fbpx

[Foto] Predstavniki leve elite dopustujejo na jadrnici s prvorazrednimi

Foto: STA

Potem ko je spletni portal Necenzurirano julija letos poročal, da premier Janez Janša na otoku Mauritius že več let dopustuje in igra golf skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu, se je opozicija skupaj s sebi podrejenimi mediji nadejala, da bo nastala nova afera, namen katere je seveda očrniti premierja Janšo. Kakorkoli, razblinile so se jim sanje, ko je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi povedal, da KPK v pregledu lobističnih stikov med premierjem Janšo oziroma stranko SDS in največjimi dobavitelji medicinske opreme ni odkrila nepravilnosti. Zanimivo pa je, kako se nikoli ne problematizira, ko se na jadrnicah pri prijateljih sonči zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan.

Levica in osrednji mediji nikoli niso problematizirali srečanja Milana Kučana z nekdanjim padlim pivovarskim baronom Boškom Šrotom in predsednikom uprave BTC Jožetom Mermalom na Hvaru. Ravno tako ne srečanja iz leta 2018, ko se je Kučan na otoku Rabu sestal z bančnico, predsednico likdvidirane Probanke Romano Pajenk. Tako Mermal kot tudi Pajenkova sta bila sicer člana Kučanovega tranzicijskega društva Forum 21.

https://twitter.com/DivnaErzen/status/1437691337214672896?s=20

O počitnikovanju Kučana s Šrotom leta 2007 na Paklenih otokih na Hvaru so poročale Finance. Eden izmed virov je zaupal, da je bilo srečanje videti zelo prijateljsko in ni bilo opaziti nobenih sporov. Njune poti so se prekrižale, ko se je Šrot vračal od Jadranske pivovare, ki je bila v lasti Laščanov, Kučan pa je jadral po Jadranu. Kasneje se je njun odnos ohladil ob Šrotovem pričevanju na sodišču v zadevi Istrabenz. Čeprav je urad tedaj informacijo sprva zanikal, jo je ta nato potrdil. Šrot je namreč pod prisego leta 2013 povedal, da je bila pobuda za sestajanje Kučanova, in sicer zaradi lastniškega obvladovanja Mercatorja. Kot smo že poročali, je Kučan na fotografiji z Mermalom videti počitniško sproščen, z modernimi sončnimi očali, oblečen v poletno športno majico. Zanimivo, da je Kučan leta 2002 javno obsodil Mermalov menedžerski prevzem, kasneje pa ga je sprejel v Forum 21, so pisale Finance.

Naš medij je razkril, da se je Kučan leta 2018 na otoku Rabu sestal z razvpito bančnico tranzicijskega omrežja, predsednico in delno lastnico sedaj likvidirane Probanke Romano Pajenk. Spomnimo. Ta je bila poleg Factor banke ena ključnih finančnih institucij za financiranje poslovnega kroga, ki je bil blizu Milanu Kučanu. Pajenkova se je najverjetneje na nekdanjega predsednika države obrnila, da bi ji pomagal pri njenih sodnih postopkih, v katerih se je znašla. Slovenski davkoplačevalci ne bodo nikoli pozabili, da so morali ob likvidaciji Probanke in Factor banke nameniti 400 milijonov evrov.

Jože Mermal, Romana Pajenk in Boško Šrot (Foto: STA)

“Kje se skriva koruptivni, prvorazredni Janez Janša? Kdaj bo stopil pred kamere in novinarje ter pojasnil svoje rabote z zdravstvenimi tajkuni? In našim ljudem, zakaj sprejema neživljenjske, nezakonite in neustavne odloke, kot je ta zadnji za PCT pogoje? Kriminalna žlehtnoba!,” je prek Twitterja in Facebooka zapisal nekdanji državni sekretar za varnost v času vlade Marjana Šarca dr. Damir Črnčec.

Čemu se je Črnčec oglasil in obregnil ob Janšo, je seveda jasno. Poleg zamer, ki jih ta goji do predsednika SDS, Črnčecu zagotovo ni pogodu izsledek KPK, ki ni odkrila nobene nepravilnosti pri “golf stikih” Janše z “lobisti”.  Marjan Šarec, predsednik stranke, kjer Črnčec opravlja delo strokovnega sodelavca, se je ravno tako nadejal, da bo nastala afera. “Prvorazredni igralci golfa že vsa leta ‘futrajo’ svojo bazo, kako se jim godi krivica in kako jih onemogoča ‘globoka država’. Kar je globokega, so samo njihovi žepi, napolnjeni s provizijami”, je na svoj Twitter in Facebook zapisal Šarec, ko je portal Necenzurirano pograbil zgodbo, v kateri so poleg Andreja Marčiča omenjali še lobista Boža Dimnika.

Daleč od tega, da so bili v LMŠ edini, ki so lačni afere. Tudi Socialni demokrati so namreč po krivem obtožili Janšo korupcijskih dejanj. Kako dolgo bo DZ toleriral huda korupcijska tveganja, je odvisno le še od stranke Desus in NSi. Norčevanje Janeza Janše iz države lahko končajo volitve ali nezaupnica. Le upamo lahko, da posegi v policijo še niso ohromili pregona korupcije,” so zapisali. 

Foto: STA

Ko so na plano privlekli fotografija iz leta 2003, ko je Janša skupaj z Dimnikom in Marčičem dopustoval na Mavriciju, se je ta nemudoma znašla v središču pozornosti vseh, ki jim Janša ni pogodu. Ta jim je namreč prišla prav za prodajanje navedb, češ kako naj bi slika dokazovala, zakaj Marčič in Dimnik dobro poslujeta z državo. Pri tem pa so seveda zanemarili dejstva, in sicer, da podjetji zelo dobro poslujeta v času levih vlad. Dimnikova hči je denimo največ zaslužila v času, ko je bila na oblasti vlada Mira Cerarja. Kakšna slika Kučana, medtem ko ta dopustuje na visoki nogi v družbi izbrancev, ne dviguje prahu, saj bi s takšnimi slikami dokazali, da slovenska levica uživa življenje, o katerem lahko večina, ki je celo življenje težko delala, zaslužila pa bistveno manj, samo sanja. Kot vedno so prisotni dvojni vatli, ko gre za prvorazredne.

Sara Kovač