fbpx

Fotografija predsednika Državnega sveta Kovšce, ki razburja: Posneta v tujini ter v regiji z najmanj okuženimi, kjer maske niso obvezne!

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca ob obisku Porabja na Madžarskem. Gre za regijo z najmanj okuženimi in kjer zaščitne maske niso obvezne. (Foto: DS)

Mediji in del politične srenje se je spotaknil ob fotografijo predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce, kjer ta ne nosi zaščitne maske. Kot smo izvedeli, je bil na obisku v Porabju, madžarski regiji z najmanj okuženimi in kjer zaščitne maske niso obvezne. Hkrati se je Kovšca za nastali dogodek kljub temu opravičil, čeprav je ravnal skladno s predpisi države gostiteljice.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je v petek 16. oktobra udeležil obiska Porabja na Madžarskem, regije, kjer živi skupnost porabskih Slovencev.

Med drugim srečal z zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in predsednikoma obeh krovnih organizacij tamkajšnje avtohtone slovenske narodne skupnosti. Sogovorniki so bili mnenja, da je položaj Slovencev v Porabju iz leta v leto slabši, mladi se izseljujejo ter iščejo delo in karierne priložnosti najpogosteje v sosednji Avstriji, prav zato potrebujejo pomoč matične države Slovenije bolj kot kadar koli doslej.

Z drugih fotografij je razvidno, da je Alojz Kovšca ob vseh drugih priložnostih nosil zaščitno masko.

Pri tem pa je pozornost javnosti pritegnila fotografija, kjer so bili vsi  prisotni, vključno s Kovšco, brez zaščitnih mask. Kot so sporočili iz urada predsednika Državnega sveta, se ta fotografija na spletu ne bi smela pojaviti, toda kljub temu je završalo. Iz preostalih fotografij je razvidno, da so vsi prisotni dosledno nosili maske. Toda kot smo izvedeli, zaščitne maske v tem delu Madžarske niso obvezne, saj gre za regijo z najboljšo epidemiološko sliko v državi, poleg tega se je za nastalo situacijo Kovšca kljub temu opravičil.

Poleg tega je Kovšca vnet zagovornik preventivnih zdravstvenih ukrepov in maske nosi ob vsaki priložnosti, poleg tega pa je mnenja, da bi moral Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije “uvesti regresne zahtevke proti vsem tistim, ki so z namernim ravnanjem v nasprotju z javno objavljenimi navodili NIJZ in oblasti povzročili okužbo sebe ali drugih oseb s Covid-19. Krivci plačati stroške zdravljenja!

S fotografije je razvidno, da zaščitne maske ne nosijo povsod, saj gre za regijo z najboljšo epidemiološko sliko.

Sara Kovač