbpx

[Foto] Golob pred skoraj prazno dvorano Evropskega parlamenta

Foto: Twitter

Slovenski mediji so v času vlade Janeza Janše skušali na vsak način zakriti dejanski domet tedanjega predsednika vlade. Včasih s slabo umeščeno kritiko, kot ob zgodovinskem obisku treh državnikov v Kijevu, včasih s slaboumnim zasmehovanjem, ko pa ni šlo drugače, s tišino. Ko se je na oblast povzpel Robert Golob, se je zgodilo ravno nasprotno. Najprej smo brali o domnevnih izrednih razpravah Roberta Goloba v Foreign policy, skoraj zagotovo dogovorjenih, nato smo kar iz ust predsednika vlade slišali, da prodaja ideje Evropi in celemu svetu. Koliko idej je uspel prodati in kakšen je njegov dejanski domet v Evropi, kaj šele svetu, smo bili priča pri njegovem zadnjem nagovoru evropskim poslancem. Plenarna dvorana Evropskega parlamenta je bila, povsem nepresenetljivo, prazna. 

Predsednik vlade se je svojem govoru sicer osredotočil na tri bistvene teme, zeleno tranzicijo, vladavino prava in geopolitična prizadevanja. A še preden se je lotil velikih izzivov našega časa, je vsem pojasnil, da je bil v domovini manager v enem največjih energetskih podjetij v regiji. V zvezi s tem je povedal, da bi bilo treba špekulantom v energetiki preprečiti špekulacije, s katerimi izčrpavajo državne proračune. Gre za pomenljivo izjavo, saj je ravno njegova vlada nekaj dni nazaj potrdila nakazilo 500 milijonov evrov na račun Holdinga slovenskih elektrarn za dokapitalizacijo, in sicer kmalu zatem, ko se je na čelo holdinga zavihtela njegova poročna priča Tomaž Štokelj. V podobnih težavah naj bi bil tudi “njegov” Gen-I, ta naj bi beležil celo 700 milijonov izgube.

Golob je nato nadaljeval: “Na trgu moramo vsem špekulantom pokazati, da smo enotni. Verjemite mi, da vem, kaj govorim, saj sem se s tem preživljal. Ne bomo dovolili, da še naprej izčrpavajo naše proračune in da še naprej šibijo globalno konkurenčnost naše industrije za svoj dobiček.” Če je bila pomenljiva prejšnja izjava, je bila ta izjava še toliko bolj.

Slika ne laže. Prazna dvorana med govorom Goloba in polna med govorom Janše (foto: twitter)

Že od samega nastopa energetske krize gospodarstvo na vlado naslavlja prošnje, naj pristriže peruti trgovcem z električno energijo, tako da bi se omejila zgornja cena električne energije. Golobova vlada je to zavrnila, v zameno pa ponudila pomoč v obliki izplačil, ki pa po mnenju stanovskih organizacij niti približno ne bodo zadostovala.

Nato se je začelo predavanje o tem, da bi morali Evropejci v imenu podnebnih sprememb jesti manj mesa, ker naj bi tako lahko pomagali našemu planetu in našim zanamcem. Koliko zanimanja so ti razmisleki poželi pri evropskih poslancih, je razvidno iz spodnje fotografije. Po navedbah neimenovanih virov pa se govora niso udeležili niti poslanci slovenskih levih političnih strank.

Prazna plenarna dvorana Evropskega parlamenta med govorom predsednika vlade Robertom Golobom. (Vir: Evropski parlament)

Golob bi izkoreninjal sovražni govor
V govoru se je nato lotil izkoreninjanja sovražnega govora in svobode govora. Med njima naj bi po njegovem obstajalo tanko ravnovesje. Kje točno najti to ravnovesje predsednik vlade sicer ni navedel, a če si dovolimo malce umetniške svobode, ga je verjetno zadela Nika Kovač, ko je volivce, ki so na referendumu o RTV glasovali proti Golobovi uzurpaciji javnega medija, imenovala za zlo. Sicer je po njegovem problematičen predvsem financirani sovražni govor, ki ga financirajo nekatere politične sile. Ali je imel pri tem v mislih portal Necenzurirano, na katerega naj bi po besedah predsednika SDS samo iz Telekoma steklo 600 tisoč evrov, iz državnega GEN-I, ki ga je do nedavnega vodil Robert Golob, pa 103 tisoč evrov? Predsednik vlade se v specifike ni spuščal.

Golob je v nadaljevanju spregovoril še o pomembnosti širitve Evropske unije, pri čemer je še posebej poudaril, da si priložnost zasluži BiH, ki je bila v preteklosti žrtev agresije. “Prebivalcem BiH moramo dati priložnost, da postanejo enakopravni evropski državljani,” je zaključil.

Predsednik vlade je v evropskem hramu demokracije nastopil v okviru razprav cikla “To je Evropa”, v katerih so predsedniki držav članic predstavljajo svoje vizije o prihodnosti EU. Kljub vsej kritiki in prazni dvorani pa mu je vseeno treba čestitati za pogum. Njegov koalicijski kolega Marjan Šarec, nekdanji predsednik vlade, se je priložnosti za nagovor poslancem EU odpovedal.

Gal Kovač